Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez olpi » Pt, 23 lip 2010 11:59

skopiowałem podpięty plik - dziękuję
a co do sox exe to żeby dostać ten plik musiałem zainstalować program (sox-14.3.1-win32.exe), który pobrałem ze wskazanej strony.
zainstalowałem najnowszą wersję poi loadera, skopiowałem sox.exe do C/Garmin (bo tam się zainstalował Poi Loader) i na koniec dostałem taki sam komunikat jak za pierwszym razem. Może to coś z moim Windowsem?
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Antonio » Pt, 23 lip 2010 12:01

olpi napisał(a):Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym sox.exe
Ściągnąłeś sox.exe? Spróbuj pobrać stąd :arrow: sox.zip. Rozpakuj, skopiuj sox i wklej do katalogu, gdzie masz zainstalowany POILoader.
olpi napisał(a):poza tym znowu dostałem ponad 12tys punktów
Na stronie GPS Maniaka masz dokładną instrukcję obsługi POI Loadera. Bo wychodzi, jakbyś dublował jakieś pliki.
EDIT: Trochę się spóźniłem...
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 790
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez beetle-m » Pt, 23 lip 2010 12:04

olpi napisał(a):a co do sox exe to żeby dostać ten plik musiałem zainstalować program (sox-14.3.1-win32.exe), który pobrałem ze wskazanej strony. zainstalowałem najnowszą wersję poi loadera, skopiowałem sox.exe do C/Garmin (bo tam się zainstalował Poi Loader) i na koniec dostałem taki sam komunikat jak za pierwszym razem. Może to coś z moim Windowsem?

Pelsta umieścił na Garniaku plik sox.exe :arrow: viewtopic.php?t=2354
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez olpi » Pt, 23 lip 2010 12:15

po ściągnięciu pliczku sox.exe z postu Antonio (DZIĘKUJĘ!!!) wszystko poszło jak z płatka :D
Bardzo dziękuję beetle-m za plik z radarami.
Bardzo dziękuję przede wszystkim za cierpliwość i pomoc obu kolegom.

Teraz w drodze do domu będę testował zachowanie Nuvika. Mam nadzieję, że po takiej ilości pracy odwdzięczy się nienagannymi komunikatami :wink:
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Antonio » Pt, 23 lip 2010 12:26

olpi napisał(a):po ściągnięciu pliczku sox.exe z postu Antonio
To jest plik z tego samego postu, co w linku od beetle-m. Tak więc podziękowania należą się również jemu, jak i Pelście za umieszczenie pliku na Garniaku :wink:.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 790
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez beetle-m » Pt, 23 lip 2010 12:31

olpi napisał(a):Mam nadzieję, że po takiej ilości pracy odwdzięczy się nienagannymi komunikatami :wink:
Praca na pewno nie poszła na marne, bo dzięki temu będziesz bardziej niezależny od "gotowców":
- możesz zmienić sobie ikonki,
- usunąć kategorie, których nie lubisz (ja np. jeżdżę bez kategorii "RK"),
- ...

Nie wiem czy będzie zmiana w sposobie działania. Oby !
Teoretycznie przygotowałeś taki sam plik jak ja, dla "gotowca WAV.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez olpi » Pt, 23 lip 2010 14:16

Antonio napisał(a):To jest plik z tego samego postu, co w linku od beetle-m. Tak więc podziękowania należą się również jemu, jak i Pelście za umieszczenie pliku na Garniaku .


Dziękuję zatem wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu.
Wracając z pracy wyznaczyłem 2 trasy i nuvi nawigował bez niespodzianek z głosem "jacka". Mam nadzieję, że tak mu już zostanie :D
Ajeśli nawet nie to pozostaje to napisał beetle-m czyli poszerzenie wiedzy i umiejętności.

Test bojowy jutro w trasie na Kaszuby.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Garniak to POTĘGA :D
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez olpi » Śr, 28 lip 2010 8:37

Witam ponownie.
Po kilku dniach testów a przede wszystkim po trasie (ponad 600km) muszę z przykrościąstwierdzić, że nie udało się namówić Nuvi'ego do bezproblemowej współpracy i problem z zawieszającym sięgłosem z bazy fotoradarów nadal występował.
Pod koniec drogi na Camping odkryłem jednak jeszcze jedną możliwość, która w ostatnich kilometrach pomogła z problemem. Nie wiem na jak długo bo przejechałem na tych ustawieniach dwie krótkie trasy. O co chodzi? W ustawieniach ikonka "punkty ostrzegawcze" polecenie "zmień..." i pokazuje się ekran, gdzie można włączyć lub wyłączyć własne punkty POI a na dole ekranu jest "klawisz" dźwięk, po pacnięciu którego możemy zaznaczyć pojedynczy sygnał lub Ciągły sygnał. Od nowości był zaznaczony Pojedynczy sygnał a teraz zaznaczyłem Ciągły sygnał i wydaje mi się, że problem ustał.
Za co odpowiadają te zaznaczenia? tzn co się dzieje jak zaznaczę sygnał pojedynczy a co jak ciągły?
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez beetle-m » Śr, 28 lip 2010 8:52

Niestety, przeczuwałem, że nie będzie poprawy w działaniu.
olpi napisał(a):... po pacnięciu którego możemy zaznaczyć pojedynczy sygnał lub Ciągły sygnał. Od nowości był zaznaczony Pojedynczy sygnał a teraz zaznaczyłem Ciągły sygnał i wydaje mi się, że problem ustał.
Za co odpowiadają te zaznaczenia? tzn co się dzieje jak zaznaczę sygnał pojedynczy a co jak ciągły?

Jeśli będziesz korzystał z bazy radarów zawierającej limity prędkości (czyli np. wszelkie "gotowce" z "_std" w nazwie) to przy ustawieniach:
- Ciągły sygnał -> nuvi będzie informował wiele razy, aż Twoja prędkość będzie mniejsza niż ustalony dla punktu limit
- Pojedynczy sygnał -> nuvi da tylko jedno powiadomienie o punkcie.
Na tym polegają różnice.

Oczywiście, by zobaczyc działanie ustawienia "Ciągły sygnał" dana kategoria (i konkretne punkty) muszą mieć przypisane limity (@70, @50, @40, itd.) Widać to po otwarciu pliku CSV.
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
19.11944,50.35616,Fotoradar stały@70,"Będzin DK 86"


Problem dyskutowaliśmy też w wątku: :arrow: Alerty bez limitów - program
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Mariusz65 » Śr, 28 lip 2010 20:13

Ja mam od zawsze ustawione "pojedynczy sygnał" a o fotoradarze gada mi do oporu!
Jeśli przekraczam dopuszczalną prędkość oczywiście.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4438
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Zachu » Śr, 28 lip 2010 21:16

Tak ma działać :) Jeśli nie przekroczysz to wpomni raz.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7348
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Mariusz65 » Śr, 28 lip 2010 22:57

To wiem!
Chodzi o to że jak przekroczę to gada wiele razy pomimo, że mam w ustawieniach sygnał pojedynczy a nie ciągły!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4438
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Nuvi 255W problem z głosem bazy fotoradarów

Postprzez Zachu » Cz, 29 lip 2010 7:32

No, to odkryłeś błąd w sofcie.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7348
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości