Grupowy serwer

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

To co Waldek? Masz na oku jakiś komercyjny serwer, który spełnia nasze wymagania? Chyba czas zacząć liczyć koszty i przejść do konkretów. Osobiście nie lubie takiej partyzantki i obecna sytuacja mnie irytuje. Sam na administrowaniu forum sie nie znam, jestem co prawda od kilku lat jednym z moderatorów Forum Fajkowego (w końcu dzik "z urzędu" fajki posiada), ale administracja to całkiem co innego...
Obrazek
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Post autor: filips »

Ok, jest sporo głosów za. Trzeba by zatem:

1) Rozejrzeć się za serwerem spełniającym nasze warunki (pisał o tym Waldek)
2) Znaleźć osobę chętną i kompetentną do postawienia tam bezpiecznego forum - jest ktoś taki wśród nas?

a potem ew podjąć decyzję, zebrać pieniądze itd.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Saracen
Początkujący

Post autor: Saracen »

10 zeta nie pieniądze, a jak trzeba to dam;-) Rozumiem, że to w skali roku?
Awatar użytkownika
ilneptuno
Początkujący

Post autor: ilneptuno »

Jestem za!!! Popieram...

Nie mam kompletnego pojęcia jak się tworzy taki serwer i forum ale deklaruję się że będe uczesniczył w kosztach (w granicach zdrowego rozsądku) tworzenia i utrzymania serwera. :D
Awatar użytkownika
woytas
Początkujący

Post autor: woytas »

a ja dolaczam sie do tego co naskrobal ilneptuno :)
Trza sie zrzucic - przynajmniej bedzie bez reklamm itp
Dziku
Bywalec

Dziku pisze:To co Waldek? Masz na oku jakiś komercyjny serwer, który spełnia nasze wymagania? Chyba czas zacząć liczyć koszty i przejść do konkretów.(...)
Ponawiam pytanie.
Waldku - bez Twojej opinii o ofercie dostepnych serwerów komercyjnych spełniających nasze wymagania - nigdy nie przejdziemy do etapu najważniejszego (czyli samej zrzuty 8) )
Ty najlepiej wiesz czego w sensie technicznym nam potrzeba - więc zaproponuj. Wola działania (chyba) jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Post autor: sp2ong »

Ja pisalem juz co potrzeba na takim serwrze:

Kod: Zaznacz cały

- php 5 (to juz chyba wszedzie jest)
- mysql z serii 5.0.x lub lepiej 5.1.x
- mysql obsluga triggers ( z tym jest najwiekszy problem miedzy innymi dlatego OC PL musial opuscic home.pl gdyz nie dali wsparcia dla triggers a nowa wersje OC PL, ta od lutego uzywa triggers)
- dobrze aby byla obsluga crontab czyli wykonywanie zadan scryptow php w zadanych interwalach czasowych.
To sa wymagania dla obecnego OC PL.
Nie znam bardzo rynku serwrow wirtualnych wiec trudno mi poszukac takiej oferty choc ktos tu rzucil haslo po co kupowac komercyjne rowiazanie ze moze byc:
Bas pisze:Rozumiem, ze goscinnie oznacza "na razie", tak?

Czy moglibyscie napisac dlaczego serwer platny jest nam potrzebny?
Darmowe nie daja takich mozliwosci? Juz ten jeden powod wystarcza, o ile to prawda ;) Uzasadnienie byloby przydatne przy wyjmowaniu pieniedzy jak sadze...
Kotre daje duza swobode w zarzadzaniu takim systemem ale skad miec dostep do takiego czegosc. Musialby ktos udostepnic serwer z Linux'em
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, 06:34 przez sp2ong, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldek
Dziku
Bywalec

Ja myślałem, że ktoś (Waldek?) zaproponuje konkrtetne oferty. Uważam, że oferty darmowe nalezy odrzucić - choćby z powodu obecności niekoniecznie chcianych przez nas reklam oraz z powodu potencjalnej nietrwałości takiego rozwiązania.

Muszą paść konkrety, bo tak to sobie będziemy gadać i gadać i gadać....
Może sprawdzi te oferty ktoś kto się zna na rzeczy - może więc Filips - czy ktokolwiek inny kto wie o co w tych serwerach chodzi. Ja niestety nie wiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Jak pisalem nie znam rynku wirtulanych serwerow, jesli ktos zna takie oferty moze wyslac zapytanie o tresci:

Kod: Zaznacz cały

Poszukuje oferty serwera wirtualnego dla swojego serwisu z nastepujacymi opcjami:

- php 5 
- mysql z serii 5.0.x lub lepiej 5.1.x
- mysql obsluga Triggers (mozliwosc zakladania TRIGGERS)
- Obsluga crontab czyli wykonywanie zadan scryptow php w zadanych interwalach czasowych. 

Czy w Panstwa ofercie serwery maja takie mozliwosci ?
Po otrzymaniu informacji mozna je analizowac. Bo na stronach ofert nie ma tak szczegolowych informacji a rozmowa przez telefon konczy sie prosze przeslac pytanie via email.

Home.pl znamy i obecnie nie ma TRIGGERS Mysql dostepnych - reszta opcji jest dostepna.
Waldek
shchenka
Bywalec
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Czy te potrzeby dotyczą całego serwisu OC PL czy tylko forum ? Ile miejsca na dysku ?
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Ja podaje potrzeby OCPL serwius ktory zawiera tez WIKI (jego wymagania mieszcza sie w ramach wymagan OC PL)

Co do forum nie nie wypowiadam sie bo trzeba wiedziec jakie forum chcemy miec czy PHPBB 3.x czy SMF czy inne itd Zazywczaj tam ogranicza sie sprawa wersji PHP moze tez wer. SQL bazy

OC PL + Wiki obecnie zajmuja 700 Mb ( i powieksza sie ciagle bo ladowane sa obrazki do skrzynek) Baza OC PL + WIki zajmuje ok 40 Mb)
Waldek
Awatar użytkownika
angelo
Początkujący

Post autor: angelo »

sp2ong pisze:Home.pl znamy i obecnie nie ma TRIGGERS Mysql dostepnych - reszta opcji jest dostepna.
z triggerami to chyba mało serwisów będzie. i raczej nie w Polsce. co zresztą jest zaletą, bo polskie firmy hostingowe dają zazwyczaj śmieszne ograniczenia na miesięczny transfer i miejsce na dysku.

home.pl daje w 300gb w najmniejszym, w największym pakiecie 900gb transferu, rocznie! odpowiednio 25 i 75gb miesięcznie. na forum spokojnie wystarczy, ale gdyby przenosić już sajt OC to odważyłbym się wątpić. moja strona na której nic nie ma właściwie w tym miesiącu wygenerowała 5gb ruchu :] może masz waldku jakieś statystyki jaki OC ma obrót miesięcznie?

generalnie moja rada jest taka, żeby nie rozglądać się tylko po polskich firmach, ale spojrzeć też za ocean :]

a co do forum, stawiałbym jednak na SMF. osobiście nie lubię gotowców, wolę na własny użytek sam pisać - ale z tego co wiem i widziałem, SMF jest najlepsze na rynku :]
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

angelo pisze:
home.pl daje w 300gb w najmniejszym, w największym pakiecie 900gb transferu, rocznie! odpowiednio 25 i 75gb miesięcznie.
Do Lutego 2007 OC PL bylo na home.pl i nie bylo problemow z limitem a na tym samym koncie na ktorym bylismy bylo ok 8 serwisow miedzy innymi forum i geocache.pl oraz inne strony
Waldek
Awatar użytkownika
angelo
Początkujący

Post autor: angelo »

sp2ong pisze:Do Lutego 2007 OC PL bylo na home.pl i nie bylo problemow z limitem a na tym samym koncie na ktorym bylismy bylo ok 8 serwisow miedzy innymi forum i geocache.pl oraz inne strony
poza brakiem triggerów :] ale faktycznie, zdziwiłem się. u mnie na koncie które mam z kumplami, 3 główne strony generują spokojnie 15gb. mamy też taką która jeszcze na początku tego roku sama generowała 30gb. no ale to nie licytacja w końcu, jak się OC mieści to najważniejsze :]
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Post autor: filips »

To ja jeszcze zgłoszę, żeby i GeoKrety mogły być na nowym serwerze (wymagania mieszczą się w powyższych).
generalnie moja rada jest taka, żeby nie rozglądać się tylko po polskich firmach, ale spojrzeć też za ocean :]
Nie wiem, czy to dobry pomysł, skoro większość ruchu, jak sądzę, będzie z/do Polski...
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
ODPOWIEDZ