cześć,
może nie odkryję Ameryki, ale z drugiej strony kiedyś szukałem rozwiązania tego problemu i nie znalazłem nic.
PROBLEM: Pod linuxem, w MapSource/wine transfer możliwy jest tylko w trybie "com" (a nie usb), przez co przesłanie każdego MB mapek trwa wieki.
ROZWIĄZANIE: podłączamy normalnie GPSa pod usb, oraz dodatkowo jakiś (dostatecznie duży) pendrive pod drugie gniazdo usb. W MS normalnie wybieramy transfer map, ale nie do odbiornika tylko na dysk przenośny usb (np G:\). Wysyłamy dane, które lądują na pendrive. Następnie przełączamy GPSa w tryb pamięci masowej i kopiujemy plik img z pendrive na kartę GPSa. I tyle.
Transfer 2GB mapek w ten sposób trwał kilka minut, a w tradycyjny - jak sądzę - zajęło by to parę(naście) godzin...
EDIT: jeszcze lepszym rozwiązaniem jest MS Garniak Edition (o którym nie wiedziałem pisząc powyższe): http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?t=2012
[odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem
[odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 05:49 przez filips, łącznie zmieniany 1 raz.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Re: [odpowiedź] Szybki transfer z MS pod linuxem
Przecież możesz to zrobić wprost, podłączyć GPS w trybie pamięci masowej i przesłać do niego dane z MS. Musisz tylko skonfigurować wine, żeby widziało GPS jako napęd wymienny.
O ile dobrze pamiętam, możesz także jako napęd wymienny skonfigurować kartotekę na twardym dysku i na to wysyłać mapy z MS. Zamiast na pendrive.
O ile dobrze pamiętam, możesz także jako napęd wymienny skonfigurować kartotekę na twardym dysku i na to wysyłać mapy z MS. Zamiast na pendrive.
hej,
no właśnie wprost z MS na "pamięć masową" GPSa nigdy mi się nie udało. Może w nowszych wersjach MS (ja mam jakąś starszą). Również nie udało mi się w konfiguracji karta z gpsa w czytniku - gps włączony - synchronizacja na kartę...
pozdrowienia,
F
no właśnie wprost z MS na "pamięć masową" GPSa nigdy mi się nie udało. Może w nowszych wersjach MS (ja mam jakąś starszą). Również nie udało mi się w konfiguracji karta z gpsa w czytniku - gps włączony - synchronizacja na kartę...
O tym nie pomyślałem -- na pewno spróbuję.jako napęd wymienny skonfigurować kartotekę na twardym dysku
pozdrowienia,
F
A dziala to z Garniak Edition? Tam mozesz od razu na dysk sobie przeslac.
Sam poprobuje zainstalowac Mapsource pod wine, bo jak sie mecze w jakims VirtualBoxie
Nie wiedzialem, ze sie da....
Sam poprobuje zainstalowac Mapsource pod wine, bo jak sie mecze w jakims VirtualBoxie
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
G.
tego nie próbowałem, ale jeśli by się dało to by było nieźle. Sprawdzę (za czas jakiś dopiero).
Mi nie wszystkie wersje MS działały pod wine. Nie było reguły...
Mi nie wszystkie wersje MS działały pod wine. Nie było reguły...
pogrzebalem troche w sieci i prosze, tu ma howto:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=15330
wszystko opisane krok po kroku.
ja musialem wywalic gdiplus, bo kiedys potrzebowalem to zainstalowania mapedit++
Doinstalowalem po walce UMP. jednak Mapsource wyswietla mi czarna plame. Popytam w innym watku....
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=15330
wszystko opisane krok po kroku.
ja musialem wywalic gdiplus, bo kiedys potrzebowalem to zainstalowania mapedit++
Doinstalowalem po walce UMP. jednak Mapsource wyswietla mi czarna plame. Popytam w innym watku....
pozdrawiam
G.
G.