Uchwyt rowerowy

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
fjk
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fjk »

paszczak pisze: A co do tematu dyskusji to wybierając się rowerem "za miasto" używam czegoś takiego http://tiny.pl/257j. Być może jest dość "zawalaste", ale o solidność właśnie mi chodziło.
pozdrowienia
I jak to sie sprawdza ? Nie szaleje jakoś wyjątkowo ale zdarza mi sie pojeździć w terenie i mój oryginalny uchwyt po ok 10 miesiącach popękał :(
Można z tym skoczyć czasem z małej górki ?
Awatar użytkownika
paszczak
Nowy
Kontakt:

Post autor: paszczak »

fjk pisze:Można z tym skoczyć czasem z małej górki ?
Sądzę, że spokojnie można próbować...nie widzę by coś w tym mogło pękać/odpadać na skutek wibracji lub większych przeciążeń podczas lądowania po skoku.
No chyba, że lądujesz z wysoka na kierownicy, wtedy może się coś urwać lub ułamać poczynając od karku kierującego ;)
Chociaż jakieś długie "rogi" przy kierownicy pewnie i w takich przypadkach by ochroniły cenne urządzenie GPS ;)
Ja skoków nie uprawiam, jeżdżę turystycznie w terenie wszelakim i póki co jestem z uchwytu zadowolony, widoczność ekranu i dostęp do przycisków jest OK, ustawienie można łatwo zmienić, zdjęcie i założenie takoż proste.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sebastiank
Początkujący

Post autor: sebastiank »

Analizujac cały wątek rozważając wszystkie za i przeciw nastawiłem się na kupno uchwytu Touratech.

Obrazek

I tu drobna uwaga są dwie wersje tego uchwytu do montażu na poprzeczce kierownicy lub wersja rowerowa do montażu na kierownicy. Ja kupiłem do montowania na poprzeczce gdyż chciałem zamontować uchwyt na mostku kierownicy. Aby to zrobić trzeba zakupić specialny uchywt, który kosztuje 13 Euro.

Obrazek

Lub wystarczy podejść do jakiegoś sklepu typu Castorama gdzie można kupić uchwyty do mocowania rur - takie metalowe opaski. Całkowity koszt tego wariantu to 6 zł a efekt jest następujący:

Obrazek Obrazek

Uchwyt można kupić we Wrocławiu. Firma Holan zajmuje się sprzedażą tych uchwytów.

Wczoraj uchwyt troche przetestowałem. Troche to znaczy tylko 60 km ale za to wybrałem taką trasę aby równych dróg było jak najmniej. Wszystko działało bez zarzutu. Ani razu na wskuek drgań nie rozłączyło mi się zasilanie, nic nie skrzypiało, nic nie wypadło. Uchwyt jest bardzo lekki a argument rozwalenia sobie kolana jest bez sensu (można przecież uderzyć się w kierownicę którą ma każdy rower :wink: .Moim zdaniem to dobry zakup. Jeśli chodzi o te zdjęcia rozwalonego garmina to jest takie prawdopodobieństwo przy upadku przed kierownice istnieje ale można i to zminimalizować. Ja polecam.
Sebastian
BoDro
Bywalec

Re: Uchwyt rowerowy

Post autor: BoDro »

no to jeszcze jedna "samodiełka":

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Bogdan
Legend C
Awatar użytkownika
Janc
Początkujący

Post autor: Janc »

Witam

A czy moze któryś z kolegów używa coś takiego na rowerku
http://www.allegro.pl/item459990346_mot ... _quad.html
Kupiłem właśnie swojego pierwszego garminka venture cx i jakoś ten orginalny zatrzask na śrubę jakoś do mnie nie przemawia .Ten uchwyt z linka jak mi się wydaje łapie całe urządzenie ,tylko ta cena .Mam już na kierownicy uchwyt rowerowy Krusell-a ,gdyby tak robili też futerały do garminków było by po temacie .
Pozdrawiam Janusz
Venture CX
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

Ja używam od paru miesięcy uchwytu tej firmy do odbiornika Colorado. Jeśli kogoś nie odstrasza cena i rozmiar tego uchwytu, to jest to bardzo dobry i wygodny uchwyt pozwalający na ustawienie odbiornika w dowolnej pozycji. W zależności od potrzeb można odbiornik ustawić wyżej lub niżej, bliżej lub dalej oraz dowolnie ustawiać płaszczyznę.Jest solidny i mocny.
polecam
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Janc pisze:(...)
A czy moze któryś z kolegów używa coś takiego na rowerku
(ciach)
Niedawno zakupiłem na quada następujący zestaw:
Obrazek + Obrazek
Za całość z wysyłką (w kraju) zapłaciłem przy pobraniu prawie 84 zł. Jak się będzie spisywać - zobaczymy :)
obserwator
Początkujący
Kontakt:

Post autor: obserwator »

Po dłuższym czasie użytkowania Nuvi200 na rowerze i po ukazaniu się mapy terenowej zainwestowałem w uchwyt taki jak na http://www.apex-computers.pl/index.php? ... 533155aebd . Trzyma świetnie. Cena jest jednak wywindowana niesamowicie (75 zł) zwłaszcza w stosunku do obecnej ceny Nuvi200. Teraz mam jednak problem zimowy. Bateria w warunkach zimna trzyma stanowczo za krótko.
Obrazek
acid
Nowy

Post autor: acid »

A to moje cudo do Mio p360, można kupić w Warszawie (robota raczej chałupnicza) sprawdza sie rewelacyjnie, dostępne chyba różne wielkości. Dobre mocowanie w pudełku gąbka która eliminuje obijanie urządzenia.
Załączniki
P1060199.jpg
czos
Nowy

Post autor: czos »

Yo Yo !!! Pytanie odnośnie tego uchwytu touratechowego. Dla mnie zasadnicza sprawa - czy będzie miejsce żeby podłączyć kabel z zasilaniem (mini usb) w czasie jazdy (enduro) ? tzn czy to wycięcie w kształcielizaka jest na tyle duże żeby wsadzić tam wtyczke z zasilaniem? Bo kluczyk to chybamonyują w tej dzwigni na dole? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 20:14 przez czos, łącznie zmieniany 1 raz.
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Caps Lock Ci się zaciął :?: nie krzycz :!: :evil:
Brt
Początkujący

Post autor: Brt »

Nie wiem czy już było w tym temacie, ale ostatnio rzucił mi się w oczy futerał Hama.
Recenzja: http://rowerowe.net/sprzet,-czesci-rowe ... ienia.html

Jestem właśnie po zakupie takiego zestawu, niedługo będę testował.
Narazie jedyny minus jaki dostrzegłem, to brak wyjścia na zewnątrz, np. na słuchawki. Aby dociągnąć zasilanie, trzeba będzie nie dosuwać suwaka do końca.

Co do kosztów, za futerał + uchwyt wyszło niecałe 100pln.
Pozdrawiam
Brt
------
Było: Kenwood DNX7200 + CNE 2008 + UMP
Jest: Garmin 1390T LMU + CNE 2019.20 + UMP
Będzie: ??
obserwator
Początkujący
Kontakt:

Post autor: obserwator »

Futerał powyżej wygląda bardzo porządnie. Mój nuvi200 zdał egzamin w fabrycznym uchwycie - lokalne drogi na skróty były łatwe do znalezienia. Trochę jednak czasem brakowało zabezpieczenia przed deszczem.
Obrazek
ODPOWIEDZ