GPSMap 60 CSx lub eTrex Vista HCx

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
asandrzej
Garniak

Re: GPSMap 60 CSx lub eTrex Vista HCx. Przepraszam, nie bić

Post autor: asandrzej »

Witam.
Namiastka CustomMaps na PC-cie.
Zrzut 1. Mapa rastrowa
Zrzut 2. Mapa rastrowa z dodanymi elementami mapy wektorowej (nazwy rzek)
Zrzut 3. Mapa wektorowa z podkładem rastrowym (ścieżki wyświetlane są z mapy rastrowej)
Załączniki
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 14:41 przez asandrzej, łącznie zmieniany 7 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

No to parę słów wyjaśnienia z mojej strony. Do głowy mi nie przyszło, aby ogłaszać śmierć klasyki. Nadal uważam, że 60CSx, to najlepszy ręczniak Garmina (a macałem prawie wszystkie, poza Edge, Dakotą no i specyficznymi). Ale mam też Colorado, bo nowe zawsze mnie intrygowało 8) . Brak starych, sprawdzonych funkcji znanych z 60-ki mnie nie przeszkadza, jak pisałem wcześniej można się bez nich obejść. I podobnie jak Soko czułbym się pewniej z 60CSx, choć na większość wojaży zabrałbym Colo.
Dlaczego zatem polecałem Colorado? Bo parę razy zdarzyło mi się zaprezentować znajomym (laikom w temacie turystyczny GPS) oba odbiorniki i widziałem, jak im się oczy świecą na widok Colorado właśnie, nie 60CSx. To dlatego też radziłem koledze, aby zanim dokona zakupu przyjrzał się także Colorado, żeby potem nie żałował. No i tyle. :D
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

OT
Zachu pisze:Takie cuda to w Garmin Connect.
Chodziło mi o łączenie rastra z wektorem.
Garmin BaseCamp oferuje świetną funkcjonalność w zakresie przeglądu tras na wektorówkach.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
michal13031986
Bywalec
Kontakt:

Post autor: michal13031986 »

Witam. Od założenia tego wątku nadal nie zakupiłem gps. Czytałem forum, porównanie gpsmaniaka. Ale nadal mam problem z wyborem vista hcx i 60csx. Za 60csx przemawia ładniejszy wygląd, klawisze z przodu. Zaś vista hcx mniejsza, poręczniejsza no i cenowo też różnica 350zł mniej czyli prawie 1/2 cena vista hcx. Czy Według was opłaca się dopłacić te 350zł do 60csx?
Interesują mnie tylko te dwa modele
etrex20
Awatar użytkownika
Jarkeczek
Nowy

Post autor: Jarkeczek »

michal13031986 pisze: Czy Według was opłaca się dopłacić te 350zł do 60csx?
Dokładnie mówiąc opłaca czy raczej dopłaca się 350 zł. Jak pisze w wielu wątkach różnice są prawie kosmetyczne, ale prawie czyni różnicę. Jak ja się zastanawiałem 60 czy vista to nie brałem pod uwagę ani guzików ani mm2 ekranu. Dla mnie istotną przewagą 60 nad vistą była możliwość podpięcia anteny zewnętrznej. Jednak po dokładnym rozpatrzeniu za i przeciw, oraz zrobieniu "rachunku sumienia" portfela kupiłem viste. Wtrącając tekst o opłacaniu miałem na myśli to czy te różnice są Tobie potrzebne na tyle aby zapłacić za nie więcej kasy. To musi być Twoja decyzja bo ty za nią zapłacisz. Pozdrawiam
michal13031986
Bywalec
Kontakt:

Jarkeczek pisze:To musi być Twoja decyzja bo ty za nią zapłacisz. Pozdrawiam
Tak wiem że moja decyzja :) ale nie potrafię się zdecydować :(
coś do 60csx mnie ciągnie, ale z drugiej strony odpycha dopłata 350zł gdzie jeszcze i tak będę musiał kupić uchwyt na rower a to jednak znowu dodatkowa kwota
etrex20
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ja wybrałem 60CSx ale chyba dzisiaj to bym kupił tańszy odbiornik. Tym bardziej, że Vista ma parę zalet, np. znacznie dłuższy czasu pracy na bateriach.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
chimba
Początkujący

Post autor: chimba »

Popatrz na allegro na uzywki jak kupilem teraz prawie nowa viste hcx za 400 zl.
Garmin Vista HCX-Topo 2009 v3, Topo_Pl_100,GPS_50_Bieszczady,UMP-pcPL
Pentagram Nomad 5230 plus battery pack- KAmap,OziExplorer
malcolmy9
Nowy

Post autor: malcolmy9 »

Też długo męczyłem się z wyborem, czy Vista czy 60csx. Wygrał ten drugi i nie żałuję, dla mnie osobiście ekran 60-tki i jego guzikologia odpowiadają najbardziej. Po dłuższym używaniu 60-tki mój wzrok długo przyzwyczaja się do jednak mniejszego ekranu Visty.
Garmin: 60CSx, Rino 530HCx + GPS Wielkopolska + GPMapa Topo
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

popej pisze:znacznie dłuższy czasu pracy na bateriach.
To potwierdzam - mój rekord (bez podświetlenia - robiła za tracklogera) to dobrze ponad 30 godzin w trasie, na eneloopach (ładowarka mówi że ok. 2400mAh). Na dobrych bateriach pewnie jeszcze dłużej.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Dlugi
Początkujący

Post autor: Dlugi »

popej pisze:Ja wybrałem 60CSx ale chyba dzisiaj to bym kupił tańszy odbiornik. Tym bardziej, że Vista ma parę zalet, np. znacznie dłuższy czasu pracy na bateriach.
Teraz widze jeszcze jeden argument na + dla 60-tki - jak się używa GPMapy Topo na Viście/Legendzie to ikony POI i oznaczeń szlaków strasznie przeszkadzają - są o wiele większe niż w 60-tce ale to pewnie wina mniejszych rozdzielczości ekranów. Czyba że się mylę, nie miałem w ręce 60-tki tylko gdzieś tu widziałem zrzut ekranu.
Co nie zmienia faktu że są też inne mapy o wiele lepsze :-)
michal13031986
Bywalec
Kontakt:

Witam. Sorki jak coś za odkopanie tematu, ale jeszcze aktualnie nie zakupiłem gps inne niestety wydatki.
W lipcu postanowiłem już zakupić i właśnie odnośnie tego mam do was pytanie jaki :) (wiem, wiem było wałkowane sporo nawet tutaj, ale jednak doradźcie jeszcze raz)
Będzie używany do:
- wycieczek pieszych, rowerem
- Sprawdzenie gdzie jestem, co blisko znajdę, którędy udać się
- Wieczorkiem przeglądanie śladów swoich na kompie
Zastanawiam się nad vista hcx (też ze względów cenowych, długi czas pracy, małe wymiary), 60csx przewaga że klawisze z przodu i fajnie wygląda
Albo poczekać na testy 62S, ale cena trochę pewnie za dużo będzie dla mnie bo bym znowu przełożył zakup do sierpnia, A szczerze mówiąc chciałbym na wakacjach jeszcze po używać :)
etrex20
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Kup Colorado, póki jeszcze jest dostępny gdzieniegdzie :")
michal13031986
Bywalec
Kontakt:

colorado, oregon, dakota jakoś nie pasują mi
etrex20
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Przemyśl zakup Dakoty 20: cenowo przystępna, długi czas pracy, w tym tryb "battery save", pliki kmz, niewielki rozmiar.
62-ka będzie "ciut" droższa od Dakoty, chyba zbyt duża i zbyt ciężka.
Dlaczego nie Vista HCx i nie 60CSx? Oba nie pozwalają na wyświetlenie dashboardu profilu i, w eTrexie, szybko zacznie doskwierać Ci odchodząca guma.
Dakota nie ma kilku dość istotnych udogodnień znanych z eTrexów (zapis tracków na karcie, pamięć Ostatnio znalezionych, przenoszenie pozycji z profilu na mapę), niemniej ma również sporo udogodnień, które już w Viście i w 60-tce na pewno nie pojawią się.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2010, 19:14 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ