GPS - mapa na rower

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
chimba
Początkujący

Re: GPS - mapa na rower

Post autor: chimba »

Garmin Vista HCX-Topo 2009 v3, Topo_Pl_100,GPS_50_Bieszczady,UMP-pcPL
Pentagram Nomad 5230 plus battery pack- KAmap,OziExplorer
Awatar użytkownika
marcin1812
Początkujący

Post autor: marcin1812 »

Dziwi mnie trochę lekki "samobój" serii Edge - czyli brak baterii AA, na rzecz WBUDOWANEGO akumulatorka. O ile mi wiadomo, ten akumulator nawet nie jest wymienny...
Ja za czasów używania PDA, miałem w plecaku 4 baterie zapasowe i czasem po wycieczce zostawała mi się "ino jedna" niewykorzystana.
Czy taki niewymienny akumulator to nie jest kompletna dyskwalifikacja urządzenia do turystyki rowerowej?
Domyślam się, że chodziło o zmniejszenie gabarytów, ale jeśli jedynym rozwiązaniem ma być podłączenie na kablu jakiejś backupowej ładowarki USB na trasie, to ja wymiękam... To nawet w generalnym PDA jest lepiej rozwiązane.

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

marcin1812 pisze: Czy taki niewymienny akumulator to nie jest kompletna dyskwalifikacja urządzenia do turystyki rowerowej?
IMO jest. Co prawda akumulator działa jakieś 15 godzin, ale co jeśli nocujemy na dziko i nie ma dostępu do prądu?
Zresztą - Edge to raczej urządzenie treningowe. Ma parę wad które jak dla mnie dyskwalifikują je do turystyki (np. rzeczony akumulator, brak możliwości ręcznej kalibracji wysokości do niedawna - teraz jest wg bliskiego waypointa). Do turystyki o wiele lepsze będzie coś w stylu Visty czy Dakoty.
eTrex 30
BoDro
Bywalec

Post autor: BoDro »

Edge to zdecydowanie odbiornik treningowy, więc wbudowany aku jest nawet zaletą, bo pozwala zbudować ustrojstwo bardzo kompaktowe. Garmin jednoznacznie pozycjonuje te odbiorniki w grupie fitness. W zasadzie dla zawodowych bądź amatorskich "wycinaków", mających konkretny plan treningowy, obsługa map to taki "kwiatek do kożucha". Chyba dlatego powstał mniejszy, bezmapowy Edge 500.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

madman pisze:Co prawda akumulator działa jakieś 15 godzin, ale co jeśli nocujemy na dziko i nie ma dostępu do prądu?
Pewnym obejściem problemu mogą być ładowarki bateryjne, takie jak do telefonów komórkowych.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
marcin1812
Początkujący

No właśnie ładowarka... Ja to przerabiałem przy PDA, ale to bez sensu, bo rośnie nam "choinka", do tego wtyczka i drut na rowerze nie jest dobrym rozwiązaniem.
Ale fakt, jeśli patrzymy na Edga z pozycji treningowej, to jest to rozwiązanie dobre, bo 15h raczej nikt nie będzie trenować, a mniejsze wymiary są zaletą :)
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

popej pisze:
madman pisze:Co prawda akumulator działa jakieś 15 godzin, ale co jeśli nocujemy na dziko i nie ma dostępu do prądu?
Pewnym obejściem problemu mogą być ładowarki bateryjne, takie jak do telefonów komórkowych.
Rzeźbienie w - za przeproszeniem g**nie. To po prostu nie jest urządzenie do turystyki, Garmin nawet tak nie chce twierdzić.
15 godzin wystarczy chyba każdemu sportowcowi na zapis zawodów chyba dowolnej kategorii (oprócz jakieś jazdy 24-godzinnej).
eTrex 30
rees
Początkujący

Post autor: rees »

Drodzy Państwo no to finalnie wybór:
- Edge 605
- Dakota 10

Ceny: edge tanszy o 50 zl, wiec roznicy nie ma plus 50 na mocowanie rowerowe Dakoty czyli summa summarum 100 zl wiecej.
Oczywiscie oba urzadzenia z GP Topo w komplecie.
W zasadzie nie ma wiekszych roznic jesli chodzi o wymiary (wyswietlacz Dakoty jest wiekszy o prawie centymetr w pionie, czyli 2,2 cala vs 2,6 cala) i wage (50 gram wiecej Dakota). Help :)
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Zależy czy chcesz używać odbiornika tylko i wyłącznie na rowerze? Jeśli jednak nie to stawiam na Dakotę.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

madman pisze:Rzeźbienie w - za przeproszeniem g**nie. To po prostu nie jest urządzenie do turystyki, Garmin nawet tak nie chce twierdzić.
Jak już ze słowami takiego kalibru wyjeżdżasz :), to bądźże
precyzyjny i dodaj, że nie nadaje się do turystyki _namiotowej_
_wielodniowej_. Bo zarówno do jednodniowej, jak i 'nocowanej'
chociażby na kempingu Edge da świetnie radę. Prawda?

Albo na szlaku Green Velo.

I już nawet nie mówię tego przez pryzmat klasycznego mapnika
powieszonego obok na kierownicy. Po prostu nie przesadzajmy
w żadną ze stron :]

... zdaje się że nie pojawił się jeszcze argument, że jednak
mając ustrojstwo jak 60-tka czy Oregon/Colorado dochodzi nam
jednak większy stres o ewentualną kradzież - wielkością będą
kusić złodzieja. Edge (tym bardziej czarny 705 zlewająy się
nieco z mostkiem) ma tutaj zdecydowaną przewagę.

O! :]

Szy.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2018, 15:30 przez szy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Edge już troszkę trąci myszką, co akurat pod kątem Twoich poszukiwań w kierunku przeglądania map (w Edge dość kłopotliwe, jako odbiorniku z oprogramowaniem starszej - klasycznej generacji, tutaj m.in. wolne przewijanie mapy przyciskami, brak obsługi map rastrowych) na bądź co bądź małym ekranie, skłania ku Dakocie (obsługa map rastrowych i wektorowych). Poza wszystkim, ekran dotykowy powoduje, że obsługa urządzenia jest nader intuicyjna.
Z tych dwóch urządzeń - mój typ: zdecydowanie Garmin Dakota.

OT. Czy już pojawiły się mapniki elektroniczne w formie tabletu graficznego na rower? :D
Prędzej czy później i takiego rozwiązania się doczekamy...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze: Poza wszystkim, ekran dotykowy powoduje, że obsługa urządzenia jest nader intuicyjna.
Moim zdaniem wcale nie jest intuicyjna. Jest tak samo zakręcona, (a może i bardziej?) jak obsługa wszystkich outdoorowców Garmina. Ale to akurat nie ma znaczenia, bo intuicyjność obsługi jest potrzebna wyłącznie przez pierwszych kilka dni użytkowania nowego urządzenia. Potem, jak już układ "menu" mamy w małym palcu, liczy się wyłącznie ergonomia obsługi i szybkość dostępu do poszczególnych opcji.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

szy pisze:
madman pisze:Rzeźbienie w - za przeproszeniem g**nie. To po prostu nie jest urządzenie do turystyki, Garmin nawet tak nie chce twierdzić.
Jak już ze słowami takiego kalibru wyjeżdżasz :), to bądźże
precyzyjny i dodaj, że nie nadaje się do turystyki _namiotowej_
_wielodniowej_. Bo zarówno do jednodniowej, jak i 'nocowanej'
chociażby na kempingu Edge da świetnie radę. Prawda?
Tak, o taką turystykę mi chodziło właśnie. Gdzieś mi umknęło.
1-dniowe wypady OK, zresztą sam to w zasadzie napisałem w poprzedniej odpowiedzi (tam gdzie pisałem że Edge nie ma sensu przy nocowaniu na dziko).

A co do kradzieży - odpięcie GPSa z mocowania to 2 sekundy. Można brać do sklepu.
eTrex 30
Awatar użytkownika
marcin1812
Początkujący

Marko pisze:Poza wszystkim, ekran dotykowy powoduje, że obsługa urządzenia jest nader intuicyjna.
Absolutnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem! Ekran dotykowy i typowe menu "nawigacyjno-samochodowe" pod jeden paluch jest absolutnie niefunkcjonalne.
Może i jest intuicyjne, ale tylko dlatego, że jest prymitywne. Do wielu funkcji mamy dojście tylko jedną ścieżką (która prowadzi do niepotrzebnego rozrostu ilości klików, by wykonać proste funkcje z punktu widzenia klasyki).
Ja wczoraj znów "zaszłem sobie" do Entre.pl i pobawiłem się Oregonem ;) Muszę przyznać, że choć całość i ekran robi na mnie miłe wrażenie (ekran twardy i bardziej przewidywalny niż w PDA, a te mydłowate kształty nie są wcale takie złe jak się to trzyma w ręku), to jednak organizacje menu jest jak dla dziecka w pierwszej klasie podstawówki - niby wszystko proste, ale jak już się chce konkretów, to "ni dudu"...
Dopuszczam możliwość, że jestem "skażony" klasyką już i może niereformowalny... Ale w chwili obecnej bardziej prawdopodobne wydaje mi się jednak to, że to nie chodzi o to że szukam "skrótów", których używam w 60-tce, ale że po prostu prymitywizm menu ogranicza potencjał tego urządzenia (który niewątpliwie ono posiada).
Choćby brak tak podstawowej funkcji jak menu kontekstowe (które w klasyce wywołujemy guzikiem "menu"). Tutaj aż się prosi by klik na mapie, lub dłuższe przytrzymanie palucha wywoływał kontekstowe menu, odpowiednie do danego ekranu. A tu nie ma. I trza wracać gdzieś do głównego, by zrobić najprostszą rzecz...
Jeśli ktoś porównywał 60-tke z Win3.1, to ja mogę porównać prymitywizm menu Oregona do Commodore64 :) przynajmniej jeśli chodzi o jakość obsługi (nie grafikę). Bo choćby do starego Windows Mobile i jego menu kontekstowych to mu daleko ;)

Pozdrawiam,
Marcin
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, 18:16 przez marcin1812, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

marcin1812 pisze:A tu nie ma. I trza wracać gdzieś do głównego, by zrobić najprostszą rzecz...
To jest autentycznie chore. Dlatego - z punktu widzenia tuptusia - napisałem swojego czasu: " ... Owszem - podczas zabawy w domu, wszystko jest OK. W terenie przeklikanie się przez kilka ikon naprawdę już tak wygodne nie jest - zwłaszcza zimą .... "
W pewnej mierze są to zapewne odczucia subiektywne, wynikające z przyzwyczajenia do obsługi 60CSX czy Rino. Niemniej jednak prawdą jest, że po kilkunastu tygodniach zabawy z Oregonem, z autentyczną ulgą wróciłem do moich bezdotykowych zabawek.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ