PGO

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Grzechu
Początkujący

PGO

Post autor: Grzechu »

Słyszeliście kiedyś o PGO (PAKIET GRAFIKI OPERACYJNEJ) ???
Co to jest właściwie?
Ponoć to coś z wojska. Czy to można jakoś użyć w 60CSX ???
Gdzie można kupić takie PGO ???
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: PGO

Post autor: GPS Maniak »

Grzechu pisze:Co to jest właściwie?
To mapy rastrowe. Topo 1:50000 z siatką UTM. Takie same mapy w postaci papierowej można kupić w księgarniach kartograficznych.
Mapy są w miarę aktualne, (lata 94-99) chociaż różnie z tym bywa.
Jak wspomniałem, to są rastry, zatem nie do wykorzystania w 60CSX.

Jakość tych rastrów też nie powala z nóg. Przynajmniej tego zestawu, do którego ja mam dostęp. Niemniej, wektoryzacja tych map - na nizinach - jest możliwa:

Obrazek

Jak widać wszelkie przecinki leśne są widoczne.
W górach wygląda to dużo gorzej. Warstwice zlewają się ze ścieżkami, a nazw szczytów czy przełęczy czasami nie można przeczytać:

Obrazek

Największą zaletą tych mapek jest to że są w postaci ..... geotiffów i nie ma potrzeby ich kalibrowania.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
JanuszK
Początkujący
Kontakt:

Post autor: JanuszK »

Jako, że pracuję w wojsku mam PGO, ale nie używam, bo błąd w nim jest ok 300 metrów.

Jakość map niestety jak pisze GPSManiak nie powala z nóg.
jkoch vel JanuszK

60 CSx + UMP PCPL, Oregon 300
Grzechu
Początkujący

Post autor: Grzechu »

No to nie jest wesoła informacja. Nasze wojo nie ma dokładnych map...?! Myślę, że ma ale to coś innego niż PGO.
Wiecie coś na ten temat?
Pewnie mają jakieś wektory bo używają GPS przecież.
JanuszK
Początkujący
Kontakt:

To do czego służy PGO w zupełności wystarcza.
A co do innych map, to są oczywiście - papierowe :)

A tak na poważnie nie ma uniwersalnych wersji map do uzbrojenia w polskiej armii i są różne modyfikacje. GPS-y są użytkowane w niewielkim stopniu i to do celów innych jak nawigacja w kierowaniu ogniem. Tutaj używa się innego sprzętu.

I jakość map elektronicznych nie musi być jakaś porażająca. Na ekranie w jakim widzimy PGO jest to wystarczające, ale chcąc przenieść to na papier lub powiększyć, niestety jakość jest kiepska.

Może i są jakieś wersje map "idealnych", ale ja ich nie widziałem.
jkoch vel JanuszK

SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

JanuszK pisze:Jako, że pracuję w wojsku mam PGO, ale nie używam, bo błąd w nim jest ok 300 metrów.
dziwne :shock: ja czasem używam i moje tracki idealnie są lokowane... :D

Obrazek
JanuszK
Początkujący
Kontakt:

Moze problem tkwi po prostu w niektorych obszarach. Moze na tym terenie co ja pracuję tak jest.

A może w jakiejś wersji map.
jkoch vel JanuszK

Wheart
Początkujący

Post autor: Wheart »

Czy już może ktoś namierzył, gdzie można zdobyć PGO, a przynajmniej mapy w jego skład wchodzące?

Na stronie SG WP na temac jednostki będącej właścicielem PGO napisano niewiele, własnej strony nie ma, CIiŁ ON w FAQ na pierwszej pozycji właśnie do P-6 odsyła...

Any idea?
Vista HCx + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wheart pisze:Czy już może ktoś namierzył, gdzie można zdobyć PGO, a przynajmniej mapy w jego skład wchodzące?
Tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2391 :D :D :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ