Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
Awatar użytkownika
craigpster
Początkujący

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Post autor: craigpster »

Do zbierania śladów na pewno nie będę wykorzystywał jakiś typowo samochodowych nawigacji itp. Zainstaluję sobie jakiś freewarowy logger na ppc lub będę zbierał keymazem 300. Zobaczę w praktyce co lepsze. Sporo się od was dowiedziałem więc może zadam jeszcze pytanko ;) Znacie jakiś soft na windows mobile pod którym można by tworzyć mapki tzn. przechodzę jakąś tam drogę, ścieżkę i po przejściu zapisuję ją jako taka i taka droga i pokazuje mi ją na mapce. gdzieś coś słyszałem takiego ale jakoś trafić nie mogę na odpowiedni trop
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

Spróbuj NoniGPSPlot.
eTrex 30
Awatar użytkownika
craigpster
Początkujący

Post autor: craigpster »

Testowo wyrysowałem trzy ulice i efektem tego są pliki

_Nowosci.txt
0sprawdz.txt
0sprawdz.wpt

a pliku diff nie ma. Wystarczy wysłać ten _Nowosci.txt ? Czy robię coś nie tak
Awatar użytkownika
stara zientara
Bywalec
Kontakt:

Post autor: stara zientara »

Pliki diff powstają, gdy robisz zmiany w już istniejących plikach. Utworzone przez Ciebie ulice nie zostały przypisane do żadnego pliku (miasta/regionu), więc wylądowały w pliku nowości.

Żeby nowo utworzone ulice trafiły tam, gdzie trzeba, należy we właściwościach obiektu w zakładce Extras dodać wpis:
Plik=src\MIASTO.ulice.txt (jeżeli taki plik już istnieje)
lub
Miasto=yyy
Plik=src\REGION.drogi.txt

Dla obiektów innych niż drogi będą to odpowiednio pliki "woda", "zielone", "obszary" lub "kolej".

Powstanie plików "0sprawdz" świadczy o jakichś błędach w mapie - też trzeba je dołączyć, jeśli sam nie potrafisz tych błędów poprawić. IMHO jest tam błąd "ulica z nazwą nie przypisana do miasta"

Mam też wrażenie, ze te ulice nie są z niczym połączone, bo jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że dołączyłeś je do istniejących ulic bez dodawania/przesuwania choćby jednego z już istniejących punktów (wtedy właśnie powstałby plik diff).
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

Re: Błędy UMP-pcPL

Post autor: mateo112 »

e no super. poszło gładko. ulica już jest. skoro to taka frajda to muszę zjeździć całe osiedle bo widzę że jeszcze z 10-u ulic brakuje. PZDR.
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU
a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Witam pierwszy raz w tym dziale.Czy ktoś domalował by brakujące elementy budowy autostrady przebiegającej przez Podkarpacie??Chętnie bym to zrobił ale nie mam jak fizycznie pomierzyć.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec

Post autor: Kuzmicz »

Dziś jechałem z Trzebnicy do Wrocławia drogą nr 5 i za nic nie mogłem wyznaczyć tej trasy w odbiorniku (z Trzebnicy do punku we Wrocławiu), tak aby poprowadził mnie ową "5". Mapa: UMP-pcPL (ogonkowa 29Sep10). To samo było na UMP-topo, dopiero po wyłączeniu powyższych i włączeniu GPMapy odbiornik skalkulował trasę tak jak chciałem.
Wydaje się, że UMP nie chce przepuścić, przez oznaczenia remontu -nie wiem? Identyczna sytuacja na tej samej trasie zdarzyła mi się już ok miesiąc temu.

Pozdrawiam.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Speedy Bandito
Początkujący

Post autor: Speedy Bandito »

chciałem zgłosić błąd w Lipnie (kujawsko-pomorskie, współrzędne jak na obrazku)

Obrazek

to skrzyżowanie zostało przebudowane i teraz:
- nie można skręcić z 10 w lewo w Sportową (zlikwidowano ten skreślony łącznik, jest zakaz skrętu w lewo)
- z ul. Sportowej możemy skręcić w 10 tylko w prawo (jest znak nakazu skrętu w prawo)

powstało coś w rodzaju skrzyżowania bezkolizyjnego
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Speedy Bandito pisze:chciałem zgłosić błąd w Lipnie (kujawsko-pomorskie, współrzędne jak na obrazku)
Eh. Inwencja naszych użytkowników w utrudnianiu życia rysownikom jest wręcz niesamowita. Zamiast wkleić te współrzędne w taki sposób abym je sobie po prostu skopiował i wkleił to trzeba się bawić w dodawanie ich na obrazku, tak żebym musiał ręcznie przepisywać te cyferki. No ale nic, miejsce odnalezione i poprawione.
Speedy Bandito
Początkujący

Post autor: Speedy Bandito »

ha, człowiek całe życie się uczy, następnym razem będzie dobrze :)
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

Kuzmicz pisze:Dziś jechałem z Trzebnicy do Wrocławia drogą nr 5 i za nic nie mogłem wyznaczyć tej trasy w odbiorniku
Wydaje się, że UMP nie chce przepuścić, przez oznaczenia remontu -nie wiem? Identyczna sytuacja na tej samej trasie zdarzyła mi się już ok miesiąc temu.
tak to przez remont. bylem w tamytch okolicach w lipcu i tez ump prowadzilo na okolo. rok temu wszysyko bylo ok, ale to bylo jeszcze przed remontem 5-tki).
ni wiem na jakim etapie jest teraz ten remont, ale mozna by te trase jakos przywrocic. ewentualnie obnizyc kategorie drogi albo predkosc.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Tu macie przyczynę :arrow: remont FS#4072
Jeśli coś się zmieniło to można "donieść" ;-) bo ostatni raz to zgłoszenie edytowano w marcu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

Mariusz65 pisze:Tu macie przyczynę :arrow: remont FS#4072
Jeśli coś się zmieniło to można "donieść" ;-) bo ostatni raz to zgłoszenie edytowano w marcu.
niestety nie bede szybko w okolicy, wiec nie mam jak 'doniesc'
z komentarzy do remontu:

Przebudowa drogi
Ruch wahadłowy
Aktualny termin zakończenia: 2010-03-31

w lipcu juz chyba wahadlowych nie bylo, ale w dalszym ciagu byly zwezenia, roboty przy nawierzchni, itp. nie wiem jaki jest stan aktualny.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
Awatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec

Post autor: Kuzmicz »

Na 5 między Trzebnicą a Wrocławiem ruchu wahadłowego już nie ma, ale są zwężenia, ograniczenia, uskoki i jazda między czerwonymi słupkami. Mimo wszystko przejazd dość płynnie.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Czasem zdarza się wahadłowy, ale kierowany ręcznie.
Szczególnie w godzinach szczytu. Jak stoją na drodze jakieś maszyny to pojawia się facet w pomarańczowej kamizelce z lizakiem.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Zablokowany