PL Topo 2013.30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: Faja »

Ja tam te dane podałem w przelewie w na dole w rubryce i zrobiłem to przez internet, jeszcze wysłałem majla z powiadomieniem że przelałem pieniądze. Teraz czekam. :D
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Awatar użytkownika
mixchris
Początkujący

Re: Skórki

Post autor: mixchris »

Witam!

Korzystam z mapy PL TOPO ale kolory są jakieś blade nawet po zmianie TYP'u na jaskrawy to nie jest to... bardziej mi odpowiada kolorystyka mapy Garmin TOPO Poland 2011 Czy jest jakaś metoda wyciągania pliku TYP z innych map?
Pozdrawiam, Krzysiek
GARMIN Oregon 600
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Skórki

Post autor: GPS Maniak »

Plik TYP można wyciągnąć z innych map np. programem GmapTool.

Tyle że nie da się tego wykorzystać w innej mapie - np. pliku TYP z Garmin Topo Poland 2011 nie wykorzystasz w PL_Topo, ponieważ poza standardowymi obiektami Garmina, które zresztą nie zawsze są wykorzystywane przez autorów map zgodnie ze standardami, istnieją też obiekty niestandardowe, z których autorzy korzystają w całkowicie spontaniczny sposób. W efekcie mogłoby się np. okazać, że po zmianie skórki przystanek autobusowy wygląda jak kościół, a las jest pomarańczowy :wink:

To oczywiście pewien skrót myślowy, ale mam nadzieję że obrazujący zagadnienie wystarczająco.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś przeedytował sobie skórkę z PL_Topo i wprowadził nowe definicje obiektów wzorując się na skórce z Garmin Topo Poland 2011.

Dodam jeszcze, że jako główny pomysłodawca grafiki do PL_Topo, też jestem ciągle niezadowolony z wyglądu mapy w Oregonie 6xx. Inaczej - podczas zabawy odbiornikiem "zza biurka" mapa z taką skórką jaką używam obecnie (jeszcze nie publikowana) wygląda moim zdaniem dobrze. To oczywiście rzecz gustu, ale naprawdę uważam że mapa jest OK. Problemem jest ten nieszczęsny ekran Oregona 6xx, który na zewnątrz traci zarówno na kontraście jak też na kolorystyce. W efekcie pomimo że w pomieszczeniach mapa prezentuje się świetnie, to np. w terenie różnica między lasem, a kosówką, czy "szarością" terenu zabudowanego niestety już nie jest zbyt duża i to problem nad którym ciągle myślę :(

Swoją drogą możesz spróbować moją obecną skórkę, którą publikuję w załączeniu.
Krótkie uwagi:
* jest to skórka testowa, więc proszę ją tak właśnie traktować
* zasadnicza różnica pomiędzy tą skórką, a skórką standardową polega na uwzględnieniu rozdzielczości Oregona, a więc np. drogi są o 1 piksel szersze, ponadto uwzględniając słaby kontrast Oregona obrysy dróg czy drogi polne są kreślone wyraźnie ciemniejszym, prawie czarnym kolorem
* skórka ma wyłączone wyświetlanie szlaków rowerowych
* skórka ma wyłaczone wyświetlanie tych obiektów, które są zdublowane z mapą Ścieżki_PL_PRO, więc by korzystać z mapy musiałbyś włączyć razem z nią właśnie "Ścieżki PRO": http://gpsmaniak.com/2010/Sciezki_PRO.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jak już jesteśmy przy takich zabawach. Jeszcze inna wersja pliku testowego. Pomijając inne różnice można zwrócić uwagę na odmienną, bardziej nasyconą kolorystykę lasów, z której jednak w pliku 02, publikowanym wyżej zrezygnowałem.
Załączniki
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
mixchris
Początkujący

No właśnie... na Oregonie 600 nie wygląda tak dobrze jak na kompie, dzięki za skórkę zaraz ją sobie wrzucę :)

Trochę się pobawiłem w podmiankę oryginalnych TYP'ów wyciągniętych z map GPMapa TOPO i TOPO Poland pod mapę PL_TOPO ale jest tak jak mówisz, coś tam się zmienia ale daleko jej do oryginalnej kolorystyki.
GPS Maniak pisze:Dodam jeszcze, że jako główny pomysłodawca grafiki do PL_Topo, też jestem ciągle niezadowolony z wyglądu mapy w Oregonie 6xx.
Wszystkie punkty oraz nazwy są jak najbardziej OK jedyne czego mi brakuję to bardziej ostrych kolorów terenu, które odróżniły by las od pola tudzież bagna czy osiedla, wypowiadam się jako użytkownik Oregon'a, nie wiem jak to wygląda na innych odbiornikach ale może warto by wyostrzyć różnice i tym samym kolory? Według mnie wszystkie kolory są w bardzo bliskiej tonacji... za bliskiej i trochę się wszystko zlewa.

Porównanie PL_Topo z TOPO Poland:

Obrazek

http://i985.photobucket.com/albums/ae33 ... 874192.jpg

Obrazek

http://i985.photobucket.com/albums/ae33 ... 04a94a.jpg

Różnica jak dla mnie jest ogromna ale każdy patrzy na coś innego na mapie, dla mnie istotna jest dobrze wyróżniająca się charakterystyka terenu no i widoczność szlaków które to na TOPO Poland są super widoczne i to tylko dzięki jaskrawym kolorom. Nikogo nie chcę urazić ;) dobrze wiem jak ciężko jest zrobić coś co będzie odpowiadało wszystkim. Dzielę się tylko swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam, Krzysiek
GARMIN Oregon 600
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mixchris pisze: dla mnie istotna jest dobrze wyróżniająca się charakterystyka terenu
Tu właśnie mamy konflikt. Dla mnie istotna jest widzialność dróg leśnych i ścieżek, a im ciemniejsze i im bardziej nasycone barwami obszary tym trudniej to uzyskać. Spójrz choćby na zaprezentowane przez Ciebie screeny. Nawet malowane podwójnymi liniami drogi, są w lesie mniej widoczne na Topo Poland 2011 niż na PL_Topo, pomimo że na tej drugiej mapie są to tylko przerywane linie:
A to przecież początek góry lodowej. Ciemniejszy las, to w konsekwencji ciemniejsze warstwice, a to oznacza że w terenach górskich (przede wszystkim, ale nie tylko), warstwice zaczynają się mylić z drogami czy ścieżkami. W Topo Poland 2011, gdzie nasycenie drogami leśnymi czy ścieżkami nie było duże, problem jakby nie istniał, w PL_Topo jednak jest.
mixchris pisze: no i widoczność szlaków które to na TOPO Poland są super widoczne
To nie do końca prawda. Widać to choćby tutaj:
Po prostu są szlaki, są szlaki rowerowe, są ścieżki dydaktyczne etc. Trzeba wybrać jakieś priorytetety i pójść na jakieś kompromisy.
Pomijam fakt, że trzeba też uwzględnić różny sposób wyświetlania mapy na różnych wyświetlaczach. To kolejne kompromisy.
O gustach nie wspomnę, które przecież też są ważne. Mi osobiście akurat Garmin Topo Poland 2011 w ogóle się nie podoba.
mixchris pisze:Dzielę się tylko swoimi spostrzeżeniami.
Ja też :D Zresztą sam napisałem, że nie jestem zadowolony z tego co widzę "na dworzu" w Oregonie 6xx.
Problem w tym, że ile razy zabiorę się za edycję skórki i przyciemnię nieco lasy, nagle okazuje się że owszem widać że las to las, ale reszta elementów mapy nagle zaczyna ginąć. No to biorę się za resztę, poprawiam i po 2-3 dniach zabawy dochodzę do wniosku że mapa nie dość że zrobiła się po prostu brzydka, to na dodatek z jej czytelnością jest gorzej niż było przedtem :(
mixchris pisze:wiem jak ciężko jest zrobić coś co będzie odpowiadało wszystkim
Na całe szczęście w przypadku mapy wektorowej Garmina każdy może być kowalem własnego szczęścia i samemu przygotować sobie swoją skórkę :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
mixchris
Początkujący

GPS Maniak pisze:Mi osobiście akurat Garmin Topo Poland 2011 w ogóle się nie podoba
hahahaha :D a proposss gustów ;)
GPS Maniak pisze: mixchris napisał(a): no i widoczność szlaków które to na TOPO Poland są super widoczne

To nie do końca prawda. Widać to choćby tutaj:
Zielony trochę widać ale czerwony, słabiutko...

Tak jak już wcześniej pisałem każdy wypatruję czegoś innego gdy patrzy na mapę, swoją drogą, druga skórka którą wysłałeś jest całkiem niezła lepiej widać różnice terenu ale będę musiał dograć sobie szlaki które są dla mnie istotne. Tak jak mówisz kolory można sobie edytować, tylko pewnie łatwiej zepsuć niż poprawić, może znajdę chwilkę i przestudiuję edycję pliku TYP.
Pozdrawiam, Krzysiek
GARMIN Oregon 600
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mixchris pisze:Zielony trochę widać ale czerwony, słabiutko...
Dlatego napisałem, że to "nie do końca prawda", a nie że "nieprawda" :D
I nie sądzę by była to kwestia gustu. Coś widać albo nie. Zielone kreskowanie na PL_Topo widać dobrze, a czerwone kropkowanie słabiej. Tak jest to specjalnie zrobione, bo to różne - pod względem funkcjonalności - szlaki.

Nie uwzględniasz bowiem tej właśnie rzeczy. Tu nie tyle o kolor chodzi ile o rodzaj szlaku.
Ten - faktycznie słabo widoczny - "czerwony" to zapewne nie jest pieszy szlak turystyczny. Być może to szlak rowerwoy, być może ścieżka dydaktyczna?
Tak czy siak jest to szlak malowany - na PL_Topo - wzorem kropkowanym. Trudno to porównać z wzorm kreskowanym i to w dodaktu grubą kreską.

Nie wiem, ale wiem że na naszej mapie szlaki turystyczne widać całkiem dobrze:
Tak samo można sobie pzrerobić szlaki rowerowe etc. Można też zamienić hierarchę stosując kropkowanie dla szlaków pieszych, kreskowanie dla rowerowych. To właśnie zaleta mapy wektorowej :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mixchris pisze:druga skórka którą wysłałeś jest całkiem niezła lepiej widać różnice terenu
Można jeszcze mocniej. Skórka w załączeniu.
Wydaje mi się, że jest to maksimum nasycenia jakie można uzyskać, bez ingerencji w wygląd warstwic, co wywróciłoby do góry nogami całą koncepcję :wink:
Screeny mocno kłamią. Przynajmniej wieczorem "zza biurka" przy 100% podświetleniu las w rzeczywistości wygląda jaśniej, a drogi i warstwice ciemniej.
Jak to wygląda za dnia na dworzu, sprawdzę jutro.
mixchris pisze: będę musiał dograć sobie szlaki które są dla mnie istotne.
To akurat da się zrobić. Wraz z mapą "Ścieżki_PRO" publikowałem do tej pory 2 skórki:
* bez wyświetlania szlaków rowerowych (taka jak ta testowa)
* z wyświetlaniem szlaków rowerowych
Nic nie stoi na przeszkodzie bym publikował 3 skórkę z mocniej uwypuklonymi szlakami rowerowymi.

Mało tego. Można też publikować skórkę "OREGON_6xx" dla tych kolegów, którzy z mapy "Ścieżki_PRO" nie korzystają.
Na obecną chwilę najważniejsze byłoby podjęcie decyzji czy taki wygląd obszarów jest wystarczająco dobry.
Dodam że w porównaniu do skórki TEST_02 zmiana dotyczy nie tylko przyciemnienia lasów, ale też rozjaśnienia terenów zabudowanych. W minimalnym stoponiu zmieniłem też wygląd obiektu: "Zarośla/Kosówka", ale - co widać na screenach nadal występuje tu przewaga żółtego.

Opinie użytkowników Oregona 6xx - nie tylko od kolegi mixchris - mile widziane :D

Załączniki
Pozdrawiam Lechu

jacze
Początkujący

Post autor: jacze »

Przepraszam ze tutaj ale proste pytanie. mapa topo EU. jak to rozpakowac ? czym? mam 7-zip.a i jest blad pliku.
Awatar użytkownika
mixchris
Początkujący

GPS Maniak pisze: mixchris napisał(a):druga skórka którą wysłałeś jest całkiem niezła lepiej widać różnice terenu

Można jeszcze mocniej. Skórka w załączeniu.
Wydaje mi się, że jest to maksimum nasycenia jakie można uzyskać,
Mapka wygląda rewelacyjni, znacznie lepiej :D obrałeś bardzo dobry kierunek, chyba lepiej być nie może, naprawdę jestem zadowolony z tej przeróbki i powiem jeszcze, że w odbiorniku wygląda lepiej niż na kompie, lecz zauważyłem znikniecie małej rzeczki "DŁUGA"

ObrazekObrazek

Rzeczka się pojawiła gdy włączyłem dodatek Ścierzki_PL :roll:

Trochę testowałem mapkę przy pochmurnym świetle dzisiejszego dnia i przejrzystość bardzo się poprawiła, chyba warto zrobić dodatkową, oficjalną wersję kolorystyczną, właśnie taką, bardziej jaskrawą podobną do GPMapy TOPO 2009 ta to dopiero była jaskrawa :D gdyż skórka dostępna na stronie PL_TOPO oznaczona jako "kontrastowa" za wiele nie daje w Oregonie może w dedykowanych odbiornikach tak? Wydaje mi się, że na rowerze takie właśnie kolory lepiej się sprawdzają, gdy masz tylko chwile by zerknąć na GPS'a bo przecież musisz patrzeć przed siebie ;) Czekam aż inni użytkowcy wypowiedzą się o kolorach PL_TOPO bo widzę, że tylko ja poruszyłem ten temat...
GPS Maniak pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie bym publikował 3 skórkę z mocniej uwypuklonymi szlakami rowerowymi. 
To akurat była by super sprawa aby zrobić dwie nakładki jedna z priorytetem szlaków rowerowych a druga pieszych, jak dla mnie bomba ;)
Pozdrawiam, Krzysiek
GARMIN Oregon 600
Obrazek
Miras2013
Początkujący

Post autor: Miras2013 »

Na początku w związku z tym, że jestem tu po raz pierwszy, chciałem serdecznie powitać wszystkich forumowiczów.
Swoją przygodę z Garminem rozpocząłem niedawno, proszę więc o wyrozumiałość jeżeli będę pytał o rzeczy,
które są dla was oczywiste.
Wracając do tematu, kawał dobrej roboty z tymi skórkami, mi najbardziej odpowiada ta ze średnim nasyceniem kolorów.
Też byłbym za tym, aby powstała skórka rowerowa i właśnie nasuwa mi się pytanie,
czy jest późniejsza możliwość zmiany skórki w samym urządzeniu (np. poprzez przygotowanie dwóch plików .img)?
Oregon 600, Montana 610
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mixchris pisze:obrałeś bardzo dobry kierunek,
Spokojnie, nie tak szybko :D Nie do końca taki dobry. Otóż jak obiecałem:
GPS Maniak pisze:Jak to wygląda za dnia na dworzu, sprawdzę jutro.
Tak zrobiłem. Pogoda dzisiaj taka nijaka - dokładnie taka jak kolorystyka wyświetlacza Oreogona 6xx :(
mixchris pisze:Trochę testowałem mapkę przy pochmurnym świetle dzisiejszego dnia i przejrzystość bardzo się poprawiła,
Ale zarazem spadła :!: Owszem las prezentuje się super, jednak widzialność warstwic uległa drastycznemu pogorszeniu. Przeglądając obszary górskie momentami praktycznie nie widziałem ukształtowania terenu. A zatem to chyba nie do końca ten kierunek. Przynajmniej z punktu widzenia jakiegoś ogółu użytkowników. Pamiętaj też, że nie wszyscy mają odbiorniki z tak mdłym wyświetlaczem jak Oregon.

W sumie w kolejnym kroku poszedłem na kompromis. Tzn. owszem zastosowałem ciemniejszy las niż do tej pory, ale jednak jaśniejszy niż w wersji testowej "03".

Nowe skórki, bazujące na tym kompromisowym rozwiązaniu:
* Kreśląca szlaki rowerowe: 1769_STO.typ
* Nie kreśląca szlaków rowerowych: 1769_LRO.typ

Przy okazji - nowa wersja mapy: PL_Ścieżki_PRO (2013.30)
mixchris pisze: widzę, że tylko ja poruszyłem ten temat...
Mapa jest na rynku ponad rok, więc dyskusje na ten temat już były. Tyle że ci naprawdę niezadowoleni z reguły robią swoje skórki.
mixchris pisze: zauważyłem znikniecie małej rzeczki "DŁUGA"
...
Rzeczka się pojawiła gdy włączyłem dodatek Ścierzki_PL :roll:
Ostrzegałem:
GPS Maniak pisze:* skórka ma wyłączone wyświetlanie tych obiektów, które są zdublowane z mapą Ścieżki_PL_PRO, więc by korzystać z mapy musiałbyś włączyć razem z nią właśnie "Ścieżki PRO"
Więcej na ten temat: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 60#p158087
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Miras2013 pisze:czy jest późniejsza możliwość zmiany skórki w samym urządzeniu (np. poprzez przygotowanie dwóch plików .img)?
Dla map "open", map bezpłatnych byłoby możliwe przygotowanie kilku plików IMG. To czy gra jest warta świeczki to odrębne pytanie, gdyż przy mapach tego typu dostępne są źródła więc wiele spraw można rozwiązać przygotowując we własnym zakresie stosowne "mapy-nakładki", którymi można zarządzać z poziomu odbiornika.

W przypadku kodowanych map komercyjnych nie ma innej możliwości jak podmiana skórki w PCcie.
Pozdrawiam Lechu

Miras2013
Początkujący

Post autor: Miras2013 »

Rozumiem, że mapa PL Topo 2013 nie jest mapą typu "open", więc to rozwiązanie nie wchodzi w grę.
Aczkolwiek, na karcie pamięci pozostawiłem plik .img z PL Topo 2013.2 (zmieniając mu nazwę), i teraz w menu map mam do wyboru
Topo2013.2 i Topo2013.3, które mogę przełączać.
Spróbuję podmienić skórkę w starszej wersji na inną i zobaczę czy będzie to działać.
Oregon 600, Montana 610
Zablokowany