Dalsze losy GPMapy ??
- piotrek.sz
- Bywalec
Re: Dalsze losy GPMapy ??
Ja ją wykupiłem i będę z GPMapa do smutnego końca... chyba że jeszcze jakiś cud się zdarzy- trochę czasu zostało...
Pozdrawiam, Piotrek.
Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Już ją mam na kompie......
Wybaczcie ale ja juz całkiem zdurniałem... czy się różni wersja NT od innych, zainstalowałem na kompie NT 3d (rozumiem ze trójwymiarową). Garmina mam w samochodzie więc z instalacją powalczę jutro, ale to tajemnicze NT....
Wybaczcie ale ja juz całkiem zdurniałem... czy się różni wersja NT od innych, zainstalowałem na kompie NT 3d (rozumiem ze trójwymiarową). Garmina mam w samochodzie więc z instalacją powalczę jutro, ale to tajemnicze NT....
Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Zależy od tego czy Twój odbiornik obsługuje NTLawyer pisze:czy się różni wersja NT od innych
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
NT - New Technology - następca tradycyjnych map produkowanych przez Garmina do wersji 2009.
Na stronie GP Mapy zwykle są do ściągnięcia 3 różne pliki:
- NT 3D - jest to plik img, pozwalający na wyswietlanie obiektów 3d na mapie (dodatkowa warstwa), obsługują go: n765, n865, zumo660 oraz cała seria 1xxx; są to tylko niektóre obiekty w danym państwie np. wieża Eifela w paryżu itp.
- NT - jest to właściwy plik mapowy, ten który normaly uzytkownik powinien sobie pobrać i zainstalować do urządzenie i w Map Source
- OEM - jest to plik mapowy fabrycznie (początkowo) zainstalowany na urządzeniu; należy go pobrać w przypadku całkowitej utraty map z urządzenia i informacji, że nie można znaleźć wcześniejszej wersji map podczas instalacji aktualizacji.
Pozdro
- NT 3D - jest to plik img, pozwalający na wyswietlanie obiektów 3d na mapie (dodatkowa warstwa), obsługują go: n765, n865, zumo660 oraz cała seria 1xxx; są to tylko niektóre obiekty w danym państwie np. wieża Eifela w paryżu itp.
- NT - jest to właściwy plik mapowy, ten który normaly uzytkownik powinien sobie pobrać i zainstalować do urządzenie i w Map Source
- OEM - jest to plik mapowy fabrycznie (początkowo) zainstalowany na urządzeniu; należy go pobrać w przypadku całkowitej utraty map z urządzenia i informacji, że nie można znaleźć wcześniejszej wersji map podczas instalacji aktualizacji.
Pozdro
Nie mam 1xxx, ale strona Garmina sugeruje, że nie.bolo79 pisze:- NT 3D - jest to plik img, pozwalający na wyswietlanie obiektów 3d na mapie (dodatkowa warstwa), obsługują go: [...] oraz cała seria 1xxx
Racja, rzeczywiście seria 1xxx nie obsługuje budunków 3D, pomylilo mi się z inną funkcją
dzięki za uwagę!
Trochę pomieszałeś fakty.bolo79 pisze:NT - New Technology - następca tradycyjnych map produkowanych przez Garmina do wersji 2009.
Pozdro
NT 3D to wersja z budynkami 3D w postaci klocków , nie jest to dodatkowa warstwa do mapy. Pomyliłeś z landmarkami w CNE.
NT - jako napisałeś to plik w formacie New Technology
nie -NT to plik w "starym" formacie Garmina
OEM - to sposób zakupu mapy , czyli z urządzeniem a nie samodzielnie.
Jesteś pewien.msx pisze:Trochę pomieszałeś fakty.NT 3D to wersja z budynkami 3D w postaci klocków , nie jest to dodatkowa warstwa do mapy. Pomyliłeś z landmarkami w CNE.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
@saper. Biorąc pod uwagę cały akapit kolegi bolo79 to można mieć niestety wiele wątpliwości, co miał na myśli.bolo79 pisze:- NT 3D - jest to plik img, pozwalający na wyswietlanie obiektów 3d na mapie (dodatkowa warstwa), /.../ są to tylko niektóre obiekty w danym państwie np. wieża Eifela w paryżu itp.
@bolo79
Swego czasu zrobiłem zestawienie informacji co jest czym:
GPMapa nie posiada landmarków. Typowym landmarkiem w CNE jest PKiN w Warszawie czy wspomniana wieża w Paryżu.
Dla GPMapy określenie "3D" dotyczy tylko brył (klocków) budynków widocznych w niektórych miastach.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Ja to odebrałem jako obrys budynków, po powtórnej analizie tekstu wycofuję pytanie.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
-
Dariusz Młyński
- Bywalec
Na jednej z list dyskusyjnych znalazłem taka informację
http://developer.garmin.com/web-device/ ... ct-creator
Czy to znaczy, że jeżeli Excel/Imagis wydałby te 5000USD to mógłby dalej kontynuować sprzedaż GPMapy ?
Czy to jest może ów słynny kompilator Garmina ?
http://developer.garmin.com/web-device/ ... ct-creator
Czy to znaczy, że jeżeli Excel/Imagis wydałby te 5000USD to mógłby dalej kontynuować sprzedaż GPMapy ?
Czy to jest może ów słynny kompilator Garmina ?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Moi koledzy na CNE mówią "rolnicza" lub "agroturystyczna" - bo zdecydowanie zachęca do zwiedzenia pięknej, żyznej polskiej ziemi.xseiro pisze:Można kupić widocznie słabo jesteś poinformowany. Moim zdaniem Garmin słusznie postąpił rezygnując ze słabej GPMapyAle przecież tego wydania nie będzie można kupić za 59zł. Ono było już opłacone. I nikt nie gwarantował, oidp, że będzie nacisk na okolice Gdańska. Tym razem padło, powiedziałbym, na Poznań. Czy Ty masz jakiś problem?
Hm, z drugiej strony, twierdząc że GP jest be, potwierdzasz słuszność kroku Garmina stawiającego wyłącznie na CNE. To ja już nie wiem, o co kaman.
Stały rozwój CNE pozwala co prawda mieć nadzieję, że gdyby GPMapa zaczęła się cofać, to za jakiś czas stanęłyby na tym samym poziomie. Ale niestety Garmin wybrał inny model konkurencji
Żeby nie było bezpodstawnie: CNE przeprowadzi Cię pomimo "unikaj gruntowych" (czyli "asfaltówką") z Łomnicy Zdroju do Kokuszki (okolice Piwnicznej-Zdroju), pozwoli nie zważać na szlabany i przejechać przez teren fabryki Emalii w Olkuszu, potrafi zmieścić w 50m ulicy kilka budynków (adresacja niektórych ulic w Nowej Hucie jest fikcyjna - wszyskie numery są przypisane do pierwszych kilkudziesięciu metrów ulicy - czyli po drugiej stronie osiedla). Niektórych adresów mimo takich zabiegów nie zna wcale...
Pozostaje mieć nadzieję, że będzie się rozwijać, rozwijać, rozwijać, ale nie wiem, czy brak konkurencji GPMapy będzie jakimś dodatkowym bodźcem do tego...
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
Witam,
Moim zdanie GPmapa jest wporządku nie wiem czy to był dobry pomysł z niej rezygnować ze strony Garmina. Czas pokaże.
Moim zdanie GPmapa jest wporządku nie wiem czy to był dobry pomysł z niej rezygnować ze strony Garmina. Czas pokaże.
Pozdrawiam,
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL