COLORADO - z jaką mapą kupić , czy bez
COLORADO - z jaką mapą kupić , czy bez
mam dylemat odnośnie zakupu GPS colorado
- można zakupić w różnych cenach od 100zł do 1500 , w zależności od jakiego sprzedawcy i z jaka mapą
np. PIX mania.com oferuje ten odbiornik za 1000zł ma rozumieć , ze bez mapy bazowej
inny sprzedawca np. Azymut za 1265 z mapa w wersji Europejskiej z mapa bazowa Europy lub
1415 zł mapa w wersji Europejskiej z mapa bazowa Europy + GP Mapą Topo 2009
Jak sami widzicie cena sie znacznie różnią. Na tym forum przeczytałem , ze i tak mapę dokładna należy wgrać danego rejonu (można pobrać np. z Garniaka za darmo)
czy jest sens kupować mapę już z GPS . Jak to będzie pracowało bez mapy bazowej . Czy można za darmo wgrać mapę bazową , kupić taniej colorado.
Co sie lepiej opłaca. Czy jak pupie odbiornik zmpa to mam licencje i mogę na stronie Garmin (producenta) za darmo ja aktualizować.
Czy sa jakieś różnice od wejścia Colorado na rynek do dnia dzisiejszego - marzec 2010r. Może coś lepszego w programie
przepraszam za idiotyczne niektóre pytania , będzie to mój pierwszy GPS
Czy z dłuzsza gwarancja, czesto są awarie
- można zakupić w różnych cenach od 100zł do 1500 , w zależności od jakiego sprzedawcy i z jaka mapą
np. PIX mania.com oferuje ten odbiornik za 1000zł ma rozumieć , ze bez mapy bazowej
inny sprzedawca np. Azymut za 1265 z mapa w wersji Europejskiej z mapa bazowa Europy lub
1415 zł mapa w wersji Europejskiej z mapa bazowa Europy + GP Mapą Topo 2009
Jak sami widzicie cena sie znacznie różnią. Na tym forum przeczytałem , ze i tak mapę dokładna należy wgrać danego rejonu (można pobrać np. z Garniaka za darmo)
czy jest sens kupować mapę już z GPS . Jak to będzie pracowało bez mapy bazowej . Czy można za darmo wgrać mapę bazową , kupić taniej colorado.
Co sie lepiej opłaca. Czy jak pupie odbiornik zmpa to mam licencje i mogę na stronie Garmin (producenta) za darmo ja aktualizować.
Czy sa jakieś różnice od wejścia Colorado na rynek do dnia dzisiejszego - marzec 2010r. Może coś lepszego w programie
przepraszam za idiotyczne niektóre pytania , będzie to mój pierwszy GPS
Czy z dłuzsza gwarancja, czesto są awarie
Re: COLORADO - z jaka mapa kupic , czy bez
... ze szklanej kuli to tylko GPSManiak wróży w Bieszczadach ;P
Podstawowe pytanie: po co Ci Colorado? Na rower, w góry, czy do auta?
Jesteś wytrawny turysta czy spacerujesz w niedzielę za geokeszami?
Z Gdańska, Poznania, czy Lubiewa? Odpowiedz sobie na te pytania
i spróbuj dobrać mapy jakbyś miał Colorado puste.
Kupiłem mojego Edge'a (odbiornik rowerowy) z GP Mapą z której
właściwie w ogóle nie korzystam, bo dla turysty... to zła mapa była ;)
Z ogólnodostępnych bezpłatnych map najwięcej korzystam z UMP,
lub map jak GPS Wielkopolska, Polskie Pomorze, czy innych dostępnych
na MapCenter2.
A, i bardzo tęsknię do Custom Maps oferowanych przez Compass,
a z których Ty będziesz mógł w Colorado korzystać.
Jak widzisz, w moim przypadku zakup mapy razem z odbiornikiem
nie miał sensu.
Szy.
Podstawowe pytanie: po co Ci Colorado? Na rower, w góry, czy do auta?
Jesteś wytrawny turysta czy spacerujesz w niedzielę za geokeszami?
Z Gdańska, Poznania, czy Lubiewa? Odpowiedz sobie na te pytania
i spróbuj dobrać mapy jakbyś miał Colorado puste.
Kupiłem mojego Edge'a (odbiornik rowerowy) z GP Mapą z której
właściwie w ogóle nie korzystam, bo dla turysty... to zła mapa była ;)
Z ogólnodostępnych bezpłatnych map najwięcej korzystam z UMP,
lub map jak GPS Wielkopolska, Polskie Pomorze, czy innych dostępnych
na MapCenter2.
A, i bardzo tęsknię do Custom Maps oferowanych przez Compass,
a z których Ty będziesz mógł w Colorado korzystać.
Jak widzisz, w moim przypadku zakup mapy razem z odbiornikiem
nie miał sensu.
Szy.
Odpowiedz na twoje pytanie: piesze wędrówki - Bieszczady, Tatry , Sudety
Czy mam rozumieć , ze można kupić odbiornik bez mapy , czyli tańszy za 1000 zł i wgrać sobie darmową mapę np. jąkaś Polski i regionu którego chce zwiedzać i nic na tym nie strącę.
Czy wtedy mój odbiornik (bez mapy bazowej ) będzie prawidłowo pracował , czy nie stracę jakiś funkcji przydatnych w podrózy.
Czy mam rozumieć , ze można kupić odbiornik bez mapy , czyli tańszy za 1000 zł i wgrać sobie darmową mapę np. jąkaś Polski i regionu którego chce zwiedzać i nic na tym nie strącę.
Czy wtedy mój odbiornik (bez mapy bazowej ) będzie prawidłowo pracował , czy nie stracę jakiś funkcji przydatnych w podrózy.
Małe sprostowanie. Odbiornik zawsze kupujesz z mapą bazową. Ten za 1000 zł nie zawiera map szczegółowych, ale bazówkę tak. Mapy szczegółowe możesz sobie dograć, a i tak te darmowe są lepsze od komercyjnej GPMapy Topo. Za to GPMapa topo ma dobra bazę POI i danych adresowych, więc jeśli nie jest duża różnica w cenie, to warto o tym pomyśleć.
-
wilmington19805
- Bywalec
Witam.
Sądzę że bez mapy, UMP-pc PL topo jest naprawdę dobra. A jeżeli spotkasz się z jakimś brakiem lub błędem to będziesz miał okazję zgłosić poprawkę.
I to jest dopiero frajda, to tak jakby ktoś następny nawigował po "Twoim" szlaku.
Pozdrawiam
Sądzę że bez mapy, UMP-pc PL topo jest naprawdę dobra. A jeżeli spotkasz się z jakimś brakiem lub błędem to będziesz miał okazję zgłosić poprawkę.
I to jest dopiero frajda, to tak jakby ktoś następny nawigował po "Twoim" szlaku.
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum
Wac sprawdzałem tego Colorado na Pixmani, i zdaje mi się ,że jest to wersja "reconditioned" - ta za 1000zł, tzn. że jest to model naprawiany po jakiejś usterce, dobrze mi się zdaje?
Wac sprawdzałem tego Colorado na Pixmani, i zdaje mi się ,że jest to wersja "reconditioned" - ta za 1000zł, tzn. że jest to model naprawiany po jakiejś usterce, dobrze mi się zdaje?
Hej Wac'u!
Ja miałem taki sam problem jak zastanawiałem się nad zakupem odbiornika (tyle że w moim wypadku będzie to VistaHCX) i jednak wybiorę bez żandej dodatkowej mapy. Jak dobrze poszperasz po necie to najdziesz naprawdę dużo ciekawych zbiorów map, a tak jak napisał Ajger, mapę bazową masz zawsze, to co dodają opcjonalnie zawsze możesz załatwić sobie potem jeśli poczujesz taką potrzebę.
P.s To Colorado w Pixmanii to faktycznie jakieś "reconditioned"... No ale gwarancję dają i tak na 2lata... Tyle że jeśli o mnie chodzi to Pixmania jest jakimś dziwnym sklepem, bardzo duzo sprzętu jest tam bardzo tanio i jakoś nie rozgryzłem jeszcze dlaczego
Ja miałem taki sam problem jak zastanawiałem się nad zakupem odbiornika (tyle że w moim wypadku będzie to VistaHCX) i jednak wybiorę bez żandej dodatkowej mapy. Jak dobrze poszperasz po necie to najdziesz naprawdę dużo ciekawych zbiorów map, a tak jak napisał Ajger, mapę bazową masz zawsze, to co dodają opcjonalnie zawsze możesz załatwić sobie potem jeśli poczujesz taką potrzebę.
P.s To Colorado w Pixmanii to faktycznie jakieś "reconditioned"... No ale gwarancję dają i tak na 2lata... Tyle że jeśli o mnie chodzi to Pixmania jest jakimś dziwnym sklepem, bardzo duzo sprzętu jest tam bardzo tanio i jakoś nie rozgryzłem jeszcze dlaczego
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Do czego dobra?wilmington19805 pisze:, UMP-pc PL topo jest naprawdę dobra.
Do pieszych wędrówek po Bieszczadach dałem jej w 5-cio stopniowej skali 1,5pkt
Przyczyna: http://gps.bieszczady.pl/mapy.htm
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To było o Bieszczadach. Teraz przenieśmy się na zachodni skraj Sudetów: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=85345#p85345
Pytam ponownie: do czego UMP_topo jest dobra? Ludzie zejdźcie na ziemię i nie róbcie nowicjuszom wody z mózgu.
Nowicjusze jak chcą mieć dobre mapy w góry, muszą najpierw oswoić się z Topo_PL_100, a potem jak przestaną być nowicjuszami .....
Pytam ponownie: do czego UMP_topo jest dobra? Ludzie zejdźcie na ziemię i nie róbcie nowicjuszom wody z mózgu.
Nowicjusze jak chcą mieć dobre mapy w góry, muszą najpierw oswoić się z Topo_PL_100, a potem jak przestaną być nowicjuszami .....
Pozdrawiam Lechu
mam rozumieć ze nalezy kupic mape Topo_PL_100
ona nie jest za darmo (czy sie mylę)
a jaka jest trudność w obsłudze innych map , bez zakupu Topo_PL_100 i na niej nauce
ona nie jest za darmo (czy sie mylę)
a jaka jest trudność w obsłudze innych map , bez zakupu Topo_PL_100 i na niej nauce
A to że ten Colorado w Pixmani jest reconditioned? coś zmienia? jest on w czymś gorszy?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@wac Dwa posty wyżej jest link: http://gps.bieszczady.pl/mapy.htm Wejdź tam, pobierz mapę Topo_pl_100. W góry jak znalazł. W Bieszczady pobierz dodatkowo GPS_50. Jest o pół klasy lepsza i bardziej aktualna.
Pozdrawiam Lechu
Podkreślę na wszelki wypadek, że o UMP wspominam w kontekście turystykiGPS Maniak pisze:Pytam ponownie: do czego UMP_topo jest dobra?
rowerowej. To oczywiście nie jest mapa na piesze szlajanie się.
Szy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@Szy. Dla turystyki rowerowej sam polecam UMPa
Jednak wac wyraźnie napisał: piesze wędrówki po Tatrach, Sudetach, Bieszczadach na co od wilimingtona dostał odpowiedź godną ..... no comment
Jednak wac wyraźnie napisał: piesze wędrówki po Tatrach, Sudetach, Bieszczadach na co od wilimingtona dostał odpowiedź godną ..... no comment
Pozdrawiam Lechu
@wac, zaczynasz nie tak jak powinieneś. Nie musisz mieć odbiornika,
by wiedzieć co w nim znajdziesz. Najpierw MapSource:
-> http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1550
Zainstaluj wszystkie mapy leżące w obszarze Twojego zainteresowania
o których mówimy i inne które znajdziesz. Zobacz co zawierają,
porównaj, oceń pod swoim kątem. To Ty będziesz po nich nawigował.
Szy.
by wiedzieć co w nim znajdziesz. Najpierw MapSource:
-> http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1550
Zainstaluj wszystkie mapy leżące w obszarze Twojego zainteresowania
o których mówimy i inne które znajdziesz. Zobacz co zawierają,
porównaj, oceń pod swoim kątem. To Ty będziesz po nich nawigował.
Szy.