Garmin eTrex 10/20/30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Inna sprawa, że przy tak małym ekraniku nie bardzo widziałbym możliwość kombinacji: mapa + dashboard + pola danych.
Rowerzyści często korzystają z tracków, stąd nie jest to takie zupełnie wyimaginowane życzenie.
Na szczęście Garmin ma się od kogo uczyć ;)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze:Rowerzyści często korzystają z tracków, stąd nie jest to takie zupełnie wyimaginowane życzenie.
Może dla rowerzystów taka ikonka ma jakieś zaznaczenie, dla turysty pieszego, uwierz mi na słowo, że ma niewielki znaczenie,
Wysokościowy.PNG
nawet taki wykres wysokościowy nie odzwierciedla tego, co spotka ciebie na szlaku, starłem się narysować ślad dość precyzyjnie,
czy widzisz na tym wykresie, że miejscami pokonasz różnice w wysokości 20m bez mała w pionie,
miejsc, gdzie wznosisz się na odcinku 20 – 30 m o 5 metrów jest kilka, nie jest to szlak dla taterników,
tak, że wykresy wysokości w miniaturze, to można sobie oglądać, jeżeli są to wzniesienia, potocznie zwane „ośle górki”.

andrzej
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 16:21 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Asandrzej
Korzeni, gałęzi, kamieni i innych przeszkód terenowych też nie widzę ;)
Nie bawimy się w aptekę. Chodzi o oreintację jaki procent trasy pokonaliśmy i ca. czy będzie w dół, płasko, czy pod górkę.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

he..he, to chyba Ty się bawisz w aptekę, patrząc na taki wykresiki.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Asandrzej
Nie zrozumiałeś, trudno.

Dlaczego, Twoim zdaniem, producent daje możliwości wyświetlania profilu wysokościowego trasy, śladu?
asandrzej
Garniak

@ Marko
Może, jest tak jak napisałem, dla rowerzystów może, to ma znaczenie, ale na takiej miniaturce to różnice wysokości trudno ocenić,
to, co jest na wykresie jestem w stanie sobie wyobrazić na podstawie mapy.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Asandrzej
Profile wysokościowe są przydatne rowerzystom i są podawane na maratonach rowerowych, światowych tourach etc.
Trudno więc negować przydatność profili wysokościowych... Chyba niewielu rowerzystów ma aż taką pamięć, aby zapamiętać profil ok. 100 km trasy maratonu.
asandrzej
Garniak

Ale, takie to małe, to może lepiej przerysować, to odręcznie na kartke papieru. :lol:
andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Asandrzej
;)
Wojtek Szydlowski
Bywalec
Been thanked: 3 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Strasznie mi się podoba ta 30-tka, poważnie rozważam sprzedaż 62ST i nabycie etrexa, Visty miałem już 2 i lubiłem je, poza gumą na obudowie i jednak joystickiem. Czasem jeżdzę rowerem i jednak 60 CSX a teraz 62ST da się obsłużyć na kierownicy a joy absolutnie nie. (Wg mnie)

Bardzo przekonuje mnie za to mały rozmiar i waga odbiornika, ostatnio na pieszej wycieczce w Pradze nosiłem w kieszeni przez 3 dni 62-jkę i naprawdę zmęczyło mnie przekładanie bądź co bądź sporego klocka z kieszeni do kieszeni. W terenie z "terenowym" plecakiem, bądź na rowerze - nie ma sprawy. Pomyślałem więc... o Dakocie. Pomyślnie sprzedałem swoją Viste HCx i już już miałem brać Dakotę a tu wyskoczył pomysł na etrexa...

W związku z tym pytanie do szczęśliwych posiadaczy - czy z nowym menu i obudową jest jakakolwiek różnica "in plus" w obsłudze odbiornika w stosunku do starszych etrexów? Czy joystick jest jakiś inny? Bardziej precyzyjny? Jak w ogóle oceniacie klawisze? Jest identycznie jak w HCx lub Cx?

Szkoda, że na obudowie Garmin nie zdecydował się na 4 pozycyjny przełącznik + zatwierdzenie przyciśnięciem, rodem z serii 62, miejsce na obudowie jest, czyli coś a'la model 72 tylko z klawiszami z boku. Wtedy - na tę chwilę - byłby to dla mnie idealny odbiornik. Joystick minimalnie mnie odstrasza, reszta przemawia za etrexem.
No nic, na razie może uda mi się "pomacać" odbiornik w Azymucie a potem się zobaczy...
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Ciekawa sprawa - jest i przeglądarka zdjęć, której Dakota jakoś się nie doczekała...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Jeszcze w sprawie JNX.
To FW. 2.20 patched.
Jest problem. Nie działa zarządzanie profilami użytkownika co mocno komplikuje zarządzanie mapami. Nie wiem czy to wina FW Garmina, czy efekt patchowania. Wgram oryginalny FW i dam znać.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtek Szydlowski pisze:Strasznie mi się podoba ta 30-tka, poważnie rozważam sprzedaż 62ST i nabycie etrexa, Visty miałem już 2 i lubiłem je, poza gumą na obudowie i jednak joystickiem. Czasem jeżdzę rowerem i jednak 60 CSX a teraz 62ST da się obsłużyć na kierownicy a joy absolutnie nie. (Wg mnie)
A'propos....
@GPSManiak
Czy przesuwanie mapy clickstickiem działa również po przekątnej ekranu? (w starej Viście tylko we wzajemnie prostopadłych kierunkach).
Samo joy wydaje się nieco niższy niż w poprzednich eTrexach, co powinno ułatwiać zatwierdzanie komend (ENTER). Czy tak jest w istocie?
hiroaq
Początkujący

Post autor: hiroaq »

A jak Panowie wygląda sprawa z zamieszczaniem zdjęć w tych odbiornikach ?? Jest jakaś ich wyszukiwarka, możliwość tworzenia folderów itp ?? Bardzo pomocne by to było w Opencachingu ( zdjecia, spojlery).
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

hiroaq pisze:A jak Panowie wygląda sprawa z zamieszczaniem zdjęć w tych odbiornikach ??
Kolejne pytanie do Lecha ;)

Czy te zdjęcia można powiększać, obracać etc. i czy można przeglądać zrzuty ekranowe?
ODPOWIEDZ