Edge 705 - problem z wysokością
Edge 705 - problem z wysokością
Witam
Od paru dni mam problem z Edgem 705. Wg niego znajduję się na wysokości -60m. Wcześniejsze wskazania dla mojej lokalizacji czyli Wrocławia i mieszkania na 10p to ok 140m. Od paru godzin Edge leży przy oknie i widzi kupe satelitów, dokładność ok 3-7m i wysokość się nie kalibruje, trzyma -60m. Czujnik działa bo jak się przemieszczam windą to reaguje prawidłowo. Soft najnowszy 3.10.
Pozdrawiam
Od paru dni mam problem z Edgem 705. Wg niego znajduję się na wysokości -60m. Wcześniejsze wskazania dla mojej lokalizacji czyli Wrocławia i mieszkania na 10p to ok 140m. Od paru godzin Edge leży przy oknie i widzi kupe satelitów, dokładność ok 3-7m i wysokość się nie kalibruje, trzyma -60m. Czujnik działa bo jak się przemieszczam windą to reaguje prawidłowo. Soft najnowszy 3.10.
Pozdrawiam
Wojtek
Nuvi 205GP, eTrex Vista Cx, Edge 305HR/CAD, Edge 705HR/CAD, Forerunner 310XT
Re: Edge 705 - problem z wysokością
Ze specyfikacji Edga:
powinna się sprawa wyjaśnić:
Jednak zmiana w ostatnim sofcie powoduje, że podczas nawigacji
Edge 'kalibruje' się na podstawie wysokości początkowego waypointa:
Gdy spojrzysz na aktualne wartości ciśnienia dla Wrocławia,Barometryczny wysokościomierz
Dodatkową cechą odróżniającą modele 605 i 705, jest zastosowanie
w Edge 705 czujnika barometrycznego, dzięki któremu urządzenie
może określać wysokość na jakiej znajduje się w danej chwili
użytkownik, w oparciu o pomiar ciśnienia atmosferycznego.
powinna się sprawa wyjaśnić:
Jednak zmiana w ostatnim sofcie powoduje, że podczas nawigacji
Edge 'kalibruje' się na podstawie wysokości początkowego waypointa:
Szy.Added ability to use waypoint elevation as the starting elevation
for an activity when the user starts within approximately 30m
of this waypoint.
Włączyłem Edża. Najpierw po profilu wysokości szalał rollercoaster:
od okolic 80m (bliska prawdziwej - pobierana z GPS?) do -25m
(korygowana barometrem?) i znów 80, by zaraz znów -25... I tak
ze 3-4 razy by ustabilizować się na tych -25m.
A testów z waypointem jeszcze nie robiłem.
Szy.
od okolic 80m (bliska prawdziwej - pobierana z GPS?) do -25m
(korygowana barometrem?) i znów 80, by zaraz znów -25... I tak
ze 3-4 razy by ustabilizować się na tych -25m.
A testów z waypointem jeszcze nie robiłem.
Szy.
W sumie macie racje, podejrzewałem wysokie ciśnienie, ale wcześniej prędzej czy później się kalibrował a teraz stoi jak zamurowany, chociaż od wczoraj już podniosłem się te parę metrów i siedzę teraz na poziomie morza.
Plus tego jest taki że w wykresie treningu nie mam ciągłego biegu pod górkę albo nagły wskok na +XXm co się zdarzało na poprzednich softach. Trasa mniej więcej ta sama:
Nowy soft:

Stary soft:

Pozdrawiam
Plus tego jest taki że w wykresie treningu nie mam ciągłego biegu pod górkę albo nagły wskok na +XXm co się zdarzało na poprzednich softach. Trasa mniej więcej ta sama:
Nowy soft:

Stary soft:

Pozdrawiam
Wojtek
Pierwszy wykres jest bliższy prawdy czyli w miarę płaski teren. Na drugim jest dokładnie ta sama trasa i widać że biegłem pod górę.
Ale... nowy soft nie kalibruje wysokości względem satelitów, niż nadszedł i znalazłem się 330m npm czyli urosłem o prawie 400m. Edge 705 jest włączony od 3 dni i wysokość zależy od ciśnienia, obok leży Edge 305 i pokazuje prawidłową wysokość z satelitów.
Ale... nowy soft nie kalibruje wysokości względem satelitów, niż nadszedł i znalazłem się 330m npm czyli urosłem o prawie 400m. Edge 705 jest włączony od 3 dni i wysokość zależy od ciśnienia, obok leży Edge 305 i pokazuje prawidłową wysokość z satelitów.
Wojtek
A mi dzisiaj Edge wywinął taki numer (rzeczywisty profil trasy to ten czerwony) :Ostatecznie na 32km zrobił mi dodatkowe +71m w pionie.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Dziwne zachowanie wysokościomierza w Edge 705
Witam
Czy może ktoś z forumowiczów miał podobny problem jak ja? Od pół roku mam Garmina Edge 705. Używam go zgodnie z przeznaczeniem w czasie jazdy na rowerze. Do niedawna wysokościomierz wskazywał prawidłową wysokość mnpm (sprawdzane z innym gps Dakota 10 i mapami). Niedawno w czasie jazdy zauważyłem że gps w pewnym momencie pokazywał wysokość npm 7 , tam gdzie w rzeczywistości jest około 75 mnpm. Pomyślałem że to chwilowe. Ale w czasie następnej jazdy dwa dni później gps zaczął pokazywać wysokość 130 mnpm. Wiem że wysokość w tym Garminie mierzona jest za -pomocą sygnału gps i ciśnienia. Zastanawia mnie czy jest to wina jakiegoś błędu oprogramowania czy też uszkodzenia gps. Pozostałe dane, tzn prędkość, pozycja itp są pokazywane prawidłowo.
Pozdrawiam
Czy może ktoś z forumowiczów miał podobny problem jak ja? Od pół roku mam Garmina Edge 705. Używam go zgodnie z przeznaczeniem w czasie jazdy na rowerze. Do niedawna wysokościomierz wskazywał prawidłową wysokość mnpm (sprawdzane z innym gps Dakota 10 i mapami). Niedawno w czasie jazdy zauważyłem że gps w pewnym momencie pokazywał wysokość npm 7 , tam gdzie w rzeczywistości jest około 75 mnpm. Pomyślałem że to chwilowe. Ale w czasie następnej jazdy dwa dni później gps zaczął pokazywać wysokość 130 mnpm. Wiem że wysokość w tym Garminie mierzona jest za -pomocą sygnału gps i ciśnienia. Zastanawia mnie czy jest to wina jakiegoś błędu oprogramowania czy też uszkodzenia gps. Pozostałe dane, tzn prędkość, pozycja itp są pokazywane prawidłowo.
Pozdrawiam
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Dziwne zachowanie wysokościomierza w Edge 705
Może to kwestia poprawnej kalibracji wysokościomierza – sprawdź w ustawieniach.
Nie znam Edge 705 ale normalnie musisz na początku skalibrować wysokościomierz podając albo wysokość na jakiej się znajdujesz albo ciśnienie rzeczywiste. Można również włączyć automatyczną kalibrację ale ona daje prawidłowy odczyt dopiero po pewnym czasie.
Dziwne, że sprawdzałeś działanie altimetru z Dakotą 10 bo ona go akurat nie ma
Nie znam Edge 705 ale normalnie musisz na początku skalibrować wysokościomierz podając albo wysokość na jakiej się znajdujesz albo ciśnienie rzeczywiste. Można również włączyć automatyczną kalibrację ale ona daje prawidłowy odczyt dopiero po pewnym czasie.
Dziwne, że sprawdzałeś działanie altimetru z Dakotą 10 bo ona go akurat nie ma
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Jaka wersja fw? Od wersji 3.10 można (trochę pokrętnie) skalibrować wysokościomierz w E705. Jak to zrobić: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=89553#p89553
LeCH
Szukałem w opcjach możliwości kalibrowania i nie znalazłem. wersję oprogramowania mam najnowszą. Przejrzałem też instrukcję obsługi, słowa nie ma o kalibracji.
Kalibracja polega na tym, że w promieniu 30m od miejsca w którym jesteś musisz mieć Waypoint z wpisaną wysokością. Jeżeli naciśniesz przycisk Start (uruchamiasz trening/kurs/stoper) to Edge skalibruje wysokościomierz do tej wysokości.
LeCH