CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina

Post autor: Marko »

@Mariusz65
Być może Navteq/Garmin nie są tego świadomi, bo brakuje zgłoszeń błędów?
Jeśli jednak są one zgłaszane, to trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Trzeba, ale nie tylko mi brakuje wiary w rychłą poprawę CNE: ;-)
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=109438#p109438
Ja oczywiście nie mówię, że wyrzucę z tego powodu swojego Nuviego (choćby z uwagi na UMP) ale Garmin powinien mieć świadomość, że będą tacy którzy wyrzucą albo co gorsza nie kupią nowych ;-)

PS
Też w innym wątku odradzałem wyrzucania odbiorników Garmina z powodu końca GPMapy ale poczytałem przypadkiem kilka forów o GPSach z których wynika, że być może Garmin wycinając GPMapę zrobił sobie kuku...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

miroslaw74 pisze:A co do dożywotniej licencji na CNE to o ile się orientuję jest drobny problem. Dożywotnia licencja dotyczy życia urządzenia, na którym pierwszy raz została zainstalowana a nie życia użytkownika. ...Do zobaczenia na, np.: TomTomManiaku :?
Polityka TomToma w tym zakresie jest identyczna http://www.tomtom.com/page/mapupdateservice:

Warunki ogólne usługi aktualizacji map

- usługa aktualizacji map obsługuje tylko aktywną mapę zainstalowaną w urządzeniu; jeżeli użytkownik nie posiada jeszcze mapy, musi ją kupić, aby móc korzystać z usługi; nowszą wersję mapy oferujemy w promocyjnej cenie; zniżki uzależnione są od wieku mapy; aby przejrzeć ofertę, kliknij tutaj.
- wykupionej subskrypcji usługi aktualizacji map nie można przenieść do innego urządzenia GPS TomTom lub na innego użytkownika.
- usługa aktualizacji map nie jest obsługiwana przez następujące urządzenia: Carminat, Navigator 7 i mapy zainstalowane fabrycznie na karcie SD.
- aby zapoznać się z ofertą cenową lub wykupić subskrypcję, należy zainstalować oprogramowanie komputerowe TomTom HOME; kliknij tutaj, aby zapoznać się z wymaganiami sprzętowymi i pobrać plik instalacyjny.
- z powodu ciągłej poprawy jakości map, niektóre nowe mapy mogą nie zmieścić się w urządzeniu W takim przypadku istnieje możliwość pobrania szczegółowych wycinków map. W urządzeniu można używać tylko jednego wycinka mapy, ale w łatwy i bezpłatny sposób można go zmienić na inny w programie TomTom HOME. http://www.tomtom.com/page/mapzones.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam

W powiązaniu z prowadzoną rozmową w innym wątku, mam pytanie czy z warunkami można się zapoznać przed zakupem urządzenia z mapami.
Jeżeli nie to użytkuję rok i zwracam produkt, jako niezgodny z opisem, inaczej mówiąc zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedającego.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Chyba tak , nie sadze aby Marko miał potajemnie TomToma :)
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Zetor
Nie, nie mam TomToma. Navia i Nuvi wystarczą.
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Mariusz65 pisze: GPMapa nie jest (nie była) przenośna po między urządzeniami i kupowało się ją tylko raz dla jednego odbiornika. Chyba, że masz na myśli zakup aktualizacji!
Chyba, że masz GPMapę przypisaną do karty uSD ;-)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
kolos
Bywalec

Post autor: kolos »

Witam . Zostaje nawigator i ump. A może wykupić licencje ? :D :D :D
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
polak900
Początkujący

Post autor: polak900 »

CNE dopiero po roku czasu od tego zamieszania będzie ok
gpmapa w ostatniej wersji bardzo dobrze się sprawuje nie mam na razie zamiaru kupować CNE
felis
Początkujący

Post autor: felis »

Witam
Z uwagi likwidację GPmapy, postanowiłem zacząć korzystać z "CNE" wersja 2012.10.
Niestety, duże rozczarowanie. Trasa ze Szklarskiej Poręby do Katowic. Nuvi ustawione na drogi najszybsze. W miejscowości Kaczorów kieruje mnie w prawo do Bolkowa przez Witomin, zamiast jak było na drogowskazach przez Mysłów drogą E65. Trasa okazała się pełna dziur, wąska i kręta. Fragmentami asfalt całkowicie zerwany. By nie rozwalić auta jechałem "dwójką" 10-20/h.
Potem sprawdziłem i w tym samy miejscu GPmapa wyznacza trasę przez Mysłów. Wnioskuję, że winna jest tu CNE, a nie urządzenie? Ponadto koło Szklarskiej robiłem wycieczki, CNE wyznaczała trasy jakimiś kiepskimi, wąskimi bocznymi i osiedlowymi drogami. Teraz zaczynam podejrzewać, że gdybym włączył inną mapę trasy byłyby o wiele wygodniejsze.
Czy inni maja też podobne odczucia? Czy da się coś zrobić, żeby CNE wyznaczało te trasy bardziej dopasowane do jakości polskich dróg? A może już pora zmienić Garmina na coś z Automapą?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

felis pisze:Czy inni maja też podobne odczucia?
Mają :wink: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=122413#p122413
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
felis
Początkujący

Witam
Zmęczony wyczynami CNE sprzedałem Nuvi i kupiłem coś z automapą. Samego urządzenia mi szkoda bo Nuvi miało lepszy wyświetlacz i ogólnie filozofię oprogramowania, ale i kosztowało więcej. Jednak jeśli chodzi o mapę to odpoczywam. Przejechałem około 700 km na trasach gdzie CNE wymyślało "głupoty" i uważam, że jest dobrze. Ponadto samo prowadzenie w CNE było o wiele gorsze. Bardzo często trafiałem np. na sytuacje gdy główna trasa skręcała, a na wprost szła jakaś inna droga. CNE nie informowało o zakręcie jakby miał wiedzieć, że droga na wprost ma inny numer i mam trzymać się tej skręcającej. W automapie na taką sytuacje nie trafiłem. Można mnożyć jeszcze inne przykłady, ale jak dla mnie wystarczy kilka dni pojeździć z automapą, by poczuć, że CNE na terenie Polski to jakiś ułomny produkt,
Podsumowując marzy mi się Nuvi z automapą, a skoro to niemożliwe, żegnam się z Garminem, aż udoskonali CNE do poziomu dawnej GPMapy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

felis pisze: wystarczy kilka dni pojeździć z automapą, by poczuć, że CNE na terenie Polski to jakiś ułomny produkt,
Gadanie ..... Ja to wiem nie jeżdżąc z automapą :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
felis
Początkujący

GPS Maniak pisze:Gadanie ..... Ja to wiem nie jeżdżąc z automapą
Co racja to racja, dobrze napisane. Ale przez przyzwyczajenie do Garmina, liczyłem, że po tym jak zniszczyli GPMapę, jakoś przywyknę do CNE. Teraz widzę, że czasem dobrze zmieniać przyzwyczajenia, no chyba, że ktoś traktuje jazdę z nawigacją jako sport ekstremalny i test zawieszenia samochodu. Wówczas CNE można polecić z czystym sumieniem.
Awatar użytkownika
FUX
Początkujący

Post autor: FUX »

Zawsze można oprzeć się na papierze...
Myślę, że z lekka przesadzacie... :mrgreen:
276C z mapami Polski i Europy
ODPOWIEDZ