PL Topo (2012 Q2) - dyskusja
Re: Informacja o nowej mapie turystycznej dla urządzeń Garmin
Kolego Azymut czy przewidujecie jakieś zniżki na tą mapę dla "garniaków" i klientów Waszego sklepu ? 

Jacek
Outdoor: GPSMAP 66st oraz Fenix 5X Plus
www.jacekantonik.pl
Outdoor: GPSMAP 66st oraz Fenix 5X Plus
www.jacekantonik.pl
Nie każdy jest do tego stopnia "zaawansowany". Uważam, że powinna istnieć bez problemowa możliwość mapy w Mapsource.popej pisze:Podsumowanie:
Mapa ma mniej więcej 470MB, reszta karty jest dostępna dla użytkownika.
Mapa będzie sprzedawana na karcie SD do użytku bezpośrednio w odbiorniku. Użytkownik może ją przeglądać na PC w programie BaseCamp. Alternatywnie można zainstalować mapę w Mapsource przy pomocy GMapTool, ale to już opcja dla zaawansowanych.
O rety... Było to wałkowane przez pół wątku.elkus14 pisze: Nie każdy jest do tego stopnia "zaawansowany". Uważam, że powinna istnieć bez problemowa możliwość mapy w Mapsource.
Jak jesteś niezaawansowany, to włóż kartę do czytnika w PC i uruchom Basecamp.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Istnieje. Azymut dmucha na zimne używając takich sformułowań. Moim zdaniem nie trzeba zaawansowania. Wystarczy uważnie przeczytać instrukcję i zastosować się do jej wytycznych: http://gpsmaniak.com/2010/porady-mapsource.htmelkus14 pisze:Nie każdy jest do tego stopnia "zaawansowany". Uważam, że powinna istnieć bez problemowa możliwość mapy w Mapsource.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Od dawna nie udało się zainstalować mapy w ten sposób.
Niby robię wszystko jak trzeba, a i tak cGPSmapper
wyrzuca jakiś błąd (nie pamiętam już treści) i tyle.
Widziałem w komentarzach gdzieś, że nie jestem sam.
Pszszprraszam za OT :>
Szy.
Niby robię wszystko jak trzeba, a i tak cGPSmapper
Widziałem w komentarzach gdzieś, że nie jestem sam.
Pszszprraszam za OT :>
Szy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jakoś jestem wewnętrznie przekonany że nie do końca "w ten sposób" albo że mówimy o innej sytuacji niż instalacja mapy na bazie kompletnego, prawidłowego mapsetu jaki siedzi w pojedynczym pliku gmapsupp.img.szy pisze:Od dawna nie udało się zainstalować mapy w ten sposób.
A pamiętasz chociaż jakież to mapy chciałeś zainstalować w ten sposób?szy pisze:Niby robię wszystko jak trzeba, a i tak cGPSmapper
Pozdrawiam Lechu
Bardzo różne, było ich z 4-5 i zawsze identyczna sytuacja.GPS Maniak pisze:A pamiętasz chociaż jakież to mapy chciałeś zainstalować w ten sposób?
W końcu się poddałem. Jest taki wybór map z instalkami
(OSM-podobnych głównie), że odpuściłem i już niestety
nie odpalam GMapToola w tym celu.
Ale miałem wrażenie, że to było po aktualizacji
cGPSm. do nowszej wersji. Że wcześniej nie miałem
kłopotów. Może wystawiłbyś gdzieś działające u Ciebie
zestawienie programów, to chętnie sprawdzę? :]
Szy.
Witam,
A czy cos wiadomo, jakiej klasy bedzie to karta pamieci?
Ze zrozumialych oczywiscie wzgledow nie ukrywam, ze wolalbym nawet doplacic, aby byla to karta jak najszybsza, np. Class 10.
Posiadam juz mape Topo Poland 2011 i nie wiem, czy bedzie taka mozliwosc, aby przeniesc licencje na karte z mapa PL Topo, a chcialbym jednak miec mozliwosc uzywania 2 map bez operowania samymi kartami.
Areczq
A czy cos wiadomo, jakiej klasy bedzie to karta pamieci?
Ze zrozumialych oczywiscie wzgledow nie ukrywam, ze wolalbym nawet doplacic, aby byla to karta jak najszybsza, np. Class 10.
Posiadam juz mape Topo Poland 2011 i nie wiem, czy bedzie taka mozliwosc, aby przeniesc licencje na karte z mapa PL Topo, a chcialbym jednak miec mozliwosc uzywania 2 map bez operowania samymi kartami.
Areczq
Na szlaku: GPSmap 62s + UMP pcPL + PL Topo
Na drodze: Mio P560 + Automapa 6.x + All POI Miplo.pl
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
* Chcesz używać tę kartę w kamerze?
* Jeżeli licencja Topo Poland 2011 jest przypisana do karty nie da się tego przenieść, bez naruszenia warunków licencji

* Jeżeli licencja Topo Poland 2011 jest przypisana do karty nie da się tego przenieść, bez naruszenia warunków licencji

Pozdrawiam Lechu
Nie chce na niej zapisywac i odtwarzac plikow 1080p, ale mozliwosc wyboru rozdaju jest dla mnie czyms naturalnym. Z drugiej strony zdaje sobie sprawe jednak, ze "lepszy wrobel w garsci niz golab na dachu" i mam swiadomosc, ze PL TOPO nie bedzie wydawana dla Pana Marka na karcie marki A z klasa B, dla Wojtka marki C z klasa D. To oczywiste.GPS Maniak pisze:* Chcesz używać tę kartę w kamerze?![]()
Niestety, jest przypisana do karty* Jeżeli licencja Topo Poland 2011 jest przypisana do karty nie da się tego przenieść, bez naruszenia warunków licencji

Dotychczas uzywalem w zaleznosci od potrzeb map UMP pcPL oraz TP 2011. Byc moze sie okaze - aby tak wlasnie bylo - ze PL Topo polaczy mozliwoci obu kart i zadna z powyzszych map nie bedzie mi juz potrzebna.
Areczq
Na szlaku: GPSmap 62s + UMP pcPL + PL Topo
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Przesadzasz! W odbiorniku GPS nie ma takiej potrzeby. Class 4 to świat.Areczq pisze:aby byla to karta jak najszybsza, np. Class 10.
Natomiast należy się cieszyć, że będzie to karta 8 a nie 2 GB

TopoPoland2011 to już można sobie odpuścićAreczq pisze:Dotychczas uzywalem w zaleznosci od potrzeb map UMP pcPL oraz TP 2011.

Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 10:47 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Co prawda w ogóle nie używam UMPa ale co nieco na jego temat wiem
i powiem tak: w sensie jakości POI, zwłaszcza w terenach zurbanizowanych (bankomaty, knajpy etc) nie sądzę by jakikolwiek produkt komercyjny był w stanie z UMPem konkurować. Zresztą jeżeli chodzi o "ścieżki dla sarenek" w wielu regionach zamieszkanych przez aktywistów UMPa też wygląda to lepiej niż w PL Topo. Tak więc nie należy UMPa skreślać z listy. Myślę jednak, że nabywając PL Topo będziesz mógł spokojnie odstawić na półkę kartę z Topo Poland 2011.

Pozdrawiam Lechu
Dla mnie najwieksza zaleta bedzie mozliwosc uzywania w nuvi. Zegnaj CNE :papapa:
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
To jednak jest mapa optymalizowana pod zastosowania turystyczne. Działa fajnie w nuvi jako mapa drogowa ale jest wyraźnie wolniejsza od CNE zarówno przy kalkulacji tras jak i odświeżaniu ekranu.
I wypada wspomnieć, że niestety ale Nuvi 765 słabo sobie z nią radzi. 

Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0