Porównanie ekranów, Garmin - telefon

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Re: Porównanie ekranów, Garmin - telefon

Post autor: Marko »

[quote="Ranger"
A w temacie chyba nie chodzi wyłącznie o galerię ładnych zdjęć dla tych pierwszych :-)[/quote]
Wprost przeciwnie! O tym przecież jest cały wątek! W dni pochmurne, jak dzisiejszy na Śląsku, w ekranach odbija się ciemna rzeczywistość, więc z podświetleniem (w Sportivie na poziomie ok. 30%) widać zawsze tak samo dobrze. Natomiast każdy Garniak :-) wie, że prawdziwą frajdę daje 'ekran żyleta' w słoneczny dzień.
Zdjęcia nie zawsze oddają ten fenomen, no chyba, że zrobił je i trafnie skomentował Lech-GPSManiak.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 07:20 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

Ranger pisze:
Niektórym może się przyda informacja, że w Polsce dni słonecznych lub z zachmurzeniem do 20% jest średnio czterdzieści kilka rocznie, dni ze średnim zachmurzeniem powyżej 80%
Żeby statystyka była pełna, należałoby podać, na jakie miesiące przypada zdecydowana część tych 20% oraz w jakich miesiącach najczęściej Polacy biorą urlopy. ;-)
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Ranger pisze:Polsce dni słonecznych lub z zachmurzeniem do 20% jest średnio czterdzieści kilka rocznie, dni ze średnim zachmurzeniem powyżej 80% coś około stu trzydziestu, a reszta to dni z przedziału pomiędzy tymi dwoma. Żyjemy w dość pochmurnym kraju ;-)
Tak więc, skoro nie mamy czapki, to możemy usiąść i poczekać na chmury :wink: . Wcześniej, czy później się pojawią :lol: .
Jak nie dziś, to jutro...
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Ranger pisze:Niektórym może się przyda informacja, że w Polsce dni słonecznych lub z zachmurzeniem do 20% jest średnio czterdzieści kilka rocznie...
Takie stwierdzenia przypominaja mi humor z zeszytow: woda jest bardzo pozyteczna, bo gdyby jej nie bylo ludzie nie nauczyliby sie plywac i wszyscy by sie potopili.

Moze wiec niektorzy zwroca uwage na fakt, ze na wycieczki wybieramy dni pogodne, a gdy pada caly dzien siedzimy w pomieszczeniu, choc niekoniecznie w domu, wiec % dni "ze sloncem" na wycieczce jest znacznie wiekszy. Warto miec pod reka taki sprzet, ktory "dziala" zawsze - rowniez w dni sloneczne. Unikamy wtedy sytuacji: "ojej, nie widze mapy, ale rozumiem to i akceptuje - przeciez swieci slonce wiec wszystko jest OK"
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Statystyki pogodowe są jakie są i gadanie ich nie zmieni :-)
Podobnie jak nie zmieni urządzeń.
Natomiast co do meritum - nie wiem skąd u użytkowników innych urządzeń tyle zmartwień co do ekranów telefonów, przecież podobno noszą je wyłączone w plecaku ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Statystyki sa jakie sa - to sa fakty.
A to co przedstawiasz nazywa sie manipulacja. W dodatku wysnuwasz zle wnioski - jak w humorze z zesztow.
Ranger
Garniak

@Bas
Żyjemy w czasach powszechnego dostępu do informacji, więc zanim zaczniesz kogoś posądzać o niecne zamiary - możesz się ze statystykami zapoznać sam. I wyciągąć wnioski jakie chcesz.
Mnie w korzystaniu z nawigacji w telefonie takie gadanie zupełnie nie przeszkadza, ekran mi się od tego nie zmieni, słonca ani przybędzie ani ubędzie, itd. :-)
Natomiast w urządzeniach są rzeczywiście rożnice - inne technologie wyświetlaczy, czujniki do pomiaru natężenia światła do automatycznej regulacji jasności ekranu itp, itd. Stąd jeżeli już ktoś chce takie porównania robić, to można się do tego trochę przyłożyć.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:Natomiast w urządzeniach są rzeczywiście rożnice - inne technologie wyświetlaczy, czujniki do pomiaru natężenia światła do automatycznej regulacji jasności ekranu itp, itd. Stąd jeżeli już ktoś chce takie porównania robić, to można się do tego trochę przyłożyć.
No to do dzieła, Jurku!
Czekamy na konkrety!
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

@Marko
Czy w ogóle czytasz co napisałem w tym temacie ?
Przecież już o tym było, że takich porównań nie robię, i z jakich powodów. I tu się nic nie zmieniło.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Ranger pisze:I wyciągąć wnioski jakie chcesz.
Wyciagnac to mozna nogi ;)
Nie ma co mydlic oczu iloscia dni slonecznych. To jest kolejne odbieganie od tematu watku i pewnie wynika z braku konkretnych argumentow, bo przeciez ta wyczekiwana odpowiedz jeszcze nie padla...
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Załączam zdjęcia mojej zabawki robione w słońcu i 100% podświetlenia. I co o tym sądzicie?Teraz jak oglądam te zdjęcia na forum to widzę , że nie oddają rzeczywistości , kiedy je robiłem to widziałem więcej i lepiej.
Załączniki
Tu słońce przysłoniłem trochę głową i od razu lepiej widać
Tu słońce przysłoniłem trochę głową i od razu lepiej widać
DSC01646.JPG
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@epkchmiele
Szczerze? IMO słabo widać w pełnym słońcu (tzn. tyle, ile w Colorado w świetle rozproszonym przy 0% podświetlenia) o ile zdjęcia oddają rzeczywistość.
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

Ale @epkchmiele napisał, że nie oddają. Myślę, że lepszym pomysłem (przy założeniu rzetelności testującego) będzie zamieszczanie zdjęć z nierzeczywistych sytuacji, ale według testującego oddające to, co rzeczywiście widział.

Przykład :-)
Odpowiednio ustawiony (kąty) Oregon 450 z wyłączonym podświetleniem w pełnym słońcu (szczególnie dolna część wyświetlacza).

Obrazek
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

tboniasty pisze:Nabyłem ARMR200 do Dakoty po tym jak widziałem jak kolega przerysował ekran w Oregonie.

Efekt jest następujący (urządzenie bez podświetlenia) - z lewej Dakota bez folii, z prawej z folią zaaplikowaną:
Obrazek
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
ODPOWIEDZ