Garmin - Asus Nuvifone M10
Re: Garmin - Asus Nuvifone M10
Punkt N 52.417351 E17.085056 wg. M10 to 54m npm przy dokładności położenia 6m , nuvi 350 w tym samym miejscu 91m npm (plus poziom balkonu I piętro). Z informacji w necie miasto leży na wysokości 85-105 m npm
Marek
Nuvi 350 City Navigator Europe NT 2008+GPMapa 2009.3
Nuvifone Garmin Asus M10 CN Europe NT 2010.30 Automapa PL
Nuvi 350 City Navigator Europe NT 2008+GPMapa 2009.3
Nuvifone Garmin Asus M10 CN Europe NT 2010.30 Automapa PL
Teoretycznie w tym punkcie powinno być 89m plus ten balkon.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
O czym my mówimy
Jak te 6m Garmina pomnożysz x3 (50%->99%) i znowu x3 (H->V) , to uzyskasz bardziej realne oszacowanie błędu pomiaru wysokości 6m*3*3 = 54m. Nie wspominając, że pomiar na balkonie może być duża iluzją.
Ja chyba żyję w obszarze dużej aktywności sejsmicznej, bo mój balkon przesuwa się o 100m
Jak te 6m Garmina pomnożysz x3 (50%->99%) i znowu x3 (H->V) , to uzyskasz bardziej realne oszacowanie błędu pomiaru wysokości 6m*3*3 = 54m. Nie wspominając, że pomiar na balkonie może być duża iluzją.
Ja chyba żyję w obszarze dużej aktywności sejsmicznej, bo mój balkon przesuwa się o 100m
Nüvi-765
Błędy błędami, ale Mobile XT też ma jakiś problem z wysokością - nigdy nie miałem ochoty tego dokładnie analizować ale pokazuje chyba podobnie jak w tym przykładzie.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Na poziomie gruntu - 89 m
Pomiary wysokosci na balkonie, czy na stoku nie sa najlepszym pomyslem, bo jest duza szansa na bledy pomiaru. Najlepiej wyjsc na w miare otwarty teren bez naglych zmian wysokosci... w kazdym razie do testow.
Pomiary wysokosci na balkonie, czy na stoku nie sa najlepszym pomyslem, bo jest duza szansa na bledy pomiaru. Najlepiej wyjsc na w miare otwarty teren bez naglych zmian wysokosci... w kazdym razie do testow.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Dźwięki w "Windows" są do SMS'ów, alarmów itp. Nie do dzwonków telefonu - te fabryczne są w ROM'ie...unh pisze:właśnie rings jest pusty a dzwonki są luźno w windows- widać to wchodząc przez komputer bo jest tam niezły śmietnik i mnóstwo plików, do "moje dzwonki" wrzuciłem plik ale nie wiem jak go ustawić jako główny dzwonek(?)
Wszystkie dźwięki ustawia się na jednej zakładce: "Ustawienia/Osobisty/Dźwięki i powiadomienia" i potem prawa zakładka "Powiadomienia"
Miałem jeden taki przypadek - ale nie pamiętam z którą mapą... usunąłem ją i mam spokój.marek0412 pisze:1.Urządzenie ma problemy z przełączaniem map dodatkowych...następuje jakiś błąd i program się wyłącza.
To raczej błąd Garmina - Asus robił sprzęt, a Garmin oprogramowanie...marek0412 pisze:Zgłosiłem problem do wsparcia garmina ,to odesłali mniedo asusa - czekam na odpowiedź.
Jeszcze nie sprawdzałem - być może wymagana jest jakaś konkretna ścieżka dostępu do pliku dźwiękowego...marek0412 pisze:2.POI radary brak komunikatów głosowych.![]()
Trudno powiedzieć, to w końcu telefon, komputer i nawigacja w jednym... Ale trzyma dłużej niż się spodziewałem.marek0412 pisze:3. U mnie bateria trzyma 2 dni
Prawdopodobnie trzeba przełączyć pamięć wewnętrzną w tryb pamięci masowej... przynajmniej dla Webupdater'a to jest wymagane.marek0412 pisze:...program wyświetlił info że nie widzi w M10 poprzedniej mapy...
Ale jeszcze nie rejestrowałem urządzenia, więc to tylko moje gdybanie...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Dźwięki w "Windows" są do SMS'ów, alarmów itp. Nie do dzwonków telefonu - te fabryczne są w ROM'ie...easyrider pisze:unh pisze:właśnie rings jest pusty a dzwonki są luźno w windows- widać to wchodząc przez komputer bo jest tam niezły śmietnik i mnóstwo plików, do "moje dzwonki" wrzuciłem plik ale nie wiem jak go ustawić jako główny dzwonek(?)
Wszystkie dźwięki ustawia się na jednej zakładce: "Ustawienia/Osobisty/Dźwięki i powiadomienia" i potem prawa zakładka "Powiadomienia"
ale te dzwonki tam są- mają te same nazwy, gdyby tak nie było to czy istnieje możliwość ustawienia swojego dzwonka ??
jak wyłączyć automatyczne łączenie m10 z GPRS które zżera mi kasę z doładowań ???
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dźwięki w "Windows" są do SMS'ów, alarmów itp. Nie do dzwonków telefonu - te fabryczne są w ROM'ie...
Zapewne zależy to od Windowsa i wtyczek jakie wstawił do niego producent danego smartphona. Jeżli chodzi o zmianę głownego dzwonka telefonu u mnie jest tak: Ustawienia -> Telefon -> Dźwięk dzw: .... i tu lista do wyboru, w której m.in. mam: Majka, Rodzina. Służbowe, etc. czyli te pliki które sam wrzuciłem do komórki, a dokładniej na folder: Moja Muzyka na karcie microSD. Na dodatek dla kontaktów zapisanych w pamięci smartphona, a nie na karcie SIM mam możliwość wybrania indywidualnego dzwonka - stąd zresztą w mojej komórce te pliki: Majka/Rodzina/Służbowe ......
Zapewne zależy to od Windowsa i wtyczek jakie wstawił do niego producent danego smartphona. Jeżli chodzi o zmianę głownego dzwonka telefonu u mnie jest tak: Ustawienia -> Telefon -> Dźwięk dzw: .... i tu lista do wyboru, w której m.in. mam: Majka, Rodzina. Służbowe, etc. czyli te pliki które sam wrzuciłem do komórki, a dokładniej na folder: Moja Muzyka na karcie microSD. Na dodatek dla kontaktów zapisanych w pamięci smartphona, a nie na karcie SIM mam możliwość wybrania indywidualnego dzwonka - stąd zresztą w mojej komórce te pliki: Majka/Rodzina/Służbowe ......
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Na początek zaznaczam że mam Asusa P552w z WM 6.1unh pisze:...
jak wyłączyć automatyczne łączenie m10 z GPRS które zżera mi kasę z doładowań ???
Na forach związanych z WM polecają program nodata - ja nie stosuję...jak nie chcę by się łączył przez 3G/GPRS to ustawiam tak jak dla WiFi czyli:
Ustawienia/(zakł)Połączenia/Połączenia/(zakł)Zaawansowane/Wybierz sieci/
w obydwu oknach zaznaczyć "Sieć w firmie" i spróbować połączyć się jakąś aplikacją z internetem.
Do monitorowania ile netu mi zjadło używam bardzo fajnego programu HomeScreen++.
pzdr
Garmin 60CSx - uczę się dopiero 
Asus P552w
Asus P552w
ustawiłem i działa tylko teraz cały czas krzyczy że nie może znaleźć sieci - dziadostwoyonec pisze:Na początek zaznaczam że mam Asusa P552w z WM 6.1unh pisze:...
Na forach związanych z WM polecają program nodata - ja nie stosuję...jak nie chcę by się łączył przez 3G/GPRS to ustawiam tak jak dla WiFi czyli:
Ustawienia/(zakł)Połączenia/Połączenia/(zakł)Zaawansowane/Wybierz sieci/
w obydwu oknach zaznaczyć "Sieć w firmie" i spróbować połączyć się jakąś aplikacją z internetem.
Do monitorowania ile netu mi zjadło używam bardzo fajnego programu HomeScreen++.
pzdr
a potemeasyrider pisze:Wszystkie dźwięki ustawia się na jednej zakładce: "Ustawienia/Osobisty/Dźwięki i powiadomienia" i potem prawa zakładka "Powiadomienia"
Poddaję się...unh pisze:ale te dzwonki tam są- mają te same nazwy, gdyby tak nie było to czy istnieje możliwość ustawienia swojego dzwonka ??
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
najpierw naskarżę: obsługa intuicyjna jest temu urządzeniu zupełnie obca...
żeby dodać utwór do dzwonków należy odpalić go w playerze a następnie rozwinąć menu w którym jedną z opcji jest: czy zapisać utwór jako dzwonek?, dalej już kaszka
żeby dodać utwór do dzwonków należy odpalić go w playerze a następnie rozwinąć menu w którym jedną z opcji jest: czy zapisać utwór jako dzwonek?, dalej już kaszka
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Wyślijcie mapę z BaseCampa, MapInstallem. Jeśli nie pójdzie, zmieńcie nazwę.easyrider pisze: 1.Urządzenie ma problemy z przełączaniem map dodatkowych...następuje jakiś błąd i program się wyłącza.
Miałem jeden taki przypadek - ale nie pamiętam z którą mapą... usunąłem ją i mam spokój.
Witam kolegów, jestem nowy proszę nie bić.
Jestem zainteresowany zakupem M10 i zbieram wszystkie informację na ten temat.Mam pytanie do kolegi "marek0412" lub innych mających ten problem z aktualizacją map i widocznością w urządzeniu tych już zainstalowanych, czy ten problem został już przez programistów z Garmina rozwiązany i można już bez problemu pobrać aktualne mapy? Pytam bo chcę kupić do urządzenia dożywotnią aktualizację map. Widzę też że ostatnia wypowiedz w sprawie M10 była dość dawno, czy może ktoś wypowiedział by się po paru miesiącach o wadach i zaletach urządka, czy np. ktoś jakby miał wybór to wybrałby M10?
Jestem zainteresowany zakupem M10 i zbieram wszystkie informację na ten temat.Mam pytanie do kolegi "marek0412" lub innych mających ten problem z aktualizacją map i widocznością w urządzeniu tych już zainstalowanych, czy ten problem został już przez programistów z Garmina rozwiązany i można już bez problemu pobrać aktualne mapy? Pytam bo chcę kupić do urządzenia dożywotnią aktualizację map. Widzę też że ostatnia wypowiedz w sprawie M10 była dość dawno, czy może ktoś wypowiedział by się po paru miesiącach o wadach i zaletach urządka, czy np. ktoś jakby miał wybór to wybrałby M10?
@tamara
M10 mam od paru tygodni. Ogólnie jestem zadowolony. Aktualizację map (tę 1 razową) zrobiłem - trwało to trochę - do pobrania ok 1,8 GB (wg moich obliczeń - brak informacji w aplikacji). Poszło OK
. Lifetime mam ale jeszcze nie używałem, myślę, że też będzie OK. Włączyłem fotoradary wbudowane – pobrało, nawet nie wiem kiedy. Ostrzeganie jest zbyt delikatne jak dla mnie, pewnie można będzie coś usprawnić, jak się wgryzę w sprzęt i fora.
Równolegle mam zainstalowaną AM. Ciekawe doświadczenie to używanie AM i nawigacji Garmina równolegle
(jakoś dzielą się GPS'em). AM mam z włączoną opcją Traffic, więc ma omijać korki i blokady i czasami dostaję sprzeczne polecenia. Oczywiście to JA decyduję gdzie jechać, AM czasami na manowce mnie prowadziła (wahadła zaznaczone jako blokada!
), więc Garmin daje mi alternatywę.
Line assit nie działa, pewnie można będzie dograć, no TMC nie działa - brak odbiornika, ale czytałem o jakiś zewnętrznych. Pozdrawiam
M10 mam od paru tygodni. Ogólnie jestem zadowolony. Aktualizację map (tę 1 razową) zrobiłem - trwało to trochę - do pobrania ok 1,8 GB (wg moich obliczeń - brak informacji w aplikacji). Poszło OK
Równolegle mam zainstalowaną AM. Ciekawe doświadczenie to używanie AM i nawigacji Garmina równolegle
Line assit nie działa, pewnie można będzie dograć, no TMC nie działa - brak odbiornika, ale czytałem o jakiś zewnętrznych. Pozdrawiam