Pomoc w tworzeniu mapy ?

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
bemon
Nowy

Pomoc w tworzeniu mapy ?

Post autor: bemon »

Witam, bardzo podoba mi się inicjatywa UMP pcPL ale śmigam dużo rowerem po szlakach i ścieżkach i w moich okolicach mapa jest bardzo niedokładna bądź omija ciekawe trasy i nie ma zaznaczonych wielu dróg bądź przejazdów. Teraz pytanie: jeśli chciałbym pomóc w rozwoju mapy, czy wystarczyło by abym przesyłał ślady (gpx) wraz z opisem co i jak dokładnie i punktami POI spotkanymi po drodzę ? Jestem z okolic Olsztyna, więc mogę podsyłać takie ślady z jego okolic + powiat Lidzbark-Warmiński oraz Bartoszyce. Na UMP pcPL są to praktycznie białe plamy z wyjątkiem niektórych terenów.

Całą procedura tworzenia i rysowania map jest trochę na początek przerażająca i wolałbym przynajmniej na początku przekazywać te dane komuś bardziej doświadczonemu.

I jeszcze pytanie: nie posiadam dedykowanego urządzenia garmina, a jedynie PDA + Garmin Mobile XT - czy dokładność rejestrowanych za jego pomocą tras nie będzie problemem ?
wopozka
Bywalec

Re: Pomoc w tworzeniu mapy ?

Post autor: wopozka »

Zarejestruj się na naszym systemie i podsyłaj tam opisane ślady i punkty. Ktoś na pewno doda to do mapy. Co do Mobile XT to może być, ale postaraj się ustawić największą możliwą częstotliwość śladu (jeśli jest możliwość to nawet co 1 sekundę), tak żeby był jak najbardziej dokładny.
bemon
Nowy

Post autor: bemon »

Ok, zrobiłem testowo krótką trasę, mam ślad gpx i punkt POI zapisany oddzielnym programem ze współrzędnymi i zdjęciem. Jak teraz opisać np. jakość dróg na śladzie abyście odpowiednio je zaznaczyli ? Są to w sumie na razie 3 ścieżki z czego dwie można przejechać samochodem a ta trzecia jest leśną ścieżką dla rowerów i pieszych ? I czy warto takie małe ilości wam zgłaszać czy czekać aż się uzbiera kilkadziesiąt km ?
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Jeśli masz Mapsource'a to ja bym tam wczytał tego gpx'a, dodał punkty identyfikujące początek i koniec odcinków a następnie zapisał spowrotem wraz z tymi punktami. Wysyłasz takiego gpx'a na Flyspray'a i dajesz opi w stylu odcinek od A do B to ... od C do D to ... itd
A sens jak najbardziej ma.

W.
nuvi 215W, SP 2720
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

To ja zaproponuję jeszcze lepszy sposób, który ułatwi wprowadzanie. Zamiast punktów pociąć ślady na kawałki odpowiadające typom dróg. Każdy kawałek nazwać odpowiednio: np gruntowa, ścieżka itd. Jeśli będziesz robił ślady w miejscowościach i będziesz chciał dodać nazwy ulic, to nazywaj ślady według schematu: miejscowość-nazwa ulicy-typ nawierzchni.

Chodzi o to, że zdecydowanie łatwiej się wprowadza dane jeśli ślady są pocięte i nazwane, niże pozaznaczane początków i końców punktami.
zenonburza
Początkujący

Post autor: zenonburza »

Witam,

Przy okazji wykorzystam ten wątek (żeby nie tworzyć kolejnego tematu) i zadam pytanie, które mnie zainteresowało. Czy po założeniu konta na http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/ można dorzucać obrobiony ślad w programie mapedit (wersja darmowa)? Mam kilka śladów, które sobie przygotowałem, obrobiłem najlepiej jak to potrafię (wykorzystuję do łażenia po lesie i jest OK). Jest to w pliku nazwamapy.mp
Pozdrawiam, ZB
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Można, ale załącz też oryginalny ślad.

W.
nuvi 215W, SP 2720
zenonburza
Początkujący

Post autor: zenonburza »