Garmin eTrex 10/20/30
Re: Garmin eTrex 10/20/30
troche zmartwily mnie slowa GPSManiaka, o lekkim zmulaniu etrexa, ale ja juz decyzje podjąlem, viste hcx jak sprzedam, biore etrexa 30
bedzie na piesze wycieczki, a 62s zostaje na rower ...
Zdjęcia można powiększać. Obracając urządzenie obracamy także zdjęcie - działa to tak jak w telefonach komórkowych z sensorem ruchu.Marko pisze:Czy te zdjęcia można powiększać, obracać etc.
Czyżby eTrex miał akcelerometr? Oprócz zdjęć mogłyby się obracać mapa i menu.
Kompas nie wystarczy. W niektórych położeniach odbiornika względem pola będzie układ, gdzie nie da się określić położenia ekrany. Konkretnie, kiedy linie sił pola magnetycznego będą przebiegać prostopadle do ekranu.
Niestety przesuwanie mapy jest tylko w pionie lub poziomie.Marko pisze:Czy przesuwanie mapy clickstickiem działa również po przekątnej ekranu? (w starej Viście tylko we wzajemnie prostopadłych kierunkach).
Samo joy wydaje się nieco niższy niż w poprzednich eTrexach, co powinno ułatwiać zatwierdzanie komend (ENTER). Czy tak jest w istocie?
Joj jest faktycznie nieco dłuższy od starych eTrexów - nie powiedziałbym żeby ułatwiało to zatwierdzanie komend, za to łatwiej o przypadkowe kliknięcie w boki...
Zdjęcia można powiększać, obracają się same we wszystkich kierunkach - mogą być zapisane wszędzie, czy to w wewnętrznej pamięci, czy na karcie, oczywiście w dowolnym katalogu.Marko pisze:Czy te zdjęcia można powiększać, obracać etc. i czy można przeglądać zrzuty ekranowe?hiroaq pisze:A jak Panowie wygląda sprawa z zamieszczaniem zdjęć w tych odbiornikach ??
Zrzutów ekranowych nie da się wyświetlić bo to są bitmapy (*.BMP) a eTrex wyświetla tylko JPG'i... za to mogą być dowolnej wielkości - nawet prosto z Canona 7D (fotka 18Mpix, plik 11MB). Tyle że trwa to wieki...
Jest prosta wyszukiwarka zdjęć, ma trzy (jeszcze nieprzetłumaczone) pozycje:
- Most Recently
- Near A Location (Ost. znalez, Waypoint, Akt. pozycja, Pkt mapy)
- On A Specific Date
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
@easyrider
Ze zdjęć wnioskowałem, że joy jest króciutki, a tutaj... niemiła niespodzianka.
Na rowerze bardzo mnie irytowało częsta niemożność wciśnięcia ENTER-a...
Ciekaw jeszcze jestem, czy Lechu sprawdzi w Bieszczadach to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 60#p101953

Ciekaw jeszcze jestem, czy Lechu sprawdzi w Bieszczadach to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 60#p101953
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Pozwoliłem sobie zrobić taki screnik dla porównania ekranów, wychodzi na to,
że po mimo „krótszego” ekranu w eTrex 30, tracimy miej niż się wydaje,
według moich kalkulacji około 80 do 100m
Dla porównania, tyle mapy widzimy w Colorado,
przy zbliżeniu 300/200 m.
andrzej
Edit: Z dużo zer wpisałem, poprawiłem.
że po mimo „krótszego” ekranu w eTrex 30, tracimy miej niż się wydaje,
według moich kalkulacji około 80 do 100m
Dla porównania, tyle mapy widzimy w Colorado,
przy zbliżeniu 300/200 m.
andrzej
Edit: Z dużo zer wpisałem, poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 23:21 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Nie wiem jaki joy zastosowano w Viście HCx...Marko pisze:@easyrider
W nowej 30'ce ma wysokość 2,2mm, a w starej czarnobiałej ma 1,8mm - pod palcem można wyczuć wyraźną różnicę.
Ale mi ten nowy się nie podoba - jest wyższy przez co chodzi delikatniej...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że prezentowana powierzchnia terenu na obu urządzeniach jest praktycznie taka samaasandrzej pisze:tracimy miej niż się wydaje
Masz na myśli porównanie ekranu eTrex 30 i 62-ki, to jednak jest różnica na wysokości ekranu, może jest miejsza niż napisałem,popej pisze:..... że prezentowana powierzchnia terenu na obu urządzeniach jest praktycznie taka sama
w południowej części ekran, też jest drobna różnica. Zdjęća trudno jest dokładniej porównać.
Za dużo o jedno (0) mi się wpisało, poprawiłem.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Różnica w „ilości mapy” na obu ekranach, porównując punkty wspólne wyświetlanej mapy, jest niewielka,
podczas użytkowania można powiedzieć, że bez znaczenia.
andrzej
podczas użytkowania można powiedzieć, że bez znaczenia.
andrzej
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Czy jest blokada joy-a?easyrider pisze:...ten nowy się nie podoba - jest wyższy przez co chodzi delikatniej...
W "starej Viście" często tworzyły mi się przypadkowo dziesiątki waypointów, kiedy eTrex był w kieszeni.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe