O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
JacekN pisze:Skoro to finisz GPmapy to dlaczego Oni się tak starają??
Możę chcą zachować twarz jako renomowany producent map. Szanują klientów i nie chcą im wciskać ... szczególnie, że za aktualizacje płacą klienci.Skoro ich jest mapa map może myślą, żę cześć klietów przejdzie na tą mapę.
Pozdrawiam,
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
IMAGIS i tak robi mapy dla innych platform i na te platformy będzie rowijał swój produkt.
GPMapa jest tylko kompilacją ich danych mapowych dla Garmina.
Dlatego jeśli IMAGIS rozwija i dba o MapęMap, to i GPMapa będzie "zadbana".
A mi w GPMapie brakuje dwóch rzeczy, które są w CNE na terenie Polski...
1) informacji o ogranczeniach prędkości na wielu drogach krajowych i wojewódzkich (w GPMapie ograniczenia są ale mają wg mojego doświadczenia dużo mniejsze pokrycie)
2) rozpisania skrzyżowań w Line Asistant w dużych miastach, z doświadczenia mogę mówić o Warszawie
Choć z drugiej strony w CNE brakuje tych kolorków z GPMapy...
Pozdr. Krzysztof Nuvi 765T + CNE 2012.10 + UMP pcPL
A mógłbyś mi wskazać takie miejscowości?
Jakoś do tej pory trafiałem wyłącznie w miejsca, gdzie to CNE było bardziej szczegółowe,
czasami aż za bardzo.
Potwierdzam że to CNE jest bardziej szczegółowe w małych miejscowościach niż GPMapa - np. w małopolsce. GPMapa nadal nie wszędzie pokazuje dopuszczalną prędkość np. w małopolsce. Nie bardzo rozumiem z czego wynika lament, że nie będzie GPMapy. Jakoś nikt nie narzeka że po Francji czy Niemczech jeździ z CNE i nie narzeka, że nie innej mapy lokalnego dystrybutora. Od roku jeżdżę tylko na CNE i poza oczywistymi niedogodnościami z wersji na wersję widać poprawę. Mam nadzieję, że w ciągu 2 -3 lat wszystkie niedociągnięcia będą usunięte i ciekawe na co wtedy będziemy narzekać.
nocnyMarek pisze:A mógłbyś mi wskazać takie miejscowości?
Jakoś do tej pory trafiałem wyłącznie w miejsca, gdzie to CNE było bardziej szczegółowe,
czasami aż za bardzo.
kaltam pisze:Potwierdzam że to CNE jest bardziej szczegółowe w małych miejscowościach niż GPMapa - np. w małopolsce. GPMapa nadal nie wszędzie pokazuje dopuszczalną prędkość np. w małopolsce. Nie bardzo rozumiem z czego wynika lament, że nie będzie GPMapy. Jakoś nikt nie narzeka że po Francji czy Niemczech jeździ z CNE i nie narzeka, że nie innej mapy lokalnego dystrybutora. Od roku jeżdżę tylko na CNE i poza oczywistymi niedogodnościami z wersji na wersję widać poprawę. Mam nadzieję, że w ciągu 2 -3 lat wszystkie niedociągnięcia będą usunięte i ciekawe na co wtedy będziemy narzekać.
Do moich potrzeb gdzie jeżdzę bardziej sprawdza się Gpmapa. Lamentu nie ma. Ta mapa mi odpowiada.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2010, 09:01 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Połączona treść kolejnych postów user'a
Pozdrawiam,
nocnyMarek pisze:A mógłbyś mi wskazać takie miejscowości?
czasami aż za bardzo.
Aż sprawdziłem, żadna z nich nie jest bardziej szczegółowa w GPMapie.
(wszędzie tylko jedna główna droga nic więcej)
Wręcz przeciwnie w CNE w kazdej z nich znalazłem drogi, których GPMapa nie ma.
nocnyMarek pisze:Aż sprawdziłem, żadna z nich nie jest bardziej szczegółowa w GPMapie.
(wszędzie tylko jedna główna droga nic więcej)
Wręcz przeciwnie w CNE w kazdej z nich znalazłem drogi, których GPMapa nie ma.
Zgadza sie, jednakze problem (przynajmniej moj) polega na tym, ze te drogi w CN nie zawsze maja odzwierciedlenie w rzeczywistosci. Na Kaszubach w paru miejscach CN melduje obecnosc drogi (malo istotnej) w rzeczywistosci drogi brak lub przesunieta jest o dobrych pareset metrow.
jaro pisze:Mnie brakuje w CNE większej szczegółowości. Brakuje mniejszych miejscowości, które są w GPmapie.
Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Mamy w Wielkopolsce dwie miejscowości Wąsowo i Kaźmierz. Traktuję je porównawczo, modelowo. W GPMapie, szczegółowej mapie Polski, w obydwu miejscowościach są dwie ulice "na krzyż". W CNE mapy szczegółowe aż do bólu, wszystkie drogi i dróżki. I bywa tak czasami, że do mniejszej miejscowości jadę na GPMapie a w miejscowości na CNE. Ale CNE nie jest mapą idealną, w mojej okolicy, Rosnowo, Komorniki, CNE pokazuje kilka dróg, które nie istnieją w realu, błędne jest także położenie geograficzne dróg (przesunięcie o kilkaset, kilkadziesiąt metrów), niektóre drogi nie łączą się, choć jeżdżę nimi, itd... Zgłaszałem to w mailach do Navteqa... ale chyba nie jesteśmy ich priorytetem. Nie ma mapy doskonałej, są te których używamy...
Wymieniłem miejscowości które, w opcji dokąd nie występują w cne a są w gpmapie. Dlatego wydaje mi się , że gpmapa jest bardziej szczególowa na terenie Polski.
Pozdrawiam,