TMC odbiornik komunikatów drogowych
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
Dzięki Zachu za info
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Oby była. Trudno wykupywać coś jeżeli tak naprawdę nie wiadomo czy warto w to inwestować.frasun pisze:TMC w Polsce rusza 1 maja.
(...) Wygląda na to, że nowe odbiorniki dostaną kod w promocji, a stare będą wymagały wykupienia kodu premium TMC (ok. 50€, może będzie jakaś promocja).
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Ciekaw jestem jak to bedzie z TMC w odbiornikach zakupionych poza Polska. Mam nadzieje, ze glowniejsze drogi, autostrady, itp. beda dzialaly bez polskiej subskrypcji. Bede mial mozliwosc sprawdzenia w okolicach lipca, to dam znac.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
G.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Zajrzyj do pdf. To będą same główne drogi i sześć aglomeracji. Nie wiem tylko dlaczego Śląsk po macoszemu potraktowany.
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Może nie ma tam aż takich korków jak w Łodzi, czy w WarszawieZachu pisze:Nie wiem tylko dlaczego Śląsk po macoszemu potraktowany.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Czy Waszym zdaniem warto dokumpić do 765 odbiornik GTM-21 czy u nas to raczej tylko "gadżet" pomimo wprowadzenia TMC?
---
jjanusz
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Chwilowo to spekulacje i trudno coś powiedzieć. Pierwszy etap wdrożenia TMC w Polsce wygląda raczej dość ubogo, ale może poprawić działanie CNE np. zamknięcie przebudowywanych ulic w dużych miastach.
Myślę, że jak ktoś z nas pojeździ z TMC może będzie mógł napisać coś więcej.
Jeśli uda mi się wykupić licencję myślę, że w połowie maja wyskoczę w krótką trasę po Polsce i zobaczę jak to cudo działa w praktyce.
Pozdrawiam,
Jeśli uda mi się wykupić licencję myślę, że w połowie maja wyskoczę w krótką trasę po Polsce i zobaczę jak to cudo działa w praktyce.
Pozdrawiam,
Witam,
Czy TMC faktycznie nie bedzie dzialac ze starszymi mapami niz CNE 2011.10? Podobno w CNE 2010.30 jest juz TRF z lokalizacjami w Polsce...
Czy UMP bedzie za jakis czas wsperalo TMC, zawieralo punkty/plik TRF konieczny do dzialania TMC ?
Czy Location Table dla Polski jest/bedzie ogolnodostepna ?
Pozdrawiam
Wojciech Andralojc
Czy TMC faktycznie nie bedzie dzialac ze starszymi mapami niz CNE 2011.10? Podobno w CNE 2010.30 jest juz TRF z lokalizacjami w Polsce...
Czy UMP bedzie za jakis czas wsperalo TMC, zawieralo punkty/plik TRF konieczny do dzialania TMC ?
Czy Location Table dla Polski jest/bedzie ogolnodostepna ?
Pozdrawiam
Wojciech Andralojc
nuvi 1390T, UMP
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Witam.frasun pisze:Wygląda na to, że nowe odbiorniki dostaną kod w promocji, a stare będą wymagały wykupienia kodu premium TMC (ok. 50€, może będzie jakaś promocja).
Myślę, że cena podana przez frasuna jest trochę wygórowana. Moim zdaniem będzie to raczej 35€, jak zresztą
Mimo wszystko jednak mam nadzieję (a raczej się łudzę
"GTM™ 25 z bezterminową subskrypcją komunikatów drogowych
Podłącz urządzenie nüvi do zasilania i pobierz aktualizacje bezterminowej¹ subskrypcji komunikatów drogowych(...)"
Jednak poniżej:
"¹Użytkownik będzie otrzymywał dane o ruchu drogowym przez cały okres eksploatacji odbiornika komunikatów drogowych firmy Garmin (dopóki będzie dysponował zgodnym urządzeniem GPS firmy Garmin) albo dopóki firma Garmin będzie odbierała dane o ruchu drogowym od strony trzeciej, (...)"
A zdaje się Destia raczej spełnia te warunki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
zenonburza
- Początkujący
Witam,
pojawiło mi się kilka pytań odnośnie TMC:
-czy w widoku 2D pokazuje się jakaś ikonka/znaczek, który wskazuje na działanie. W instrukcji jak i w załączonych rysunkach przez PouchX widać kolorowe kółka ale w widoku 3D - jak to się ma do 2D?
-ułożenie anteny TMC, czy będzie duża różnica w odbiorze komunikatów jeśli będzie ona ułożona poziomo, założona na dole przy desce rozdzielczej?
to chyba tyle pytań tak na gorąco. Dziś jechałem DK1, przecinałem w kilku miejscach A2 i nuvik nic nie pokazał/zarejestrował.
pojawiło mi się kilka pytań odnośnie TMC:
-czy w widoku 2D pokazuje się jakaś ikonka/znaczek, który wskazuje na działanie. W instrukcji jak i w załączonych rysunkach przez PouchX widać kolorowe kółka ale w widoku 3D - jak to się ma do 2D?
-ułożenie anteny TMC, czy będzie duża różnica w odbiorze komunikatów jeśli będzie ona ułożona poziomo, założona na dole przy desce rozdzielczej?
to chyba tyle pytań tak na gorąco. Dziś jechałem DK1, przecinałem w kilku miejscach A2 i nuvik nic nie pokazał/zarejestrował.
Pozdrawiam, ZB
nie pamietam czy ikonka jest w ikonka w widoku 2d i 3d, ale wydaje mi sie ze tak.
jesli chodzi o ulozenie anteny tmc to osobiscie uzywam tylko kabelka z odbiornikiem. kiedys jezdzilem z antena, ale od dawna jej nie podlaczam. w uk w duzych miastach (i nawet poza nimi) sila nadajnikow jest taka duza, ze nie ma to znaczenia. pewnie podobnie bedzie tez teraz w polsce.
jesli chodzi o ulozenie anteny tmc to osobiscie uzywam tylko kabelka z odbiornikiem. kiedys jezdzilem z antena, ale od dawna jej nie podlaczam. w uk w duzych miastach (i nawet poza nimi) sila nadajnikow jest taka duza, ze nie ma to znaczenia. pewnie podobnie bedzie tez teraz w polsce.
pozdrawiam
G.
G.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W 2D pokazuje się identyczna ikona co w 3D. Przypominam jednak, że w Polsce mamy system "PRO", zatem do prawdiłowego działania zestawu potrzebny jest stosowny kod aktywujący.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
A gdzie i za ile można taki kod kupić?
---
jjanusz
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Póki co, nie wiadomo gdzie i za ile.
Pozdrawiam Lechu