Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?
Re: Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?
Andrzej dzięki za info Po reinstalacji MS do v. 6.115.11 Garniak, instalacji nowych wersji Mapsettoolkit i GPSmaper zadziałało, podpieło i widać. najgorsze, że nie wiem dlaczego??
Trudno, przeżyję z tą niewiedzą
pozdrawiam
Trudno, przeżyję z tą niewiedzą
pozdrawiam
Garmin 60 CSX, GPMapa TOPO. NAVIGON 4350max, mapa Navteq
"Nie ma takiego wybiegu, którego nie podjąłby człowiek, żeby uniknąć wysiłku myślenia"
Sir Joshua Reynolds
"Nie ma takiego wybiegu, którego nie podjąłby człowiek, żeby uniknąć wysiłku myślenia"
Sir Joshua Reynolds
Witam, mam problem z MapSourcem.
Czytałem dwie instrukcje na temat podpinania mapek do MS. Robię to za pomocą cgpsmappera i MapSetToolKita. Po naciśnięciu przycisku "Start" w programie MapSetToolKit i po wykonaniu operacji wyskakuje błąd : “Error PE11: Preview map has to be less detailed than any IMG file in the mapset.Change level definition in the [MAP] section to a less detailed”.
Nie wiem co robię źle. Dodam że mapa którą chce podpiąć to GPMapa wersja 2009.2 i zajmuje 114 MB.
Czytałem dwie instrukcje na temat podpinania mapek do MS. Robię to za pomocą cgpsmappera i MapSetToolKita. Po naciśnięciu przycisku "Start" w programie MapSetToolKit i po wykonaniu operacji wyskakuje błąd : “Error PE11: Preview map has to be less detailed than any IMG file in the mapset.Change level definition in the [MAP] section to a less detailed”.
Nie wiem co robię źle. Dodam że mapa którą chce podpiąć to GPMapa wersja 2009.2 i zajmuje 114 MB.
Co konkretnie (jakie pliki) chcesz podpiąć? GPMapy się nie podpina a instaluje (masz do ściągnięcia ze strony GPMapy wersję instalacyjną). Można podpiąć mapset uzyskany za pomocą gmaptoola z pliku gmapsupp czy gmaprom tracąc możliwość wyszukiwania ale po co?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Konkretnie chodzi o plik z GPmapą który nazywa się gmapsupp.img (tą samą mapę mam na komórce w Garminie XT).
Możesz podać ten link ze strony GPmapy bo ja nigdzie nie widzę
Możesz podać ten link ze strony GPmapy bo ja nigdzie nie widzę

Musisz sobie założyć konto i zarejestrować licencję - wtedy uzyskasz możliwość pobierania przysługujących Ci wersji.
Artur
OK, dzięki za info.
Wolę podpiąć ten mapset. Tylko jak to zrobić ? Wiem tylko że za pomocą gmaptoola. Możesz mi wskazać jakąś instrukcje lub wytłumaczyć ?
Wolę podpiąć ten mapset. Tylko jak to zrobić ? Wiem tylko że za pomocą gmaptoola. Możesz mi wskazać jakąś instrukcje lub wytłumaczyć ?

-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Żeby z taką samą łatwością jak ściąganie wchodziło czytanie ze zrozumieniem. 10 stron a Ty pisz od nowa.
Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione.
Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione.
Mam plik mojej mapy Jury. 48000034.img i nie mogę go wrzucić do mapsource. Próbowałem z recepty Lecha z programikiem TDB-IMG.exe, próbowałem również przez MapSetToolKit.exe też bez rezultatu. Powstaje mi plik pv.txt ale nie ma plików img i tdb cpreview.exe zgłasza następujący błąd:
Moja mapa z MapEdita to plik: http://www.lisow.com.pl/48000034.img. Będę wdzięczny za pomoc bo straciłem nad nim już tak za dużo czasu.

Pozdrawiam Wojtek
Uruchom GmapToolwojtekdu pisze:http://www.lisow.com.pl/48000034.img. Będę wdzięczny za pomoc bo straciłem nad nim już tak za dużo czasu.
W zakładce "Pliki" wprowadź w/w plik
Przejdź do zakładki "Dziel"
Wskaż folder (może być ten z w/w mapą)
Zaznacz skompiluj mapę poglądową
Wpisz nazwę mapsetu (np. Jura)
Ważne: wprowadź FID i PID (np. 9009 i 1; ten układ nie może się powtórzyć; możesz zweryfikować MapSetToolkitem)
Uruchom "Dziel wszystko"
Powstanie m.in plik "install.bat" -> uruchom go.
Odpal MapSource i sprawdź czy widzisz w/w mapę
(W każdym bądź razie ja ją zobaczyłem u siebie; musi się Tobie udać)
Hej, mecze się już od dwóch dni z tymi mapami. Robię wszystko wg instrukcji i ms nie widzi mapy. Jak dziele mapki najnowszym MapSetToolKit to wyskakuje błąd Input data ERROR
Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty a jak tym troche starszym to niby jest wszystko ok z tym że po wciśnięci pliku install.bat ms wcale nie widzi tych map. Ponieważ jestem tu nowy to proszę pomóc mi zrozumieć wykombinowałem sobie tak mam nokie z gps, i zainstalowanym garmin mobile xt mam również zainstalowanego na kąpie mapsource i chciałem w nim utworzyć jakieś ciekawe trasy później wgrać je na gps i śmigać sobie rowerkiem wg tych tras, czy to będzie działać? Z tym że mam właśnie od dwóch dni same problemy... Proszę o pomoc
Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty a jak tym troche starszym to niby jest wszystko ok z tym że po wciśnięci pliku install.bat ms wcale nie widzi tych map. Ponieważ jestem tu nowy to proszę pomóc mi zrozumieć wykombinowałem sobie tak mam nokie z gps, i zainstalowanym garmin mobile xt mam również zainstalowanego na kąpie mapsource i chciałem w nim utworzyć jakieś ciekawe trasy później wgrać je na gps i śmigać sobie rowerkiem wg tych tras, czy to będzie działać? Z tym że mam właśnie od dwóch dni same problemy... Proszę o pomoc
Witam.
Wstaw mapy funkcją Install w programie MapSetToolKit.
Wypełnij pola jak w zmieszczonym linku.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=56262#p56262
Pozdrawiam.
Wstaw mapy funkcją Install w programie MapSetToolKit.
Wypełnij pola jak w zmieszczonym linku.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=56262#p56262
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Przede wszystkim musisz mieć sprawdzoną mapę (na początek). Z opisu błędu wychodzi, że mapa nie ma levela 0, a to konieczne, choć to wcale nie musi być tak. Ściągnij jakąś mapę na pewno dobrą i przetestuj ją. Instrukcja jest na pewno dobra. Możesz ściągnąć moją mapę jury z http://lisow.com.pl/dowload.html i spróbować ją zainstalować. Działa na 100%. I to rozwiązanie będzie Ci działać. Sam jeżdżę z HTC i funkconuje doskonale.
Pozdrawiam Wojtek
martin288 pisze:A ską wziąść tdb file?
Jeżeli zrobiłeś zgodnie z instrukcją podaną w tym wątku to plik tdb powinien się znajdować w katalogu Garmin podkatalog „nazwa” mapy.
Edit : zamiana tekstu na cytat.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 12:24 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
dodam jeszcze ze sytsem mam win7 64bit moze tu gdzieś leży problemmartin288 pisze:Hej, mecze się już od dwóch dni z tymi mapami. Robię wszystko wg instrukcji i ms nie widzi mapy. Jak dziele mapki najnowszym MapSetToolKit to wyskakuje błąd Input data ERROR