GPS na niskie temperatury

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
luka
Początkujący

GPS na niskie temperatury

Post autor: luka »

Witajcie

Wybieram się na Islandię zimą. Potrzebuję GPSa który nie padnie przy -25stopniach. Zakładam że będę go nosił pod kurtką w czasie marszu więc powinno mu być ciepło. Nie zmienia to jednak faktu, że będę go co jakiś czas wyjmował żeby sprawdzić pozycę i co najważniejsze, będzie leżał w plecaku po kilka godzin w czasie mojej wspinaczki.

Macie doświadczenia w tym temacie? Którego garmina możecie polecić. Chciałbym sprowadzić z USA więc myślę, że stać będzie mnie nawet na jakiś droższy model.

Pozdrawiam

Łukasz
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Obawiam się, że żaden wyświetlacz nie zadziała przy -25°C. Pogooglowałem trochę i nie znalazłem nic poniżej -20°C (i nie był to GPS) a typowo to jest w przedziale -5÷-10°C. Mój stary GPS12 na mrozie to tak przy -7°C działał ledwo co.

Druga sprawa to baterie/akumulatorki i ich żywotność.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Kojarzę taki temat, chyba był na forum.garmin.pl.
Z moich doświadczeń to Legendowi B&W przy jakiś -20C czy nawet -25C nie było nic widać na wyświetlaczu, ale włożenie pod kurtkę pomagało :-).
A kolorowe modele chyba dawały sobie radę lepiej, poszukaj dobrze a znajdziesz tamten wątek...
Moim zdaniem każdy turystyczny Garmin da radę.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Post autor: filips »

Kiedy miałem jeszcze legenda bw zrobiłem sobie na zimę zewnętrzny zasilacz bateryjny, podłączany gniazdem wymiany danych/zasilania. Pojemnik trzymałem pod kurtką w cieple a GPSa na zewnątrz. Przetestowane w warunkach polskich zim.

Gdy będziesz miał nowszego gpsa (np jakiegoś z serii HCx) to w całości można go wsadzić pod kurtkę bez obawy, że straci sygnał.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
ODPOWIEDZ