Oregon 550 - zdjecia ?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
phalops
Początkujący

Re: Oregon 550 - zdjecia ?

Post autor: phalops »

Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Wnioski, jakie wyciągnąłem? Pewnie Garmin powinien się bardziej przyłożyć i włożyć do Oregona lepszy aparat. Ale Garmin aparatów nie produkuje, więc może kupił rozwiązanie od kogoś i musiało kosztować :(
Ale skoro tyle osób kupuje Oregony :lol: , to pewnie niezły sprzęt :D Więc kupuję Oregona 550T, a te parę złoty za aparat dołożę, bo chcę mieć dokumentacyjne geotagowane zdjęcia.

Jeszcze go nie mam w ręku, ale jak wszystko wypali to za kilka dni będę mógł podziękować sprzedawcy za doby kontakt i dobrą cenę 8)
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Post autor: Wojtek Szydlowski »

phalops pisze:Ale skoro tyle osób kupuje Oregony
Sam się do nich zaliczam, skusił mnie Customs Maps i dashboardy, poza tym "mężczyźni lubią zabawki" :)
Myślę, że będziesz zadowolony.
Sam chciałbym mieć aparat z geotagowaniem zdjęć, jednak za bardzo lubię swój zestaw foto, żeby zmieniać (po drugie szkoda kasy), a z drugiej strony jakoś mi nie leży aparat w 550.
Za dużo korzystam jednak z zoomu, żeby zawierzyć cyfrowemu powiększeniu.
Chociaż dzisiaj, patrząc na spadająca - dzięki wzmocnieniu złotówki - cenę Garmina, to kto wie, czy zamiast 450 nie miałbym 550...
Dla mnie to i tak jednak backup 60-tki, więc może i warto było zaczekać, ale już po fakcie.
Wymieniać na pewno nie będę, chociaż muszę Ci powiedzieć, że "do miasta" to już nie biorę 60-tki a Oregona, więc coś w tym jest :)
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Marko pisze:
Ranger pisze:Tutaj wiarygodnym źródłem będzie Wojtek Szydlowski, którego poprosimy o informację n/t nawigacji do geotagowanych zdjęć z Panoramio tudzież Picasy.
W menu jest taka funkcja, zaraz pobiorę jakąś fotę i sprawdzę

Edytuję, bo sprawdziłęm:
Wgrałem do katalogu JPEG i nie mam możliwości nawigacji po tym zdjęciu - albo robię coś nie tak, albo 450'tka tego nie wspiera.
Awatar użytkownika
arek-nawrocki
Początkujący

Post autor: arek-nawrocki »

Wojtek Szydlowski pisze: Edytuję, bo sprawdziłęm:
Wgrałem do katalogu JPEG i nie mam możliwości nawigacji po tym zdjęciu - albo robię coś nie tak, albo 450'tka tego nie wspiera.
550-tka w katalogu głównym ma dodatkowy folder na zdjęcia DCIM →1000GRMN→ zdjęcia Może spróbuj utworzyć na karcie i tam wrzucić zdjęcie.
gpsmap 62st, był 550t i 60csx Obrazek
Wojtek Szydlowski
Bywalec

arek-nawrocki pisze:550-tka w katalogu głównym ma dodatkowy folder na zdjęcia DCIM →1000GRMN→ zdjęcia Może spróbuj utworzyć na karcie i tam wrzucić zdjęcie.
zrobiłem, wgrałem fotę - nic.
Obawiam się jednak, że to ja zawiniłem, bo nie mam przekonania że dobrze pobrałem z Panoramio fotę - po prostu zrobiłem prawy klawisz "zapisz zdjęcie" a pewnie robi się to inaczej, może ktoś podpowie mi jak?
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Awatar użytkownika
arek-nawrocki
Początkujący

Post autor: arek-nawrocki »

Tez próbowałem ale zdjęcia z Panoramio są geotagowane (przynajmniej nie wszystkie). We właściwościach zdjęcia nie ma współrzędnych. Spróbuj wrzucić któreś z moich zdjęć.
gpsmap 62st, był 550t i 60csx Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

Ranger pisze:... w serwisie omawianym tu na Garniaku (w HydePark) umieściłem swego czasu jako przykład trasę, gdzie fotki mają zachowane źródłowe geotagi:
http://www.trasygps.com/trasy/pokaz/86/...Ooops, wtedy chyba korzystałem z modułu, punkty są jednak w gpx-ie :oops:
Jurku, serwis trasygps.com wycina dane EXIF.
Geotagowane zdjęcia znajdziesz w podanych przeze mnie swego czasu serwisach: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=275&p=54822
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Marko
Nawet gdyby nie wycinał, to by nie miał co :-) Sprawdziłem swoje oryginały.
Natomiast co do serwisów ogólniej - najczęściej wycinają geotagi przy przeróbkach zdjęć, np. produkując miniatury czy po prostu pomniejszone zdjęcia. Zdarza się też, że udostępniają oryginały, a wtedy raczej nie majstrują w geotagach.
Ładując następną wycieczkę sprawdzę, czy rzeczywiście to jest wycinane, jeżeli np. umieszcza się zdjęcie o rozmiarze wyświetlanym przez serwis. Moim zdaniem wycinane nie muszą być, trzeba będzie butcherowi podpowiedzieć coś nt. właściwych skryptów do obróbki zdjęć w serwisie.
Edit:
Zerknąłem teraz do serwisu i rzeczywiście zostało tylko IPTC (choć te informacje i tak mało kto wypełnia).
Pozdrawiam
Ranger
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

GPS Maniak pisze:po obejrzeniu zdjęć zaprezentoanych przez arka nawrockiego mam mieszane uczucia związane z ostrością rysowania obiektywu. Tyle, że takie uczucia mam w 99% przypadków fotek wykonanych obiektywem wielkości małego paznokcia :(
Moim zdaniem ostrość obiektywu jest niezła. Twoje obiekcje raczej są spowodowane ponad 90% kompresją jpega - pewnie nie ma możliwości zmiany tego parametru :roll: . Mnie raczej martwi, że nawet przy słonecznej pogodzie u Arka wychodzą takie szumy (widać je na niebie), a na innych zdjęciach można tu popatrzyć:
http://www.gpsfix.net/garmin-oregon-550 ... mpression/
http://www.gpsfix.net/garmin-oregon-550 ... mpression/
Obrazek
Nüvi-765
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Post autor: butcheronline »

Ranger pisze:Moim zdaniem wycinane nie muszą być, trzeba będzie butcherowi podpowiedzieć coś nt. właściwych skryptów do obróbki zdjęć w serwisie.
Niestety język PHP udostępnia jedynie możliwość odczytywania danych EXIF ze zdjęcia. Przy zmniejszaniu - tak jak mówiłeś, jest tworzone "całkiem nowe" zdjęcie i nie ma możliwości wrzucenia tam żadnych danych.

Może w przyszłości będę miał własny serwer, to będę mógł sobie robić co będę chciał, np. zainstalować Pythona... Ale to już temat na informatyczne forum :)

A co do zdjęcia, to wygląda niezbyt ciekawie... Takie jakby malowane w stylu impresjonistycznym :)
http://www.trasygps.com - serwis dla miłośników podróży i systemu GPS
ODPOWIEDZ