Jaki jest poprawny zapis w pliku img? Mam wątpliwości.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Agnesblond
Nowy

Jaki jest poprawny zapis w pliku img? Mam wątpliwości.

Post autor: Agnesblond »

Witam.
Jaki jest poprawny zapis pliku o formacie img ? ( mam wątpliwości )
Im bardziej czytam różne fora internetowe dotyczące zapisów ze skanowanych map do garmina tym bardziej się zaczynam gubić.
Mam Garmina 60
Jak do tej pory ustaliłam, że:
1) Aby Garmin widział mapę musi być zapisane w pliku .img
2) Aby były widoczne pliki należy jednocześnie przesyłać.
3) Muszą być zapisane w katalogu garmin.
PYTANIA
- Czy to prawda aby nad pisać ze skanowany plik img muszą być użyte cyfry i to musi być ich 8 np.: 12345678.img ?
A czy nie mogą być 8 cyfr np. abcdefgh.img?
A jak ja plik img nadpisze np. 1pomorzetop.img to będzie ok.? i też 1pomorzetur.img
Np. jakbym chciała wgrać mapy Pomorza: topograficzną i turystyczną?
Czy jest jakiś program do ekspoloracji ( za pomocą eksplorela )plików img np. aby eksplorerować komercyjną topomapę to by było można zrobić tak jak nadpisuje się autocad i są różne nakładki na auto cada. A te nakładki by były różnymi punktami i w tedy na takiej topograficznej mapie rysuje ścieżki albo wycinam i załączam w lepszej skali. Lub tworzę nakładki tak samo jak się rysuje projekt w a auto cadzie. Chodzi mi o to jak ma się gotowce to można nadpisać auto cada czyli eksplorerować poszczególne podkatalogi...

Jaki program kalibruje np ze skanowaną mapę, która jest zapisana jako plik jpg, bmp, tif ? Bezpośrednio na img ? Tak abym mogła wgrać na mikro kartę. Na tej karcie mam katalog garmin z topomapą i chciałbym kilka map nadpisać...
Np. chciałabym zgrać darmową turystyczną mapę Wielkopolski. I ma taki sam zapis jak topomapa.
Więc jak mam zmienić aby mój garmin widział jako oddzielne mapy bo wg logiki będzie w tedy miał kłopt i trzeba by było nadpisać. Widziałam w internecie darmowe mapy Pomorza i Kujaw oraz Warmi One tam mają różne cyferki.
Proszę napisać po kolei na moje pytania.
Tak aby zrozumiała to blondynka

A i jeszcze
Jak mam wgrać do mojej gptop mapy plik z radarami i aby mój garmin widział to jaki musi być plik fotoradarów?

Jaką mapę polecacie do garmina turystycznego aby czasem wykorzystać jako mapę samochodową tak aby były zaznaczone znaki drogowe to jest ogranicznenia prędkości i fotoradary ?

Ps mam garmina 60 csx
Chcę sobie dobrze zrobić i tak abym dobrze miała przed pierwszym razem abym wgrała dobrze wszystkie pliki.
Pomocyyyyy
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Jaki jest porawny zapis w pliku img? Mam wątpliwości ! help!

Post autor: GPS Maniak »

Problemów sporo, na całe szczęście większość omówiona na Garniaku. Może koledzy pomogą i wskażą stosowne linki.
Niestety nie są to z reguły zagdanienia, które można omówić w 2-3 "mądrych" zdanaich, zatem raczej należy spodziewać się właśnie linków, niż krótkich rzeczowych porad.

Osobiście odniosę się bezpośrednio do problemów mapowych.
Agnesblond pisze:Aby Garmin widział mapę musi być zapisane w pliku .img
60CSX? Tylko i wyłącznie plik gmapsupp.img - w katologu Garmin.
Aby wgrać wiele zestawów mapowych (np. GPMapę_Topo i GPS_Wielkopolska) na kartę w postaci jednego pliku gmapsupp.img musisz albo
* wygenerować ten plik MapSourcem: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1
* połączyć gotowe mapsety w jeden plik gmapsupp.img programem GmapTool: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=12435#p12435

Rastrów (map skanowanych) nie zobaczysz w 60CSX Teoretycznie można uzyskać coś na kształt "pseudorastra" czy raczej "pseudowektora", ale w 60CSX wygląda to gorzej niż źle, zatem nie polecam. Ale poczytać możesz: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=4861
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Agnesblond
Nowy

Dziękuje.
Dokładnie mój Garmin to GPSMap 60 Cx
Mam go od nie dawna, podoba mi się top mapa ale jest jak dla mnie zbyt mało szczegółów topograficznych np leśnych drug, brakuje obiektów turystycznych tak aby mogła w pełni wykorzystać.

Ja przed chwilą wgrałam. Wygrywając na mikro kartę ( podłączając czytnik kart przez usb dobrej klasy ) sobie 16 różnych mapek zajęło mi to kilkanaście sekund. Objętość wszystkiego 442 MB.

Mój Garmin widzi tylko kompercyjną topomapę o nazwie: GMAPSUPP.IMG
Reszte mam ściągniętą co prawda z internetu zapisaną na w sytemie np abcdefgh i nie widzi mój Garmin.

Ja nie mogę znaleźć programu takiego aby móc ekspolorować zapisane mapy Garmina w jednym katalogu.
Gdy włączam Garmina w urządzeniu otwieram mapy to widzi wiele różnych o różnych nazwach np Olsztyn, GpMapa Topo 2009 ox, wrz 2009: Szczytno, GpMapa Topo 2009 ox, wrz 2009 i na końcu ostatnia: international Marine Point Basemap sty 2001.
Czyli urządzenie widzi 2 mapy jedną całą z 2001 roku... i jedną mapę podzieloną na kilkadziesiąt mniejszych o nazwie Olsztyn, Szczytno.

Ja pracuję na auto cadzie, znam go dobrze, wiem, że można nadpisać, stosować różnego rodzaju nakładki.
Czy jest jakieś dostępne takie oprogramowanie aby było można pliki typu img eksplorować tak by rozebrać je na całości.

Pewno w tedy by było łatwiej a tak kto dla początkującej to czarna magia:(

A może Topo mapa jest zrobiona na tej mapie z 2001 roku i są różne nakladki typu Olsztyn, Szczytno
Więc jakbym miała swoje dokładniejsze takie turystyczne np całych Kujaw, Wielkopolski, Pomorza, Warmi to by było super.

A jak to jest z nakładkami tak abym mogła wgrać np fotoradary? czy stworzyć sobie kluby nocne w Trójmieście, Bydgoszczy, Toruniu? Na jaki mam patrzeć zapis? i czy bym mogła sobie np ściągnąć z internetu? i zapisać na kompie i wysłać na micro kartę co by operacja trwała kilkanaście sekund? :D
Awatar użytkownika
Agnesblond
Nowy

Jeszcze raz wielkie dzięki :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Agnesblond pisze:Reszte mam ściągniętą co prawda z internetu zapisaną na w sytemie np abcdefgh i nie widzi mój Garmin.
Przecież wyżej napisałem: wyłącznie plik gmapsupp.img - w katologu Garmin
Kupując 60cx dostałaś płytkę z MapSourcem. Zainstaluj ten program :!:
Pobierz też z sieci jakąś mapę z pewnie działającą instalką pod MapSource np. tę: http://gps.bieszczady.pl/mapy-gps_50.htm

Mając mapy w MapSource, możesz już przetestować wysyłanie map z poziomu MapSource (może to być czytnik kart, a nie koniecznie 60cx z kartą): http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1

Inna rzecz. Jeżeli masz legalną GPMapęTopo, (jeżeli nielegalną, to nawet nie pytaj co z nią zrobić) zarejestruj się na stronie producenta i pobierz instalkę pod MapSource. Wówczas będziesz mogła wysyłać na kartę zarówno GPMapę Topo jak też tę mapę, którą wskazałem wcześniej.

Generalana ogólna zasada dla początkujących: nie kombinować z plikami IMG, używać MapSource i map, dla których są instalki dla MapSource. Później przyjdzie czas na eksperymenty z GmapToolem (link podałem wcześniej) czy MapSetToolKitem (pozwala wpiąć rózne mapy do MapSource). Ale wiedzy związanej z ręczniakami Garmina jest naprawdę sporo i nie da się tego ogarnąć w jedno popołudnie. Zatem musisz powoli, małymi kroczkami ....

Jeszcze coś. Gdy w odbiorniku widzisz w "ustawieniach mapy" spis arkuszy pamiętaj, że wciśnięcie Menu da Tobie możliwość włączania i wyłączania całych zestawów mapowych (mapsetów), bez konieczności wyłączania pojedynczych arkuszy, których nazwy czasami nic nie mówią i których można mieć czasami kilka setek :D

EDIT: a co do jakosci GPMapy Topo. Wszystko zależy do czego człek to używa. Moja krótka recenzja: http://gps.bieszczady.pl/mapy_gpmapa_topo.htm
EDIT2: Rzucam jeszcze jedno hasło: UMP_Topo http://ump.waw.pl/wszystkie.html Tyle, że czasami bywają kłopty z instalką tej mapy, dlatego radzę najpierw przetestować inne zestawy map.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
marcin1812
Początkujący

Post autor: marcin1812 »

Witam w gronie Niereformowalnych Miłośników Staroci (a do takich zalicza się klasyk 60-tka)

Podsuwam hasła:
- MapEdit (ten Twój "explorer")
- GPMapTool (problem łączenia kilku img)

Aha... zapomnij raczej o skanowanych mapach... 60-tka to głównie wektor. Skanowane mapy na 60-tce to zagadnienie raczej czysto akademickie. Da się zrobić, ale rezultaty są mizerne (w porównaniu z nowszymi maszynami, oraz PDA)
Jak masz klasykę, powinnaś się bardziej przekonać do wektora.

Polecam stronę gpsManiaka, np: http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
"Przeeksploruj" całą tę stronkę. To biblia garminowców :)

Pozdrawiam,
Marcin

ps. Twój temat wymaga odpowiedniej liczby "tyłkogodzin" wysiedzianych przed kompem. To nie jest sprawa na 5 minut
Awatar użytkownika
Agnesblond
Nowy

Ja przed chwilą ściągłam na komputer zestaw GPS_50_Bieszczady.
Związku z tym na komputerze w katalogu C: Garmin powstał pod katalog GPS_50_Bieszczady.
W pod katalogu GPS_50_Bieszczady mam pod katalog o nazwie img a w nim mapy zapisane w systemie 8 cyfrowym.
W Pod katalogu GPS_50_Bieszczady. oprócz pod katalogu o nawie img są pliki:
- licencja zapis doc czyli word.
- produkt format zapisu: garmin map index
- basemap format zapisu img
- obiekt16.typ
- unist. Dokument tekstowy.

Mam pytanie jakbym chciała stworzyć swoje pomorze to:

Tworzę taki sam pod katalog w moim komputerze: C: Garmin o nazwie pomorze.
Muszę mieć pliki o nazwie
- licencja zapis doc czyli word.
- produkt format zapisu: garmin map index
- basemap format zapisu img
- obiekt16.typ
- unist. Dokument tekstowy.

I bym musiała nad pisać Dokument tekstowy o nazwie uinst. z nazwą stworzonych map?
I czy by to wystarczyło ?

A ten pod katalog w katalogu c: garmin to mogę przesłać na moją microcartę? i w pod katalogu garmin na mirco carcie zapisać tam katalog GPS_50_Bieszczady ???
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Widzę że na początek rzucasz się na głęboką wodę.
Poczytaj klasyka ;) http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
Odnośnie pomorza: http://www.rybickim.pl/
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Zacytuję Ciebie w odwrotnej kolejności
Agnesblond pisze:A ten pod katalog w katalogu c: garmin to mogę przesłać na moją microcartę? i w pod katalogu garmin na mirco carcie zapisać tam katalog GPS_50_Bieszczady ???
Zacznij od opanowania MapSource. Lista rozwijalna na pasku narzędziowym: tam widzisz ZESTAWY (popularnie zwane mapami). Możesz wpierw wskazać GPS_50_Bieszczady. Jak "oddalisz" się (lupka z -) to zobaczysz wszystkie arkusze zestawu GPS_50_Bieszczady. Wybierasz narzędzie do zaznaczania (taki zamknięty wielokąt). Teraz myszą zaznaczasz arkusze. Potem z listy rozwijalnej wybierasz nazwę innego zestawu. Powtarzasz takie operacje jak dla poprzedniego. Itd. Na koniec, po zaznaczeniu wszystkiego, naciskasz ikonkę wysyłania do urządzenia.
Agnesblond pisze:Mam pytanie jakbym chciała stworzyć swoje pomorze to:
Czytać m.in. http://gpsmaniak.com/ i być cierpliwą.
W skrócie idea:
- Rysujesz poszczególne arkusze przy pomocy MapEdit++ i zapisujesz do tzw. formatu MP (ważne: we właściwościach podajesz ten magiczne 8 znaków arkusza)
- Kompilujesz arkusze do (8 znaków).IMG przy pomocy cgpsmapper
- Przy pomocy MapSetToolKit lub GmapTool tworzysz zestaw widziany przez MapSource
- I dalej już będziesz wiedzieć, bo będziesz znać MapSource
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Agnesblond pisze:i w pod katalogu garmin na mirco carcie zapisać tam katalog GPS_50_Bieszczady ???
Nie kombinuj :D i nie idź na skróty. Tzn. nie uprzedzaj faktów :!: Nie da się nauki matematyki rozpocząć od różniczek. Najpierw trzeba umieć dodawać, do czego czasami trzeba rozwiązać kilka zadań domowych, które Ty sprytnie omijasz :wink:

Przeczytaj jeszcze raz moje posty. Przecież ja nigdzie nie pisałem o kopiowaniu jakichkolwiek plików czy katalogów :!:
Pisałem, że masz zainstalować MapSource, potem zainstalować jakaś mapę publikowaną w postaci instalki pod MapSource, po czym spróbować wysłać do odbiornika, bądź na kartę mapę z MapSource tą metodą: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1 Podaję ten link po raz trzeci :wink:
Żadne tam: kopiuj -> wklej. Wgrać mapę MapSourcem :!: :!: :!:
Zresztą Zastanów się. Co Tobie da skopiowanie katalogu GPS_50_Bieszszczady na kartę skoro ja już DWA RAZY pisałem, że odbiornik zobaczy tylko i wyłącznie plik gmapsupp.img w katalogu Garmin. Nasze lekcje mają Tobie właśnie pokazać jak taki plik gmapsupp.img stworzyć (MapSource zrobi to za Ciebie) i wysłać (też MapSourcem) na kartę. W tym także plik gmapsupp.img, który będzie UWAGA: zawierał kilka różnych map/różnych zestawów mapowych. Wyłącz zatem piąty bieg proszę i powoli krok po kroku rób, co Tobie radzimy :wink:

Lekcja nr 1 ciąg dalszy: o ile się nie mylę Michał Rybicki publikuje Pomorze także w postaci instalki pod MapSource - link podał Zachu.
Zainstaluj Pomorze i metodą opisaną tu: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1 (podaję ten link po raz czwarty :wink: ) postaraj się wgrać do odbiornika/na kartę RAZEM kilka arkuszy Pomorza i kilka arkuszy Bieszczadów.

Zobacz czy to potrafisz (w tym wysłanie z poziomu MapSource map na czytnik) i zobacz jaki jest tego efekt w odbiorniku.
A jak zameldujesz, że opanowałaś do perfekcji wysyłanie wielu map RAZEM z poziomu MapSource, pojedziemy z następną lekcją :wink: Jeżeli natomiast trafisz na kłopty z lekcją nr1 postaramy się pomóc i rozwiązać Twoje problemy, ale tylko te problemy, które wiążą się z lekcją nr 1, a nie z lekcją nr 4, która jeszcze nie wiadomo o czym będzie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
marcin1812
Początkujący

Post autor: marcin1812 »

Eeee tam, nie zgrywajcie się z nowego użytkownika!
Przecież problem jest banalny, da się go rozwiązać na bilecie tramwajowym :)

Tutaj jest pełny full wypas opis formatu img i wszystko od razu staje się jasne :D
http://garmin-img.sourceforge.net/
Awatar użytkownika
Agnesblond
Nowy

Ja myślałam, że da to się tak samo zrobić jak w programie typu cad.
Dlatego dopytywałam się o nadpisywanie pliku.

Z Map Source chyba poradziłam ale nie jestem pewna.

Skorzystałam z rad kolegów i wgrałam poprzez ten program mapy Bieszczad.
Bardzo ładnie zrobione moje gratulacje.
Ale skasowałam sobie komercyjną mapę.
Zrobiłam tak kilka razy, wygrywając na nowo komercyjną topomapę ( dla mnie jest nie doskonała i ja bym chciała aby na komercyjnej topomapie była taka jak właśnie Bieszczad:)

Wygrywając zauważyłam, że jest tylko jeden plik o nazwie : GMAPSUPP

Doszłam do wniosku, że jednak muszę dokupić kilka micro karty:(
Ale zostawiam to do jutra, gdzie zrobię kilka testów.
Swoje dzieło postaram się udostępnić.
Ps o Pomorzu wiem, o Wielkopolsce wiem jest też nie komercyjna mapa z Urzędu Wojewódzkiego woj Wielkopolskiego, całe jest województwo.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Agnesblond pisze:Wygrywając zauważyłam, że jest tylko jeden plik o nazwie : GMAPSUPP
Ale o tym pisałem. Z tym, że to żaden problem.
Agnesblond pisze:Doszłam do wniosku, że jednak muszę dokupić kilka micro karty:(
Po co? Przecież jeszcze nie doszliśmy do końca "szkolenia", a Ty znów uprzedzasz fakty.
Uwierz mi: ja mam tylko jedną kartę na jeden odbiornik i starcza. Na tej karcie mam jeden plik gmapsupp.img, a w nim 10 różnych zestawów mapowych z komercyjnymi mapami: GPMapa Topo, Slovakia topo i Topo Czech włącznie. Zatem nie panikuj. Do wszystkiego powoli dojdziemy.
Pozdrawiam Lechu

sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Agnesblond pisze:Ale skasowałam sobie komercyjną mapę.
Zaznaczyłaś arkusze tylko z jednego zestawu (np. z GPS_50). Przed wysłaniem musisz MapSource przestawić na drugi zestaw (np. GPMapa Topo) i kontynuować zaznaczanie arkuszy.
I kiedy wiesz że zaznaczyłaś to co zamierzałaś z wielu zestawów (niech będzie - użyję tego słowa - z wielu map) wysyłasz "swój wybór" do urządzenia.
Agnesblond pisze:Wygrywając zauważyłam, że jest tylko jeden plik o nazwie : GMAPSUPP
Taki urok MapSource. Zawsze tworzy plik o nazwie GMAPSUPP.IMG.
Dlugi
Początkujący

Re: Jaki jest poprawny zapis w pliku img? Mam wątpliwości.

Post autor: Dlugi »

A ja się zastanawiam czy ona zainstalowała sobie pod Mapsourcem jeszcze jakikolwiek zestaw oprócz Bieszczadów??? Inaczej przeszła by jej ochota na działanie na wielu kartach :-)
ODPOWIEDZ