TMC odbiornik komunikatów drogowych
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
Tak po prawdzie, to system chyba jeszcze nie działa tak jak powinien i jeżeli dobrze oceniam zarówno zasięg systemu, jak też jakość dopływających informacji, brak możliwości zakupu subskrypcji powinien być raczej powodem do chwalenia Destii i Garmina niż ich ganienia 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
No właśnie.
Widocznie Garmin i Destia stwierdzają, że system jeszcze nie działa tak jak powinien.
Widocznie Garmin i Destia stwierdzają, że system jeszcze nie działa tak jak powinien.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ależ to zupełnie wbrew zasadom marketingu
Przecież udostępnienie za friko niepełnowartościowego produktu, wygenerowałoby mnóstwo negatywnych opinii. Kto potem chciałby to kupić?
Pozdrawiam Lechu
Ale przecież nikt nie udostępnia tego produktu za kasę, więc nie rozumiem tego pytania.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Ja też. Swoją drogą jakaś informacja powinna być dostępna.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
To fakt. Na początku było trochę zamieszania, że system startuje od 1 maja, a potem cisza...
Pozdrawiam, Piotr
Z tego co czytałem to Navigon już udostępnia w swoich produktach TMC na Polskę. No to chyba nikt nie sądzi, że jest to całkowicie darmowe? Przecież mnie lub bardziej bezpośrednio jest to uwzględnione w cenie urządzenia.EGON pisze:Ale przecież nikt nie udostępnia tego produktu za kasę, więc nie rozumiem tego pytania.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Same ploty 
Garmin się nie chwali telefonem, do Destiny jeszcze nie dzwoniłem
Połączyłem się z Navigonem i Pani z akcentem Niemieckim nie miała zielonego pojęcia kiedy zacznie działać i na jakiej zasadzie. Nie wiedziała jak będzie sprzedawana subskrypcja. Generalnie jak to na infolinii 
Garmin się nie chwali telefonem, do Destiny jeszcze nie dzwoniłem
Wydawało mi się, że rozmawiamy tu o Garminie, ale jeśli źle zrozumiałem to...
Co do Navigona to nie wypowiadam się, nie znam tego.
Pozdrawiam, Piotr
Udało mi się dodzwonić do Destii. Twierdzą , że u nich wszystko działa i reszta zależy do Garmina/Navigona . Może kiedyś doczekamy działającego systemu ...Zachu pisze:Same ploty
Garmin się nie chwali telefonem, do Destiny jeszcze nie dzwoniłem![]()
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
W informacjach z konferencji jest napisane Maj/Czerwiec.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=91814#p91814
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=91814#p91814
W takim razie mamy jeszcze trochę czasu, cierpliwości ale kiedy dokładnie ruszy nie wiadomo.
Pozdrawiam,
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Za moc nadajników chyba nie odpowiada Garmin czy Navigon? A m.in. do tego mam zastrzeżenia.msx pisze:Udało mi się dodzwonić do Destii. Twierdzą , że u nich wszystko działa i reszta zależy do Garmina/Navigona.
Dwa dni temu, w poniedziałek miałem typowo objazdowy dzień. Co prawda tylko Poznań i okolice, ale praktycznie cały dzień w samochodzie, zatem pobawiłem się co nieco i .......
* Podtrzymuję wcześnieszą informację o słabym sygnale TMC. W zasadzie 10km za Poznaniem (w stronę na Oborniki), sygnału już nie ma. Co gorsza użytkownik - przynajmniej w N205 - nie będzie miał o tym zielonego pojęcia, gdyż ikonka TMC nadal jest widoczna na ekranie. Wygląda na to, że ikonkę TMC aktywują informacje o ruchu, a te zebrane jeszcze w Poznaniu siedzą w NUVIM, pomimo braku sygnału. O braku sygnału możemy się przekonać albo restartując odbiornik, wówczas znikają informacje o ruchu, zatem ikonka już się nie pojawi, albo wchodząc w ustawienia odbiornika, komunikaty drogowe, gdzie zamiast informacji: "Auto - Destia", pojawia się info: "Auto - Wyszukiwanie".
* Odnoszę wrażenie, że poza aglomeracjami informacje na temat zamknięcia dróg wskutek zdarzeń losowych raczej nie są przekazywane. Miałem włączoną "trójkę", gdzie zgłasza się Radio Kierowców. Był jakiś śmiertelny wypadek i informacja o zamkniętej w związku z tym drodze, były jakieś informacje o utrudnieniach związanych z podtopieniami - w TMC cisza. Dokładniej lista utrudnień w ruchu była nawet dość duża, ale wszystko na zielono: zwężnie, roboty drogowe. Na czerwono czy żółto nie było nic. Przy czym pomijam w swoich rozważaniach aglomeracje, gdzie tradycyjnie, po południu pojawiła się lista "żóltych" ulic. Wczoraj jeżdziłem znacznie mniej, ale też rzuciłem kilka razy okiem na "informacje o ruchu" i poza jednym zamkniętym odcinkiem drogi w związku z robotami drogowymi (gdzieś na dwójce) żadnych wyraźnych utrudnień (żółto, czerwono) nie widziałem, pomimo że .... powódź robi swoje. Oglądając już w domu, mapę GDDKiA odniosłem wrażenie, że jest na niej jednak znacznie więcej informacji, niż dociera do mojego NUVIego. W piątek będę miał nieco więcej czasu, być może wezmę do samochodu notebooka z netem i porównam "w czasie rzeczywistym" informacje płynące z Destii, z mapką GDDKiA - wówczas bedę miał pełniejszy obraz funkcjonalności TMC w Polsce.
Oczywiście jest możliwość, że błąd leży gdzieś w mojej, niewłaściwej ocenie zdarzeń, błędnym sofcie N205, albo jakimiś brakami w CNE, a nie w braku informacji z Destii, niemniej jeżeli chodzi o moc nadajników i brak sygnału "na trasie", to trudno doszukiwać się tu winy Garmina.
Dal zainteresowanych, jako ciekawostkę dodam, że informacje TMC są wysyłane tak jakby "systemem pakietowym w małych paczkach". Często bowiem się zdarza, że gdy w godzinach popołudniowych wyjadę z domu, najpierw mam informację o zakokorkowanych odcinkach ulic w Trójmieście, czy Łodzi, a "żółte" ulice w Poznaniu pojawiają się dopiero po kilku minutach.
Pozdrawiam Lechu