pieszo+rower+off road= ?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
nieludzki
Początkujący

pieszo+rower+off road= ?

Post autor: nieludzki »

Witam,
jestem zupełnie zielony w temacie, o który pytam.. :mrgreen: zaraziłem się ostatnio GPS-em w turystyce i teraz mam dylemat co wybrać...? dużo chodzę, jeżdżę na rowerze i na domiar złego czasem wsiadam do samochodu terenowego... myślałem że wybór odpowiedniego urządzenia nie będzie aż takim problemem a tu masz... nie ma kogo spytać bo wszyscy tylko : "... za 50 m. zakręt w lewo... trzymaj się prawego pasa... możliwy radar..." :? mogę prosić o jakieś wskazówki i pomoc w wyborze odpowiedniego kompromisu...?

pozdrawiam

nieludzki

PS. zdaję sobie sprawę że nie ma urządzeń uniwersalnych (jeśli coś jest do wszystkiego to najczęściej jest do niczego) ale może uda się wybrać takie prawie uniwersalne...
hwat
Początkujący

Re: pieszo+rower+off road= ?

Post autor: hwat »

Oregon i Dakoty są do niczego, czyli dla Ciebie pewnie będą OK :)
A tak serio, mogę Oregona polecić do wędrówek pieszych. Nada się też na rower, choć tu zaczyna doskwierać czytelność wyświetlacza. Do terenówki to nie wiem, bo nie korzystałem. Może przeszkadzać trochę brak gniazda na zew. antenę.
Awatar użytkownika
nieludzki
Początkujący

w niektórych Gps-ach samochodowych nie trzeba już montować zewnętrznej anteny bo podobno maja tak czułe odbiorniki (NavRoad 780 Hugo) czy ręczniak Garmina jest mniej czuły...? i jeśli już Oregon to który : 450 czy 550, a jeśli Dakota to która...? wiem że to trudne pytania ale przecież nie zadaję ich byle gdzie... :D
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

Post autor: kwl »

Bierz 60csx!!! Najlepszy wyświetlacz w pełnym słońcu, prawdziwy twardziel!, tydzień temu wypadł mi z uchwytu na asfalt, jechałem ze stromej góry rowerem tak szybko, że zatrzymałem się dopiero po 30stu metrach! Ze złości nie chciałem nawet po niego iść(myślałem, że nie ma co zbierać) ale wszystko gra :D gumy tylko się pościerały i trochę rys na obudowie. Używam też w aucie,przy pieszych wyprawach w lasy oraz na kajak! Generalnie nie cackam się z nim i daje radę, w aucie terenowym też da! :D
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
Awatar użytkownika
nieludzki
Początkujący

kwl pisze:Bierz 60csx!!! Najlepszy wyświetlacz w pełnym słońcu, prawdziwy twardziel!, tydzień temu wypadł mi z uchwytu na asfalt, jechałem ze stromej góry rowerem tak szybko, że zatrzymałem się dopiero po 30stu metrach! Ze złości nie chciałem nawet po niego iść(myślałem, że nie ma co zbierać) ale wszystko gra :D gumy tylko się pościerały i trochę rys na obudowie. Używam też w aucie,przy pieszych wyprawach w lasy oraz na kajak! Generalnie nie cackam się z nim i daje radę, w aucie terenowym też da! :D
60csx ma troszkę za mały wyświetlacz choć przyznam ze design ma chyba najlepszy....-prima sort :mrgreen:

mam dylemat bo muszę wybrać pomiędzy Dakotą a Oregonem no i te oznaczenia :300, 450, 550...? :(

kłopot w tym że zaczynam dopiero przygodę z nawigacją i pewne ważne szczegóły są dla mnie niedostrzegalne...

jestem w kropce... POMOCY !!!
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

nieludzki pisze:mam dylemat bo muszę wybrać pomiędzy Dakotą a Oregonem no i te oznaczenia :300, 450, 550...? :(
Porównanie po polsku:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=14903
po angielsku:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=30926
nieludzki pisze:60csx ma troszkę za mały wyświetlacz choć przyznam ze design ma chyba najlepszy....-prima sort :mrgreen:
Tak Ci się zdaje, boś młody :mrgreen: Jeśli masz możliwość, pożycz na kilka dni Oregona, Dakotę i 60CSx. I wybierz.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
hwat
Początkujący

Post autor: hwat »

nieludzki pisze:w niektórych Gps-ach samochodowych nie trzeba już montować zewnętrznej anteny bo podobno maja tak czułe odbiorniki (NavRoad 780 Hugo) czy ręczniak Garmina jest mniej czuły...?
Mniej czuły? Raczej na pewno nie.
Raczej chodzi mi o eliminację zjawiska multipath. Nie znam się na terenówkach, i nigdy w nich nie używałem GPSa :) ale wydaje mi się, że szybę mają bardziej pionową niż inne osobówki. Umieszczając odbiornik przymocowany do szyby zasłaniasz dachem ogromną część nieba. Nie wiem jak inne odbiorniki ale Oregon np. bardzo często gubi się w takich warunkach i pokazuje położenie z błędem > 100 m.
Podobno, ale nie wiem na pewno bo się na tym nie znam generalnie, umożliwienie odbiornikowi bezpośredniego odbioru sygnału z satelity umożliwia łatwe odfiltrowanie niepożądanych odbić - co w sumie jest oczywiste.
Natomiast czy ten problem jest istotny czy nie to już trudno mi osądzić.
Fakt jest taki, że wędrując z Oregonem kiedyś trzymałem go stosunkowo nisko, zasłaniając część nieba własną osobą. Efekt bardzo często był taki, iż na stromych zboczach, ścieżka uciekała mi od rzeczywistej o > 100m (Np tu: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=238759 8 km, na wykresie prędkości widoczny pik, czy tu: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=273632, wracając stokówką, na wykresie prędkości piki prędkości. Nie ma co prawda porównania z rzeczywistą ścieżką ale błąd ponad 100m). Odkąd nosze go na ramieniu problemu nie obserwuje. Pamiętaj, w twoim przypadku będziesz miał wyłączone przyciąganie do drogi :)

Ale tak w sumie, przecież nie będziesz tą terenówką po zboczach takich wielkich jeździł, nie? No to problem nie wystąpi i tak, tak myślę.
Awatar użytkownika
nieludzki
Początkujący

no dobra... klamka zapadła : kupuję Oregona ...
i tu pojawia się kolejne pytanie : 450 czy 450T...? wiem że to pewnie kolejne głupie pytanie super laika ale cóż...tak sie właśnie czuje w temacie nawigacji Garmin... :mrgreen:
ODPOWIEDZ