TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
ODPOWIEDZ
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: smiodus »

ja bym podszedł do tego bardzo spokojnie ... Garmin to spora firma, i to że w Polsce udało się podpisać umowę na TMC z dostawcą treści i obowiązuje ona od 1.05.2010 to wcale nie znaczy, że rzeczony Garmin "da radę" uruchomić wszystkie swoje mięśnie czy organy by konsument dostał produkt. Pechowo trochę się złożyło, że 1 maja jest w sobotę, jakoś się nie spodziewam by dział sprzedaży, marketingu czy wsparcia sprzedaży w Kansas jakoś się wyrywał do pracy w ten szósty dzień tygodnia. Podejrzewam, że z początkiem tygodnia roboczego wszystko się wyjaśni i nieco ustabilizuje.
Z technicznego punktu widzenia Garmin jest bardzo dobrze przygotowany nie ma problemu by uruchomił program typu Try&Buy, jest możliwość uruchomienia subskrypcji na 3 miesiące od złapania pierwszej transmisji TMC, pytanie tylko jak do tego Garmin podejdzie handlowo - o to jakoś osobiście się nie obawiam.

pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

greg_m pisze:
PouchX pisze: Zielona - "Receiving traffic..."
Szara - "Poor trafifc reception" (ale i tak ściąga dane)
Żółta - pokazuje opóźnienie w czasie dojazdu do celu jeśli na wyznaczonej trasie jest jakieś utrudnienie.
jeszcze moze byc czerwona (nuvi 255, podejrzewam, ze inne modele podobnie) jak sa duze korki, ale jakies roboty / zamkniete drogi - osobiscie czesciej widze czerwona niz zolta ikonke :(
Z tego, co pamiętam z ubiegłego lata, to dla nuvi 255 WT było:
zielona - brak utudnień;
żółta - utrudnienia typu duże nasilenie ruchu, podany czas opóźnienia;
czerwona - ograniczenia w ruchu typu korki-podany czas opóźnienia, zazmknięty przejazd (remont), inne utrudnienia (we Włoszech się z tym spotkałem, okazało się, że ludzie zablokowali drogi w mieście protestując w ten sposób przeciw zamknięciu miejscowego szpitala :twisted: ).

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

felin pisze:Tak i ostrzeganie przed piratem ...
To,to może przesada ale ja tu widzę zastosowanie np.dla karetek pogotowia i innych mrygających pojazdów.No chyba że taki system równoległy istnieje.I wcale by mnie nie zdziwiło jakby dla przepuszczenia samochodów uprzywilejowanych nie sterowano światłami sygnalizacyjnymi.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2010, 21:29 przez JacekN, łącznie zmieniany 1 raz.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

Post autor: ootomaszoo »

GPS Maniak pisze: Jesteś pewien, że to był podany tylko kilometr szosy, bez informacji w stylu: "roboty drogowe na 258 km A2 - 25 km przed Tobą?"
Informacja była typu "ALERT na 282 km" , przy czym praktycznie wpadałem na ten kilometr.

Dziwiło mnie, że ikonka TMC jest szara, ale skoro sygnał na 100% jest kodowany, to oznacza, że na autostradzie informacje o utrudnieniach są podawane bezpłatnie z zastrzeżeniem że ich jakość jest odpowiednia do pobranej opłaty :)

Rysunki które pokazywałeś miałem możliwość podziwiania jedynie na niemieckich autostradach :roll:
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

ootomaszoo pisze:Informacja była typu "ALERT na 282 km" , przy czym praktycznie wpadałem na ten kilometr.
A nie była to przypadkiem informacja pochodząca z jakiejś bazy POI? :shock:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Wygląda to nawet na bazę pikietażu :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Miszka
Bywalec

Post autor: Miszka »

popej pisze:Polski dostawca wg Garmina nazywa się "Destia Traffic TMC (PL)".
http://www.garmin.com/software/Database ... rs_250.rgn
Da się tą bazę wgrać do 765T? Jeśli tak to można prosić o przepis?
Poprawi się wyświetlanie aktywnych subskrypcji ? Mnie Słoweńska subskrycja wyświetla się jako no name.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Nic nie trzeba wgrywać.
Nazwa pojawi Ci sie jak "wjedziesz" w zasięg danego providera.
xseiro
Początkujący

Post autor: xseiro »

W moim Nuvi wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a tak na GPMapie
Obrazek

Obrazek
Edge 705 HR/CAD Topo Polska 2011, CN 2013.10,
Nuvi 255 CN 2013.10
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

Post autor: ootomaszoo »

beetle-m pisze:Wygląda to nawet na bazę pikietażu :wink:
Sęk w tym że słupki wywaliłem już dawno z poi i byłby zbieg okoliczności, że na danym km'ie akurat były roboty drogowe, a na innym stał rozkraczony tir wraz z obsługą a2.
Oczywiście jest też szansa, że coś namieszałem i pech chciał, że km'y się zbiegły, jeśli tak to zaczynam grać w totka :D
DNX5280BT / NUVI 670 FM
nordof
Początkujący

Post autor: nordof »

Witam. Chyba pora zebrać temat do kupy.Proszę o mały informator czy do odbioru free wystarczy podpiąć odbiornik TMC. Jak go zarejestrować ,aby można było póżniej wykupic licencję PRO. Co,jak i gdzie ustawić w nuvim.
Moje pierwsze podejście w Bydgoszczy są marne. Odbiornik TMC swieci sie na ładowarce na zielono,czasem jest zółty,ale nie łapię sygnału. Tabele w trybie serwisowym nie są nawet dostępne.
Może ktoś mi doradzi jak to ugryść.?
Automapa 6.9 PL - legal
Mapamap TOP 7.1.2 legal
Miszka
Bywalec

Post autor: Miszka »

Nie ma co kombinować.

Bez kodów aktywacyjnych nic ciekawego nie zobaczysz.
Ani w menu serwisowym ani nigdzie indziej.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 10:42 przez frasun, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Złamanie zasad forum.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

Pomęczyłem troche dużego Garmina na temat jak uruchomic TMC co trzeba kupić, itd i .... otrzymałem odpowiedź chyba w stylu Garmina

"Przykro mi Pana rozczarować, ale nie jesteśmy jeszcze w stanie podać szczegółowych informacji na temat daty uruchomienia tego serwisu na urządzeniach Garmin, oraz czy będzie potrzeba zakupienia dodatkowej subskrypcji. Jeśli chodzi o wersję mapy, to konieczne będzie zaktualizowanie do wersji 2011.10 ponieważ ta wersja zawiera kody dróg używane w raportach dostarczanych przez firme Destia."
jjanusz
Bywalec

Post autor: jjanusz »

Też pisałem do Garmina, odpowiedzi nie dostałem ale nie spodziewam sie innej niż przytoczona powyżej :(

---
jjanusz
Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 10:43 przez frasun, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Złamanie zasad forum.
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
ericandor
Początkujący

Post autor: ericandor »

Zadalem pytanie czy bedac posiadaczem GTM25 ze subskrypcja lifetime premium EU bede mogl skorzystac z TMC w Polsce.
Odpowiedz na pytanie sugerujaca ze subskrypcje na Polske musze kupic osobno i ze beda sprzedawac, ale nie wiadomo kiedy i za ile :)

"Ma Pan włączone subskrybcje TMC na Europę (Niemcy, Francja, Włochy,Belgia, UK oraz Skandynawia) ... Jeśli chodzi o TMC w Polsce to rusza on 1 Maja 2010; musi mieć Pan zainstalowaną mapę 2011.1. Jeśli chodzi o wykup subskrypcji to na razie nie mamy żadncyh informacji o jej cenie i kiedy będzie dostępna."

Pozdrawiam

Wojciech Andralojc
nuvi 1390T, UMP
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na drodze”