Jak się zdziwić - eTrex Vista HCx

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
jaceklo
Początkujący

Jak się zdziwić - eTrex Vista HCx

Post autor: jaceklo »

No właśnie. W zasadzie częściowo wynika to z niedoczytania (rasowy facet nie czyta instrukcji 8) ), ale jednak błąd w oprogramowaniu jest.
Chodzi o trasy.
Bez problemu da się wgrać trasę z więcej niż 50-ma punktami, widać ją na liście, fakt że nie można jest wybrać do nawigacji (krzyczy okrutnie).
Natomiast mając wgraną taką trasę spróbujcie odczytać trasy pod MapSource - efekt o mało nie przyprawił mnie o zawał :evil: . Operacja startuje, o czym na pececie jest, że błąd komunikacji itp - ALE NA ETREXIE zaczyna wariować wyświetlacz --> ekran blednie, pojawiają się poziome przerywane linie, wszystko gaśnie... Najwyraźniej coś się zapętla i cała "moc" idzie na procesor obsługujący w tym momencie transmisję. Ciekawe, jak bardzo się tam to wszystko w środku grzeje od tego poboru mocy ;)

Piszę, żeby przestrzec innych i/lub żeby nikt nie zszedł z tego świata tudzież niepotrzebnie nie wysyłał do serwisu :lol:

Soft v 2.40

23:48, 20071006
Właśnie przeczytałem stosowne miejsce w instrukcji - jak byk pisze, że może być 50 tras po 250 punktów każda. Mi jednak krzyczał na trasę że ma więcej niż 50 (!!!!) punktów i nie chciał jej "brać" (a na pewno miała mniej niż 100, o 250 nie mówiąc).
Nuvi 660+CNE9+GPMapa 2007.1+UMP, eTrex Vista HCx + GPMapa 2007.2 + różne topo
luka
Początkujący

Post autor: luka »

czyli co nie polecasz Xtrexa Vista hcx? zastanawiałem się nad nim dziś
jaceklo
Początkujący

nie no, dlaczego?
jak podejrzewam to kwestia drobnego błędu w oprogramowaniu, więc do usunięcia. serwis garmina powiadomiłem.
poza tym sprawuje się ok. osobiście wolałbym tak ze dwa razy większy wyświetlacz, no ale wtedy to by się do ręki nie mieścił ;)
luka
Początkujący

Post autor: luka »

ok chyba go zakupię. jeśli znasz się dobrze na sprzęcie garmina. mógłbyś mi podpowiedzieć jaki model kupić ojcu? chciałby go w góry i do auta, czyli coś uniwersalnego, niekoniecznie najwyższa kategoria. dzięki kolego
jaceklo
Początkujący

na sprzecie garmina to tu na grupie są inni spece. ja na te rozwiązania patrzę z informatycznego bardziej niż użytkowego punktu widzenia, więc wiele Ci nie pomogę. Ok, jedna rada - niech Twój tato po prostu weźmie do ręki różne modele i popróbuje. To tak jak z komórkami (w pewnym sensie) - musi dobrze "leżeć" i nie może być tak, żeby się ze sprzętem męczyć.
Albo przeprowadź dokładną analizę potrzeb i porównaj z możliwościami modeli, ale to taka jak dla mnie mocno bezduszna zabawa, choć skuteczna.

Acha - nie wiem, czy coś "w góry i do auta" jednocześnie dobrego dobierzesz. W końcu to są zupełnie inne warunki pracy i potrzebne funkcje. Dlatego ja mam dwa różne modele do różnych sytuacji. Chyba, że pójdziesz na mocne kompromisy (ale: Vista i podobne NIE sprawdza się w nawigacji po ulicach [mały ekran, komunikaty, itd.], z kolei nuvi jest za cienki do nawigacji innej niż ze stałym zasilaniem z zewnętrznego źródła, o braku deklarowania tras i uzyskania śladu to już nie wspomnę).
Awatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec

Post autor: Drogowiec »

Najbardziej kompromisowym jest jednak QUEST. Wygląda jednak na to, że Garmin nie rozwija go, więc może lepiej się w niego nie wpuszczać. Używałem QUEST'a i nie narzekałem, jednak ZUMO jest dla mnie lepszy, gdyż obsługuje mi zarówno samochód, jak i motocykl. Czasem brakuje mi czegoś outdorowego i chyba dokupię w końcu taki odbiornik. ZUMO nie obsługuje map morskich i nie nadaje się w teren (krótki czas pracy na bateriach i duże gabaryty).

Pozdrówka
Kuba
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Drogowiec pisze:Najbardziej kompromisowym jest jednak QUEST.
Obawiam się jednak, że QUEST może nie obsługiwać plików "TYP", , a wówczas skorzystanie z Topo_PL_100 jest "trochę" problematyczne. Miałem takie sygnały od użytkowników QUESTA :cry: Przyznaję jednak, że osobiście nie sprawdzałem tego problemu.

Moja opinia w tej materii jest niezmienna od lat. Odbiornik pasujący i w góry i do samochodu?
Należy kupić 2 dwa odbiorniki :P
Za ok. 2000 PLN można kupić "europejski" NUVI_200 z GPMapą + "hamerykańską" Vistę HCX.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec

Post autor: Drogowiec »

GPS Maniak pisze:Należy kupić 2 dwa odbiorniki :P
Za ok. 2000 PLN można kupić "europejski" NUVI_200 z GPMapą + "hamerykańską" Vistę HCX.
TO jest zdecydowanie ajlesze wyjście

Pozdrówka
Kuba
ODPOWIEDZ