nuvi 7x5 - aktualizacje firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Re: Firmware nuvi 7x5

Post autor: RAV »

beetle-m pisze:...w róznych sytuacjach związanych z klikaniem po ekranie nuvi podczas jazdy.
Czyli pewnie za karę, bo w czasie jazdy nie wolno klikać. Może w przyszłości Nuvi będzie odróżniał, czy klika kierowca, czy pasażer - i wtedy problem przestanie występować. :wink:
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

Dzieki,

Uspokoiliście mnie :D . Myślałem, że coś z nawigacją. A i tak długo wytrzymałem z aktualizacją.
Może kiedyś wypuszczą nowszy formware ....
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Z mojej korespondencji (z Poland.Support) wynika, że nie jest im znany problem:
- samoistnych restartów nuvi 765T podczas jazdy,
- startu nuvi z obniżonym poziomem głośności (mimo ustawień np. na 80% poziom jest niższy).

Problemy traktowane są jako przypadki indywidualne z uwagi na brak dotychczasowych zgłoszeń w tym temacie.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
robert59
Początkujący

Post autor: robert59 »

Witam, mam ten sam problem pierwszy raz zaistniał podczas jazdy po Niemczech, wczoraj było to samo po prostu zrobił restart. Rozmawiając z przedstawicielem Garmina sugerował skoki napięcia ew luźny przewód, gdy problem będzie się powtarzał to mam wysłać do serwisu. Tyle i aż tyle, bo po restarcie nawigacja działa normalnie. Pozdro
Garmin Fenix 7X Sapphire /Solar z PL Topo 2020.3
DriveLuxe 50 LMT-D/GPSMAP 62st/GPSMAP,66st./Garmin Drive Smart 66.
Dariusz Młyński
Bywalec

beetle-m pisze:Z mojej korespondencji (z Poland.Support) wynika, że nie jest im znany problem:
- samoistnych restartów nuvi 765T podczas jazdy,
- startu nuvi z obniżonym poziomem głośności (mimo ustawień np. na 80% poziom jest niższy).
Problemy traktowane są jako przypadki indywidualne z uwagi na brak dotychczasowych zgłoszeń w tym temacie.
Myślę, że jest to klasyczna zagrywka serwisu. Tradycyjnie udają, że nic nie wiedzą na temat problemów z urządzeniem i kazdy problem jest "indywidulany".
Przed chwilą wysłałem e-maila na Poland.support@garmin.com i zgłosiłem problem - opisując go i odsyłając do tego wątku.
Może wszyscy u których wystąpił choć raz gorący restart powinni napisac e-maila do supportu.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Moja wiara w support Garmina niestety została ostatnio mocno nadszarpnięta. Może takie akcje zbiorowe coś dadzą, ale moje doświadczenie nakazuje raczej powątpiewać. ;)
Mam nieodparte wrażenie, że problemy z 765 nie wzbudzają zainteresowania Garmina USA, a co za tym idzie nie należy również spodziewać się reakcji na zgłaszane problemy. Obawiam się że z punktu widzenia Garmina USA Nuvi 7x5 jest produktem, który kończy swój żywot, więc wspieranie go i jakieś duże akcje naprawcze są raczej ekonomicznie nieuzasadnione.
W moim przypadku rozmowy z hotlinem kończą się za każdym razem jakimiś manewrami, które mają skłonić mnie do zaprzestania zadawania niezręcznych pytań lub jawnymi próbami odwracania kota ogonem. Zgłoszony przeze mnie problem z wybieraniem numerów telefonów w POI (wgrywanych POILoaderem) skończył się konkluzją Pana z supportu, że najwyraźniej nie wiem jak działa POI Loader i przesyłaniem mi linka do instrukcji na stronie garmina. :lol:

Podsumowując oto lista znanych mi problemów z 765:
  • - nieoczekiwane restarty - związane (chyba) z TMC
    - problemy z odświeżaniem map - zdarzające się także z CNE
    - wspomniane problemy z POI wgrywanych POILoaderem (przy długich opisach w punktach numer telefonu przestaje być widoczny przez co staje się "niewybieralny"). ;)
    - sporadyczne problemy z BT - rzadko pojawia się ograniczona funkcjonalność telefonu w menu Nuvi - brak części ikon (restart urządzenia zazwyczaj rozwiązuje problem)
    - Problem z TMC - możliwe, że dotyczy on odbiornika GTM21, ale objaw powtarza się u większości userów 765. Po pobraniu listy ostrzeżeń, zielona ikona potwierdzająca odiór TMC zmienia się na szarą oznaczającą ograniczony (słaby) zasięg sygnału TMC, restart rozwiązuje problem.
Można wydzielić wątek o problemach z firmwarem 7x5, będzie się go łatwiej czytało.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

frasun pisze:- Problem z TMC - możliwe, że dotyczy on odbiornika GTM21, ale objaw powtarza się u większości userów 765. Po pobraniu listy ostrzeżeń, zielona ikona potwierdzająca odiór TMC zmienia się na szarą oznaczającą ograniczony (słaby) zasięg sygnału TMC, restart rozwiązuje problem.
Zgłosiłem ten problem i podobno oczekujemy na zmianę firmware'u GTM21.
Wysyłam jutro swoje nuvi do serwisu (poziom głośności i restarty).
frasun pisze:Można wydzielić wątek o problemach z firmwarem 7x5, będzie się go łatwiej czytało.
Jeśli nuvi 765 nie jest już takie "rozwojowe" to sugeruję utrzymać całą wiedzę o problemach w tym wątku (tylko 2 strony).
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

frasun pisze:nieoczekiwane restarty - związane (chyba) z TMC
Nie potwierdzam diagnozy: TMC. Mam 765 bez TMC, a obserwuję restarty czasami nawet kilka razy na dzień.
Nüvi-765
jaro
Bywalec

Post autor: jaro »

Witam,

U mnie też był samoczynny restart nawigacji
Pozdrawiam,

Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
Dariusz Młyński
Bywalec

Dariusz Młyński pisze:[..] Przed chwilą wysłałem e-maila na Poland.support@garmin.com i zgłosiłem problem - opisując go i odsyłając do tego wątku.
Może wszyscy u których wystąpił choć raz gorący restart powinni napisac e-maila do supportu.
Support zainteresował się problemem restartów - poprosili o dokładny opis. W trakcie testów restarty u nich nie wystąpiły - ale testują w trybie symulacji - w tym trybie nie zdarzył mi się restart. Ciekawe czy zrobią prawdziwe testy w trakcie jazdy.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Firmware 4.0
http://www.garmin.com/software/nuvi7x5_ ... y__400.gcd
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4357

Changes made from version 3.90 to 4.00:

* Added support for traffic reports in Russia.
* Corrected a shutdown in Europe during routing.
* Corrected handling of ramps and interchanges.
* Improved voice prompts to eliminate stuttering.
* Corrected arrival times to include traffic delays.
* Improved keyboard response and accuracy.
* Corrected issue with telephone calls to national POIs.
* Corrected handling of Arabic characters.
* Improved LBA coupon displays.
* Corrected shutdowns in maps with 3D buildings and DEM data.
* Corrected arrival time when time is changed manually.
* Corrected the reset of audio options when restoring proximity points.
Awatar użytkownika
chopin67
Bywalec

Post autor: chopin67 »

Dzięki PouchX za info.

Software 4.0 można ściągnąć poprzez WebUpdater. Właśnie aktualizuję. Zobaczę co dają te zmiany w "praniu".
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Miszka
Bywalec

Post autor: Miszka »

Wgrałem 4.0 i moje pierwsze obserwacje:

a) Wydaje mi się decydowanie lepiej działa ekran dotykowy.
b) Na czerwono zapala się licznik prędkości przy przekroczeniu dozwolonej prędkości
na drodze. ( Sprawdzone z GP Mapą )
c) do tego nie zawiesił mi się jeszcze odbiornik TMC
Ostatnio zmieniony 13 lip 2010, 16:38 przez Miszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
jaro
Bywalec

Post autor: jaro »

Widzę , że warto było wgrać w takim razie.
Pozdrawiam,

Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
Dariusz Młyński
Bywalec

Nie rzuca na kolana. Zasymulowałem trasę do Chorwacji. W trybie symulacji drogą z ograniczeniem do 110 jedzie 115km. Jeżeli taki prędkości bierze do kalkulacji to może być wesoło. Faktycznie prędkość pali sie na czerwono przy przekroczeniu.

Ale odświerzanie jest nadal tragiczne. W trybie symulacji na odświerzanie ekranu czekałem w niektórych momentach ponad 20 sekund (CNE 2011.10 2D
szczegółowość normalna).
ODPOWIEDZ