City Navigator Europe 2012.20

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Zibi_67
Początkujący

Re: City Navigator Europe 2012.20

Post autor: Zibi_67 »

GPS Maniak pisze:Rozumiem, że chodzi o drogę prowadzącą od ronda na prawym brzegu Warty w kierunku Kórnika?
Na mapach Googli też jeż jej nie ma:
Tak jest, chodziło mi dokładnie o ten fragment drogi łączącej Kórnik z obwodnicą Śremu
765Tx2; forerunner 310XT
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

beetle-m pisze:Ja mam 1/2 :wink:
Eee..., pewnie naciągany rozmiar :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Zibi_67 pisze:Tak jest, chodziło mi dokładnie o ten fragment drogi łączącej Kórnik z obwodnicą Śremu
Jeżeli o tą drogę chodzi, to konkurencja się bardziej postarała,
na Automapie (Tergeo) i TomTom (Live Trafic) ten odcinek jest zaznaczony,
o UMP nie wpomnę.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Prawdę powiedziawszy - podobnie jak w przypadku map turystycznych - osobiście nie widzę problemu, gdy na mapie brakuje jakiejś drogi. Zwłaszcza jeżeli w realu ta nie istniejąca na mapie jest w miarę oczywista i sensowna (ta w Śremie jest). Gorzej gdy na mapie są drogi, których potem w realu nie można odnaleźć, co w CNE niestety się zdarza. Ostatnio (10 VII) wracając z Bieszczadów i wiedząc o tym, że możliwy jest zjazd od strony miasta na A4 nowym węzłem (tak pojechała szwagierka jadąc z Poznania) zaufałem CNE (2012.10) i przejechałem zjazd przy Decathlonie. Oczywiście gdy dojechałem do nowego węzła okazało się że i owszem jest czynny, ale wyłącznie nitka prowadząca z Wrocławia w stronę Kudowy. W przeciwną stronę wszystko zabarykadowane. :lol: Pojechałem kilka kilometrów dalej, nawróciłem i niesłuchając już CNE dojechałem do Decathlonu. Oczywiście CNE kazał nawracać, by dotrzeć do nieczynnego węzła i tak było przez dobre kilka kilometrów mojej jazdy na Karkonoskiej - Nuvik miał ciągotki do "nawracania" mnie na właściwą drogę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Problemu nie ma, ale też nie ma problemu, żeby był zaznaczona na mapie,
jeżeli na innych mapach jest chyba od czterech miesięcy a może wcześniej.

Jeżeli nawigacja wyznaczy trasę po starej drodze, to jakie ma znaczenie sensowność i oczywistość
o której mówisz, dla użytkownika, który nie zna tej trasy, (jedzie pierwszy raz).

Jaki jest sens w ogóle uaktualniać mapy,
może niech zostanie taka, jakia jest a następna aktualizacja w 2015 roku.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

@Lechu,
Miejscowi wiedzą, że ten przejazd jest możliwy tylko tak jak w załączniku. ;) A wystarczyłby telefon do przyjaciela. ;)
Dodam, że UMP prowadzi właśnie w ten sposób.
Załączniki
mapa
mapa
zjazd z A4 na S8 w kier. Poz..gdb
Katowice (A4)-Poznań (S8)
(6.88 KiB) Pobrany 203 razy
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Zibi_67
Początkujący

Post autor: Zibi_67 »

Sprawdziłem na symulacjach brakujące, wg moich danych, obrazy JV węzłów - Dębina na A2 - nadal nie ma i Wspólna na A4 - też nie ma :( . Nie wiem, jak to wygląda w pozostałych przypadkach, ale zaryzykują stwierdzenie, że braki mogą być równie duże, co braki w naszej infrastrukturze drogowej, choć są drogi jeszcze nieczynne i nawet nie wybudowane. Na marginesie, jak to jest, że na początku, tuż po uruchomieniu w CNE funkcji JV na nielicznych polskich autostradach obrazy były kompletne, a potem, przy okazji aktualizacji zniknęły, jak na razie bez powrotnie. Na szczęście nie są to akurat jakieś skomplikowane układy drogowe, jak np. węzeł Sośnica (muszę sprawdzić, czy jest :D ), ale jak się coś zaczęło, to trzeba kontynuować. Czy polskie drogi są po macoszemu traktowane przez CNE? Pozdrawiam
765Tx2; forerunner 310XT
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Dlaczego nie widzimy dobrych stron tylko grymasimy. Cieszy się że nadal działa i prowadzi nas do celu, a to że niekiedy inaczej niż chcielibyśmy to nic nie stoi na przeszkodzie by wyłączyć odbiornik i wrzucić do bagażnika.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Gdy za coś płacę, to wymagam (FYI - kupiłem dwie zdrapki).
Garmin sukcesami się chwali sam więc gdzieś musi być ta równowaga zachowana.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

kaltam pisze:Dlaczego nie widzimy dobrych stron tylko grymasimy. Cieszy się że nadal działa i prowadzi nas do celu, a to że niekiedy inaczej niż chcielibyśmy to nic nie stoi na przeszkodzie by wyłączyć odbiornik i wrzucić do bagażnika.

Przy takim wyznaczaniu trasy ciężko popadać w zachwyt. Wszyscy jadą jak ludzie a ja z cne kombinuję po swojemu.
Jadąc 300 km po nieznanym w nieświadomości może rzeczywiście nie wygląda to aż tak źle, ale wystarczy potem obejrzeć ślad w MS to ło matko.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Stajemy się wygodni. Chcemy by coś lub ktoś za nas coś zrobił. Nawigacja jest tylko pomocą. Jeżeli jadę w nieznany teren i wiem że będę się posługiwał nawigacją to wpierw przeglądam mapę w mapsource (każdy korzystający z internetu przy okazji kuknie w mapę). Jeżeli widzę że nuvi wyznacza inaczej niż mapsource (niekiedy się tak zdarza) to przesyłam mapę z mapsource do odbiornika - dlatego tak cenię funkcję importu tras i nadal mam 1490 i czekam na lepszy model. Poza tym mam mapę UMP (ukłony) i jak mi się coś nie podoba to wyłączam cne i jadę (bez bajerów jcv, itp) do celu.
Potwierdzam że z cne świetnie jeździ się po "starej" Europie (lata poprawek) i myślę, że za pięć lat podobnie będzie z obszarem naszego kraju (i "nowej" Europy). Dlatego zamiast oglądać ślad (skutek) wolę wpierw pokierować odbiornikiem tak by wytyczył właściwą dla mnie drogę. Największą zaletą Garmina jest istnienie programów mapsource, basecame i homeport i możliwości które te programy stwarzają użytkownikom. Można mieć nadzieję, że Garmin (i Navigon) postarają się by nowe ich urządzenia mogły w pełni korzystać też z tych możliwości.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Nie zgadzam się z powyższym.
Nie staję się wygodny tylko wyznaczając 300 km trasę, średnio co 20-50km cne wymyśla takie właśnie skróty przez co zamiast mi pomagać zachowuje się gorzej niż żona, jedyną jej zaletą jest to że można ją wyłączyć.
Firma garmin uważa się za lidera gps a wg mnie w klasyfikacji jakość/cena zajmuje zdecydowanie ostatnie miejsce.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
craynick
Początkujący

Post autor: craynick »

@Zibi_67

W moim 765 z plikiem JCV od 37XX mam widok węzła Dębina. Pozdrawiam.
Garmin Nüvi 765 + Garmin City Navigator Europe 2015.40 NT 3D + UMP pcPL
Garmin Mobile XT 5.00.60
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

kaltam pisze:Stajemy się wygodni. Chcemy by coś lub ktoś za nas coś zrobił. Nawigacja jest tylko pomocą. Jeżeli jadę w nieznany teren i wiem że będę się posługiwał nawigacją to wpierw przeglądam mapę w mapsource (każdy korzystający z internetu przy okazji kuknie w mapę). Jeżeli widzę że nuvi wyznacza inaczej niż mapsource (niekiedy się tak zdarza) to przesyłam mapę z mapsource do odbiornika - dlatego tak cenię funkcję importu tras .
A teraz jesteś w nieznanym terenie, w nocy, bez kompa i musisz zaufać urządzeniu.
Mam ograniczone zaufanie do tego typu urządzeń i nie wyłączam myślenia gdy z nich korzystam ale jeśli na zgłoszone poprawki do Navteq czekam już dwa lata (podesłałem nawet ślady rond - o ja głupi) , to ... :evil:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Powszechnie wiadomo, że:
1
CNE dobrze spisuje się w miastach, w tym miastach Polski i na od dawna istniejących krajówkach; poza tym jest raczej słabo, w tym: prowadzi na nieoddane węzły autostrad i potrafi posłać kierowcę drogami gruntowymi.
2
O ile dla kierowcy osobówki, dla którego jazda jest frajdą, nie obowiązkiem, to nie powoduje specjalnych frustracji, o tyle kierowcy ciężarówek i autobusów nie powinni korzystać z tej i tym podobnych, nie w pełni dopracowanych map. Chyba każdy z nas miał już okazję być przewiezionym okrężnymi trasami wątpliwej jakości przez kierowcę autobusu - maniaka GPS :?
3
Najlepszym przewodnikiem dla kierowcy-zwłaszcza profesjonalnego, zbliżającego się do zakorkowanej drogi, jest inny lokalny kierowca, doskonale znający wszystkie drogi w okolicy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ