ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
asandrzej
Garniak

Re: Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych

Post autor: asandrzej »

Jeżeli poszczególne ogniwa ulęgają w różnym stopni samo rozładowaniu to przyśpiesza zużycie kompletu.
W tym jest problem.

Ogniwa powinny pracować i być ładowane w kompletach.

Istotny jest sposób eksploatacji, przy większej ilości dobrze jest poznaczyć, stworzyć komplety.
Tak żeby na każde ogniwo przypadało tyle samo cykli ładowań i rozładowań w jednakowym stopniu.

Edit:
Może dodam, że chodzi o każde ogniwo z jednego kompletu, a niekoniecznie z całej puli akumulatorów.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2010, 20:47 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

Tak powinno być, ale tak nie jest. Przynajmniej jeśli chodzi o większość akumulatorów. Tak niską upływność mają stare, dawno nie produkowane Sanyo Twicell 1700 mAh, które nadal używam i nie zamieniłbym na nowe 2700! W ciągu ostatnich kilku lat nie trafiłem na naprawdę dobre. Wyjątkiem są wspomniane już Eneloopy. Z doświadczeń moich kolegów wynika, że jeśli wolimy akumulatory klasyczne, to warto zwrócić uwagę także na produkty firm Sony i Panasonic. Typów niestety nie znam. Na zakończenie dodam, że jakkolwiek Eneloopy nigdy mnie nie zawiodły, to jednak zawsze oprócz akumulatorów mam w zanadrzu choć jeden komplet ogniw alkalicznych. Ale to nie dotyczy już odbiornika GPS.
Edit: moja odpowiedź dotyczyła listu trapera_24.
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

asandrzej pisze:Istotny jest sposób eksploatacji, przy większej ilości dobrze jest poznaczyć, stworzyć komplety.
Tak żeby na każde ogniwo przypadało tyle samo cykli ładowań i rozładowań w jednakowym stopniu.
Ja zawsze sobie znaczę akumulatorki jeśli kupuję większą ilość i używam ich parami.
Pod tym względem dobre są akumulatory Hahnela.
Są pakowane po cztery sztuki ale każda para ma oznaczenie innego koloru!
Bardzo fajna sprawa.
Wystarczy używać zgodnie z oznaczeniem i każda sztuka z danej pary będzie miała takie samo zużycie.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

traper_24 pisze:koszt Eneloop 2000 mAh = Sanyo NiMH 2700 mAh
Nie do końca. Wszystkie aku > 2000mAh (włącznie z Sanyo "tradycyjnymi" bodaj 2500, były też GP 2500 lub 2700 - już nie pamiętam) kupione później niż pierwszy komplet Eneloop, już dawno przestały mi służyć. A Eneloop trwa. Czyli koszt Eneloop należałoby porównać z kosztem "tradycyjnych", które w czasie życia Eneloop zakończyły swój żywot. Przestałem eksperymentować, innych aku nie kupuję.
asandrzej
Garniak

Ja jeszcze zmieniam kolejność w urządzeniu podczas pracy, nie zawsze, jeżeli jest to możliwe.

Zawsze jeden akumulator teraz nie wiem, który jest bardziej rozładowany.

@Sdsyc

Masz rację trzeba rozpatrywać całościowo a nie jednostkowo.

Dlatego napisałem że wolę o 1/3 miej.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

Słuszne uwagi. Można, a czasami trzeba, iść jeszcze dalej i dobierać akumulatory tak, by w jednym komplecie pracowały ogniwa o podobnej pojemności i upływności. Jest to najbardziej istotne w bateriach akumulatorów składających się z wielu ogniw, gdzie jeden słaby akumulator spowoduje nieprzydatność całego zestawu, bo w terenie najczęściej nie mamy możliwości wykrycia uszkodzonego ogniwa. Ważne jest, by napięcie ogniw sprawdzać pod obciążeniem kilku A.
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Swego czasu "zaszalałem" i kupiłem ładowarkę MH-C9000. Posiada ona miedzy innymi funkcję pomiaru pojemności ogniw. Oczywiście pomiar dokonuje się przy cyklu rozładowania ogniwa i obrazuje faktyczną pojemność użyteczną (czyli ile da się wyciągnąć przy danym stałym poborze prądu).
Potwierdzam że baterię eneloop są godne polecenia. GP Recyko+ produkowane są w podobnej technologii. Sanyo Eneloop (akurat AAA - takie mam) mają napisane na baterii typ (typowe) 800mAh, min 750mAh. Baterie te używam w myszce bezprzewodowej - niby to kijowe środowisko pracy, bo baterię nie lubią małego poboru prądu, ale mimo wszystko po 6 miesiącach pracy mają pojemność ok. 830mAh!
GP Recyko+ 2100 gwarantują typowo 2050mAh i po rocznym użytkowaniu (komplet 4 sztuki w aparacie cyfrowym) trzymają pojemność ok 2060mAh. Baterię GP 2700 również roczne mają pojemność... 1800mAh, ale od początku użytkowania wydawało mi się, że kupiłem zleżałe egzemplarze. Otrzymałem niedawno od kumpla 2 letni zestaw GP 2700 do "renowacji", rzadko używany, sprawdzę jaką pojemność wykazują.

Z własnych doświadczeń mogę stwierdzić, że opłaca się mieć aku o zmniejszonym stopniu samorozładowania (Eneloop, Recyko+). Akumulatorki, które nie są użytkowanie w sposób cykliczny, działają potem tak, jakby nie były formowane... Potrzeba kilku cyklów, by ich pojemność wróciła do normy.
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
asandrzej
Garniak

Fakt, że "efekt pamięci" w akumulatorach nowej generacji jest znacznie zmniejszony, ale jest.

Tak, że kilkakrotne rozładowanie i ładowanie poprawia kondycję akumulatorów.
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

asandrzej pisze:Ja jeszcze zmieniam kolejność w urządzeniu podczas pracy, nie zawsze, jeżeli jest to możliwe.
Nie ma sensu, akumulatory są połączone szeregowo więc rozładowują się jednakowo niezależnie od tego który jest z której strony włożony.
eTrex 30
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

Witam
dołączę się i ja do dyskusji :)
Po ostatnicg rozczarowaniach Energizer'ami 2500 i GP 2700, zaopatrzyłem się w Panasonic'i INFINIUM.
Są to akumulatorki z nowej generacji charakteryzującej się wolniejszym efektem samorozładowania (tak jak eneloop'y i recyko+). Producent deklaruje pojemnośćod 2000-2100 mAh i wszystkie osiem sztuk, które kupiłem trzymają te parametry. Sprawdzałem ładowarką BC 900.
Nareszcie po miesiącu leżenia naładowanych ogniw mogę je spokojnie włożyć do Colorado i pokazuje mi,że baterie są "pełne"(cztery kreski). Po miesiącu leżakowania Energizer potrafił pokazać dwie kreski :( a GP trzy.
Wspomniane Panasonic'i testuję od roku i jak na razie jestem z nich bardzo zadowolony.
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
asandrzej
Garniak

madman pisze: Nie ma sensu, akumulatory są połączone szeregowo więc.......
Witam

Może nie ma,

ale to występuje przy połączeniu szeregowym,
przy połączeniu równoległym wyczerpują się równomiernie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ogniwa zawsze są łączone szeregowo :!:
Tak więc zamiana baterii miejscami nie ma sensu.

Równoległego łączenia ogniw się nie stosuje! Wówczas zawsze silniejsze ogniwo doładowywało by to słabsze (minimalna różnica występuje zawsze) i następowałoby przez cały czas samorozładowanie. W przypadku uszkodzenia (zwarcia) jednego z ogniw pozostałe uległyby przeciążeniu co doprowadziłoby do ich przegrzania a w skrajnych przypadkach do eksplozji i uszkodzenia sprzętu.
Po drugie przy równoległym połączeniu (niezależnie ilu ogniw) napięcie zawsze wynosiłoby 1,2 V (1,5 V w wypadku baterii). Większość układów scalonych i wyświetlaczy potrzebuje wyższego napięcia pracy.

Można połączyć ogniwa równolegle dla uzyskania dużej pojemności przy małym napięciu ale nie spotkałem się z takim rozwiązaniem przy urządzeniach zasilanych bateriami typu AA.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 12:53 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
asandrzej
Garniak

W nawigacjach tak .
W innych sprzętach są stosowane różne kombinacje bloki po dwa ogniwa szeregowo dla zwiększenia napięcia,
a następnie dwa bloki równolegle do urządzenia w celu zwiększenia pojemności ( czasu pracy).
Ps. Przykład

Przy takim połączeniu 4 ogniw 1,2 V 2000 mAh uzyskujemy ogniwo 2,4V 4000mAh.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 12:50 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

No nie wiem...
Przy zasilaniu dwoma paluszkami na pewno nie!
Napięcie 1,2 V byłoby zbyt niskie.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Sprawdzałem przy połączeniu szeregowym zawsze jedno ogniwo jest bardziej rozładowanie.
Jeżeli pilot od telewizora przestaje działać a nie mam pod ręką baterii AAA to zmieniam kolejność i dział przez następny miesiąc lub dwa .

Jeszcze nie próbowałeś tak zrobić.

Mariusz65 @ „Przy zasilaniu dwoma paluszkami na pewno nie!”

To że nawigacje są zasilane napięciem 2,4 nie oznacza,
że tak musi być są urządzenia zasilane jednym ogniwem 1,2 jak i wyższymi napięciami .
Napięcie uzyskuje się przez łączenie szeregowe ogniw między sobą a równoległe do urządzenia celu zapewnienia odpowiedniej ilości prądu.
(zwłaszcza przy urządzeniach prądożernych)
ODPOWIEDZ