TrekBuddy

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Ranger
Garniak

Re: TrekBuddy

Post autor: Ranger »

A dlaczego nie jedno i drugie ? (wygląd i miejsce na mapie).
Czy rzeczywiście takie są trendy ? Np. do nowych Ovi Maps mają być dostępne przewodniki Lonely Planet i Michelin.
Ciekawe co zobaczymy w nich o tym co u nas, jak dotąd zbytnio rozpieszczani w tej materii nie byliśmy
Moim zdaniem informacje krajoznawcze w powiązaniu z gps-em dają jednak większe możliwości (np. pewność odnalezienia określonych, ciekawych miejsc i posiadania o nich przynajmniej podstawowych informacji); wedrując każdy bywa dla siebie (czasem i dla innych) w jakimś sensie przewodnikiem.
Co ma do tego bycie "nawiedzonym" lub nie turystą - kompletnie nie kumam :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:A dlaczego nie jedno i drugie ? (wygląd i miejsce na mapie).
Wygląd czego? Lasu czy Kasprowego Wierchu? :shock:
I na czym? Na ekranie wielkości znaczka pocztowego?
Ranger pisze:Np. do nowych Ovi Maps mają być dostępne przewodniki Lonely Planet i Michelin.
OK. Tylko że nawiedzeni turyści nie używają Ovi Maps :D
Ranger pisze:Co ma do tego bycie "nawiedzonym" lub nie turystą - kompletnie nie kumam :-)
A co w tym niezrozumiałego? Turystyka to m.in. zwiedzanie zabytków, to także szukanie śladów historii, a dla wielu to po prostu ucieczka od tłumów - kontakt z górami, z lasem, z łąkami etc. i być może Ciebie zaskoczę, ale ostatno widziałem ślady niedźwiedzi w innym miejscu niż przedostatnio. Z tego wyciągam wniosek, że nie można zrobić przewodnika z fotką i opisem: tu znajdziesz ślad niedźwiedzia ..... :wink: :D a właśnie w tym ostatnim przypadku - w przypadku takiej dość "nawiedzonej" turystyki zakup Garmina ma sens. Podejrzewam, że w Polsce mało kto kupuje Garmina, po to by zwiedzać cerkwie czy zabytki Krakowa. Do tego komórka nadaje się naprawdę lepiej. Dlatego nie powinieneś się dziwić, że polscy Garminowcy w bardzo małym stopniu bawią się w zabawy typu Wherigo. No i jeszcze coś. Zakup Garmina nie oznacza wyrzucenia komórki. My naprawdę je mamy :D Tak więc mini fotki, przewodniki, a także dzięki internetowi on_linowe informacje o zabytkach, mamy w komórkach, a nie w Garminach, ktorych używamy do łażenia po lesie czy górach. W Garminach mini fotki nie są nam potrzebne - stąd moje zdziwienie, że Ty się dziwisz iż nie bawimy się w Wherigo :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

A dlaczego by nie ? Jest sporo miejsc, z których są fajne widoczki.
Już kiedyś pisałem, że rola obrazu w gps-owym (podkreślam) przewodniku jest inna, po prostu pokazuje co w danym miejscu można zobaczyć lub gdzie jest to co na obrazku jest widoczne. I do tego zapoznać się z informacją o danym miejscu itd.
Na GM kawał świata jest uzupełniony tego typu obrazkami.
A zapewne w Oregonie 550 można zrobić geotagowane fotki tylko po to, by nastepnie przełożyć kartę do komórki czy kompa ;-)
Lechu, nie przesadzaj, na tej niedźwiedziej zasadzie to np. lepiej niech LP nie stawiają żadnych tablic, bo zwierzyna się rusza :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:A dlaczego by nie ?
A dlaczego by tak? Dlatego że jest taka moda, czy dlatego, że to naprawdę coś daje podczas leśnych i górskich wędrówek?
Jeżeli komuś coś daje, to niech się bawi w takie rzeczy. Nie zabraniam. A skoro prawie nikt się nie bawi, to znaczy że albo ludzie nie mają na to czasu, albo uważają, że nic im to nie daje i powinieneś to zrozumieć, a nie dziwić się, że nie wszyscy podzielają Twoje zabytkowo architektoniczne pasje.

Ludzie mają różne potrzeby i dlatego ponownie wyrażam zdziwienie, że Ty się dziwisz iż ludzie gór i lasu nie bawią się w Wherigo. Nie bawią się, bo widocznie do szczęscia im to nie jest potrzebne, tak jak Tobie do szczęścia nie jest potrzebny Garmin z mapą wektorową, pomimo, że uważam iż zakup takiego sprzętu i zaangażowanie w tworzenie dobrych map wektorowych byłby - w świetle Twoich wycieczek górskich - dużo bardziej sensowny niż marnowanie Twojego czasu na propagowanie jakichś mini fotek dla Kowalskiego.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

Ranger pisze:Np. do nowych Ovi Maps mają być dostępne przewodniki Lonely Planet i Michelin.
Już są. Doszedłem do porozumienia z nową E52 i... byłem pod wrażeniem
zawartości mojego telefonu z wyżej wspomnianych.
GPS Maniak pisze:OK. Tylko że nawiedzeni turyści nie używają Ovi Maps :D
Maniaku, znów muszę się z Tobą spierać, na dodatek znowu na tej samej
płaszczyźnie...

Widząc co mam w Ovi z LP pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło
na myśl to... Toskania. Że z takimi Ovi to kilka naszych tam poszukiwań
może byłoby mniej ekscytujących, ale na pewno bardziej skutecznych.

:]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Szy. Ależ my się wcale nie musimy spierać. A jak już to co najwyżej o definicję "nawiedzonego" turysty :lol:

Podobnie jak Jurek nie wyczułeś tego, co chciałem przekazać: Otóż nie każdemu i nie w każdym rodzaju "turystyki" są takie rzeczy potrzebne. Naprawdę uważasz, że po to by wejść na Wołowiec potrzebna jest jego fotka w GPSie? Tylko o to mi chodzi. O to, żeby nie doprowadzać do absurdu w lansowaniu pewnych - słusznych w innej sytuacji - idei.

Wiesz. Ludzie uważają mnie za "nawiedzonego" Garminowca. Ale czy widziałeś kiedykolwiek, abym lansował 60CSXa czy innego Garmina do zwiedzania Paryża, Krakowa, Leska czy w w ogóle do zwiedzania czegokolwiek? Nie. Bo wiem, że tam Garmin do szczęścia nie jest potrzebny, a wręcz inne rozwiązania sprawdzą się lepiej i to pomimo iż raczej nie jestem zwolennikiem tego typu turystyki. Garmin jest dla mnie synonimem terenu sensu stricte. Tzn. gór, lasu, często wręcz bezmyślnej wędrówki z plecakiem. Czyli jest synonimem takiej turystyki jaką ja uprawiam. A ponieważ potrafię zrozumieć potrzeby innych turystów, byłbym wdzieczny i bardzo zobowiązany, gdyby inni zrozumieli moje potrzeby, a nie wmawiali mi na siłę, że oni wiedzą co jest dla mnie dobre :P

Oczywiście mam świadomość, że jakaś część Kowalskich zabiera w góry okulary i że woli w komórce przeczytać w którym to roku zbudowano krzyż na Tarnicy niż przeczytać to ..... na tymże krzyżu czy w papierowym przewodniku. OK. Ja to rozumiem i nie wydziwiam, że tak można. Ale czy tak trudno zrozumieć że "spora część Kowalskich" to nie wszyscy Kowalscy i że naprawdę nie wszystkich to rajcuje? Numery telefonów do pensjonatów/schronisk + kawał dobrej mapy to wszystko co mi i podejrzewam wielu innym "nawiedzonym" turystom wystarczy. Bez urazy, ale przekonywanie mnie, że zyskam coś dzięki temu, że w GPSie, w okienku wielkości znaczka pocztowego będę miał dookólną panoramę z Jasła jest tak samo głupie jak przekonywanie kogoś, że z komórką i TB zabłądzi w Krakowie.

Powtarzam, są różne rodzaje turystki i są różne potrzeby. Jedni będą się bawili w Wherigo, inni będą się bawili w robienie map wektorowych. Jedni podniecają się Toskanią inni lasami Pogórza Przemyskiego i nie ma w tym niczego nazdzwyczajnego. Ja to rozumiem, a Wy - mili koledzy? :D
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Ludzie gór i lasów ? Hmm no fakt, nie bawię się w Wherigo (nie ten odbiornik) :-)
Nie sugerowałeś przypadkiem, że wiedziałbyś co powinno być dla mnie dobre ?
Powiedzmy, że na widoczkach poniżej mamy 7:1 dla "architektury" :-)
Również 8:0 dla łemkowskich klimatów, których mapa nie oddaje. Nie ten obraz.

@Szy
No dobra, a co z Planety masz np. dla łemkowszczyzny ? Może jakaś ilustracja ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 15:20 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

... to może owo 'spieranie się' bierze się z faktu, że czytając Ciebie
przeważnie mam wrażenie mocnego forsowania przez Ciebie rozwiązań
jakie właśnie Ty uważasz za stosowne, a nie dowolności wykorzystania
istniejących na rynku rozwiązań.

I jeszcze nie nauczyłem się tej palącej się czerwonej lampki gasić,
zanim Ci nie odpowiem choć trzema słowami. Ale dojdę i do tego.

:>

Szy.
Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Ranger pisze:@Szy
No dobra, a co z Planety masz np. dla łemkowszczyzny ? Może jakaś ilustracja ?
Nie mam pojęcia :), zajrzę w wolnej chwili.

Szy.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

szy pisze:I jeszcze nie nauczyłem się tej palącej się czerwonej lampki gasić,
Jak zaczniesz gasić będzie nudno :lol:

A tak naprawdę w pierwszym poście "nowego pod-wątku" niczego nie chciałem lansować. Wziąłem tylko w obronę tych Garniakowców, ktorym Jurek zarzucił, że nie bawią się w Wherigo. Nie bawią się, bo zapewne nie odczuwają takiej potrzeby i ja to rozumiem, bo też nie rajcują mnie takie sprawy. Nawet w kontekście naprawdę ciekawej architektury pozostawionej przez Łemków :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

Ależ Lechu,
Nie żebym się czepiał, ale trzeci obrazek (w górnym rzędzie) pozostawiła matka natura ... :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

... a pijalnia wód w Wysowej też łemkowska? :]

Szy.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Jurek. Tyle, że ja nie podejmuję decyzji czy gdzieś iść, czy nie iść, na podstawie takich fotek jak "trójka". A jeżeli już na podstawie fotek, to na pewno nie tej wielkości. :D

Tak już zupełnie serio. W tej materii jestem klasykiem. Najczęstszą motywacją mojego wyjścia w dany region jest albo fakt, że "jeszcze tamtędy nie szedłem" albo odwrotnie. Fakt, że już szedłem i że pasi mi klimat tej wycieczki :idea: Mam takie ukochane miejsca - zwłaszcza w okolicach Tarnawy Niżnej, gdzie mogę łazić dosłownie co tydzień :D W ogóle, jeżeli chodzi o moją turystykę, wyrażenie "te klimaty" jest chyba najwłaściwsze. Ja po prostu kocham pewne klimaty, czego nie są w stanie oddać ani mapy, ani przewodniki, ani suche fotki, ani tym bardziej miniaturki tych fotek.
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

A co Ci z trójką nie pasi ? Do źródeł nie łaska ? ;-)
Fotki małe ? Większe są w książce.
No to przynajmniej jedno ustaliliśmy - liczą się klimaty :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Fotki małe ? Większe są w książce.
No i starczy .....
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ