COLORADO - z jaką mapą kupić , czy bez

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: COLORADO - z jaka mapa kupic , czy bez

Post autor: Artur »

GPS Maniak pisze:To było o Bieszczadach. Teraz przenieśmy się na zachodni skraj Sudetów: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=85345#p85345
Nie chcę bronić UMP Topo, bo nawet w naszym gronie nie ma jasnej koncepcji jak ta mapa ma wyglądać i co zawierać. Ale w kontekście pokazanego przez Ciebie obrazka warto zerknąć na aktualną wersję. Po trzech miesiącach wygląda to już trochę inaczej. I jak wiadomo to jest główna zaleta naszego projektu...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
wac
Nowy

Post autor: wac »

cena strona do zobaczenia cos więcej o mapie - szy
z tych informacji dowiedziałem się (czy dobrze rozumuję) ze mam 2 opcje
Colorado za ok. 1250zł z mapą podstawowa
i Colorado za ok. 1450 z dodatkowa mapą Topo
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Tu jeszcze drobne wyjaśnienie. Nie chodzi mi o jakąś walkę z UMPem. Chodzi o to, żeby w nowicjuszach, którzy dopiero przymierzają się do zakupu odbiornika nie wyrabiać niesłusznego przekonania, że UMP jest "the best" i "only". Są przecież inne mapy. Jest MapCenter i są moje produkcje. Owszem, od dwóch lat nie rozwijam Topo_PL_100, ale nie zmienia to faktu, że na wędrówki po Sudetach, Beskidzie Żywieckim, Niskim, Małym, Bieszczadach, Gorcach ta mapa nadal bije na głowę UMPa :!:

Jest jeszcze coś. Moje nowsze produkcje turystyczne (GPS_50), nie są objęte jakimś tabu. Owszem, nie rozdaję tego na prawo i lewo, ale to nie oznacza, że nie można ich mieć. Można. Tyle, że trzeba trochę "wejść w środowisko". Moje podejście do zagadnienia nie musi się wszystkim podobać. Ne zmienia to jednak faktu, że te mapy istnieją, są free. a z punktu widzenia tuptusia UMP wygląda przy nich gorzej niż ubogi krewny, co - mam nadzieję - wystarczająco dokumentują screenshoty porównawcze z Gór Izerskich.

Dlatego zupełnie nie rozumiem tej "górskiej propagandy sukcesu" UMPa :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Voohan
Początkujący

Post autor: Voohan »

Hej!
Tutaj zgadzam się z GPS_Maniakiem, przed zakupem powinno się jednak trochę poszukać i posprawdzać map 'na sucho', wtedy też unikniemy ewentualnego rozczarowania kiedy się okaże że jakaś mapa jest dla naszych potrzeb niefunkcjonalna.
Obrazek
Świat można oglądać oczami nieszczęsnej ofiary kradzieży, bądź śmiałka wyruszającego na poszukiwanie skarbu.
Paulo Coelho

Jest: VistaHCX 'BulVa'
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

wac pisze:cena strona do zobaczenia cos więcej o mapie - szy
Halo, z takim podejściem to będzie Ci trudno, bo z Garminem tych
najlepszych rzeczy na tacy nie dostajesz.

Wszystko co jest Ci potrzebne zostało napisane. Wskazałem linka
do MapSource, pojawiła się nazwa UMP, Maniak podał linka do chyba
najlepszej 'prywatnej' mapy w Polsce, do Mapcenter trafisz z Google.

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
@”wac”
Turystyka piesza, góry, odbiornik nowej generacji to żeby być obiektywnym a Ty żebyś miał pełen obraz możliwości dodam, że będziesz miał możliwość korzystania z map rastrowych.
Przeczytaj wątki o Custom Maps.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
wac
Nowy

ale dylemat jest tylko jeden , czy jest sens kupić odbiornik z mapa Topo ,
czy opłaca sie przepłacać a później mam nadzieje ze można każda mapę nagrać i usunąć jak sie nie podoba
z tego co widze to tańzsego niż za 1250 zł colorado (nowego , nie uszkodzonego ) nie kupię
uzywanych tez raczej nikt nie sprzedaje, i by było duze rezyko że moze być uszkodzony
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

To zależy tylko od Ciebie, jeżeli uznasz, że Gpmapa Topo jest Tobie potrzebna to wybór jest oczywisty.
Jeżeli głównym Twoim zainteresowaniem jest turystyka piesza a na odcinki drogowe wystarczy Tobie mapa UMP to wybór też jest oczywisty.
Podjąć decyzji za Ciebie nie możemy Ty wiesz, jakie rozwiązanie jest dla Ciebie najlepsze.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Artur pisze: I jak wiadomo to jest główna zaleta naszego projektu...
Artur. To że się rozwija to dobrze. Ale czy można iść w góry z mapą, która nie wiadomo co obejmuje? :shock:

Błędy na mapach oczywiscie się zdarzają. Tak zwany poziom szczegółowości w regionie też może być różny, ale jeżeli masz mapę o nawet niezbyt dużej, ale jednolitej szczegółowości w danym regionie wiesz czego można się spodziewać. Z UMPem nie wiesz.

Rozumiem, że to jest konsekewncja przyjętej metodologii. Rozumiem także, że być może za 5-10 lat UMP będzie "the best" i "only", ale marne to pocieszenia dla kogoś, kto mając GPS z UMP-em zagubi się dzisiaj gdzieś w Izerach czy innych górach, bo posłuchał rad z Garniaka :evil: Dlatego - bez urazy - ale wszelkie pomysły typu: "w góry dla tuptusia: UMP_Topo" będę póki co tępił i wycinał wraz z korzeniami :wink: :mrgreen: Do czasu aż sam nie uznam, że tej mapie można zaufać (czytaj: uznam, że jest lepsza od "moich" map) Co zapewne zbyt szybko nie nastąpi.

Przy okazji - zrobiłem aktualizację jakimś skrótem z Pulpitu. Zmiany widzę, ale w nazwie mapy nadal mam 10 DEC 09. Co jest grane? :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

wac pisze:ale dylemat jest tylko jeden , czy jest sens kupić odbiornik z mapa Topo ,
To jest trudna decyzja. Niewątpliwą zaletą GPMapy Topo jest fakt, że to jest pełnowartościowa mapa samochodowa. Z bardzo przyzwoitą bazą adresową, danymi o hotelach, hotelikach, wyciągach narciarskich etc. Zapewnia dobry i przewidywalny routing zarówno w układzie: "samochod", "rower" jak też "pieszy".

Sądzę także, że w niektóych regionach górskich np. w Beskidzie Śląskim (tam nie chodzę) GPMapa Topo może być dzisiaj najlepszą mapą turystyczna. Jeżeli chodzi jednak o piesze wędrówki po Sudetach (na Topo_pl_100 brakuje trochę wschodniej części) Tatrach czy Bieszczadach moje produkcje (chociaż pozbawione routingu) są jednak o klasę lepsze. Do tego można wgrać UMP jako routowalnę mapę samochodową i może starczy.
Pozdrawiam Lechu

wac
Nowy

i to jest konkretna odpowiedz
dzieki lechu
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Więcej na temat GPMapy_Topo jest w serwsie, do którego linkowałem już ze dwa razy: http://gps.bieszczady.pl/mapy.htm
Pozdrawiam Lechu

wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Witam.
Faktycznie GPManiak pisząc - że nie ma co komentować- mojej wypowiedzi trafił w 10.
Ale przez myśl mi nie przeszło aby porównywac jego produkcję z czym kolwiek. Napisałem jedynie ze UMP jest dobra- i faktycznie nie jest nie zła.
Była to odpowiedz jedynie na pytanie czy kupować mapę czy też nie. Napisałem nie kupuj. Zwróciłem też uwagę - co dla mnie ma kolosalne znaczenie że mogę do tej mapy nanosić poprawki, przez co staje się jakby też moją mapą.
Odpowiadam "Nowemu" jako "nowy" i wiem co może na początku przygody z GPS naprawdę cieszyć. I na pewno na ten problem patrzę zupełnie inaczej niż bardzo doswiadczeni doradcy, nie mówiąc już o Guru.
Więc te krzyki i wyśmiewanie z mojego postu są zupełnie nie na miejscu.
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Przepraszam. Nie chodziło mi o wyśmiewanie. :oops:

Po prostu miełaś pecha. Zbyt często na pytania w stylu: "jak zrobić własną mapkę na podstawie śladu" trafiam na odpowiedzi: "nie rób - podsyłaj ślady do UMPa", pomimo że wielokrotnie, dotyczy to zgadnień/mapek o zacięciu turystycznym, do których UMP - ze względu na ubogą treść topograficzną - jednak nie bardzo się nadaje. To wszystko zbiera, zbiera i w końcu musiało przechylić czarkę :wink:

A że dziś znów trafiły się 2 takie wypowiedzi - w tym Twoja, no to oberwaliście za całokształt :wink:

EDIT:
wilmington19805 pisze:Napisałem jedynie ze UMP jest dobra- i faktycznie nie jest nie zła.
Tak, ale dzięki Szy i pociągnięciu za język wac-a dowiedziliśmy się przedtem, że chodzi o piesze wędrówki - Bieszczady, Tatry , Sudety w tym kontekście sformułowanie: "jest dobra" czy "faktycznie nie jest zła" jest nadal nieprawdziwe i wprowadzjące przyszłych użytkowników w błąd.
Pozdrawiam Lechu

sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

GPS Maniak pisze:Owszem, od dwóch lat nie rozwijam Topo_PL_100, ale nie zmienia to faktu, że na wędrówki po Sudetach [...] ta mapa nadal bije na głowę UMPa :!:
Są wyjątki (które oczywiście potwierdzają ogólną w/w regułę :wink:), o czym wspomniałem :arrow: tu.
ODPOWIEDZ