Colorado 300 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Tak zrobiłem, tylko nie ustawiłem FID i był konflikt.
Oczywiście należało powtórzyć operację nadając FID, ale drugie podejście zrobiłem Sendmapem.
Niestety to wszystko trwa. Nie operacje Sendmapem. czy Gmaptoolem, ale późniejsze kopiowane ( bo jest to ok. 1G :( )
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Colorado pewnie nadal USB 1.1? Eksperymentuj na karcie, dobry czytnik i szybka karta 1GB zapiszą w minutę.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Colorado jest oczywiście wolny, a używam czytnika zintegrowanego z moim Lifebookiem E8220. Okazuje się, że niestety też jest wolny (kartę mam Transccend 150x). Transfer 1G trwa 20'.
Muszę kupić nowy czytnik zewnętrzny.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

QRT30 pisze:W sumie niedługo go używam, ale jak na razie jestem zadowolony. Trochę żre baterie jak jeżdżę po nocach

Obrazek
Trochę OT, ale co Ty masz za lampkę na kierownicy?
piotrze
Nowy

Post autor: piotrze »

Witam wszystkich, z racji tego, ze to moj pierwszy post na grupe :)

W niedziele odebralem przywiezionego zza wielkiej wody Colorado, wiec postanowilem sie dopisac do tego watku.

Poki co jestem zachwycony, ale pewnie glownie dlatego, ze przesiadlem sie z Legend'a - w porownaniu do swojego poprzednika: odswieza mape super szybko, pamieci wolnej ma co nie miara, drogi z rzekami sie na nim nie myla :), ma przepiekny wysokiej rozdzielczosci wyswietlacz i odbiera sygnal nawet w lazience.. - przyznaje jednak, ze jego przydatnosc w tym miejscu jest znikoma ;)

Co ciekawe od wczoraj korzystam z baterii NiMh (takie mam tez wybrane w menu) i nie zauwazylem problemow z podswietlaniem (zeszla mi do tej pory jedna kreska). Jedyne co jest w tym temacie denerwujace, to ze poziom podswietlania musze ustawiac po wlaczeniu za kazdym razem od nowa, ale byc moze jest w tym jakas logika, albo sposob zeby to ustawic na stale.

Dzis mi moj nowy nabytek nawet zaczal lapac satelity z literka D :) i wydaje mi sie ze to jednak cos daje, bo kilka metrow roznicy w dokladnosci jest (gps lezy przed kompem, waas on: 10, waas off: 27)

BTW: chcialem jeszcze spytac, jaki jest sens tego skrotu klawiszowego do kompasu, az tak czesto z tego widoku korzystacie na 60csx? Przeciez funkcje kompasu dostepne sa tez na ekranie mapy. Za to przyznaje, ze pol danych przydalo by sie wiecej.
Ptasiu
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Ptasiu »

Koledzy nie mówili o skrócie do kompasu tylko o możliwości jego szybkiego wł/wył tak jak to jest w reszcie outdorowców garmina przytrzymam chwilkę dłużej klawisz i kompas albo załącze albo wyłącze, a w Colorado nie ma takiej możliwości. A jeśli chcesz wiedzieć po co przydaje się kompas w GPS-ie poczytaj stronkę GPSManiaka.
Pozdrawiam Darek
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
http://www.ptasiu.pl
Marek72
Nowy

Wygenerowanie klucza dla colorado

Post autor: Marek72 »

Mam mape Europe NT i klucz wygenerowany dla starszego odbiornika Vista CX teraz chcialbym wygenerowac klucz do Colorado sprawa wydawalal by sie trywialna ale natrafilem na pewne problemy. Kiedy wchodze do menu ide do odblokuj mapy potem uruchamia sie wizard gdzie musze podac kod klienta nastepnie wyswoetla sie okienko z moimi danymi i jeszcze jedno ze ze mapa jest odblokowana dla visty CX. Potem wybieram opcje generowania klucza dla nowego odbiornika i ty jest problem przy opcji czytania ID urzadzenia program widzi go ale pojawia sie komunikat customer code invalide co uniemozliwia przejscie dalej. Czy moze ja cos zle robie czy moze sa to jakies nowe trudnosci
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Nie doczytałeś warunków licencji użytkowania. Możesz wygenerować jeden kod odblokowujący i użyć go (= odblokować mapę) w jednym odbiorniku. Kodu nie można przenosić na inne odbiorniki. Chcąc zainstalować mapę na innym odbiorniku potrzebujesz nowy kod odblokowujący = kupić nieodblokowaną mapę.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Marek72
Nowy

Post autor: Marek72 »

No dobra rozumiem ale tam w tym wizardzie jest opcja ze moge wygenerowac 25 znakowy kod dla nowego urzadzenia garmin rozumiem ze jakiegos innego wlasnie to chce zrobic a tu nic nie idzie
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

Niewe pisze: Trochę OT, ale co Ty masz za lampkę na kierownicy?
Dinotte 200 lumenów można szaleć w nocy po lasach.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
stasimon
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stasimon »

Jest jakaś zauważalna różnica w szybkości działania colorado 400t z 3GB wbudowaną pamięcią (np mapy się szybciej ładują) w stosunku do colorado 300 z szybką kartą SD ultra speed III?

pozdrawiam
2can
Nowy

Post autor: 2can »

Kółko w Colorado jest jednocześnie Joystickiem , dzięki czemu można oprócz skalowania również przesuwać mapy jak w 60 czy Viście.

Gps Maniak pisząc test chyba to przeoczył.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

2can pisze:Gps Maniak pisząc test chyba to przeoczył.
Raczej przeoczyłeś kontekst, do ktorego odnosiłem zagadnienie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

Wydaje mi się, ze gdzieś to było ale nie mogę znaleźć. Na profilu fitness nie wyświetla mi nazw ulic (obojętnie na jakiej mapie), takie mam ustawienia.
ObrazekObrazek
Na innych profilach bez problemu.
Obrazek

Znalazłem jest to w Ustawienia=>Mapa=>Opcje=>Zaawansowane=>Poziomy powiększenia
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Havranek
Początkujący

Colorado 300 - niedokończony test

Post autor: Havranek »

Fajne opisy i fajne te(k)sty nowego Garmina ale w tych wszystkich opisach brakuje mi najważniejszego, czy do nowego colorado można zamocować uchwyt na piwo ?
Pozdrawiam
Havranek
ODPOWIEDZ