GPMapa 2007.2 a CN v.9 region 1

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Postprzez GPS Maniak » Cz, 11 paź 2007 8:01

saper napisał(a):Jadąc z Zakopanego do Wołkowyji zamiast odbić na Lesko jak kazała GP5 posłuchałem naiwny CNE9 bo znalazł krótszą drogę,

Właśnie to próbuję cały czas powiedzieć :D :D Takich przypadków mógłbym opisać dziesiątki :!: Zwłaszcza na południu Polski, chociaż w Wielkopolsce również CNE kilkukrotnie kazał mi jechać drogą gruntową przez las, podczas gdy nakładając 2-3 kilomtery można było jechać pięknym asfaltem.

Trudno jednak, żeby moje argumenty trafiły do kogoś kto nie jeździ zbyt intensywnie z CNE z dala od dużych aglomeracji i głównych dróg.

Zatem jeszcze raz:
* CNE na poważnych obszarach PL zachowuje się jak typowa mapa rowerowa
* GPMapa pomimo braków adresowych jest do samochodu zdecydowanie lepsza (sensowna kategoryzacja dróg, dobrze dopracowane restrykcje)

Inna rzecz, że nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć (w NUVIM) obie mapy aktywne i w razie potrzeby adresu szukać w CNE, a jechać wg GPMapy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez tboniasty » Pn, 07 sty 2008 13:33

Pozwole sobie podpiąć się pod ten temat :) Gdy wgrywam na Viście HCx jednocześnie CNE9NT (Niemcy i CZ) oraz GPMape5a3 w wyszukiwarce adresów mogę wybrać tylko region GPMapa - Polska. Gdy wgram mapki bez GPMapy wyszukiwanie niemieckich adresów działa bez problemu... O co kaman? :(

EDIT:
Juz znalazlem rozwiazanie :) Najpierw szukam miasta wg nowego punktu odniesienia (Szukaj -> Miasta -> menu -> Zmien punkt odniesienia i jade na DE) i po wyswietleniu listy najblizszych miast opuszczam liste i wedruje pod Szukaj -> Adresy i moge juz wybrac dowolne panstwo :) Czyzby odbiornik doczytywal w locie jakies indeksy? Ciekawy bug...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Postprzez GPS Maniak » Pn, 07 sty 2008 21:29

tboniasty napisał(a):Ciekawy bug...

Odbiorniki turystyczne bardzo źle współpracują z kilkoma mapami z indeksacją adresów. Zwłaszcza, gdy wśród tych map są mapy NT bądź zgodne z NT. O tym problemie wspominalem jeszcze przed istnieniem Garniaka na forum Garmin.pl: http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t= ... ne+zagadka
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości