System TMC w nuvi 3xxx (GTM35) - od podszewki

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: System TMC w nuvi 3790T (GTM35) - od podszewki

Post autor: beetle-m »

O podziale Polski na regiony pisał już na forum frasun. Sam podział wydawał się dla mnie jasny lecz nie do końca rozumiałem, dlaczego czasami odbieram listę komunikatów z całej Polski, a czasami tylko dane regionalne.
Odbiór regionalny i ogólnopolski
Odbiór regionalny i ogólnopolski
Ogólnopolski.png (25.41 KiB) Przejrzano 2068 razy
W ciągu kilku ostatnich tygodni prowadziłem dalsze amatorskie obserwacje zachowania nuvi 3790T od strony diagnostycznej (system TMC). Wnioski nasunęły się następujące (potwierdzone przez dostawcę):

1. Nadajniki RMF FM (lista w pierwszym poście) są podzielone na dwa typy:
  • nadajniki wysyłające tylko dane regionalne,
  • nadajniki wysyłające dane regionalne oraz ogólnopolskie
2. Biorąc pod uwagę podział Polski na 6 regionów (+ reszta) lista nadajników pierwszego typu przedstawia się następująco:
  • Warszawa (91.0 MHz oraz 90.6 MHz)
  • Kraków (96.0 MHz)
  • Katowice (93.0 MHz)
  • Poznań (94.6 MHz)
  • Wrocław (92.9 MHz)
  • Gdańsk (98.4 MHz)
Jak to działa u mnie w praktyce:
W Tychach, Katowicach otrzymuję tylko dane regionalne (do ok. 60km) ponieważ jestem w zasięgu nadajnika: Katowice/Kosztowy 93.0 MHz.
W okolicach Bielska-B. otrzymuję o wiele więcej danych (do 5xx km) - po przełączeniu się nuvi na nadajnik Bielsko/Klimczok 89.2 MHz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Jacek Wo.
Początkujący

Nadajniki TMC

Post autor: Jacek Wo. »

Czy powyższe dane są aktualne i czy dobrze rozumiem, że nie wszystkie istniejące nadajniki RMF transmitują sygnał TMC?
To by wyjaśniało po części komunikat "Słaby odbiór komunikatów od 56 minut" :twisted:
Z drugiej strony - w samochodzie radio odbiera RMF z Gdańska na 98,40; RDS działa, pojawia się info itp. - a w Nuvim "Słaby odbiór ..."; ikona oczywiście ZIELONA. :oops:
Pozdrawiam Jacek

nüvi 2360LMT, nüvi 1490T + nuMaps Lifetime, CNE 2013.41
Jacek Wo.
Początkujący

Re: Nadajniki TMC

Post autor: Jacek Wo. »

Jacek Wo. pisze: ... czy dobrze rozumiem, że nie wszystkie istniejące nadajniki RMF transmitują sygnał TMC?
Ok - już wiem, trzeba czytać ze zrozumieniem - "pierwszego typu"
Jacek Wo. pisze: w samochodzie radio odbiera RMF z Gdańska na 98,40; RDS działa, pojawia się info itp. - a w Nuvim "Słaby odbiór ..."; ikona oczywiście ZIELONA. :oops:
Potestowałem w trybie diagnostycznym i próbowałem zmieniać ułożenie kabla - porażka.
Dotyczy to GTM25, ale podobno to to samo w innej obudowie?
Poziom sygnału - najczęściej week (poniżej 20), czasem marginal - do 35, wyjątkowo strong ok 40, przez chwilę doszedł do 50.
Efektywne (ew. do tego eleganckie i dyskretne) ułożenie kabla od odbiornika do gniazda 12V jest praktycznie niemożliwe.
U mnie najlepszy sygnał uzyskiwałem przy kablu swobodnie zwisającym do nuviego w dół, ponownie ułożony w górę i z powrotem (ponad uchwytem) na dół do gniazda zapalniczkowego.
Podpięcie antenki dodatkowej niewiele (najczęsciej nic) nie daje ...
Chyba zacznę kombinować z podpięciem pod antenę FM - dodatkową naklejaną na szybę lub aktualnie używaną radiową (dachową) ... :| :(

A - nawet jak sygnał jest week i tuner skanuje częstotliwości FM, w nuvim mamy radosny komunikat "Dane o utrudnieniach są aktualne".
Pozdrawiam Jacek

nüvi 2360LMT, nüvi 1490T + nuMaps Lifetime, CNE 2013.41
ODPOWIEDZ