Nuvi 255W (opis z obrazkami)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
rastasoul
Początkujący

Post autor: rastasoul »

Jan_Werbinski pisze: Umiem sobie w pamięci odjąć 20m. Poza tym w przeciwieństwie do większości używająć GPS używam też inteligencji.
Rozumiem że u Ciebie tez to występuje. Odejmowa chyba każdy potrafi, ale skąd pewnośc ze masz akurat teraz odjąc 20m a nie 30m? Chodzi mi właśnie o to czy jadąc z normalna prędkością w mieście nawi zdąży mnie poinformowac że mam skręcic. A to jest chyba oczywiste że w mieście 30m ma sie nijak do 30m np na jakiejś drodze szybkiego ruchu.
jaura
Nowy

Post autor: jaura »

Jan_Werbinski pisze:Poza tym w przeciwieństwie do większości używająć GPS używam też inteligencji. 8-)
Czy ta większość ma czuć się obrażona, czy raczej ma pokornie podwinąć ogony? Aleś dowalił :lol:
Kolejny komunikat głosowy jest 450-500 m przed. Następny chyba około 50m, a kolejny przy prędkości 20-50 km, czyli zwykłej prędkości przy zbliżaniu się do zakrętu jest w momencie kiedy należy skręcać.
Przy gęstej sieci dróg miejskich i małej odległości od skrzyżowań to tak nie działa i te 20m ma niestety znaczenie. Mówię z doświadczenia z 255W.
Sytuacja którą tutaj opisują, że zapowiadany jest skręt na skrzyżowaniu, które już minąłem występuje przy dużej prędkości, kiedy celowo nie zwolniłem bo wiem lepiej którędy jechać. Wtedy wydaje mi się, że GPS przewidział że zwolnię, a ja go zaskoczyłem. :-)
Jechałem poniżej 50km/h a jednak za późno byłem głosowo informowany o skręcie, i wymagało to jednak stałej obserwacji ekranu, co z kolei w gęstym ruchu miejskim nie jest zbyt bezpieczne.
nuvi 255WT CN GP
Jan_Werbinski
Początkujący

Post autor: Jan_Werbinski »

Może niektórzy oczekują, że GPS będzie panaceum na brak orientacji i obycia z techniką? Zauważyłem, że kiedy mój nuvi upierał się przy innej trasie, to ciamajda siedzący obok mnie zrezygnował z zakupu takiego urzadzenia. On nie miał zupełnie doświadczenia w dalszych trasach i oczekiwał, że GPS będzie go prowadził za rączkę. Że przewidzi wszystko i nie będzie trzeba wogóle MYŚLEĆ!

A ja po prostu jadę i nie ma problemu. :-)

Czy Ty przypadkiem nie jesteś zupełnie niedoświadczonym kierowcą i oczekujesz, że GPS uzupełni braki w Twojej wiedzy i doświadczeniu?
Zumo XT2, 60CSx, nuvi 255W, Navigon, Sygic, iPaq, HTC, AutoMapa, CNE 2008 i 2009 NT, UMP, TOPO i inne (dawniej GPS III, nuvi 200W, dezl 760)
rastasoul
Początkujący

Jan_Werbinski pisze:Czy Ty przypadkiem nie jesteś zupełnie niedoświadczonym kierowcą i oczekujesz, że GPS uzupełni braki w Twojej wiedzy i doświadczeniu?
Nie. Jestem doświadczonym kierowcą i oczekuje że kiedy wjade do nieznajomego mi zupełnie miasta to gps precyzyjnie powie mi gdzie mam jechac i że nie bede musiał co drugie skrzyzowanie zawracac (albo zmuszał nawi do przeliczania trasy ponownie) albo jechac z mapą na siedzeniu i kontrolowac gps. Jeśli tak to ma wygladac to gdzie się podziała idea GPS-u i nawigacji door-to-door. Przeciez tu o to chodzi, że mając nawi ja juz nie musze odejmowac, dodawac, kontrolowac albo sie domyslac o którą ulice mu tak na prawde chodzi. Wiem że nawi mi pokaże na mapie w która mam skręcic, oprócz podawania komend ale czy to znaczy że ja mam co skrzyzowanie patrzec na mape i sprawdzac czy to jest na pewno ta ulica?
Jan_Werbinski
Początkujący

rastasoul pisze:Przeciez tu o to chodzi, że mając nawi ja juz nie musze odejmowac, dodawac, kontrolowac albo sie domyslac o którą ulice mu tak na prawde chodzi. Wiem że nawi mi pokaże na mapie w która mam skręcic, oprócz podawania komend ale czy to znaczy że ja mam co skrzyzowanie patrzec na mape i sprawdzac czy to jest na pewno ta ulica?
Ktoś Cię okrutnie okłamał.
Zumo XT2, 60CSx, nuvi 255W, Navigon, Sygic, iPaq, HTC, AutoMapa, CNE 2008 i 2009 NT, UMP, TOPO i inne (dawniej GPS III, nuvi 200W, dezl 760)
rastasoul
Początkujący

Nikt mnie nie okłamał. W takim razie po co wydawac 1000zeta na gps-a skoro efekt mam taki sam z klasycznym atlasem w ręku. Jeśli nie widac różnicy to po co przepłacac? ( z przymrużeniem oka bo oczywiście jakies plusy na pewno sa ale nie warte az takich pieniędzy).

A poza tym to właśnie gps ma służyc wygodzie, a wspomnianą przez Ciebie orientacją w terenie to ja się moge wykazac ale jadąc z atlasem a nie nawigacją.
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

rastasoul pisze:gps ma służyc wygodzie
Ale nie oczekuj cudów. Odbiorniki gps typowo dostają sygnał co 1 sek. i z takim lub troszkę większym opóźnieniem musisz się liczyć - na metry sobie przelicz sam w zależności od prędkości. Są programy (np. w automapie można ten czas ustawić bo do tej sekundy może dojść np. słaby procesor), które próbują to obejść poprzez ekstrapolowanie Twojej pozycji na mapie i przyspieszanie o ten czas zapowiedzi o manewrach ale musisz pamiętać, że to też może prowadzić do błędów. Jak napisałem - cudów nie ma i po prostu trzeba się nauczyć jeździć z danym typem nawigacji.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Jan_Werbinski
Początkujący

rastasoul pisze:Nikt mnie nie okłamał. W takim razie po co wydawac 1000zeta na gps-a skoro efekt mam taki sam z klasycznym atlasem w ręku. Jeśli nie widac różnicy to po co przepłacac? ( z przymrużeniem oka bo oczywiście jakies plusy na pewno sa ale nie warte az takich pieniędzy).
Właśnie. Po co tyle przepłaciłeś, jeżeli nie widzisz różnicy?
kgb
Nowy

Post autor: kgb »

Słuchajcie: nie róbcie tutaj dyskusji na temat sensu posiadania GPS i przestańcie się kłócić! Nie wnosicie nic poza zamieszaniem... Nie ma sensu tutaj pisać, że można sobie przeliczyć, dodać, podzielić ... bo jesteśmy ludźmi i potrafimy sobie z tym poradzić. Piszcie o spostrzeżeniach a nie przechwalajcie się umiejętnościami itd.

Jeżeli 255W ma być ulepszoną wersją 250W to wprowadzlili kilka zmian np. szybszy proc., pojemniejszy flash. Dla mnie bardziej istotne są klawiatura QWERTY, widok następnego zwrotu, bardziej czuły ekran dotykowy, dziennik podróży.
Faktem jest, że 255W przetestowałem jednocześnie z 250W - jeździłem po mieście i niestety okazało się, że 250W zdecydowanie lepiej oceniała odległość do zwrotu niż 255W - więc coś spieprzyli, pytanie tylko czy to wina oprogramowania czy czegoś innego ...
rastasoul
Początkujący

Jan_Werbinski pisze:Właśnie. Po co tyle przepłaciłeś, jeżeli nie widzisz różnicy?
A kto mówi że przepłaciłem?

I takiej opinii, konkretnej sie spodziewałem: nuvi250w ocenia odległośc lepiej niż 255w. Dzieki kgb.

I jeszcze jedno, liczę się z tym że można sie do tego przyzwyczaic, ale nikt mi nie powie ze różnice w odległosciach rzędu 20-30m są zupełnie OK i że to normalka, tym bardziej że wcześniejszy model był bardziej precyzyjny.
jaura
Nowy

Post autor: jaura »

Czy Ty przypadkiem nie jesteś zupełnie niedoświadczonym kierowcą i oczekujesz, że GPS uzupełni braki w Twojej wiedzy i doświadczeniu?
Wyciągasz naprawdę zadziwiające wnioski :)

Myślę, że jestem całkiem przeciętnym kierowcą, który stara się raczej obserwować, co dzieje się na drodze, niż na ekranie nawigacji. Ale skoro już wymyślono taki fajny gadżet, to chcę go wykorzystać równolegle z własną "inteligencją" (pewnie niższą niż Szanownego Kolegi -- chylę czoła) skoro mnie na to stać.

Myślę, że skoro Kolega jest takim świetnym i doświadczonym kierowcą, to po co Koledze nawigacja i po co udziela się na tym forum? Czy w celu wytykania innym braku umiejętności i domniemanej niższej inteligencji?
nuvi 255WT CN GP
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Mam pytanie- jak ta seria(255 i pokrewne) sprawują się po tych paru miesiącach używania? Warto kupować?
Opóźnienie na skrzyżowaniach występuje również z nową mapą( GPMapa2008.2)?
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

Re: Nuvi 255W (opis z obrazkami)

Post autor: TLo »

Znajomy zamierza kupić 255WT. Wiem, że ten Nuvi nie odtwarza muzyki w formacie MP3, ale czy do wgrywanych POI też trzeba mu serwować komunikaty w formacie VOC, czy też dla POI łyknie te małe MP3? Ktoś z użytkowników modelu 255 W mógłby mi to rozstrzygnąć?
Pozdrawiam! :)
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

TLo pisze: ale czy do wgrywanych POI też trzeba mu serwować komunikaty w formacie VOC, czy też dla POI łyknie te małe MP3?
Nie łyknie mp3.
Łyknie tylko WAV i POI w takiej postaci - dedykowanej dla serii 2xx - musisz zastosować: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=2803
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

Post autor: TLo »

Tak podejrzewałem... Dzięki wielkie za potwierdzenie :)
Pozdrawiam
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
ODPOWIEDZ