Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
jaro_l
Początkujący

Re: Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

Post autor: jaro_l »

Andrzej dzięki za info Po reinstalacji MS do v. 6.115.11 Garniak, instalacji nowych wersji Mapsettoolkit i GPSmaper zadziałało, podpieło i widać. najgorsze, że nie wiem dlaczego??

Trudno, przeżyję z tą niewiedzą
pozdrawiam
Garmin 60 CSX, GPMapa TOPO. NAVIGON 4350max, mapa Navteq
"Nie ma takiego wybiegu, którego nie podjąłby człowiek, żeby uniknąć wysiłku myślenia"
Sir Joshua Reynolds
GarminXT
Nowy

Post autor: GarminXT »

Witam, mam problem z MapSourcem.
Czytałem dwie instrukcje na temat podpinania mapek do MS. Robię to za pomocą cgpsmappera i MapSetToolKita. Po naciśnięciu przycisku "Start" w programie MapSetToolKit i po wykonaniu operacji wyskakuje błąd : “Error PE11: Preview map has to be less detailed than any IMG file in the mapset.Change level definition in the [MAP] section to a less detailed”.
Nie wiem co robię źle. Dodam że mapa którą chce podpiąć to GPMapa wersja 2009.2 i zajmuje 114 MB.
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Co konkretnie (jakie pliki) chcesz podpiąć? GPMapy się nie podpina a instaluje (masz do ściągnięcia ze strony GPMapy wersję instalacyjną). Można podpiąć mapset uzyskany za pomocą gmaptoola z pliku gmapsupp czy gmaprom tracąc możliwość wyszukiwania ale po co?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
GarminXT
Nowy

Konkretnie chodzi o plik z GPmapą który nazywa się gmapsupp.img (tą samą mapę mam na komórce w Garminie XT).
Możesz podać ten link ze strony GPmapy bo ja nigdzie nie widzę :?
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Musisz sobie założyć konto i zarejestrować licencję - wtedy uzyskasz możliwość pobierania przysługujących Ci wersji.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
GarminXT
Nowy

OK, dzięki za info.
Wolę podpiąć ten mapset. Tylko jak to zrobić ? Wiem tylko że za pomocą gmaptoola. Możesz mi wskazać jakąś instrukcje lub wytłumaczyć ? :o
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Żeby z taką samą łatwością jak ściąganie wchodziło czytanie ze zrozumieniem. 10 stron a Ty pisz od nowa.
Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtekdu
Początkujący

Post autor: wojtekdu »

Mam plik mojej mapy Jury. 48000034.img i nie mogę go wrzucić do mapsource. Próbowałem z recepty Lecha z programikiem TDB-IMG.exe, próbowałem również przez MapSetToolKit.exe też bez rezultatu. Powstaje mi plik pv.txt ale nie ma plików img i tdb cpreview.exe zgłasza następujący błąd:
Obrazek Moja mapa z MapEdita to plik: http://www.lisow.com.pl/48000034.img. Będę wdzięczny za pomoc bo straciłem nad nim już tak za dużo czasu.
Pozdrawiam Wojtek
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

wojtekdu pisze:http://www.lisow.com.pl/48000034.img. Będę wdzięczny za pomoc bo straciłem nad nim już tak za dużo czasu.
Uruchom GmapTool
W zakładce "Pliki" wprowadź w/w plik
Przejdź do zakładki "Dziel"
Wskaż folder (może być ten z w/w mapą)
Zaznacz skompiluj mapę poglądową
Wpisz nazwę mapsetu (np. Jura)
Ważne: wprowadź FID i PID (np. 9009 i 1; ten układ nie może się powtórzyć; możesz zweryfikować MapSetToolkitem)
Uruchom "Dziel wszystko"
Powstanie m.in plik "install.bat" -> uruchom go.
Odpal MapSource i sprawdź czy widzisz w/w mapę
(W każdym bądź razie ja ją zobaczyłem u siebie; musi się Tobie udać)
martin288
Nowy

Post autor: martin288 »

Hej, mecze się już od dwóch dni z tymi mapami. Robię wszystko wg instrukcji i ms nie widzi mapy. Jak dziele mapki najnowszym MapSetToolKit to wyskakuje błąd Input data ERROR
Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty a jak tym troche starszym to niby jest wszystko ok z tym że po wciśnięci pliku install.bat ms wcale nie widzi tych map. Ponieważ jestem tu nowy to proszę pomóc mi zrozumieć wykombinowałem sobie tak mam nokie z gps, i zainstalowanym garmin mobile xt mam również zainstalowanego na kąpie mapsource i chciałem w nim utworzyć jakieś ciekawe trasy później wgrać je na gps i śmigać sobie rowerkiem wg tych tras, czy to będzie działać? Z tym że mam właśnie od dwóch dni same problemy... Proszę o pomoc
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.

Wstaw mapy funkcją Install w programie MapSetToolKit.

Wypełnij pola jak w zmieszczonym linku.

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=56262#p56262

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
martin288
Nowy

A ską wziąść tdb file?
Awatar użytkownika
wojtekdu
Początkujący

Post autor: wojtekdu »

Przede wszystkim musisz mieć sprawdzoną mapę (na początek). Z opisu błędu wychodzi, że mapa nie ma levela 0, a to konieczne, choć to wcale nie musi być tak. Ściągnij jakąś mapę na pewno dobrą i przetestuj ją. Instrukcja jest na pewno dobra. Możesz ściągnąć moją mapę jury z http://lisow.com.pl/dowload.html i spróbować ją zainstalować. Działa na 100%. I to rozwiązanie będzie Ci działać. Sam jeżdżę z HTC i funkconuje doskonale.
Pozdrawiam Wojtek
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

martin288 pisze:A ską wziąść tdb file?

Jeżeli zrobiłeś zgodnie z instrukcją podaną w tym wątku to plik tdb powinien się znajdować w katalogu Garmin podkatalog „nazwa” mapy.

Edit : zamiana tekstu na cytat.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 12:24 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
martin288
Nowy

martin288 pisze:Hej, mecze się już od dwóch dni z tymi mapami. Robię wszystko wg instrukcji i ms nie widzi mapy. Jak dziele mapki najnowszym MapSetToolKit to wyskakuje błąd Input data ERROR
Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty a jak tym troche starszym to niby jest wszystko ok z tym że po wciśnięci pliku install.bat ms wcale nie widzi tych map. Ponieważ jestem tu nowy to proszę pomóc mi zrozumieć wykombinowałem sobie tak mam nokie z gps, i zainstalowanym garmin mobile xt mam również zainstalowanego na kąpie mapsource i chciałem w nim utworzyć jakieś ciekawe trasy później wgrać je na gps i śmigać sobie rowerkiem wg tych tras, czy to będzie działać? Z tym że mam właśnie od dwóch dni same problemy... Proszę o pomoc
dodam jeszcze ze sytsem mam win7 64bit moze tu gdzieś leży problem
ODPOWIEDZ