Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE
Re: Zgłoszenia błędów UMP
Napisał Mariusz ale autora zmienił system nie ja. Przecież wiem, że takich ciekawskich jest tylko dwóch.
Garmin Nuvi 250W + UMP(wczorajsza)
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Ja jestem ciekawski

Może niedługo będzie można zmienić nazwę z UMPpc-PL na UMPc-PL (bez literki p czyli z prawie cała na cała)DINO pisze:A my mamy takie zbiorcze dane dla UMP? Może warto byłoby opublikować?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
To już doszło do tego, że system decyduje kto co napisał.DINO pisze:Napisał Mariusz ale autora zmienił system nie ja. Przecież wiem, że takich ciekawskich jest tylko dwóch.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
No i ja też. Ale z tym p to trochę poczekamy... 
- Mariusz65
- Radny
Dlatego ciekawią mnie statystyki, bo im nas więcej tym krócej możemy czekać 
Chociaż skończone mapy nie istnieją, oby tylko ekipa od UMPa nie wybrała się na emeryturę
Chociaż skończone mapy nie istnieją, oby tylko ekipa od UMPa nie wybrała się na emeryturę
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
No ale chyba ekipa powiększa się o nowych młodych działaczy. A takie aktualizowane statystyki chętnie bym widział na stronce UMP. Skoro jest dwóch ciekawych to może Kierownictwo pomyśli nad tym tematem.
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
O nowych starszychDINO pisze:No ale chyba ekipa powiększa się o nowych młodych działaczy.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Sprawa starych skórek: ich tam nie powinno być. Ale nie bardzo mam środki, żeby je z Waszych dysków pousuwać, więc leżą sobie i leżą... Hm, może mógłbym przemycić pliki o zerowej długości.
Sprawa istnienia skórek: faktycznie, w niektórych wersjach nie było niektórych skórek. Dodałem, trzeba poczekać ... yyy, w sumie nie wiem ile. Chyba pół godziny wystarczy, jeśli ktoś dla jednej małej skórki będzie chciał ściągać całego zipa 300 mega.
Sprawa sposobu aktualizacji: przypominam, że sposób "cały zip" jest opisany jako "w ostateczności". Wget powinien wciąż działać, a przy częstych aktualizacjach jest dużo korzystniejszy.
Sprawa ilości używania: takie staty się robi ręcznie, a analizuje patrząc na kolumny liczb. W sumie to nawet zacząłem robić, ale okazało się, że część logów jest poza moim zasięgiem, jak się znajdą to wrócę do liczenia. Póki co: radary ponad 2800 razy w sierpniu, słupki 380 razy.
Sprawa istnienia skórek: faktycznie, w niektórych wersjach nie było niektórych skórek. Dodałem, trzeba poczekać ... yyy, w sumie nie wiem ile. Chyba pół godziny wystarczy, jeśli ktoś dla jednej małej skórki będzie chciał ściągać całego zipa 300 mega.
Sprawa sposobu aktualizacji: przypominam, że sposób "cały zip" jest opisany jako "w ostateczności". Wget powinien wciąż działać, a przy częstych aktualizacjach jest dużo korzystniejszy.
Sprawa ilości używania: takie staty się robi ręcznie, a analizuje patrząc na kolumny liczb. W sumie to nawet zacząłem robić, ale okazało się, że część logów jest poza moim zasięgiem, jak się znajdą to wrócę do liczenia. Póki co: radary ponad 2800 razy w sierpniu, słupki 380 razy.
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Ale chyba najbardziej skuteczny. Przecież to tylko parę minut (ok. 5) ściągania, a unika się wielu problemów (typu czyszczenie rejestru, ponowne instalowanie MS itd) w razie jakiegoś błędu (a te się niestety czasami zdarzają). Ważne to jest zwłaszcza dla tych, którzy nie są "obeznani" aż tak z komputerami.Alf/red/ pisze:Sprawa sposobu aktualizacji: przypominam, że sposób "cały zip" jest opisany jako "w ostateczności".
Ja tak aktualizuję UMP i nigdy nie miałem problemów.
Pozdrawiam
- Mariusz65
- Radny
Ja w pracy również aktualizuję przez ZIP. Informatycy coś poblokowali w zakładowym serwerze i nie działa aktualizacja rsync ani wget więc to jedyna możliwość.
Pozdrawiam Mariusz
-
karoligula
- Początkujący
Błąd z wyznaczaniem trasy na UMPpc PL - Garmin Mobile XT
Witam. Jestem nowy na forum i nie wiem czy umieściłem wątek we właściwym miejscu ale do rzeczy...
"Błąd kalkulacji trasy" przy niezaznaczonej opcji unikania dróg płatnych - CZY TYLKO JA MAM TEN PROBLEM, CZY TEŻ TWÓRCY UMP NIE WIEDZĄ ŻE ICH MAPA JEST BEZUŻYTECZNA??
Program: Garmin Mobile XT 6.0.10
Telefon: Nokia N82
Mapy: GPMapa 2010.3 (wgrana, nieaktywana) gmapsup2.img
UMPpcPL z 30.09.2011 (wgrana. aktywna) gmapsupp.img
Konfiguracja:
Trasa : Najszybsza
Konfiguracja unikania:
. Pasy podróży grupowych (odznaczone)
. Promy (zaznaczone)
. Drogi płatne (ODZNACZONE)
. Utrudnienia w ruchu (zaznaczone)
. Zawracanie (odznaczone)
. Drogi nieutwardzone (zaznaczone)
. Drogi główne, lokalne, drugorzędne (odznaczone)
W takiej konfiguracji przy DŁUŻSZEJ TRASIE (powiedzmy ponad 300 km) np. Ruciane Nida - Komorniki (czyli z miejsca mojego zamieszkania do miejscowości pod Poznianiem gdzie łatwiej dojechać autostradą A2) bądź np. Ruciane Nida - Zakopane (gdzie płatnych odcinków nie ma) jeśli chcemy by program przy wyznaczaniu trasy uwzględniał drogi płatne ZAWSZE wyskakuje "Błąd kalkulacji trasy". Na krótszej trasie np. Gdańsk -Toruń (po A1) problemu nie ma. Przy aktywnej GPMapie trasa wyznaczana jest bez błędu i na długich odcinkach ale jak wiadomo GPMapa nie jest juz tak aktualna jak UMP. Pewnym rozwiązaniem problemu okazało się wgranie mapy bazowej od Garmina gmapbmap.img, błąd kalkulacji zniknął ALE trasa z uwzględnieniem dróg płatnych była wzynaczana po drogach mapy bazowej a nie ump przez co ta trasa była strasznie "koślawa" i w ogóle nie pasowała do sieci drogowej z UMP.
Faktycznie jeśli w ustawieniach programu zaznaczymy unikanie dróg płatnych i będziemy wyznaczać trasę omijającą autostrady to trasy wyznaczane na UMP są zawsze prawidłowo i na krótkich i na długich odcinkach, tylko PO CO DAWAĆ MAPĘ Z AUTOSTRADAMI PO KTÓRYCH NIE MOŻNA WYZNACZYĆ TRASY????? Nadmienię tylko że błąd kalkulacji trasy nie wynika ze zbyt małych zasobów pamięci, zawalonego programami telefonu czy braku formatu karty pamięci. Wszystko bylo robione i Garmin na świeżo instalowany. Wygląda na to że jest to BŁĄD MAPY UMP, i nie mogę zrozumieć jakim cudem twórcy UMP tego błędu do tej pory nie naprawili?
Jeśli mimo to ktoś wie jak rozwiązać ten problem będe wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam! Karol
"Błąd kalkulacji trasy" przy niezaznaczonej opcji unikania dróg płatnych - CZY TYLKO JA MAM TEN PROBLEM, CZY TEŻ TWÓRCY UMP NIE WIEDZĄ ŻE ICH MAPA JEST BEZUŻYTECZNA??
Program: Garmin Mobile XT 6.0.10
Telefon: Nokia N82
Mapy: GPMapa 2010.3 (wgrana, nieaktywana) gmapsup2.img
UMPpcPL z 30.09.2011 (wgrana. aktywna) gmapsupp.img
Konfiguracja:
Trasa : Najszybsza
Konfiguracja unikania:
. Pasy podróży grupowych (odznaczone)
. Promy (zaznaczone)
. Drogi płatne (ODZNACZONE)
. Utrudnienia w ruchu (zaznaczone)
. Zawracanie (odznaczone)
. Drogi nieutwardzone (zaznaczone)
. Drogi główne, lokalne, drugorzędne (odznaczone)
W takiej konfiguracji przy DŁUŻSZEJ TRASIE (powiedzmy ponad 300 km) np. Ruciane Nida - Komorniki (czyli z miejsca mojego zamieszkania do miejscowości pod Poznianiem gdzie łatwiej dojechać autostradą A2) bądź np. Ruciane Nida - Zakopane (gdzie płatnych odcinków nie ma) jeśli chcemy by program przy wyznaczaniu trasy uwzględniał drogi płatne ZAWSZE wyskakuje "Błąd kalkulacji trasy". Na krótszej trasie np. Gdańsk -Toruń (po A1) problemu nie ma. Przy aktywnej GPMapie trasa wyznaczana jest bez błędu i na długich odcinkach ale jak wiadomo GPMapa nie jest juz tak aktualna jak UMP. Pewnym rozwiązaniem problemu okazało się wgranie mapy bazowej od Garmina gmapbmap.img, błąd kalkulacji zniknął ALE trasa z uwzględnieniem dróg płatnych była wzynaczana po drogach mapy bazowej a nie ump przez co ta trasa była strasznie "koślawa" i w ogóle nie pasowała do sieci drogowej z UMP.
Faktycznie jeśli w ustawieniach programu zaznaczymy unikanie dróg płatnych i będziemy wyznaczać trasę omijającą autostrady to trasy wyznaczane na UMP są zawsze prawidłowo i na krótkich i na długich odcinkach, tylko PO CO DAWAĆ MAPĘ Z AUTOSTRADAMI PO KTÓRYCH NIE MOŻNA WYZNACZYĆ TRASY????? Nadmienię tylko że błąd kalkulacji trasy nie wynika ze zbyt małych zasobów pamięci, zawalonego programami telefonu czy braku formatu karty pamięci. Wszystko bylo robione i Garmin na świeżo instalowany. Wygląda na to że jest to BŁĄD MAPY UMP, i nie mogę zrozumieć jakim cudem twórcy UMP tego błędu do tej pory nie naprawili?
Jeśli mimo to ktoś wie jak rozwiązać ten problem będe wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam! Karol
Re: Błąd/problem z wyznaczaniem trasy na UMPpc PL - Garmin Mobil
Witam

Nuvi przelicza poprawnie podane przez Ciebie trasy, korzystając z A2 nawet jadąc do Zakopanego. Moim zdaniem są 2 możliwości:
- masz uszkodzony albo niekompletny plik mapy,
- Mobile XT wykazuje jakąś niekompatybilność z UMP, który nie jest tworzony oficjalnymi narzędziami Garmina.
Spróbuj pobrać aktualny plik ze strony UMP i wgrać go do urządzenia. Jeżeli nie zadziała, to pokaż nam, jakie drogi Ci generuje bez opcji dróg płatnych, może układ trasy coś zasugeruje.

Ponieważ wstawiłeś 2x to samo w różnych miejscach, to masz pewność, że zrobiłeś źlekaroligula pisze:nie wiem czy umieściłem wątek we właściwym miejscu
Nuvi przelicza poprawnie podane przez Ciebie trasy, korzystając z A2 nawet jadąc do Zakopanego. Moim zdaniem są 2 możliwości:
- masz uszkodzony albo niekompletny plik mapy,
- Mobile XT wykazuje jakąś niekompatybilność z UMP, który nie jest tworzony oficjalnymi narzędziami Garmina.
Spróbuj pobrać aktualny plik ze strony UMP i wgrać go do urządzenia. Jeżeli nie zadziała, to pokaż nam, jakie drogi Ci generuje bez opcji dróg płatnych, może układ trasy coś zasugeruje.
Wiesz, że duże litery oznaczają pokrzykiwanie? Jeżeli takie jest Twoje nastawienie do problemów UMP, to może najlepiej poproś o zwrot kasy?karoligula pisze:PO CO DAWAĆ MAPĘ Z AUTOSTRADAMI PO KTÓRYCH NIE MOŻNA WYZNACZYĆ TRASY?????
-
karoligula
- Początkujący
Re: Błędy UMP-pcPL
Dzięki za odpowiedź:) capslockiem chciałem tylko zaakcentować o co mi chodzi bo juz nie miałem pomysłów co robić, ale na nikogo nie pokrzykiwałem a tym bardziej by domagać się zwrotu kasy za darmową mapę heh;)
No coż skoro na nuvi wszystko jest ok wygląda na to że to jednak problem relacji GM XT - UMP, ponieważ nie wiem jakim cudm mapa która mam mogłaby byc niekompletna skoro pochodzi bezpośrednio ze strony UMP.
Nie mniej jednak może znajdzie się ktoś kto znalazł rozwiązanie?
Albo zgłosi ten problem do twórców UMP?
No coż skoro na nuvi wszystko jest ok wygląda na to że to jednak problem relacji GM XT - UMP, ponieważ nie wiem jakim cudm mapa która mam mogłaby byc niekompletna skoro pochodzi bezpośrednio ze strony UMP.
Nie mniej jednak może znajdzie się ktoś kto znalazł rozwiązanie?
Albo zgłosi ten problem do twórców UMP?
-
karoligula
- Początkujący
Jeśli juz jesteśmy w temacie błędów UMP to zgłoszę jeszcze porpawkę ulic na moim osiedlu w Rucianem Nidzie współrzędne 53.65643, 21.54990
Tak to wygląda nieprawidłowo w UMP: A tak powinno wyglądać z prawidłowymi nazwami ulic: I nadal zgłaszam błąd kalkulacji trasy po drogach płatnych w UMP na Garmin Mobile XT.
Pozrawiam!
Tak to wygląda nieprawidłowo w UMP: A tak powinno wyglądać z prawidłowymi nazwami ulic: I nadal zgłaszam błąd kalkulacji trasy po drogach płatnych w UMP na Garmin Mobile XT.
Pozrawiam!
- Mariusz65
- Radny
Na twoich zrzutach widać, że w UMP jest wszystko prawidłowo!karoligula pisze:Tak to wygląda nieprawidłowo w UMP
Brakuje jedynie kilku ulic, a żeby je dorysować to trzeba zebrać ich ślady i podrzucić tutaj
Pozdrawiam Mariusz