Mapa Europy - co w praktyce

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Mapa Europy - co w praktyce

Post autor: krusz »

Mam teraz Garmina Colorado ale ponieważ do auta to się sprawdza tylko w ostateczności chciałbym kupić coś "drogowego". Zastanawiam się nad odbiornikiem z AutoMapą (wiem jakie jest pokrycie mapą poszczególnych państw) i Nuvi 255 albo 1250. Czy Garmin ma tylko mapę Europy GPMapę czy jeszcze jakąś inną? Jakie państwa obejmuje i czy dobrze je "pokrywa"? Nigdzie tego nie mogę znaleźć. Poza tym jak porównałem na stronie Garmina modele 255 i 1240 (nie ma 1250ki na stronie) to różnica była tylko w tym że 1240 mówi: "skręć w Dębową za 200m" a 255 'tylko' "skręć w lewo za 200m". Czy są jeszcze jakieś różnice?
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Re: Mapa Europy - co w praktyce

Post autor: Spider »

krusz pisze:Czy Garmin ma tylko mapę Europy GPMapę czy jeszcze jakąś inną? Jakie państwa obejmuje i czy dobrze je "pokrywa"? Nigdzie tego nie mogę znaleźć.
GPMapa nie jest mapą Europy tylko polski. Mapą Europy jest City Navigator Europe i na temat tej mapy bardzo dużo zostało napisane na tym forum.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

I z tym "skręć w Dębowa za 200" to też się trochę rozczarujesz.
Z tym jest trochę jak z HDredy tzn odbiornik ma takie możliwości co nie do końca oznacza że to robi.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Post autor: krusz »

Poszukałem i znalazłem mapkę "zasięgu" mapy na Europę ale tylko wersja 2009.
http://www.gpscentral.ca/gps-maps-chart ... urope.html
Wygląda to tak, że od Czech na południe nie jest najlepiej z mapami... Nie wiem czy wersja 2010 jest już pod tym względem lepsza?
W sprzedaży są odbiorniki z mapą City Navigator i z GPMapą. Czy jest sens dopłacać za ta ostatnią jeśli CNE obejmuje też Polskę?
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

ad.1 jest lepiej https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID ... overageTab ale jeżeli jeździsz dużo po Europie to zawsze możesz dokupić dodatkowe, "narodowe" mapy...

ad.2 nadal jest sens bo GPMapa ma lepszą kategoryzację dróg
ODPOWIEDZ