Witam!
Używam 60Csx na motorze więc tylko sporadycznie zaobserwowałem że po zatrzymaniu sie i ruszeniu i dalszej jeździe z małą prędkością (~10-15 km/h)kursor zachowuje sie tak jakbym się cofał. Po przyspieszeniu wskakuje na normalną prace. Zauważyłem to już jakiś czas temu ale tak jak pisałem na motocyklu wolno nie jeżdże więc to olałem. Ostatnio jednak wybrałem sie na wycieczkę rowerową i sytuacja miała miejsce cały czas z racji że rowerkiem mykałem raczej wolno - a co będzie jak użyje go do pieszej wędrówki??. Mam Csx`a jeszcze na gwarancji i zastanawiam się czy jest to wina moja czyli - coś źle ustawione w urządzeniu czy wada sprzętowa. Koledzy pomóżcie. Pozdrawiam
60Csx pokazuje jakbym się cofał?
Re: 60Csx pokazuje jakbym się cofał?
Co znaczy "pokazuje jakbyś się cofał"? Strzałeczka jest w złym kierunku?
Stawiam na to, że masz włączony i nieskalibrowany kompas - wyłącz go (przytrzymanie chwilę "page"). Kompas w starych outdoorowcach (1-osiowy) pracuje dobrze w pozycji poziomej, na rowerze/motorze pewnie masz odbiornik nieco przechylony.
Stawiam na to, że masz włączony i nieskalibrowany kompas - wyłącz go (przytrzymanie chwilę "page"). Kompas w starych outdoorowcach (1-osiowy) pracuje dobrze w pozycji poziomej, na rowerze/motorze pewnie masz odbiornik nieco przechylony.
eTrex 30
Nie jest to wada sprzętu. Tak jak pisze poprzednik, skalibruj kompas. Następnie wejdź w główne menu,potem "ustawienia i aktualny kurs", tam jest opcja "użyj kursu z kompasu gdy prędkość spadnie poniżej ....km/h na dłużej niż ... sekund". Gdy poprawnie skalibrujesz kompas i ustawisz tę opcję na np poniżej 2km/h, dłużej niż 5 sekund to będzie ok nawet przy pieszej wędrówce...
aha, ktoś mi kiedyś podpowiedział, że "odniesienie północy"(w tej samej zakładce) powinno być ustawione na MAGNETYCZNE
aha, ktoś mi kiedyś podpowiedział, że "odniesienie północy"(w tej samej zakładce) powinno być ustawione na MAGNETYCZNE
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
czos, jak Twój problem?
ja mam podobne:
1) strzałka kierunkowa wskazuje kierunek do góry podczas gdy mapa jest odwrócona dokładnie do góry nogami. Wygląda to tak, jakbym szedł do celu ................ tyłem. Szczerze mówiąc jazda w ten sposób jest raczej niemożliwa
2) jeszcze coś - jadąc drogą/ścieżką przy skręceniu na skrzyżowaniu nawigacja dalej leci prosto, dopiero po kilku chwilach jakby "orientowała się", że ja skręciłem i przeskakuje na właściwy szlak - jest to przekomiczne tak samo jak wnerwiające. Klejenia do drogi nie mam włączonego
ja mam podobne:
1) strzałka kierunkowa wskazuje kierunek do góry podczas gdy mapa jest odwrócona dokładnie do góry nogami. Wygląda to tak, jakbym szedł do celu ................ tyłem. Szczerze mówiąc jazda w ten sposób jest raczej niemożliwa
2) jeszcze coś - jadąc drogą/ścieżką przy skręceniu na skrzyżowaniu nawigacja dalej leci prosto, dopiero po kilku chwilach jakby "orientowała się", że ja skręciłem i przeskakuje na właściwy szlak - jest to przekomiczne tak samo jak wnerwiające. Klejenia do drogi nie mam włączonego
Ronin wejdź w menu "ustawienia mapy", znajdź tam "ustawienia ogólne", następnie opcję "orientacja map". Tam powinieneś mieć ustawione na "Kurs-góra", w tej chwili prawdopodobnie masz ustawienie "Kurs-północ" więc strzałka wskazuje zawsze północ, przy jeździe na południe wygląda jakbyś jechał do tyłu 
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
nie, nie
zapomniałem dodać, że tak oczywiste ustawienie mam sprawdzone. Co ciekawe, ta "przypadłość" nie występuje non stop, ale nie potrafię określić zależności, kiedy to właśnie się dzieje i czym jest spowodowane
. Czasami potrafi się przestawić w czasie jazdy i tak już zostaje 
zapomniałem dodać, że tak oczywiste ustawienie mam sprawdzone. Co ciekawe, ta "przypadłość" nie występuje non stop, ale nie potrafię określić zależności, kiedy to właśnie się dzieje i czym jest spowodowane