Garmin fenix
-
septimus19
- Bywalec
Re: Garmin fēnix
Na zaawansowane funkcje altimetru nie licze, na podstawowe ma nadzieje -nachylenie,średnie nachylenie,dystans pod górę,suma przewyższeń.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie liczyłbym na tego typu dane
Nie zmienia to faktu, że do bezmyślnego szlajania się po lesie, gdzie najważnieszym elementem jest waypoint w stylu "mój samochód" czy do typowej szlakowej (po znakowanych szlakach) turystki górskiej gdzie GPS służy jedynie jako zaawansowany komputer podróży, na dodatek turystyki polegającej na kilku, kilkunasto godzinnych wypadach ze stałej kwatery urządzonko sprawdzi się doskonale. Obawiam się jednak, że cena tego cacka może być wystarczającą zaporą przed jego zakupem. Przynajmniej dla mnie 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
A zwróciłeś uwagę, że ten zegareczek waży tyle samo co eTrex 30?
Oczywiście, jeśli można wierzyć specyfikacji Garmina
Oczywiście, jeśli można wierzyć specyfikacji Garmina
To w Garminie był jakiś pożar ? 
A poważniej - sądząc z układu podanych informacji, zabawka się chyba najlepiej sprawdzi ... pod wodą (50m)
Swoją drogą ciekawe, dlaczego producent nie podał np. zakresu temperatur pracy urządzenia, co dla targetu jest chyba o wiele bardziej istotną informacją niż to, jak głęboko gps nie działa. Aż się ciśnie stare powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego ...
Nie ma też jasnej informacji na ile formaty dostępne z urządzenia będą otwarte.
Bo sama informacja o dostępnym BT na pewno różne oczekiwania rozbudzi.
A waga, hmm ... na wagę złota ?
GPS + Glonass są już dzisiaj dostępne np. w urzadzeniach za przysłowiową złotówkę 
Pozdrawiam
Ranger
A poważniej - sądząc z układu podanych informacji, zabawka się chyba najlepiej sprawdzi ... pod wodą (50m)
Swoją drogą ciekawe, dlaczego producent nie podał np. zakresu temperatur pracy urządzenia, co dla targetu jest chyba o wiele bardziej istotną informacją niż to, jak głęboko gps nie działa. Aż się ciśnie stare powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego ...
Nie ma też jasnej informacji na ile formaty dostępne z urządzenia będą otwarte.
Bo sama informacja o dostępnym BT na pewno różne oczekiwania rozbudzi.
A waga, hmm ... na wagę złota ?
Pozdrawiam
Ranger
Jasne, jak za przysłowiową złotówkę, to co codziennie możemy sobie zafundować nowe z naładowaną bateria.
-
septimus19
- Bywalec
Siedzi we mnie komunizm i też nakupie sobie takich gps-ów za złotówke na zapas 
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 11:47 przez septimus19, łącznie zmieniany 1 raz.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Przy okazji wyrobisz sobie podpis na umowachseptimus19 pisze:...też nakupie sobie takich gps-ów za złotówka na zapas
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
@popej
Spokojniej. Wolisz wydać 400 baksów na naładowany zegarek co dwa dni ?
To nie o to chodzi. Raczej o realne spojrzenie cóż aż tak innowacyjnego jest w nowej zabawce Garmina, oprócz próby wejścia w istniejący segment. Pewnie się zdziwisz, ale mam zdanie bliskie Lechowemu.
Producenci tych "jednozłotowych" też oferują gadżeciki na pasku, tyle że może nie obiecują aż takich cudów
Pozdrawiam
Ranger
Spokojniej. Wolisz wydać 400 baksów na naładowany zegarek co dwa dni ?
To nie o to chodzi. Raczej o realne spojrzenie cóż aż tak innowacyjnego jest w nowej zabawce Garmina, oprócz próby wejścia w istniejący segment. Pewnie się zdziwisz, ale mam zdanie bliskie Lechowemu.
Producenci tych "jednozłotowych" też oferują gadżeciki na pasku, tyle że może nie obiecują aż takich cudów
Pozdrawiam
Ranger
Przykro mi, ale zawsze mnie drażni, jak ktoś przepisuje hasła marketingowe. W Firefiox mam Adblock, ale on bezmyślności nie filtruje.Ranger pisze:@popej
Spokojniej.
A zegarek Garmina nie podoba mi się z tej prostej przyczyny, że w praktyce nie jest zegarkiem tylko GPS na pasku.
Czepiacie się tego czasu pracy (nie znam zegarka z GPS, który pracowałby dłużej, np. Ambit pracuje tyle samo!), narzekacie na wodoszczelność (
), zapominając o tym, że jest to ... zegarek
. Można go mieć ze sobą zawsze, nie mając plecaka, czy wypchanych kieszeni. W porównaniu do innych wynalazków na rynku, ten prezentuje się na prawdę najciekawiej, chociaż może nie jest najładniejszy. Właśnie, nie jest, ale może słynny problem paska w FR610 został naprawiony? - tak to mocowanie wygląda, całkiem solidnie.
Uważam, że fajny jest ten rozwój techniki, ja z przyjemnością go śledzę. Dziś można mieć w zegarku GPS, barometr, kompas (3D!), a nawet "uwerturę" do mapy. Garmin chyba posłuchał userów i zebrał lepszą funkcjonalność 310, 610, małego eTrexa i włożył w jedno urządzenie. Czyli jest wodoszczelność, długi, zapewne regulowany częstotliwością zapisu śladu - jak w Suunto Ambit - czas pracy (serio długi, 610 wytrzymuje mi 7:45 z GPS i HR, a nawet jak bardzo mało ćwiczę, to do tygodnia nie doszedłem) i wspomniane już barometr, kompas, obsługę wgrywanych WP, "prawie mapę", wymianę danych z innymi urządzeniami itd. Jeśli zerknąć na fotki, to można się też domyślać, że wykresy ciśnienia można będzie przełączać (np. 6, 12, 24h), co pozwala na lepsze obejrzenie szczegółów, jeśli jeszcze zrobią pomiar głębokości (jak w Suunto Core) - w końcu czujnik ciśnienia jest - to mogą zacząć odbierać nim rynek takim właśnie firmom, jak Suunto. Ciekawi mnie jeszcze konfigurowalność pól danych na ekranach...
Cóż, ładny może nie jest, ale powtórzę: mi się podoba, ze względu na funkcjonalność.
Edit: Popej, Fenix jest zegarkiem! Ciężkim, ale nie znasz cięższych? Możesz założyć go na rękę wysiadając na skraju (w mojej okolicy) Puszczy Kampinowskiej i iść pobiegać / poszusować na nartach bez zbędnego wypychania kieszeni, czy konieczności brania plecaka. Do tego on służy. Zresztą taka moda: Fast&Light
Uważam, że fajny jest ten rozwój techniki, ja z przyjemnością go śledzę. Dziś można mieć w zegarku GPS, barometr, kompas (3D!), a nawet "uwerturę" do mapy. Garmin chyba posłuchał userów i zebrał lepszą funkcjonalność 310, 610, małego eTrexa i włożył w jedno urządzenie. Czyli jest wodoszczelność, długi, zapewne regulowany częstotliwością zapisu śladu - jak w Suunto Ambit - czas pracy (serio długi, 610 wytrzymuje mi 7:45 z GPS i HR, a nawet jak bardzo mało ćwiczę, to do tygodnia nie doszedłem) i wspomniane już barometr, kompas, obsługę wgrywanych WP, "prawie mapę", wymianę danych z innymi urządzeniami itd. Jeśli zerknąć na fotki, to można się też domyślać, że wykresy ciśnienia można będzie przełączać (np. 6, 12, 24h), co pozwala na lepsze obejrzenie szczegółów, jeśli jeszcze zrobią pomiar głębokości (jak w Suunto Core) - w końcu czujnik ciśnienia jest - to mogą zacząć odbierać nim rynek takim właśnie firmom, jak Suunto. Ciekawi mnie jeszcze konfigurowalność pól danych na ekranach...
Cóż, ładny może nie jest, ale powtórzę: mi się podoba, ze względu na funkcjonalność.
Edit: Popej, Fenix jest zegarkiem! Ciężkim, ale nie znasz cięższych? Możesz założyć go na rękę wysiadając na skraju (w mojej okolicy) Puszczy Kampinowskiej i iść pobiegać / poszusować na nartach bez zbędnego wypychania kieszeni, czy konieczności brania plecaka. Do tego on służy. Zresztą taka moda: Fast&Light
Pozdrawiam,
Darek
---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
Darek
---
@popej
No to być może też mamy tak samo, bo prawdę powiedziawszy w informacjach technicznych jest niewiele. A sam przyznasz że w/g dosyć dziwnego wyboru
To był jeden z niewielu podanych konkretów nt. parametrów urządzenia, więc śmieję się po prostu z takiego sposobu podawania informacji. I na razie traktuję to w kategoriach zajawki produktu i niczego więcej.
Pozdrawiam
Ranger
No to być może też mamy tak samo, bo prawdę powiedziawszy w informacjach technicznych jest niewiele. A sam przyznasz że w/g dosyć dziwnego wyboru
To był jeden z niewielu podanych konkretów nt. parametrów urządzenia, więc śmieję się po prostu z takiego sposobu podawania informacji. I na razie traktuję to w kategoriach zajawki produktu i niczego więcej.
Pozdrawiam
Ranger
Może mamy inne wymaganiad4r pisze:Edit: Popej, Fenix jest zegarkiem!
Mój drugi zegarek dostałem jakieś 40 lat temu, działał przez mniej więcej 25 lat i pokazywał datę i czas bez żadnej mojej obsługi, typu nakręcanie czy ładowanie. To tworzy przyzwyczajenia. Gdybym przypadkiem dostał fenixa, to nosiłbym go na prawej ręce, bo na lewej mam bezobsługowy zegarek. Albo włożyłbym do kieszeni. Albo zostawił w domu i włożył do kieszeni Dakotę
Właśnie, właśnie.d4r pisze:Możesz założyć go na rękę [...] i iść pobiegać / poszusować na nartach bez zbędnego wypychania kieszeni, czy konieczności brania plecaka.
Szy.
PS. D4r, nie ma takiej puszczy! :>
Szy, http://www.kampinoska.waw.pl/ , czy coś mi umknęło? 
Popej: Kwestia definicji słowa zegarek. Wg mnie to coś na rękę, co potrafi pokazywać datę / godzinę. Inne funkcje, inna sprawa. Ale rozumiem Cię, bo też chciałbym, by mi zegarek działał dłużej niż 4-6 tygodni (w trybie zegarka
).
Anyway, uważam, że Garmin wyszedł trochę za swoją "szufladkowość", czyli jak GPS w "zegarku" (to "" to z ukłonami
), to tylko Forerunner i w zasadzie tylko dla biegaczy. Czy zmusił go do tego rynek, czy coś innego, to też inna sprawa. Właśnie przez "innowacyjność" (tj. jak na Garmina) tego produktu należą się firmie lekkie brawa. I dystans, czyli oczekiwanie na dobre FW, bo znając naszą "ulubioną" firmę ..
.
A co do komercji, zachwalania i reklam, to przecież normalne (jak i normalne w Garminie są dane techniczne na www rozmijające się z rzeczywistością). Ja staram się to filtrować, ale - przyznaję - często na mnie działa (w przypadku gadżetów). Szczęśliwie, Fenix nie kosztuje 1zł + VAT, bo już bym biegł do sklepu podpisać nową umowę
.
Popej: Kwestia definicji słowa zegarek. Wg mnie to coś na rękę, co potrafi pokazywać datę / godzinę. Inne funkcje, inna sprawa. Ale rozumiem Cię, bo też chciałbym, by mi zegarek działał dłużej niż 4-6 tygodni (w trybie zegarka
Anyway, uważam, że Garmin wyszedł trochę za swoją "szufladkowość", czyli jak GPS w "zegarku" (to "" to z ukłonami
A co do komercji, zachwalania i reklam, to przecież normalne (jak i normalne w Garminie są dane techniczne na www rozmijające się z rzeczywistością). Ja staram się to filtrować, ale - przyznaję - często na mnie działa (w przypadku gadżetów). Szczęśliwie, Fenix nie kosztuje 1zł + VAT, bo już bym biegł do sklepu podpisać nową umowę
Pozdrawiam,
Darek
---
Darek
---
Dla mnie zegarek, to coś co noszę stale na ręku. Garmin do tego się nie nadaje, bo trzeba go ładować. Wymagałby wyrobienia nowych nawyków.
Zajrzałem ponownie do specyfikacji i widzę, że waga fenixa spadła do 83g, co już oznacza lekkie urządzenie (mój zegarek waży 88
).
Można porównać np. z Foretrex 401 (87g), który nie udaje zegarka, kosztuje połowę i działa na baterie:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=30026
Zajrzałem ponownie do specyfikacji i widzę, że waga fenixa spadła do 83g, co już oznacza lekkie urządzenie (mój zegarek waży 88
Można porównać np. z Foretrex 401 (87g), który nie udaje zegarka, kosztuje połowę i działa na baterie:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=30026