Do mojego Garmina wgrałem darmową mapę gps wielkopolska ( map garmina gpsmap 60cx ) i tam po wpisaniu miejscowości nie widzi w cale dróg dlaczego?
A w komercyjnej topomapie widzi
wyszukiwanie tras w darmowym gps wielkopolska - problem
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: wyszukiwanie tras w darmowym gps wielkopolska - problem
Za to w komercyjnej topomapie nie ma strumyczków, stawków, dróg polnych i leśnych, przecinek oraz wielu, wielu innych informacji. Tak bywa. Jedna mapa ma to, a inna coś innego. Na jednej działa wyszukiwarka adresów, na innej nie działa, a jeszcze inne w ogóle nie mają nazw ulic, bo są adresowane bardziej dla tych, co "po lesie" niż dla tych co "po Poznaniu". Na całe szczęście nic nie stoi na przeszkodzie by w odbiorniku mieć kilka map i używać ich w zależności od potrzeb. Zresztą, z mapami papierowymi sytuacja jest identyczna.Szymon_k pisze:A w komercyjnej topomapie widzi
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Z pewnością chodziło Ci o to, że nie możesz wyznaczyć trasy z miejscowości do miejscowości jak przy mapach do nawigacji samochodowej... Otóż GPSWielkopolska to nie mapa samochodowa, lecz turystyczna i nie ma routingu (chyba dobrze piszę
) po drogach asfaltowych ale ZA TO MA routing po szlakach turystycznych co jest prawdziwą rewelacją dla mnie!!!! Więc jeśli mieszkasz w miejscowości gdzie przechodzi szlak turystyczny i chcesz jechać do drugiej miejscowości gdzie przechodzi ten szlak to jest szansa

"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
Dokładnie o to co piszesz mi chodziło.
Ale to więc będę musiał za pomocą waipontów ( chyba dobrze napisałem ) zaznaczać trasy tam gdzie chcę jechać. Czyli trasę stworzyć na oprogramowaniu dostarczonym przez firmę Garmin i przesłać do urządzenia.
To znaczy jakimi leśnymi drogami mam jechać aby zwiedzić tzw piramidy kujawskie a ja mam do tego nawigacje bo jak obrałem jakąś wierzę widokową czy rezerwat przyrody z daną roślinnością pomiędzy swoim Włocławkiem a Gostyniem to jadąc w lesie pobłądzę. To znaczy za wcześnie w jadę na jakąś drogę. U mnie jest tak las, że jak się wjedzie bez mapy to można wyjechać 60 km stąd:) A jakie drogi na crosing.
Miodzio.
Ale to więc będę musiał za pomocą waipontów ( chyba dobrze napisałem ) zaznaczać trasy tam gdzie chcę jechać. Czyli trasę stworzyć na oprogramowaniu dostarczonym przez firmę Garmin i przesłać do urządzenia.
To znaczy jakimi leśnymi drogami mam jechać aby zwiedzić tzw piramidy kujawskie a ja mam do tego nawigacje bo jak obrałem jakąś wierzę widokową czy rezerwat przyrody z daną roślinnością pomiędzy swoim Włocławkiem a Gostyniem to jadąc w lesie pobłądzę. To znaczy za wcześnie w jadę na jakąś drogę. U mnie jest tak las, że jak się wjedzie bez mapy to można wyjechać 60 km stąd:) A jakie drogi na crosing.
Miodzio.
Jeśli mapa (gps wielkopolska) nie ma routingu po drogach, to nawet stworzenie trasy za pomocą waypointów nie pomoże, ponieważ odcinki będą po prostu liniami prostymi(czyli poprowadzą na przełaj,przez łąki, pola lasy
)! Ja mam w urządzeniu 3 mapy: GPMapę topo, UMP i wspomnianą Wielkopolskę. Gdy jadę na dłuższą wycieczkę autem to używam GP Mapy, gdy jestem bliżej celu to przechodzę na UMP lub Wielkopolskę...
Natomiast w lesie szukasz np. wieży widokowej i robisz opcję "nawiguj po bezdrożach". Wyświetla Ci się piękna fioletowa linia, po której nie musisz wcale jechać (przez krzaki), za to możesz jej używać jako punktu odniesienia w orientacji po lesie. Ja tak właśnie robię i jakoś w lesie nie ginę
Natomiast w lesie szukasz np. wieży widokowej i robisz opcję "nawiguj po bezdrożach". Wyświetla Ci się piękna fioletowa linia, po której nie musisz wcale jechać (przez krzaki), za to możesz jej używać jako punktu odniesienia w orientacji po lesie. Ja tak właśnie robię i jakoś w lesie nie ginę
A to poproszę link abym mógł wgrać kilka map np mapę gps wielkopolska wraz z komercyjną mapą Gp mapę Topo.
Mi np MapSource nie widzi komercyjną gpmapę topo ale darmowe Gps Pomorze i Wielkopolski to widzi.
Mam rozbite mapki z komercyjnej gp mapy topo.
To mam plik z nie komercyjna mapa wielkopolski zapisać w katalogu, gdzie mam rozbite komercyjne Gp mapy Topo ?
Ja jak próbowałem przenieść nie komercyjną mapę wielkopolski na micro cartę, gdzie mam zapisaną w komercyjną mapę i w katalogu Garmin to na nawigacji nie było widać:(
Mi np MapSource nie widzi komercyjną gpmapę topo ale darmowe Gps Pomorze i Wielkopolski to widzi.
Mam rozbite mapki z komercyjnej gp mapy topo.
To mam plik z nie komercyjna mapa wielkopolski zapisać w katalogu, gdzie mam rozbite komercyjne Gp mapy Topo ?
Ja jak próbowałem przenieść nie komercyjną mapę wielkopolski na micro cartę, gdzie mam zapisaną w komercyjną mapę i w katalogu Garmin to na nawigacji nie było widać:(
Krok 1 - zacznijmy od tego aby MS widział GPMapę Topo. Najlepiej jak zarejestrujesz swoją GPMapę Topo i pobierz wersję instalacyjną z MapSource.Szymon_k pisze:A to poproszę link abym mógł wgrać kilka map np mapę gps wielkopolska wraz z komercyjną mapą Gp mapę Topo.
Mi np MapSource nie widzi komercyjną gpmapę topo
Tak, zacząć trzeba od tego, że GPMapę trzeba odblokować w Mapsource kodem podanym przy zakupie. Jeśli zdobyłeś ją nielegalnie to... sorry, NIKT Ci tu nie pomoże w tym temacie.
Mapę UMP możesz darmowo ściągnąć ze strony http://ump.waw.pl/
Jeśli już masz wszystkie potrzebne Ci mapy, to musisz je przesłać do odbiornika jednym transferem, ponieważ ostatnia przesłana mapa nadpisuje("usuwa") poprzednią, dlatego po wgraniu GPS Wielkopolska nie widzisz GPMapy topo. Tak się dzieje zawsze, więc wszystkie zestawy map musisz zaznaczać i wgrywać jednocześnie.
Mapę UMP możesz darmowo ściągnąć ze strony http://ump.waw.pl/
Jeśli już masz wszystkie potrzebne Ci mapy, to musisz je przesłać do odbiornika jednym transferem, ponieważ ostatnia przesłana mapa nadpisuje("usuwa") poprzednią, dlatego po wgraniu GPS Wielkopolska nie widzisz GPMapy topo. Tak się dzieje zawsze, więc wszystkie zestawy map musisz zaznaczać i wgrywać jednocześnie.