Dalsze losy GPMapy ??

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Dalsze losy GPMapy ??

Post autor: Mariusz65 »

Fakt! Są jeszcze dziewicze rejony. W mojej okolicy też tak było ale dzięki temu wciągnęło mnie zbieranie śladów. Zawsze można wcześniej sprawdzić jaka jest dokładność w miejscu które nas interesuje i przynajmniej nic się nie ryzykuje bo mapa jest darmowa.

Mimo wszystko polecam UMP jeśli ktoś ma odbiornik tylko z CNE!
Tym bardziej, że UMP rozwija się chyba jednak szybciej niż GPMapa (zwłaszcza ostatnio ;-)) a aktualizacje są codziennie i to za friko :D
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Imagis wdał nową MapęMap. Więc dane do nowej GpMapy mają. Asystent pasa się pojawił, może będzie coś z tych danych i w Nuvich. Blokuje ich pewnie tylko Garmin.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

Ale pewnie nowe Garminy nie będą już teraz sprzedawane w wersji jednocześnie z CNE i z GPMapą lecz tylko z CNE...?
Więc picnic nie musi czekać z zakupem,
bo na poprawę CNE dla obszaru Polski trzeba by pewnie poczekać dość długo...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

picnic pisze:Przymierzam się do zakupu nawigacji, najprawdopodobniej Nuvi 765T, jednak zastanawiam się, czy nie zaczekać aż wyklaruje się sprawa z GP mapą.
[...] NIe wiem czy jest sens czekać, a może i najnowsza CNE już jest niemal tak dobra jak GP mapa i wystarczy? Proszę o Wasze zdanie.
Nie chcę być złym prorokiem, ale skoro przez 3 miesiące sie nie dogadali to raczej na pozytywny finał są już marne szanse. Przez ten czas pewnie spora grupa ludzi zamiast urządzenia Garmina z GPmapą kupiła urzadzenie z AutoMapą. Ja przy zakupie urządzenia również się dość długo zastanawiałem (a kupiłem w marcu w zeszłym roku) czy Garmin czy jakieś PDA. Przeważył Garmin -marka - bo robi nawigację od lat, obecnośc GPMapy, Forum Garniaka :) (tak przez duże F bo mam ogromny szacunek dla ekspertów wypowiadających się tutaj) itd. Nie chciałem urządzenia do wszystkiego czyli do niczego. Ale jak pokazał czas jestem jednym z wielu nabitch w butelkę klientów. W chwili obecnej mam kawałek (chyba dobrej) elektroniki guzik wartej bez dobrej mapy. Gdybym postawił na Automapę miałbym jakieś PDA do którego pasowały by mapy co najmniej kilku producentów w tym 2 produkty polskie AutoMapę i MapęMap (a producentów polskich map jest chyba jeszcze ze 2-3). Prawdopodobieństwo, że do Garmina pojawi się na Polskę mapa sygnowana przez kogoś innego niż Garmin jest równa 0 (zbyt mały rynek zbytu) a i Garminowi może się nie kalkulować - chyba, że się dogadają z Imagisem i Excelem, co jest mało prawdopodobne i pytanie na jak długo ? Popatrz na urządzenia typu "biedronka", chodzi na nich jakiś obcięty Windows na którym można instalować różne mapy. Jak jeden z producentów map się wycofa to będzie inny. Przy Garminie jesteś skazany na pana i władcę Garmina. I musisz kupić jego produkt (mapę) za cenę podyktowanego przez niego. Chcesz aktualizację mapy - zapłać prawie 500zł. lub wiecej (CNE). I w jakimś momencie część użytkowników Garmina zdecyduje się na to (otrzymując produkt niskiej jakości na Polskę) a druga część, wywali urządzenie ze starą mapą do kosza i kupi "biedronkę" za 200zł. Za rok, dwa wywali "biedronkę" do kosza i kupi następną albo kupi aktualizację MapyMap za jedyne 59zł zł 2 aktualizacje (ostatnia promocja) lub za 88zł 5 aktualizacji (najnowsza promocja).

Jestem fanem urządzeń Garmina i nadal uważam, że urządzenie zaprojektowane tylko do nawigacji z mapą zaprojektowaną pod to urządzenie jest lepsze, stabilniejsze niż urządzenie do wszystkiego na dodatek z windowsem. Tylko jest jeden mały kruczek. Najważniejsza w nawigacji jest mapa. I na Polskę MapaMap, Automapa bije CNE na głowę. Co ci po mapie na ktorej masz wszystkie dróżki ale jadąc z rodziną na wczasy droga kończy Ci się u jakiegoś gospodarza na podwórku (CNE). Mi się skończyła w polu - najpierw wyglądała zachęcająco ale potem ... . Dobrze, że wyjechałem. Mamy wprawdzie jeszecze UMP ale tam gdzie są zapaleńcy tam będą drogi, tam gdzie ich nie będzie nie bedzie dróg na mapie. A filary (z całym szacunkiem dla nich) związane z produktem nagle przestaną się nim zajmować (żona, dzieci :) to umrze śmiercią naturalną.

I jestem wkurzony :mrgreen: jak .. nie na Garmina, a na na firmę Excel za takie potraktowanie klientów. Mogli w grudniu w zeszłym roku do wszystkich zarejestrowanych użytkowików napisać e-maila. "Szanowni Państwo aktualizacja 2009.3 jest ostatnią aktualizacją mapy. W związku z przekształceniami nie jesteśmy wstanie powiedzieć, kiedy wyjdzie następna. Aktualizacja będzie dostępna do 31.12.2009" I wtedy można by zaktualizować mapę. Ja mam GP 2009.1 i planowałem kupić subskrypcję od 2001.1. Na mojej 2009 jeszcze pojeżdzę. Gdybym wiedział, że po 2009.3 nie będzie nic dalej pewnie zdecydowałbym się na zakup przepłacjąc za aktualizację 2 razy. Ale co mają zrobić Ci z w wersją 2008.1 ? Do kosza i "biedronka" ? Excel świadomie nabił klientów w butelkę.

29.12.2009r pracownik Excela pisał w e-mailu do mnie:

"Wszelkie zamówienia realizowane są jedynie do końca br. Od 1 stycznia
do odwołania zmuszeni jesteśmy wstrzymać dystrybucję tej mapy. Czynimy
starania aby przywrócić ten produkt do oferty jak najszybciej"

i 30.12.2009r nie można było już kupić GPMapy. A grudzień ma 31 dni.
I ciągłe obietnice pracowników Excela, że już ... .
Wróciła wprawdzie Topo ale jaki sen instalować w odbiorniku samochodowym mapę Topo ? I płacić z Topo korzystając tylko z Mapy drogowej.
Te urządzenia nie zostały zaprojektowane do noszenia w kieszeni po górach, na rowerze i ciągłą pracę z akumulatora.

Reasumując

W chwili obecnej za nic w świecie nie zdecydowałbym się na urządzenie samochodowe Garmina (a mam nuvi 765T GP, poprzednio miałem 660FM GP). Rynek dla Garmina będzie malał, rośnie liczba map w komórkach, rośnie liczba urządzeń typu "biedronka", coraz więcej jest urządzeń PDA, PND. Po co wywalać 1400zł na urządzenie wysokiej klasy z mało przydatną mapą na Polskę, skoro za 500zł można kupić np. jakieś Mio ? Odblokować i zakupić albo MapęMap albo Automapę albo jeszcze coś innego. Za rok, dwa, jeżeli się okaże, że jest inny lepszy producent mapy to zakupic inną mapę. Albo kupić inne urządzenie.

Dlatego jako użytkownik urządzenia odradzam Ci w chwili obecnej pchanie się w Garmina.

PS. wyszła już kolejna wersja MapaMap - (04.03.2010) - czyli od strony technicznej 2009.4 jest dostępna. Może dostaną ją chociaż Ci co za nia zapłacili w subskrypcjach.
felin
Bywalec

Post autor: felin »

A Ja myślę, że trzeba odpowiednim osobom uświadomić, że została zawarta umowa, co oznacza, że w przypadku braku aktualizacji nabędziemy prawo do roszczeń z tytułu zerwania lub nie wypełnienia warunków umowy i w końcu sprawa może mieć finał w sądzie z pozwami indywidualnymi lub zbiorowym.
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Panowie bez paniki CNE urośnie w siłę.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

picnic pisze:Przymierzam się do zakupu nawigacji, najprawdopodobniej Nuvi 765T, jednak zastanawiam się, czy nie zaczekać aż wyklaruje się sprawa z GP mapą. Wcześniej miałem Nuvi 760 z CNE i GP mapą właśnie, i byłem bardzo zadowolony (do czasu aż mi ukradli niestety ten sprzęt).
Jeśli masz kwit zgłoszenia tego na policję to nie będzie problemu z przeniesieniem licencji tamtej GPMapy na nowy odbiornik.
Awatar użytkownika
picnic
Początkujący
Kontakt:

Post autor: picnic »

No tak, też właśnie o tym myślałem ale moja ostatnia wersja którą wciąż mogę ściągnąć to GPMapa_2007.4_su_a4_NT.zip z 4 marca 2009, czyli już leciwa.

Generalnie produkt został poważnie zubożony, to jednak inna kwestia niż oczekiwanie na nowe wersje samych urządzeń, w takim przypadku rzeczywiście to nie ma sensu. Tutaj jednak znacząco spadła funkcjonalność urządzenia i mimo że też bardzo sobie cenię Garmina to jednak teraz również zastanawiam się nad urządzeniem gdzie będzie AutoMapa, np. jakimś Beckerem albo Nokią 330...

Ale też myślę że chyba Garmin zdaje sobie sprawę że w ten sposób traci stałych klientów i może jednak się dogada??
Pozdrawiam
Piotrek
------------------
http://piotrlewandowski.net
JacekN
Bywalec
Kontakt:

picnic pisze:...to jednak teraz również zastanawiam się nad urządzeniem gdzie będzie AutoMapa, np. jakimś Beckerem albo Nokią 330...

Ale też myślę że chyba Garmin zdaje sobie sprawę że w ten sposób traci stałych klientów i może jednak się dogada??
Faktycznie stały,trochę wiatru i już panika.
Awatar użytkownika
picnic
Początkujący
Kontakt:

Stały nie znaczy głupi :)
Myślę że zgodzimy się że najważniejszym parametrem nawigacji jest mapa. Jej brak jest jednak dużą wadą :)
Mając do wyboru niezłe urządzenie z dwoma niezłymi mapami i niezłe urządzenie z jedną niezłą mapą.... no trzeba być naprawdę bardzo stałym klientem żeby wybrać mniej za ta samą cenę :D
Ostatnio zmieniony 07 mar 2010, 09:54 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego. Nie cytujmy CAŁEGO poprzedniego postu, plisss
Pozdrawiam
Piotrek
------------------
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Na to urządzenie map jakoś nie brakuje.
Awatar użytkownika
picnic
Początkujący
Kontakt:

JacekN pisze:Na to urządzenie map jakoś nie brakuje.
No ok, to napisz coś konkretniej. Co można zainstalować o funkcjonalności i dokładności GP mapy czy Automapy?
Pozdrawiam
Piotrek
------------------
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Napiszę tak,w tym roku do naszego kraju wlazł oficjalnie GARMIN. Wlazł nie po to aby zamieszać zepsuć i nas zdołować.Wlazł po to aby coś zrobić pozytywnego.
Więc biadolenie i przepychanie na tym forum nie jest nikomu potrzebne.Pozostaje spokojnie poczekać.Firma GARMIN jest zbyt poważną firmą aby coś sknocić.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

JacekN pisze:Wlazł po to aby coś zrobić pozytywnego.
Na tą chwile robią wszystko zupełnie odwrotnie.
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Na razie to pewnie badają grunt.A zrobienie dobrej mapy naszego kraju w CNE to wcale nie tak wiele roboty.
ODPOWIEDZ