TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
lotiss
Bywalec

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: lotiss »

Witam,

zdobyłem antenkę GTM-12 do mojego nuvi 300 :D

podłączyłem antenę, podłączyłem zasilanie - urządzenie wyświetliło komunikat, że używając odbiornika komunikatów drogowych urządzenie musi być podłączone do zewnętrznego źródła zasilania OK, na ekranie "menu" pojawiła się ikonka komunikaty drogowe (trójkąt - niestety szary - po dotknięciu z informacją brak komunikatów drogowych .... - może jutro coś złapię :( )

dziwi mnie jedna rzecz - w menu ustawienia - przechodzę do żółtej ikony komunikaty drogowe - po jej naciśnięciu otrzymuję komunikat "podłącz odbiornik komunikatów" - przecież antena jest podłączona i wyświetla się ikonka ... po co zatem jest podmenu "komunikaty drogowe"
lotiss
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597 & TomTom 5200
gmc22
Początkujący

Post autor: gmc22 »

Jezeli sprzet jest sprawny, to pozostaje Tobie wykup "subskrypcji" na odbior komunikatow TMC, ktore w Polsce beda platne.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 cze 2010, 21:49 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Nuvi 1390T, Nuvi 200, Vista HCx, było: StreetPilot c310, Nuvi 660, Legend Cx, HCx;
lotiss
Bywalec

ponownie włączyłem odbiornik (wcześniej podłączając antenę GTM-12 oraz kabel zasilania - w nuvi 300 są dwa wejścia)
po ponownym uruchomieniu wyświetlił się komunikat "aktual. oprog. kom. drog." - wyświetlając zielony słupek od 1-100%
teraz jak wejdę w podmenu komunikaty drogowe - mam opcję dostawa "automatycznie" / subskrypcje ....

nadal jednak nic nie łapię :(
lotiss
Awatar użytkownika
FUX
Początkujący

Post autor: FUX »

W którymś Top Gear, JC opisywal navi z Porsche i stwierdził, że tam jest najlepszy system informacji drogowej. Nie wiem, kto jest dostawcą sprzętu i softu.
W BMW ponoć w Niemczech także się sprawdza, choć zdarza się, że potrafi przed korkami wyrzucić z autostrady 60km przed nim.
Na dniach będę miał LR Disco4. Zobaczę co tam jest i czy jest.
276C z mapami Polski i Europy
lotiss
Bywalec

Witam,
czytam ten wątek - w sumie 171 postów !!! i 12 stron !!!

proszę o kilka konkretów:
- fakt - oficjalna informacja że od 1 maja 2010 system TMC będzie działał w Polsce
- fakt- system TMC rzeczywiście działa w Polsce (nieliczni "wybrańcy" mają przyjemność przekonać się o tym)
- pytanie - co trzeba zrobić, aby stać się tym "wybrańcem" (kupić nowe urządzenie w maju /czerwcu ??? , być "testerem - sorry za określenie" wskazanym przez Garmina lub Destię ???)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2010, 07:07 przez lotiss, łącznie zmieniany 1 raz.
lotiss
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Lotiss,
Mnie tez ten watek bardzo interesuje i mialem podobne do twoich pytania. Teraz chyba moge sie pokusic o odpowiedz.

1. Zeby odbierac komunikaty TMC musisz miec taka funkcje w "gps-sie" oraz odpowiednia antene. Te rzeczy mozna juz od dawna kupic i ty juz je masz. Od strony hardware'u to jest wszystko co potrzebujesz.

2. TMC w Polsce juz dziala w formie testowej. Komunikaty te sa jednak niedostepne bez odpowiedniej aktywacji. Innymi slowy NIE maja formy darmowej wersji TMC (tak jak w niektorych krajach sa: lite/pro). Z tego co tu i tam wyczytalem (moge sie mylic) nawet po oficjalnym uruchomieniu TMC w PL bedzie to tylko platna forma PRO. W tej chwili nie jest mozliwe wykupienie subskrypcji TMC na Polske i trzeba z tym czekac az Destia to po prostu udostepni.

3. Sporo osob z tego forum jednak odbiera komunikaty TMC juz teraz. Jak to robia? Byc moze sa wsrod nich testerzy robiacy to oficjalnie dla Destii. Ja jednak mam nieodparte wrazenie, graniczace z pewnoscia (prosze mnie poprawic jesli sie myle), ze znakomita wiekszosc z nich stala sie "testerami nieoficjalnymi" po odpowiednim przeszukaniu zasobow internetu.

Jak mozesz wywnioskowac z uwag wymienianych w tym watku system ten nie dziala jeszcze dobrze. Zgodnie z harmonogramem Destii (link w ktoryms z postow powyzej) do konca roku/poczatku przyszlego beda wprowadzac kolejne elementy systemu. Jak znam zycie i tak beda miec obsuwy. Na razie pozostaje czekac az uznaja ze to juz sie nadaje do uzytku i zaczna sprzedawac.
Zdrowko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
shado
Początkujący

Post autor: shado »

Ja tylko nie rozumiem dlaczego do końca roku TMC nie jest dostępne dla wszystkich, aby każdy mógł się przekonać ile jest warte, czy go potrzebuje i czy chce za niego zapłacić. Chyba, że boją się tego, że ludzie zobaczą, że to jakaś totalna klapa i szkoda na to kasy. Skończyło się w każdym razie na konferencji prasowej na które odtrąbiono TMC w Polsce, a teraz cisza. Nikt nie udziela żadnych informacji, a jedynym sposobem na potestowanie jest spiracenie licencji. W tym kraju już chyba nigdy nie będzie inaczej...
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Ja też nie rozumiem dlaczego nie oddają do użytku pół mostu?
shado pisze:aby każdy mógł się przekonać ile jest warte, czy go potrzebuje i czy chce za niego zapłacić. Chyba, że boją się tego, że ludzie zobaczą, że to jakaś totalna klapa i szkoda na to kasy.
Nikt nie robi tego anonimowo, są telefony, mejle.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
lotiss
Bywalec

czy są różnice pomiędzy modelami nuvi w wyświetlaniu komunikatów drogowych ????
np. stare nuvi 300 a nowsze nuvi 765 ????
lotiss
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Tak, są. Nawet pomiędzy nuvi 760 a 765T.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
lotiss
Bywalec

proszę o szczegóły - na czym polegają różnice ????
lotiss
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Czy zechciałbyś przejrzeć ten wątek od początku, proszę.
Są w nim załączone screenshoty z różnych urządzeń. Różnice dotyczą sposobu prezentacji funkcji związanych z TMC na ekranach nuvi.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
lotiss
Bywalec

właśnie w związku z tymi screen-shot'ami moje pytanie
znalazłem ekrany "korki" - czy jest to informacja tylko w nowych garminach ???
lotiss
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Do nowych odbiorników nuvi 3790T jest przypisana m.in. subskrypcja bezterminowa: "Destia Traffic TMC PL".
Odbiornik wyposażony jest w kabelek: Sub-Assy,GTM35,EU,Premium i wygląda na to, że system pracuje stabilniej niż w nuvi 765T (z kabelkiem GTM21).
Pozdrawiam, mariuszD
czeslaw555
Bywalec

Post autor: czeslaw555 »

mój TMC w 760 T kiedyś działało na terenie Niemiec ,teraz działa sporadycznie chyba w jakiś określonych regionach ,domyślam się że już za darmo nie można korzystać z TMC
Nuvi 2595LM
ODPOWIEDZ