[odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

[odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem

Post autor: filips »

cześć,
może nie odkryję Ameryki, ale z drugiej strony kiedyś szukałem rozwiązania tego problemu i nie znalazłem nic.

PROBLEM: Pod linuxem, w MapSource/wine transfer możliwy jest tylko w trybie "com" (a nie usb), przez co przesłanie każdego MB mapek trwa wieki.

ROZWIĄZANIE: podłączamy normalnie GPSa pod usb, oraz dodatkowo jakiś (dostatecznie duży) pendrive pod drugie gniazdo usb. W MS normalnie wybieramy transfer map, ale nie do odbiornika tylko na dysk przenośny usb (np G:\). Wysyłamy dane, które lądują na pendrive. Następnie przełączamy GPSa w tryb pamięci masowej i kopiujemy plik img z pendrive na kartę GPSa. I tyle.

Transfer 2GB mapek w ten sposób trwał kilka minut, a w tradycyjny - jak sądzę - zajęło by to parę(naście) godzin...

EDIT: jeszcze lepszym rozwiązaniem jest MS Garniak Edition (o którym nie wiedziałem pisząc powyższe): http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?t=2012
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 05:49 przez filips, łącznie zmieniany 1 raz.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: [odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem

Post autor: popej »

Przecież możesz to zrobić wprost, podłączyć GPS w trybie pamięci masowej i przesłać do niego dane z MS. Musisz tylko skonfigurować wine, żeby widziało GPS jako napęd wymienny.

O ile dobrze pamiętam, możesz także jako napęd wymienny skonfigurować kartotekę na twardym dysku i na to wysyłać mapy z MS. Zamiast na pendrive.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

hej,
no właśnie wprost z MS na "pamięć masową" GPSa nigdy mi się nie udało. Może w nowszych wersjach MS (ja mam jakąś starszą). Również nie udało mi się w konfiguracji karta z gpsa w czytniku - gps włączony - synchronizacja na kartę...
jako napęd wymienny skonfigurować kartotekę na twardym dysku
O tym nie pomyślałem -- na pewno spróbuję.

pozdrowienia,
F
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

A dziala to z Garniak Edition? Tam mozesz od razu na dysk sobie przeslac.
Sam poprobuje zainstalowac Mapsource pod wine, bo jak sie mecze w jakims VirtualBoxie :) Nie wiedzialem, ze sie da....
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

tego nie próbowałem, ale jeśli by się dało to by było nieźle. Sprawdzę (za czas jakiś dopiero).
Mi nie wszystkie wersje MS działały pod wine. Nie było reguły...
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

pogrzebalem troche w sieci i prosze, tu ma howto:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=15330
wszystko opisane krok po kroku.
ja musialem wywalic gdiplus, bo kiedys potrzebowalem to zainstalowania mapedit++
Doinstalowalem po walce UMP. jednak Mapsource wyswietla mi czarna plame. Popytam w innym watku....
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
ODPOWIEDZ