Dalsze losy GPMapy ??

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
easyrider
Bywalec

Re: Dalsze losy GPMapy ??

Post autor: easyrider »

JacekN pisze:Wlazł po to aby coś zrobić pozytywnego.
Nieprawda - wlazł po to żeby zarobić...
Bo dotychczas to mu część kasy przez polce wyciekała - z powodu dodatkowych pośredników i ich wysokich cen.
Napisałem kiedyś do Garmina pytanie, dlaczego za Colorado muszę zapłacić 850$ - odpisali że Colorado kosztuje 500... a u nas niestety kosztowało 850!
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Na tą chwile robią wszystko zupełnie odwrotnie.
A co robią niby odwrotnie??Zażyczyli sobie sprzedaż urządzeń z CNE,ich sprawa ale Jaś Kowalski może dołożyć do tego gumkę do mazania a Excel np.GPmapę.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

A pomarudzę sobie w niedzielny poranek.
JacekN pisze:Firma GARMIN jest zbyt poważną firmą aby coś sknocić.
No tak, firmware do 760 poważnie poprawiali przez ... kilka miesięcy :oops: Ty użytkowniku w tym czasie kup sobie inny model. Poważna firma.

Wprowadzają na rynek 765T i czekasz kilka miesięcy aż rozwiążą problem z odświeżaniem ekranów. Poważna firma.

Od około 1,5 roku mapy w MapSource (od wersji 6.13.7 wzwyż) są rozciągnięte jak "majtki teściowej". Poważna firma.

Kategoryzacja dla Polski w CNE jest perfekcyjna od wielu lat :oops: . Poważna firma.

Tego oczywiście byśmy chcieli ale nie pisz Jacku, że są poważni.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Piszę tak bo z moimi urządzeniami nie mam problemu.A że ludziska kupują urządzenia co konkurują z tymi z biedronki to ich problem (właściwie te złomy z innych firm zmuszają producenta to wypuszczania tańszych modeli).
Awatar użytkownika
picnic
Początkujący
Kontakt:

Post autor: picnic »

JacekN pisze:Piszę tak bo z moimi urządzeniami nie mam problemu.A że ludziska kupują urządzenia co konkurują z tymi z biedronki to ich problem (właściwie te złomy z innych firm zmuszają producenta to wypuszczania tańszych modeli).
Jakcu, to co piszesz ma sens, ja w gruncie rzeczy uważam podobnie, Garmin to duża i poważna firma i mam nadzieję że nie ma zamiaru niczego knocić. Dlatego chciałem opinie innych. Jednak istnieje niebezpieczeństwo że proces poprawiania czy rozszerzania oferty trochę potrwa. W dużych firmach tak to po prostu jest, i nie chodzi tu o utyskiwanie, napisałem że bardzo sobie cenię Garmina tak czy inaczej. I nie porównywałem Garmina do urządzeń z biedronki, ale np do Beckera, który ma całkiem fajne nawigacje. Jako że jeżdżę głownie po Polsce to jednak ważna jest dla mnie lokalna mapa. W tej chwili Garmin jej nie ma, a Becker ma Automapę. Nie mogę czekać zbyt długo i z bólem jednak skłaniam się do Beckera. Ta dyskusja moim zdaniem ma sens, choćby dlatego że pozwala oszacować nastroje. No i może ludzie z Garmina czytają to forum? Tak czy inaczej dzięki za opinie, w dalszym ciągu mam zagwozdkę, jestem rozdarty między uczuciami do Garmina a zdrowym rozsądkiem :D
Pozdrawiam
Piotrek
------------------
http://piotrlewandowski.net
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

JacekN pisze:Napiszę tak,w tym roku do naszego kraju wlazł oficjalnie GARMIN. Wlazł nie po to aby zamieszać zepsuć i nas zdołować.Wlazł po to aby coś zrobić pozytywnego.
Więc biadolenie i przepychanie na tym forum nie jest nikomu potrzebne.Pozostaje spokojnie poczekać.Firma GARMIN jest zbyt poważną firmą aby coś sknocić.
To Twoje pobożne życzenia, które każdy z nas chciałby podzielać! :wink:
Jak będzie zobaczymy, ale póki co przesłanki są takie, że można czuć się zawiedzionym :|
Pogadamy gdy się przekonamy jakie będą oferty Garmina oraz ich jakość i ceny...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Wcale się nie upieram że w zamieszaniu garmin straci paru klientów.Dodam że jak by doszła nowa aktualizacji GPmapy to pewnie domalowano by kilka "budek z lodami"bo zima i w sprawie dróg się nic nie zmieniło.
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

1. Skoro niedawno pojawiła się nowa MapaMap a GPMapa zawsz wychodziła ponad miesiąc później to póki co panikować nie trzeba. Ja jestem przekonany, że właściciele subskrybcji nie mają się o co martwić. Co do przyszłość samego produktu już takim optymistą nie jestem :?
2. Garmin wszedł aby ... tylko i wyłącznie zarobić więcej a przede wszystkim aby kontrolować co się dzieje z ich dystrybucją i nie być na uzależnionym od kogoś.
Firma która działa aby zrobić coś dobrego już jest jedną nogą w grobie.
3. @JacekN - Twój SP jest mocno specyficzny i nie jest do zaakceptowania dla 99% klientów, nie jest zatem odzwierciedleniem produktów garmina. Garmin to nuvi 3xx, 2xx, 7xx, 1xxx (do auta oczywiście) i przez pryzmat tych odbiorników trzeba postrzegać firmę.
4. Amerykanie patrzą na biznes inaczej niż europejczycy, są skrajnie pragmatyczni i każdy ruch przeliczają na $... nawet jeśli nam się wydaje inaczej.

W.
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

JacekN pisze:Napiszę tak,w tym roku do naszego kraju wlazł oficjalnie GARMIN.
A czy Garmin Polska jest rzeczywiście w Polsce, tu mają biura, polskiemu
rynkowi dedykowany zespół, itp? Czy 'skądśtam' 'nami' zawiadują?

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Jest w PL.
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

http://www.garmin.com/sites/pl/company/kontakt/

Garmin Polska Sp. z o.o.
Ul. Bonifraterska 17
Budynek North Gate VI p.
00-203 Warszawa
Polska
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

SP2BZW pisze:http://www.garmin.com/...
Dzięki, to wiem. Ale pytam o to, czy i jak Garmin Polska jest u nas
zorganizowany, na ile to on podejmuje decyzje co do strategii,
chociażby czy sprawa GP Mapy waży się na Bonifraterskiej, czy może
jednak w europejskich hq Garmina, a G. Polska jest tylko wykonawcą
woli góry.

To wcale nie jest dla mnie takie jasne, skoro jeszcze chwilę temu
za polskiego Garmina robił Excel...

*e*

W GoldenLine zarejestrowana jawnie z Garmin Polska jest jedynie
jedna, na dodatek na bardzo podstawowym stanowisku, osoba (druga
to raczej nieaktualny 'szczeciński' wpis):

-> http://www.goldenline.pl/ludzie/szukaj? ... n%20polska

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Ostateczne decyzje dotyczące GPMapy podejmowane są w Polsce, jednak ma na nie wpływ strategia "dużego" Garmina, który jest zainteresowany rozwojem CNE, a nie lokalnych produktów mapowych.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

frasun pisze:...strategia "dużego" Garmina, który jest zainteresowany rozwojem CNE, a nie lokalnych produktów mapowych.
Zainteresowany to on może i jest (w co wątpię) ale wpływu nie ma na to żadnego. To mapa Navteqa.
Jest z pewnością zainteresowany sprzedawaniem nuvików z CNE w konkurencyjnej cenie. Obecność GPMapy w pakiecie to utrudnia a równocześnie sugeruje niedoskonałość mapy oryginalnej. Zatem sprzedajemy de facto sprzedaży ułomny produkt, w niezłej cenie i bez lepszej konkurencji czyli udajemy, ze wszystko jest w najlepszym porządku :( Takie małe oszustwo (w sumie nie takie małe) :twisted:
No ale w epoce dyskontowych manii uczciwość w biznesie nie popłaca więc trochę ich rozumiem.

W.
nuvi 215W, SP 2720
JacekN
Bywalec
Kontakt:

To zapytam wprost.Co by było jak by nuviki sprzedawane były z CNE,a na półce/w ofercie była GPmapa?? I dlaczego EXCEL tego nie kontynuuje??
ODPOWIEDZ