Porządkowanie bazy danych radarów

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
curaasan
Początkujący
Kontakt:

Re: Aktualizacje bazy danych radarów i innych POI

Post autor: curaasan »

Zachu pisze:Coś źle patrzysz. Pobierając plik z głównej strony Radary pliki csv dla POILoader (zip 399K z 11.05 15:23) masz wszystko z dźwiękami i ikonkami. Jeśli wersja bez głosów czyli "tylko poprawki" (zip 100K), masz wszystko bez ikon i mp3. FS są jak Byk!
Może Ty w urządzeniu sprawdzasz i coś się gryzie z inną bazą.
Hmm, no cóż, w takim razie ktoś tu chce mnie wprowadzić w błąd. Jakiś czas temu zgłaszałem poprawki i nowe lokalizacje do bazy. Zgłoszenie przeniesiono do 'zrealizowanych'. A poprawek jak nie było, tak nie ma. A bazę radarów mam z 11.05. Jak byk w nuvi ostrzega mnie o FS który powinien był już nie istnieć. A w urządzeniu mam wgraną tylko UMP-pcPL i radary z http://www.ump.waw.pl To o co kaman?
nuvi 200 + UMP-pcPL
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Ja poprawiałem, więc będę się upierał że zrealizowane.
Zobacz co masz w katalogu POI w Nuvim i podaj konkretnie miejsce. Obadamy.
To zgłoszenie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=92519#p92519
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

curaasan pisze:Hmm, no cóż, w takim razie ktoś tu chce mnie wprowadzić w błąd. Jakiś czas temu zgłaszałem poprawki i nowe lokalizacje do bazy. Zgłoszenie przeniesiono do 'zrealizowanych'. A poprawek jak nie było, tak nie ma. A bazę radarów mam z 11.05. Jak byk w nuvi ostrzega mnie o FS który powinien był już nie istnieć.
Możesz mieć zdublowaną bazę radarów i fotoradar, który został już skasowany siedzi w jakimś starszym pliku .gpi który pozostał pod zmienioną nazwą (inną niż poi.gpi).
Sprawdź co masz w katalogu GARMIN/POI i się nie irytuj ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Zachu
Radny
Kontakt:

Re: Porządkowanie bazy danych radarów

Dobrze kombinujesz, tak było ;)
Obrazek
zenonburza
Początkujący

Post autor: zenonburza »

Witam,

Ja może z innej beczki..., czy są plany w rozdzieleniu fotoradarów na konkretne zakresy prędkości np. 50kmh, 60kmh, 70kmh itd. Druga kwestia to rozdzielenie fotoradarów tak by nie ostrzegało nas o tych, które są po przeciwnej stronie. Wiem, że są takie, które "strzelają" w plecy - ale to zawsze można uwzględnić. Wiem, że są serwisy gdzie coś takiego jest, jednak mam wrażenie, że te "nasze" są bardziej dokładne :D i jest ich więcej.

jeśli nie tutaj jest miejsce tego pytania to proszę o przeniesienie, kosz to może niekoniecznie :wink:
Pozdrawiam, ZB
Zachu
Radny
Kontakt:

Po co dzielić na prędkości? Mechanizm u Garmina świetnie sobie daje radę. Wraz ze wzrostem prędkości odpowiednio wcześniej ostrzega.
Kierunkowości nie umiemy. Podobno dostarczane przez Garmina mają taką możliwość. Jest kwestia co zrobić z takimi co są na środku i da się obracać?
Obrazek
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

zenonburza pisze:Witam,
Druga kwestia to rozdzielenie fotoradarów tak by nie ostrzegało nas o tych, które są po przeciwnej stronie...
A dlaczego przed takimi nie chcesz być ostrzegany?
Myślisz że one są tańsze? :wink:
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... jewice.htm
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... olborz.htm
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotor ... maradz.htm

(same zdjęcia nie za bardzo chciały się wyświetlać, więc zostawiłem tylko linki)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 18:24 przez nocnyMarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
ciamajda
Bywalec

Post autor: ciamajda »

nocnyMarek pisze: A dlaczego przed takimi nie chcesz być ostrzegany?
Nigdy nie widziałeś takiego który nie stoi na środku tylko przy jednym pasie?
Nuvi 765 + CNE + UMP
zenonburza
Początkujący

Trochę upierdliwe jest jechanie np. "Gierkówką" w nocy i hamowanie na ograniczeniu do 70kmh, gdy okazuje się, że to ustrojstwo stoi po przeciwnej stronie. Droga jest na tyle szeroka, że nie powinien "pstrykacz" strzelić nam w plecy. Wiem, że są takie co i w plecy strzelają - jednak od czego są wyjątki (np. dodatkowa kategoria).
Pozdrawiam, ZB
ciamajda
Bywalec

Post autor: ciamajda »

zenonburza pisze:Droga jest na tyle szeroka, że nie powinien "pstrykacz" strzelić nam w plecy.
Żaden Zurad tego nie umie.
Poza tym jak jedziesz prywatnym to póki co w plecy może strzelać :)
Nuvi 765 + CNE + UMP
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Zachu pisze:Jest kwestia co zrobić z takimi co są na środku i da się obracać?
A są takie, co stoją na poboczu i dają się obracać. Jeszcze niedawno robili tak na obwodnicy ozorkowskiej (51.97842,19.27534), dopóki nie postawili skrzynki w punkcie 51.98124,19.26492. I czasami nawet robił pamiątkowe zdjęcia :lol: .
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

zenonburza pisze:Trochę upierdliwe jest jechanie np. "Gierkówką" w nocy i hamowanie na ograniczeniu do 70kmh, gdy okazuje się, że to ustrojstwo stoi po przeciwnej stronie.
Miałem wczorajszej nocy podobne odczucia na ten temat ale ... pomyślałem, że w końcu są to rejony w jakiś sposób narażone na wypadki, kolizje itp.
Warto zwolnić bez względu czy radar jest po przeciwnej stronie czy po mojej.

W związku z tym postanowiłem ponownie powrócić (podczas przygotowywania gotowca GPI dla siebie) do ustawień niestandardowych czyli zwiększyć odległość powiadamiania do np. 500m.
O lokalizacji fotoradaru dowiem się na tyle wcześnie by nie musieć nagle zwalniać (standardowe ustawienie to około 400m - tryb expresowy POILoader'a) i proces przebiegnie bardziej płynnie.
Nie mamy narzędzi do "sterowania" kierunkowością dla radarów, a baza cyclopów Garmina jest ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
zenonburza
Początkujący

beetle-m pisze:Nie mamy narzędzi do "sterowania" kierunkowością dla radarów
No to temat dla mnie zamknięty. Staram się na drodze nie przeginać ale czasami trochę to męczy jak się co chwilę zwalnia i okazuje się, że "stróż prawa" jest po tamtej stronie. Nie popieram i popierać nie będę piractwa drogowego, jednak hamowanie kogoś z przodu czy moje psuje rytm jazdy. Ot to takie moje przemyślenia. Wracam do tego co Ty wydłużam odległość od punktu i noga z gazu :D
Pozdrawiam, ZB
Zachu
Radny
Kontakt:

Jeśli zostaniesz przy domyślnych wpisach to taki radar @70 da Ci znać na 700 m przed. Spokojnie zdjęcie nogi da zmniejszenie prędkości do odpowiedniej. Przy okazji tam gdzie są prędkości będziesz wiedział ile ma być i jaki margines błędu można sobie zostawić.
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

@Zachu.
Tomku. W pliku safety_NM są dwie lokalizacje z inną nazwą kategorii niż Niebezpieczne miejsce:

20.44462,49.67487,niebezpieczny zakręt,"Zarębówka źle wyprofilowany zakręt"
21.12633,52.10109,Niebezpieczny przejazd,"Konstancin-Jeziorna "

Może kiedyś warto to będzie "wyprostować".
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ