Bieszczady ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Mapa Bieszczadów..

Post autor: EGON »

I zaraz lepiej... ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Bies Błądzoń
Początkujący

Post autor: Bies Błądzoń »

Witam serdecznie. Pytanie do GPS Maniaka: czy można wiedzieć, z którego roku pochodzi Pańska historyczna mapa Bieszczadów?
Artur - GPSMAP 62st , ECHO 300c Poprzednio 60CSX, Colorado300 Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Nie da się odpowiedzieć wprost na to pytanie, gdyż jest to sklejka różnych arkuszy. Na http://gps.bieszczady.pl/ podałem źródło skąd pochodzą skany: http://mapywig.org/ Jeżeli w ciągu ostatnich kilkunastu tygodni nic się nie zmieniło, to tam będzie można doczytać jakie wydania poszczególnych arkuszy są aktualnie publikowane.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
andrzej627
Początkujący
Kontakt:

Post autor: andrzej627 »

Lechu, skąd można ściągnąć dobre pliki kalibracyjne tych map do Ozi Explorera?
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Trochę wyjdę przed szereg.
Dla całości udostępnionej mapy ?
Dla całej mapy mogę przesłać plik map oraz plik graficzny dla programu Ozi.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Andrzej (ponieważ jest Was dwóch Andrzejów. wyjaśniam, chodzi o kolegę, który specjalnie dla mnie zakopał piwo w okolicach Przeł. Żebrak :wink: ), w zasadzie nie ma "dobrych" plików kalibracyjnych dla tych map.
* Po pierwsze ja nie kalibrowałem całych arkuszy, ale mapy z nieco obciętymi marginesami
* Po drugie kalibracja niektórych pojedyńczych arkuszy mogłaby być zapewne lepsza, ale ja miałem inny priorytet: Sklejka oraz tam gdzie to było możliwe maksymalnie poprawne złożenie map - nawet kosztem jakości kalibracji pojedyńczych arkuszy.
* Po trzecie - używam MemoryMapa i szczerze mówiąc nie przechowuję plików w formacie Ozi. Ale obiecuję że przeszukam dyski. Może źródła gdzieś się zachowały.

A w ogóle - proponuję pobrać geotiffa z serwisu gps.bieszczady i zaimportować go do Oziego. To w jakiś sposób sprawę załatwi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

Witam.
Jeżeli jest umieszczony GeoTiff to sprawę rozwiązuje. Nie sprawdzałem co się zmieniło na stronie Bieszczady.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeszcze nie jest, ale pracuję nad tym :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wrzuciłem geotiffa. Sklejka obejmująca pełne 9 arkuszy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
andrzej627
Początkujący
Kontakt:

Post autor: andrzej627 »

GPS Maniak pisze:Wrzuciłem geotiffa.
Przy próbie importu Ozi Explorer mówi mi:
Cannot find georeference data
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
robpio
Nowy

Post autor: robpio »

Czesc

Sciag plik http://www.oziexplorer3.com/xtras/ozigeotiff.zip.
Po rozpakowaniu umiesc go w folderze OziExplorer
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Przy okazji jeszcze raz przypominam, że mapa nie trzyma na całym obszarze jednolitej kartometryczności, chociaż są miejsca, gdzie naprawdę jest dobrze. Co prawda w południowo wschodnim odcinku track nieco ucieka od drogi, ale to raczej dlatego, że dzisiejsza szutrówka ma inny przebieg.

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Witam.
W niektórych jest bardzo dobrze.
Wynik porównania jest zależny od metody, jeżeli na 10-ce wyznaczymy punkt i przeniesiemy na arkusz WIG dokładność jest w większości przypadków do przyjęcia.
Inaczej wygląda przy działaniu odwrotnym.
Pozdrawiam.
Załączniki
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Andrzej dzięki za miłe słowo :D Tym Jasłem naprawdę mile mnie zaskoczyłeś, bo ja wlaśnie gdzieś w okolicach Cisnej zauważyłem nieco większe odchylenia. Ale nie pamiętam z czym to porównywałem, być może była to droga, która jak wiadomo dzisiaj może mieć jednak nieco inny przebieg.

Na kolejnym przykładzie - w moim ulubionym rewirze działania - widać że też nie jest źle. Tu akurat mapka powinna (przy mojej rozdzielczości monitora) wylądować ok. 2-3mm bardziej na południe. Tyle, że te 2-3mm to ok. 15-25m, co przy mapie w pierwotnej skali 1:100.000 też należy - nieskromnie :wink: - uznać za dobry wynik.

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Wiemy jak jest z kalibracją sklejek ( w jednym punkcie lepiej w drugim gorzej) .
Tak zgodnych punktów jest naprawdę dużo. Często się zdarza, że coś nie pasuje a powodem jest to, że droga, która jest wyznaczona na mapie już nie istnieje a ta, która obecnie jest to nowa droga.
Załączniki
ODPOWIEDZ