Porównanie ekranów, Garmin - telefon

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
slimak
Bywalec

Re: Porównanie ekranów, Garmin - telefon

Post autor: slimak »

popej pisze: Ta Motorola jest fajna ale już dość stara, pewnie nie będzie aktualizacji firmware. Może pojawi się nowsza wersja?
Announced 2010, September
Status Available. Released 2010, October

Oficjalne Froyo PL (v2.2)

http://forum.android.com.pl/f267/rom-of ... 9-a-74553/
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

No, a nagranie takiego filmiku też jest wyzwanie. W takiej kamerze musiałby również być wyświetlacz wysokiej jakości żeby cokolwiek widzieć w pełnym słońcu... A co jak się do nakręcenia takiego filmu użyje innego telefonu.?... Podobnie z aparatami fotograficznym. Też jednym z powodów, że to jednak lustrzanka to że nie byłem w stanie ustawić ostrości w pełnym słońcu. Owszem widać ewolucję ekranów, ale póki co ja w urządzeniu przenośnym takiego wyświetlacza, który by mógł fiknąć ekranowi Garmina w pełnym słońcu jeszcze nie spotkałem.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

@Ślimak. Dzięki. Do tematu wrócę za 2 mies. - gdy przyjdzie czas na podpisanie umowy. Na dzień dzisiejszy stawiam na Motorolę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

miecho pisze:Owszem widać ewolucję ekranów, ale póki co ja w urządzeniu przenośnym takiego wyświetlacza, który by mógł fiknąć ekranowi Garmina w pełnym słońcu jeszcze nie spotkałem.
TwoNav jest blisko...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Gdybyś trochę dłużej śledził forum Treka, to byś wiedział, że oprócz prezentowanych tam od czasu do czasu testów telefonów raczej nie prowadzi się porównań podobnych jak na Garniaku.
To wynika z wielu powodów, o jednym już tu wspomniałem, użytkownicy często już posiadają jakieś urządzenie zaczynając korzystać z aplikacji gps. Jest też kwestia przyzwyczajeń użytkowników do korzystania z modeli określonych producentów ;-) O ilości urządzeń, które by trzeba ze sobą porównać już nie wspomnę.
Natomiast z wypowiedzi w tym temacie już można się zorientować co jest warte uwagi, o ile ktoś to czyta uważniej ;-)
Zwróciłem uwagę na film popeja, prezentujący urządzenia trzech producentów.
Tutaj dyskusja dotyczy przecież porównania ekranów, by to było choć trochę wiarygodne, trzeba spełnić kilka podstawowych warunków i taka sygnalizacja z mojej strony padła na samym początku.
W żadnym z tu zaprezentowanych, choć pokazujących różne cechy urzadzeń filmików, takie warunki nie są spełnione, choć dzisiaj nie ma żadnego problemu, by wyświetlić w urządzeniach to samo zdjęcie czy mapę.
Za to wnioski z "porównań" są wyciągane w trochę ekspresowym tempie i to przez praktyków ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Blisko. Czyli prawie, a "prawie" jak wiadomo robi różnicę :wink:

Co prawda nie odważyłbym się powiedzieć o TwoNav że nic, albo prawie nic nie widać w słońcu, ale jednak kontrast i kolorystyka map w pełnym słońcu wyraźnie siada, podczas gdy na ekranach z pleksi jest dokładnie odwrotnie. Im więcej słońca tym większy kontrast.

@Marko. W sumie mógłbyś pacnąć jakieś fotki porównujące colo i Sportivę z tą samą mapą. Ciekawe czy różnica byłaby podobna jak w przypadku Aventury i 62S?
1.jpg
Aż trudno uwierzyć, że na obu urządzeniach jest ten sam raster. Wypatrzenie np. granicy lasu w Aventurze bez silnego wpatrywania się w treść mapy jest praktycznie niemożliwe.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Ranger. Ja już nawet Twoich postów nie czytam. Szkoda czasu na czytanie bzdur. Zero treści. Sama woda. Najczęściej zresztą mętna. Miło, że informujesz nas o nowościach Compassu, ale reszta to już totalny niewypał. Oczywiście ciągle czekamy na odpowiedź na pytanie postawione przez Marko: "jaki model polecasz?"
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:W sumie mógłbyś pacnąć jakieś fotki porównujące colo i Sportivę z tą samą mapą. Ciekawe czy różnica byłaby podobna jak w przypadku Aventury i 62S?
Nie, nie Lechu.
Zapomniałem dodać, że myślałem o Sportivie vs. Oregon/Dakota - w pełnym słońcu to podobne ekrany.
Nie można mówić o niemal idealnej czytelności, jaką zapewniał eTrex i - pod odpowiednim kątem - Colorado... innych nie widziałem.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Jak nie czytasz, to co komentujesz ? ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Nie komentuję tylko prostuję - mam taki obowiązek, a co za tym idzie muszę niestety te herezje chociaż "przelecieć wzrokiem" :(
Przypomiam po raz n-ty, że czekamy na odpowiedź - jaki model smartphona polecasz, byśmy z Marko mogli oglądać w nim mapy - także w słońcu?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Przypomiam po raz n-ty, że czekamy na odpowiedź - jaki model smartphona polecasz, byśmy z Marko mogli oglądać w nim mapy - także w słońcu?
Może w końcu doczekamy się konkretnej propozycji z usta fachowca.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Też czekam na konkretną propozycję, która byłaby by poparciem tez zgłaszanych wcześniej przez Rangera.
Póki się tego nie doczekam, posty Rangera - szczególnie te zawierające mylne informacje, bądź informacje bazujące na filozofii: "nie widziałem, ale i tak wiem" będą lądowały w koszu.

EDIT: Pierwszy post już wylądował w koszu. Nie było informacji jakiego smarpthona mamy kupić, była natomiast ocena fotografii Montany. Fotgografii, bo nie zakładam, by Ranger zrobił już jakieś wycieczki z Montaną.
EDIT2: Nadal brak informacji jaki model smartphona kupić, bądź na jakimż to modelu smartphona kolega Ranger budował swoje teorie o sesnownej widzialności wyświetlaczy smartphonów w warunkach silnego oświetlenia słonecznego, natomiast była rada do moderatorów co i jak mają robić. Post wylądował w koszu.

PS. O ewentualnych kolejnych cięciach w wątku będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:... odczyścić cały temat z wpisow o podobnym charakterze (tzn. przenieść do kosza te, ktore swiadczą o braku styczności z okreslonymi urządzeniami lub są nie na temat).
Te bym zostawił, coś jednak wniosły. Najbardziej męczące są natomiast, i tu w pełni popieram Lecha, puste frazesy, które nic nie pokazują poza tym, że ja coś wiem, ale tą wiedzą się nie podzielę, bo mam was "gdzieś". Osobiście nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ze światłolubnymi ekranami smartfonów, więc tym bardziej miło byłoby poznać jakikolwiek taki model.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

slimak pisze:Oficjalne Froyo PL (v2.2)
Nieoficjalnie wyciekł Gingebread 2.3.3 ale prawdopodobnie jest robiony do nowego modelu MB526, aktualna Defy ma oznaczenie MB525.

I teraz ciekawostka, są 2 warianty Defy: z zielonym lub czerwonym obiektywem aparatu (tak to wygląda z zewnątrz, prawdopodobne cecha warstwy antyodblaskowej szkła). Nieoficjalny firmware obsługuje tylko czerwone aparaty :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:Dzisiaj minęło mnie kilkudziesięciu rowerzystów, nie chcę Cię martwić, ale na żadnej kierownicy nie dostrzegłem takiego odbiornika ;-)
Foty z soboty ;)
62st
http://mtbfoto.rajce.idnes.cz/Drtic_201 ... C_0607.jpg
Oregony
http://dog4bike.rajce.idnes.cz/Koprivni ... 11-005.jpg
http://dog4bike.rajce.idnes.cz/Koprivni ... 11-052.jpg
ODPOWIEDZ