Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Med
Początkujący

Nie czyta gmapsupp.img. Dlaczego?

Post autor: Med »

Uszanowanie Panowie!

Ściągnąłem mapę Malty do Garmina (v. 2.4, dostępna via easyshare labo torrent). Plik nazwany jest 'gmapsupp.img'... Czy to znaczy, że wrzucony bezpośrednio na SD bez żadnych problemów od razu powinien być czytany przez urządzenie, czy nie? Czy to, że nie czyta (bo tak właśnie jest, gps informuje, że nie może odblokować map) spowodowane jest uszkodzonym plikiem, czy trzeba wykonać dodatkową operację, że by 'to' odblokować? Do niektórych "paczek" dołączany jest też plik tekstowy z podanym Map ID 880... Co z tym w takim razie zrobić i jak to "ugryźć"?
Garmin Nuvi 350 EURO; City Navigator Europe NT v.9 deLuxe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Nie czyta gmapsupp.img. Dlaczego?

Post autor: GPS Maniak »

Med pisze: gps informuje, że nie może odblokować map ...
Typowy objaw przy braku uregulowania należności za produkt, który nie jest darmowy.
Przy okazji: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=7&t=1483 i .... żeby to było ostatni raz Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Med
Początkujący

Proszę, strzelaj! Prawdę mówiąc nie pytałbym, gdybym wiedział o co chodzi z tym plikiem.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 20:49 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
SP2BZW

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Post autor: SP2BZW »

nie pytaj tylko KUP :evil:

nie rozumiem że chwalisz się "zdolnością" obsługi torrenta :( nowy "kodeks" złodzieja :twisted:

P.S. dziwne... on jest naprawdę tak głupi :?: :? dołączył rok temu... i nic nie zrozumiał :?:
Med
Początkujący

Przepraszam administratorów za zaśmiecanie, ale nie mogę sobie NIE pozwolić odpowiedzieć na takie zarzuty:

Szanowny SP2BZW,

Oczywiście jestem kompletnym debilem i nic nie rozumiem. Nic nie robię cały dzień, tylko siedzę przy komputerze i szukam "lewych" map. Od rana do wieczora myślę zero-jedynkowo i ręce mi się trzęsą, kiedy nie wiedzę w pobliżu kompa. Jestem poza tym biegłym specjalistą od torrenta i innych urządzeń do piratowania. Jak tylko coś ściągnę, to chwalę się tym kumplom pod budką z piwem i osiągam z tego orgiastyczną satysfakcję. Informuję Cię, że z torrenta nie mam nawet w swoim komputerze, a tym bardziej nie mam pojęcia, jak to "coś" działa. Nie mam też psiego węchu, by w całej masie darmowych map wyszukać tę, która akurat jest płatna! Przez to - biorąc pod uwgę Twoja logikę - jestem tak głupi, że przez rok "podglądania" (a nie przeżywania) forum do dziś nic nie rozumiem.
Med
PS. Zapomniałem Cie jeszcze poinformować, że sypiam z GPSem i całe noce szczegółowo studiuję detale spiratowanych map, bo takie mnie najbardziej kręcą. Zresztą, wyczuwam je na odległość...
SP2BZW pisze:nie pytaj tylko KUP :evil:
nie rozumiem że chwalisz się "zdolnością" obsługi torrenta :( nowy "kodeks" złodzieja :twisted:
P.S. dziwne... on jest naprawdę tak głupi :?: :? dołączył rok temu... i nic nie zrozumiał :?:
SP2BZW

Med pisze:Ściągnąłem mapę Malty do Garmina (v. 2.4, dostępna via easyshare labo torrent). Plik nazwany jest 'gmapsupp.img'...
Med pisze:Informuję Cię, że z torrenta nie mam nawet w swoim komputerze, a tym bardziej nie mam pojęcia, jak to "coś" działa
bez komentarza...
skalim1
Nowy

Post autor: skalim1 »

Kod: Zaznacz cały

Zapis mapy I08BB91D ->     09156893.img, plik    906240, naglowek   2400h, blok 1024
Zapis mapy I0937016 ->     09662486.img, plik   4227072, naglowek   2000h, blok 8192
Różne strony kodowe, wybrane 1252.
Wiele mapsetów w pliku img, tworzenie TDB porzucone, spróbuj z opcja -f.

Wystąpily błędy, wynik jest niepoprawny

Koniec.

Nie mogę podzielić Gpmapy topo 2.05 do mapsourca, wstawiam ostatnie logi.
SP2BZW

a mógłyś nam wytłumaczyć PO CO próbujesz te pliki wrzucić do MapSource :?: skoro kupiłeś program to masz wersję
instalacyjną do MapSource... i dlatego moje pytanie PO CO :?: Twoje konto przestało działać :?: :shock:

P.S. generalnie ten wątek po odpowiedzi Andrzeja do śmietnika :evil:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

skalim1 pisze:Nie mogę podzielić Gpmapy topo 2.05 do mapsourca, wstawiam ostatnie logi.
Po co się męczyć? Na http://www.gpmapa.garmin.pl jest gotowa instalka dla Mapsource.
A jeżeli nie masz tam dostępu, to proponuję uważną lekturę tego wątku: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=7&t=1483
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Masz w pliku img więcej niż jedną mapę. To się da podłączyć do Mapsource, jeżeli jawnie wymusisz FID, PID i nazwę mapy. Albo wcześniej podzielisz ten plik na mapy wg FID.

Tylko z GPMapą nie ma co kombinować, skoro po zarejestrowaniu na www.gpmapa.garmin.pl można ściągnąć wersję instalacyjną.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
skalim1
Nowy

Re: Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

popej, zrobiłem według Twojej instrukcji, wszystko dobrze, ale jak wybiorę gpmape w mapsource to program sie zwiesza i kończy działanie
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Z pewnością GMapTool nie jest perfekcyjny ;-)
Czy Mapsource coś wyświetla? Czasami po komunikatach można się zorientować, o co chodzi.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
skalim1
Nowy

tak, wyswietla mape, ale jak wybiorę gpmape topo i oddale to od razu się wyłącza

straciłem cierpliwość, ściągnąłem ze stonki garmina pod mapsource :)
IN0401
Nowy

Post autor: IN0401 »

---------------------------
MapSource
Wystąpił problem z instalacją programu Product Zestaw_2.

Zainstaluj ponownie Product Zestaw_2 i uruchom jeszcze raz MapSource.
OK
Poszukuję porady!
Taki komunikat pojawia się na Kompie po uruchomieniu MaSource'a po zaciągnięciu najnowszej wersji.
Choć nie jestem biegły w informatyce, to do chwili zainstalowania potrafiłem tworzyć i użytkować zestawy map, które funkcjonowały poprawnie, zgodnie z instrukcją z naszej strony.
Czy coś zmieniło się w nowej wersji?
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Skorzystać z programu MapSource Maps Compatibility który, może poprawić błędy.
W MapSetToolKit jest funkcja (Edit) sprawdź FID i PID. Jeżeli te zabiegi nie pomogą to
programem MapSetToolKit od instaluj zestaw mapy o nazwie Product Zestaw_2 będzie można uruchomić MS.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
ODPOWIEDZ