O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
ja bym podszedł do tego bardzo spokojnie ... Garmin to spora firma, i to że w Polsce udało się podpisać umowę na TMC z dostawcą treści i obowiązuje ona od 1.05.2010 to wcale nie znaczy, że rzeczony Garmin "da radę" uruchomić wszystkie swoje mięśnie czy organy by konsument dostał produkt. Pechowo trochę się złożyło, że 1 maja jest w sobotę, jakoś się nie spodziewam by dział sprzedaży, marketingu czy wsparcia sprzedaży w Kansas jakoś się wyrywał do pracy w ten szósty dzień tygodnia. Podejrzewam, że z początkiem tygodnia roboczego wszystko się wyjaśni i nieco ustabilizuje.
Z technicznego punktu widzenia Garmin jest bardzo dobrze przygotowany nie ma problemu by uruchomił program typu Try&Buy, jest możliwość uruchomienia subskrypcji na 3 miesiące od złapania pierwszej transmisji TMC, pytanie tylko jak do tego Garmin podejdzie handlowo - o to jakoś osobiście się nie obawiam.
PouchX pisze:
Zielona - "Receiving traffic..."
Szara - "Poor trafifc reception" (ale i tak ściąga dane)
Żółta - pokazuje opóźnienie w czasie dojazdu do celu jeśli na wyznaczonej trasie jest jakieś utrudnienie.
jeszcze moze byc czerwona (nuvi 255, podejrzewam, ze inne modele podobnie) jak sa duze korki, ale jakies roboty / zamkniete drogi - osobiscie czesciej widze czerwona niz zolta ikonke
Z tego, co pamiętam z ubiegłego lata, to dla nuvi 255 WT było: zielona - brak utudnień; żółta - utrudnienia typu duże nasilenie ruchu, podany czas opóźnienia; czerwona - ograniczenia w ruchu typu korki-podany czas opóźnienia, zazmknięty przejazd (remont), inne utrudnienia (we Włoszech się z tym spotkałem, okazało się, że ludzie zablokowali drogi w mieście protestując w ten sposób przeciw zamknięciu miejscowego szpitala ).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
To,to może przesada ale ja tu widzę zastosowanie np.dla karetek pogotowia i innych mrygających pojazdów.No chyba że taki system równoległy istnieje.I wcale by mnie nie zdziwiło jakby dla przepuszczenia samochodów uprzywilejowanych nie sterowano światłami sygnalizacyjnymi.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2010, 21:29 przez JacekN, łącznie zmieniany 1 raz.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
GPS Maniak pisze:
Jesteś pewien, że to był podany tylko kilometr szosy, bez informacji w stylu: "roboty drogowe na 258 km A2 - 25 km przed Tobą?"
Informacja była typu "ALERT na 282 km" , przy czym praktycznie wpadałem na ten kilometr.
Dziwiło mnie, że ikonka TMC jest szara, ale skoro sygnał na 100% jest kodowany, to oznacza, że na autostradzie informacje o utrudnieniach są podawane bezpłatnie z zastrzeżeniem że ich jakość jest odpowiednia do pobranej opłaty
Rysunki które pokazywałeś miałem możliwość podziwiania jedynie na niemieckich autostradach
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Da się tą bazę wgrać do 765T? Jeśli tak to można prosić o przepis?
Poprawi się wyświetlanie aktywnych subskrypcji ? Mnie Słoweńska subskrycja wyświetla się jako no name.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Sęk w tym że słupki wywaliłem już dawno z poi i byłby zbieg okoliczności, że na danym km'ie akurat były roboty drogowe, a na innym stał rozkraczony tir wraz z obsługą a2.
Oczywiście jest też szansa, że coś namieszałem i pech chciał, że km'y się zbiegły, jeśli tak to zaczynam grać w totka
Witam. Chyba pora zebrać temat do kupy.Proszę o mały informator czy do odbioru free wystarczy podpiąć odbiornik TMC. Jak go zarejestrować ,aby można było póżniej wykupic licencję PRO. Co,jak i gdzie ustawić w nuvim.
Moje pierwsze podejście w Bydgoszczy są marne. Odbiornik TMC swieci sie na ładowarce na zielono,czasem jest zółty,ale nie łapię sygnału. Tabele w trybie serwisowym nie są nawet dostępne.
Może ktoś mi doradzi jak to ugryść.?
Pomęczyłem troche dużego Garmina na temat jak uruchomic TMC co trzeba kupić, itd i .... otrzymałem odpowiedź chyba w stylu Garmina
"Przykro mi Pana rozczarować, ale nie jesteśmy jeszcze w stanie podać szczegółowych informacji na temat daty uruchomienia tego serwisu na urządzeniach Garmin, oraz czy będzie potrzeba zakupienia dodatkowej subskrypcji. Jeśli chodzi o wersję mapy, to konieczne będzie zaktualizowanie do wersji 2011.10 ponieważ ta wersja zawiera kody dróg używane w raportach dostarczanych przez firme Destia."
Zadalem pytanie czy bedac posiadaczem GTM25 ze subskrypcja lifetime premium EU bede mogl skorzystac z TMC w Polsce.
Odpowiedz na pytanie sugerujaca ze subskrypcje na Polske musze kupic osobno i ze beda sprzedawac, ale nie wiadomo kiedy i za ile
"Ma Pan włączone subskrybcje TMC na Europę (Niemcy, Francja, Włochy,Belgia, UK oraz Skandynawia) ... Jeśli chodzi o TMC w Polsce to rusza on 1 Maja 2010; musi mieć Pan zainstalowaną mapę 2011.1. Jeśli chodzi o wykup subskrypcji to na razie nie mamy żadncyh informacji o jej cenie i kiedy będzie dostępna."