Hmm, no cóż, w takim razie ktoś tu chce mnie wprowadzić w błąd. Jakiś czas temu zgłaszałem poprawki i nowe lokalizacje do bazy. Zgłoszenie przeniesiono do 'zrealizowanych'. A poprawek jak nie było, tak nie ma. A bazę radarów mam z 11.05. Jak byk w nuvi ostrzega mnie o FS który powinien był już nie istnieć. A w urządzeniu mam wgraną tylko UMP-pcPL i radary z http://www.ump.waw.pl To o co kaman?Zachu pisze:Coś źle patrzysz. Pobierając plik z głównej strony Radary pliki csv dla POILoader (zip 399K z 11.05 15:23) masz wszystko z dźwiękami i ikonkami. Jeśli wersja bez głosów czyli "tylko poprawki" (zip 100K), masz wszystko bez ikon i mp3. FS są jak Byk!
Może Ty w urządzeniu sprawdzasz i coś się gryzie z inną bazą.
Porządkowanie bazy danych radarów
Re: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI
nuvi 200 + UMP-pcPL
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Ja poprawiałem, więc będę się upierał że zrealizowane.
Zobacz co masz w katalogu POI w Nuvim i podaj konkretnie miejsce. Obadamy.
To zgłoszenie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=92519#p92519
Zobacz co masz w katalogu POI w Nuvim i podaj konkretnie miejsce. Obadamy.
To zgłoszenie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=92519#p92519
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Możesz mieć zdublowaną bazę radarów i fotoradar, który został już skasowany siedzi w jakimś starszym pliku .gpi który pozostał pod zmienioną nazwą (inną niż poi.gpi).curaasan pisze:Hmm, no cóż, w takim razie ktoś tu chce mnie wprowadzić w błąd. Jakiś czas temu zgłaszałem poprawki i nowe lokalizacje do bazy. Zgłoszenie przeniesiono do 'zrealizowanych'. A poprawek jak nie było, tak nie ma. A bazę radarów mam z 11.05. Jak byk w nuvi ostrzega mnie o FS który powinien był już nie istnieć.
Sprawdź co masz w katalogu GARMIN/POI i się nie irytuj
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
-
zenonburza
- Początkujący
Witam,
Ja może z innej beczki..., czy są plany w rozdzieleniu fotoradarów na konkretne zakresy prędkości np. 50kmh, 60kmh, 70kmh itd. Druga kwestia to rozdzielenie fotoradarów tak by nie ostrzegało nas o tych, które są po przeciwnej stronie. Wiem, że są takie, które "strzelają" w plecy - ale to zawsze można uwzględnić. Wiem, że są serwisy gdzie coś takiego jest, jednak mam wrażenie, że te "nasze" są bardziej dokładne
i jest ich więcej.
jeśli nie tutaj jest miejsce tego pytania to proszę o przeniesienie, kosz to może niekoniecznie
Ja może z innej beczki..., czy są plany w rozdzieleniu fotoradarów na konkretne zakresy prędkości np. 50kmh, 60kmh, 70kmh itd. Druga kwestia to rozdzielenie fotoradarów tak by nie ostrzegało nas o tych, które są po przeciwnej stronie. Wiem, że są takie, które "strzelają" w plecy - ale to zawsze można uwzględnić. Wiem, że są serwisy gdzie coś takiego jest, jednak mam wrażenie, że te "nasze" są bardziej dokładne
jeśli nie tutaj jest miejsce tego pytania to proszę o przeniesienie, kosz to może niekoniecznie
Pozdrawiam, ZB
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Re: Porządkowanie bazy danych radarów
Po co dzielić na prędkości? Mechanizm u Garmina świetnie sobie daje radę. Wraz ze wzrostem prędkości odpowiednio wcześniej ostrzega.
Kierunkowości nie umiemy. Podobno dostarczane przez Garmina mają taką możliwość. Jest kwestia co zrobić z takimi co są na środku i da się obracać?
Kierunkowości nie umiemy. Podobno dostarczane przez Garmina mają taką możliwość. Jest kwestia co zrobić z takimi co są na środku i da się obracać?
- nocnyMarek
- Bywalec
A dlaczego przed takimi nie chcesz być ostrzegany?zenonburza pisze:Witam,
Druga kwestia to rozdzielenie fotoradarów tak by nie ostrzegało nas o tych, które są po przeciwnej stronie...
Myślisz że one są tańsze?
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... jewice.htm
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... olborz.htm
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... maradz.htm
(same zdjęcia nie za bardzo chciały się wyświetlać, więc zostawiłem tylko linki)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 18:24 przez nocnyMarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Nigdy nie widziałeś takiego który nie stoi na środku tylko przy jednym pasie?nocnyMarek pisze: A dlaczego przed takimi nie chcesz być ostrzegany?
Nuvi 765 + CNE + UMP
-
zenonburza
- Początkujący
Trochę upierdliwe jest jechanie np. "Gierkówką" w nocy i hamowanie na ograniczeniu do 70kmh, gdy okazuje się, że to ustrojstwo stoi po przeciwnej stronie. Droga jest na tyle szeroka, że nie powinien "pstrykacz" strzelić nam w plecy. Wiem, że są takie co i w plecy strzelają - jednak od czego są wyjątki (np. dodatkowa kategoria).
Pozdrawiam, ZB
Żaden Zurad tego nie umie.zenonburza pisze:Droga jest na tyle szeroka, że nie powinien "pstrykacz" strzelić nam w plecy.
Poza tym jak jedziesz prywatnym to póki co w plecy może strzelać
Nuvi 765 + CNE + UMP
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
A są takie, co stoją na poboczu i dają się obracać. Jeszcze niedawno robili tak na obwodnicy ozorkowskiej (51.97842,19.27534), dopóki nie postawili skrzynki w punkcie 51.98124,19.26492. I czasami nawet robił pamiątkowe zdjęciaZachu pisze:Jest kwestia co zrobić z takimi co są na środku i da się obracać?
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
- beetle-m
- Garniak
Miałem wczorajszej nocy podobne odczucia na ten temat ale ... pomyślałem, że w końcu są to rejony w jakiś sposób narażone na wypadki, kolizje itp.zenonburza pisze:Trochę upierdliwe jest jechanie np. "Gierkówką" w nocy i hamowanie na ograniczeniu do 70kmh, gdy okazuje się, że to ustrojstwo stoi po przeciwnej stronie.
Warto zwolnić bez względu czy radar jest po przeciwnej stronie czy po mojej.
W związku z tym postanowiłem ponownie powrócić (podczas przygotowywania gotowca GPI dla siebie) do ustawień niestandardowych czyli zwiększyć odległość powiadamiania do np. 500m.
O lokalizacji fotoradaru dowiem się na tyle wcześnie by nie musieć nagle zwalniać (standardowe ustawienie to około 400m - tryb expresowy POILoader'a) i proces przebiegnie bardziej płynnie.
Nie mamy narzędzi do "sterowania" kierunkowością dla radarów, a baza cyclopów Garmina jest ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
-
zenonburza
- Początkujący
No to temat dla mnie zamknięty. Staram się na drodze nie przeginać ale czasami trochę to męczy jak się co chwilę zwalnia i okazuje się, że "stróż prawa" jest po tamtej stronie. Nie popieram i popierać nie będę piractwa drogowego, jednak hamowanie kogoś z przodu czy moje psuje rytm jazdy. Ot to takie moje przemyślenia. Wracam do tego co Ty wydłużam odległość od punktu i noga z gazubeetle-m pisze:Nie mamy narzędzi do "sterowania" kierunkowością dla radarów
Pozdrawiam, ZB
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Jeśli zostaniesz przy domyślnych wpisach to taki radar @70 da Ci znać na 700 m przed. Spokojnie zdjęcie nogi da zmniejszenie prędkości do odpowiedniej. Przy okazji tam gdzie są prędkości będziesz wiedział ile ma być i jaki margines błędu można sobie zostawić.
- beetle-m
- Garniak
@Zachu.
Tomku. W pliku safety_NM są dwie lokalizacje z inną nazwą kategorii niż Niebezpieczne miejsce:
20.44462,49.67487,niebezpieczny zakręt,"Zarębówka źle wyprofilowany zakręt"
21.12633,52.10109,Niebezpieczny przejazd,"Konstancin-Jeziorna "
Może kiedyś warto to będzie "wyprostować".
Tomku. W pliku safety_NM są dwie lokalizacje z inną nazwą kategorii niż Niebezpieczne miejsce:
20.44462,49.67487,niebezpieczny zakręt,"Zarębówka źle wyprofilowany zakręt"
21.12633,52.10109,Niebezpieczny przejazd,"Konstancin-Jeziorna "
Może kiedyś warto to będzie "wyprostować".
Pozdrawiam, mariuszD